Luca Fotografie

download Luca Fotografie

of 34

Embed Size (px)

description

brochure sint-lukas

Transcript of Luca Fotografie

 • FOTOGRAFIE

 • Alicia Griffiths, 3BA, Campus Sint-Lukas Brussel, 2013

  INTRO 02

  PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING 05FOTOGRAFIE Over de opleiding 06 Studieprogramma 09Materiaal 10 Projecten 11Docenten 13Toekomstperspectieven 14Toelatingsvoorwaarden 15 Campus 16Meer info 17

  ACADEMISCHE OPLEIDING 21FOTOGRAFIEOver de opleiding 22Studieprogramma 24Werkplaatsen 26 Projecten 27Docenten 28Toekomstperspectieven 29Toelatingsvoorwaarden 31 Campus 32Meer info 33

 • 32

  INTRO

  Fotografie

  LUCA School of Arts biedt zowel een professionele bacheloropleiding als een academische afstudeerrichting Fotografie aan.

  Professionele bacheloropleiding De professionele bacheloropleiding Fotografie is een creatieve en opdrachtgerichte opleiding die studenten in drie jaar tijd klaarstoomt voor het beroep van fotograaf. Daarbij gaan techniek en creativiteit hand in hand en zijn een persoonlijke stijl en een creatieve aanpak cruciaal.

  Studenten verkennen alle genres, gaande van stilleven, over por-tret, mode, tot documentaire- en conceptuele fotografie. Naast het fotograferen zelf, komen ook beeldmanipulatie en postproductie sterk aan bod. Naarmate ze vorderen, ontdekken studenten waar hun persoonlijke interesses liggen en ontwikkelen ze zich tot fotografen met een eigen stijl. Aan het einde van de opleiding zijn ze gevormd tot beeldenmakers, fotografen met een visie en met een inhoudelijk en technisch sterk portfolio.

  Schakelprogramma Na het behalen van het diploma van de professionele bacheloropleiding Fotografie kunnen studenten onmiddellijk aan de slag of een schakelprogramma volgen waarmee ze een masteropleiding Fotografie kunnen aanvatten.

  Academische opleidingIn de academische opleiding staan de fascinaties en obsessies van de individuele student centraal. De arbeid in het atelier en de studie in het leslokaal voorzien hem (of haar) van de nodige technische, artistieke en intellectuele vaardigheden om zijn gedachten en voorstellingen in beelden om te kunnen zetten.

  De opleiding spoort de student aan tot het maken van beelden die het gangbare uitdagen, in vraag stellen, radicaal verwerpen. De aca-demische fotografiestudent is een subversieve beeldenmaker, geen uitvoerder. In zijn praktijk staan doen en denken niet tegenover elkaar, maar vullen ze elkaar aan.

  Tijdens dit vierjarige traject verwerven de studenten de nodige vaardigheden die ze later kunnen inzetten, als beeldend kunstenaar, als rasechte fotograaf of als onderzoeker.

  Opleiding Fotografie partnerschoolLUCA heeft een bijzondere samenwerking met de MAD-faculty (verbonden aan de KH Lim en de PXL). Ook hier kunnen studenten een academische opleiding Fotografie volgen.

 • FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE

 • LUCA

  76

  FOTO

  GRA

  FIEPRO

  FESSION

  ELE BAC

  HELO

  R OPLEID

  ING

  OVER DE OPLEIDING

  Creatieve opleiding met een brede technische basis

  Wil jij graag een professionele fotograaf met een creatieve visie worden? Spreekt een opleiding waarbij zowel technische beheersing als beeldinhoud van groot belang zijn jou wel aan? Dan is de professionele bacheloropleiding Fotografie van campus Narafi jou op het lijf geschreven.

  Brede vormingDe professionele bacheloropleiding Fotografie van Narafi stoomt je in drie jaar klaar voor het beroep van fotograaf. Daarbij gaan techniek en creativiteit hand in hand. Je ontwikkelt jezelf tot een fotograaf met een visie n met een inhoudelijk en technisch sterk portfolio. Om het te maken als fotograaf moet je je immers kunnen onderscheiden door een persoonlijke stijl en een creatieve aanpak. Daarom word je bij ons in de eerste plaats een beeldenmaker.

  Tijdens je opleiding verken je alle genres: stilleven, portret, mode, documentaire- en conceptuele fotografie. Bovendien leer je niet alleen alles over fotograferen, maar komen ook beeldmanipulatie en postproductie sterk aan bod. Daarnaast krijg je een basis van ontwerp, webdesign en video. Naarmate je vordert, ontdek je waar je persoonlijke interesses liggen en wat jou het beste ligt.

  Aan het begin van het derde jaar heb je van alle aspecten van de fotografie kunnen proeven. Dat geeft je de kans om een bewuste beroepskeuze te maken. In het laatste jaar kan je dan ook je eigen richting bepalen dankzij je zelf gekozen eindwerk en stage. Tijdens je stage leg je contacten binnen het werkveld. Je eindwerk kan je als visitekaartje gebruiken tijdens je sollicitaties.

  Geen theorie om de theorieIn de professionele bacheloropleiding Fotografie is een gestoffeerde basis van belang. Je krijgt inhoudelijke theorievakken die je het nodige inzicht geven in beeldanalyse, kunst- en foto-geschiedenis en compositie. Algemene vakken zoals marketing, communicatie en bedrijfsbeheer zorgen ervoor dat je ook commercieel en commu-nicatief goed voorbereid wordt op een loopbaan of het uitbouwen van een eigen zaak.

