Plantele medicinale in sprijinul echilibrului emotionalsanitar- · PDF file...

Click here to load reader

 • date post

  29-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  7
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Plantele medicinale in sprijinul echilibrului emotionalsanitar- · PDF file...

 • PLANTELE MEDICINALE ÎN SPRIJINUL

  ECHILIBRULUI EMOȚIONAL

 • FITOTERAPIA ESTE UNA DIN CELE MAI VECHI METODE DE TRATAMENT, FOLOSITĂ DE TOATE POPOARELE LUMII.

   Utilizarea plantelor medicinale pentru tratarea unor probleme de sănătate se caracterizează prin faptul că este o terapie relativ bine tolerată și are minim de efecte secundare. Chiar şi animalele se folosesc de puterea plantelor. Pentru a se îngriji, ele consumă în mod instinctiv diferite ierburi.

   Trebuie de asemenea să diferenţiem între folosirea plantelor ca şi supliment alimentar şi utilizarea lor în scop terapeutic alternativ sau complementar. Oricum ar fi folosite, alegerea şi dozarea lor trebuie făcută cu grijă.

   Ierburile pot fi un supliment alimentar util, dar niciodată nu ar trebui folosite fără un scop concret.

   Plantele medicinale pot fi utilizate intern şi/sau extern sub diferite forme: plante uscate, pulberi, ceaiuri, macerate, sucuri proaspete, sau extracte, forme încapsulate, precum şi uleiuri, creme, alifii , etc.

 •  Plantele medicinale lucrează în vindecarea omului pe mai multe planuri: fizic, emoţional, mintal si sufletesc. O boală este considerată a fi o urmare a unor blocaje emoţionale. Plante ce pot înlătura blocajele emoţionale sunt teiul, păducelul, părăluţele, ciuboţica cucului acestea sunt doar câteva buruieni medicinale care pot alunga tristeţea, furia, mânia sau durerile sufleteşti.

 • PPLANTELELANTELE MEDICINALEMEDICINALE LUCREAZĂLUCREAZĂ LALA VINDECAREAVINDECAREA OMULUIOMULUI

   pe plan emoţional, alinând sau vindecând durerile sufleteşti; mental, eliminând gândurile negative şi spiritual ajutând omul la o conectare mai bună cu sinele şi la înţelegerea mai profundă a lumii înconjurătoare şi a legăturii noastre cu natura. Într-o ceaşcă cu ceai din plante medicinale poţi găsi alinare, vindecare, dar şi plăcerea unei băuturi calmante şi reconfortante. Multe dintre emoţiile neconştientizate şi chiar conştiente se transformă în corpul nostru în afecţiuni mai grave sau mai puţin grave. O boală care este considerată a fi o urmare a unor blocaje este şi mastoza. Blocajele care produc mastoza sunt manifestate mai întâi pe plan emoţional, iar ulterior în plan energetic - funcţional, la nivelul centrului inimii, Anahata. Acest centru, canal de forţă al iubirii şi al credinţei, coordonează activitatea timusului, plămânilor, inimii, dar şi al braţelor, mâinilor şi al sânilor.

 •  Pentru echilibrarea centrului, astfel ca această afecţiune manifestată în plan fizic să fie eliminată, practica fitoterapeutică recomandă plantele cu acţiune armonizatoare. Printre aceastea sunt feniculul, anasonul, coriandrul, socul şi busuiocul care stimulează manifestarea energiei la acest nivel al corpului. Ele induc bucurie, veselie, dar şi claritate, puritate şi discernământ.

 • CCOMBATEREAOMBATEREA DEPRESIEIDEPRESIEI

   Pentru depresie, expresie a blocajelor emoţionale care sunt şi la nivelului centrului inimii, natura ne oferă plante care dinamizează pofta de viaţă şi focul interior. Este cazul valerianei care echilibrează atât la nivelul primirii cât şi al dăruirii iubirii sau al roiniţei care protejează inima cu blândeţe.

 • TTEIULEIUL, , REGENERATORREGENERATOR PSIHICPSIHIC ŞIŞI MENTALMENTAL

   Deşi cunoaştem teiul ca plantă din care preparăm un ceai pentru un somn odihnitor, florile parfumate sunt şi un remediu psihoemoţional. Teiul este utilizat pentru sublimarea trăirilor inferioare. Are acţiune de protecţie psiho-emoţională şi de echilibrare afectivă. Regenerează psihic şi mental înlăturând frica şi neîncrederea.

  o Ciuboţica cucului este considerată remediul celor trişti şi deznădăjduiţi, astfel că ea poate fi folosită şi de cei a căror suferinţă este cauzată de pierderea unei fiinţe dragi, suferinţă care poate dura timp îndelungat. Fizic, această plantă are acţiune emolientă, cicatrizantă, hemostatică şi antiseptică.

  CIUBOŢICA CUCULUI PENTRU CEI TRIŞTICIUBOŢICA CUCULUI PENTRU CEI TRIŞTI

 • PPĂDUCELĂDUCEL, , ECHILIBRATORECHILIBRATOR AFECTIVAFECTIV

   Păducelul are efecte deosebite la persoanele care iubesc cu frică sau se încrâncenează, care au o nevoie excesivă de ceilalţi. La aceste persoane iubirea nu se poate manifesta din cauza mâniei sau a unor traume sufleteşti. Păducelul echilibrează afectiv atît în sensul dăruirii, cât şi al primirii iubirii, tonifică, aduce bucurie şi bună dispoziţie. În plan fizic cicatrizează, restabileşte circulaţia şi are acţiune sedativă scăzând frecvenţa cardiacă.

 • PPĂRĂLUŢELEĂRĂLUŢELE

   Părăluţele sunt plantele recomandate celor care au suferit un traumatism la nivelul sânilor, cât şi persoanelor care nu se simt iubite, ci se simt folosite asemenea unor obiecte. Florile de părăluţe au întrebuinţări şi în cazul traumatismelor cu alte localizări, de exemplu, în cazul contuziilor cerebrale sau durerilor abdominale.

  oFeniculul este esenţa iubirii materne fiind o plantă care stimulează secreţia laptelui. Are acţiune totală asupra tuturor manifestărilor de tip apă, foc, aer, îndepărtând total blocajele energetice subtile sau grosiere.

  Planta induce echilibru, armonie, mulţumire şi libertate. Are recomandări în tulburări funcţionale de tip respirator, renal, cardiac, neuropsihic şi ginecologic. Nu trebuie însă folosit de femeile însărcinate şi de copii.

  FeniculFenicululul induce armonie şi echilibruinduce armonie şi echilibru

 • CCORIANDRULORIANDRUL, , MEDICAMENTMEDICAMENT PENTRUPENTRU CEICEI NEHOTĂRÂŢINEHOTĂRÂŢI  Coriandru, medicament şi condiment, este

  bun pentru persoanele nesigure şi nehotărâte. Are puterea de a ajuta fiinţa să transforme furia în curaj, induce detaşare favorizând conturarea şi manifestarea personalităţii. Coriandrul elimină blocajele energetice şi dinamizează fiinţa. Este folosit în tratamentul afecţiunilor digestive, urinare şi reumatice fiind şi un foarte bun stimulator al secreţiei lactate.

  o O cură cu lăptişor de matcă pur, urmată un interval de două luni, are acţiu-ne energizantă şi stimulează regenerarea celulelor nervoase în cazul persoanelor afectate de stres şi al celor care depun eforturi intelectuale intense pe termen lung. Amestecă 10 g de lăptişor de matcă pur cu 500 g de miere. Din acest amestec se administrează sublingual câte două linguri dimineaţa, înainte de micul dejun.

  Lăptişorul de matcă, contra neliniştiiLăptişorul de matcă, contra neliniştii

 • BBUSUIOCULUSUIOCUL ÎŢIÎŢI REDĂREDĂ OPTIMISMULOPTIMISMUL

   Deşi este cunoscut mai degrabă ca plantă aromatică, busuiocul este şi o plantă medicinală cu efecte dovedite asupra psihicului. Folosite proaspete, frunzele plantei conţin o cantitate importantă de vitamine (A şi C) şi de acid rosmarinic. Acestea atribuie busuiocului proprietăţi antioxidante, calmante şi revitalizante, benefice pentru menţinerea echilibrului emoţional. Preparatele pe bază de busuioc (pulberea, decoctul concentrat, siropul, tinctura şi uleiul volatil) sunt eficiente în tratamentul unor afecţiuni pe fond nervos, cum ar fi: migrenele, anxietatea, insomniile sau nevrozele. Un remediu foarte eficient, la îndemână, este terapia cu câte patru linguriţe de pulbere care se iau cu apă pe parcursul unei zile un interval de două săptămâni. S-a constatat că, după primele patru-cinci zile de tratament, starea de spirit a persoanelor deprimate se îmbunătăţeşte notabil.

 • IMPORTANT !!!IMPORTANT !!!

   Extractele folosite in fitoterapie sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au parasit materialul vegetal si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi). In cazul acestor preparate, plantele medicinale devin o materie prima care poarta denumirea de drog.

   De asemenea, este indicat ca inainte de administrare sa cerem opinia mediculuideoarece anumite suplimente pe baza de plante pot interactiona cu anumite medicamente.

 • •• VA MULTUMIM !VA MULTUMIM !

  ELEVII ANULUI II B AMFELEVII ANULUI II B AMF

  BĂDEȚI DANIELA CIUTĂ NICOLETA DENISA POPESCU GIORGIANA RAICU ANA-MARIA SCRECIU LARISA GEORGIANA