  Alwin Vyvey

 • LUCA

  98

  FOTO

  GRA

  FIEPRO

  FESSION

  ELE BAC

  HELO

  R OPLEID

  ING

  STUDIEPROGRAMMA

  Praktische Vorming FotografieAtelier I

  Inhoud en Analyse van het beeldKunst en cultuurGeschiedenis van de fotografieBeeldcompositieBeeldanalyse I

  Technologische en Postfotografische VormingTechnologie van het beeld IWorkflowSensitometrieBeeldmanipulatie I

  Professionalisering, Management en CommunicatieSociale en Communicatieve vaardigheden I

  Praktische Vorming FotografieAtelier II

  Inhoud en Analyse van het beeldKunst, cultuur en fotografieBeeldanalyse II

  Technologische en Postfotografische VormingTechnologie van het beeld IIColormanagementBeeldmanipulatie IIVideoLayout

  Professionalisering, Management en CommunicatieSociale en Communicatieve vaardigheden IIPreproductie

  Praktische Vorming FotografieAtelier IIIBachelorproefStage

  Inhoud en Analyse van het beeldEthiek vd media

  Technologische en Postfotografische VormingBeeldmanipulatie IIIPortfolioWebdesign

  Professionalisering, Management en CommunicatieBeeldmanipulatie IIIPortfolioWebdesign

  1 Foto 2 Foto 3 Foto

  Rome Braeckman

 • LUCA

  1110

  FOTO

  GRA

  FIEPRO

  FESSION

  ELE BAC

  HELO

  R OPLEID

  ING

  MATERIAAL PROJECTEN

  State-of-the-art materiaal Connected

  In een praktijkgerichte opleiding is gespecialiseerde en up-to-date apparatuur van vitaal belang. Daarom investeert de opleiding elk jaar fors om mee te zijn met de recentste evoluties. Bij ons werk je dus met het beste en het nieuwste materiaal.

  Campus Narafi is gekend om zijn uitstekende infrastructuur en zijn zeer ruim aanbod aan uitzonderlijk recent professioneel materiaal. Je kan werken in professioneel uitgeruste fotostudios en permanent en gratis terecht bij een bijzonder grote en goed uitgeruste uitleendienst. Een waar high-end computerpark met de nieuwste software en een batterij grootformaat printers maken het plaatje af.

  Technische begeleidingZelfs het beste materiaal is waardeloos als je er niet mee uit de voeten kan. Materiaalkennis- en beheersing is dan ook noodzakelijk. Daarom word je bij ons in de ateliers en studios permanent begeleid door docenten die je niet alleen tonen hoe het werkt maar die je ook raad geven. Zo leer je vliegensvlug. Softwarepakketten zoals Photoshop en Lightroom leer je in aparte lessen tot in de puntjes.

  BibliotheekNaast de gespecialiseerde bibliotheek van campus Narafi kan je ook terecht in de centrale LUCA-bibliotheek van Brussel. Die behoort op haar gebied tot de beste van het land met een uitgebreide selectie van internationale publicaties over fotografie, film en beeldende kunst.

  De opleiding bruist echt van leven! Workshops van gastdo-centen, museumbezoeken, bedrijfsbezoeken, samenwer-kingen, internationale connecties, wedstrijden, contacten met andere opleidingen, fotofestivals, binnales naast de gewone lessen zijn er extra activiteiten zat. Deze extras helpen je trouwens om een stevig inzicht te verwerven in de professionele fotowereld.

  We werken intensief samen met de culturele- en de privsector en met andere hoger onderwijsinstellingen. Die initiatieven monden uit in ten-toonstellingen, publicaties, deelnames aan wedstrijden ... Ze zorgen voor een brede kijk op fotografie en creren een open geest.

 • LUCA

  1312

  FOTO

  GRA

  FIEPRO

  FESSION

  ELE BAC

  HELO

  R OPLEID

  ING

  DOCENTEN

  Les van experten

  In de wereld van de fotografie volgen nieuwe technieken en tendensen elkaar razendsnel op. Als opleiding is het een must om mee te zijn met de laatste evoluties. Daarom krij-gen onze studenten les van professionele fotografen die actief zijn in de reclamesector, de modewereld, de bedrijfs-wereld, de pers, de kunstwereld Het zijn stuk voor stuk specialisten in hun vakgebied. Specifieke theorievakken als marketing en bedrijfsbeheer worden gegeven door gast-docenten die een eigen bedrijf runnen.

  Ons docententeam bestaat uit een reeks experten. Alain Van Haver, Sarah Van Marcke en Hana Mileti zijn bekende namen in de artistieke fotowereld. Klaas Debuysser is actief in reclame- en bedrijfsfotografie. Jrgen Doom is in Belgi een autoriteit op gebied van flitsbeheer-sing. Lennert Deprettere en Tom Swalens zijn gespecialiseerd in culinaire fotografie en lifestyle. Isabel Rottiers is een rasechte archi-tectuurfotografe. Pieter De Smedt-Jans maakt prachtige mode- en glamourbeelden. Faye Pynaert werkt voor dagbladen en fotografeert portretten. Lieven Verkens is webdesigner.

  Toegankelijke houdingIn een creatieve opleiding is persoonlijke begeleiding erg belangrijk. Bij ons word je daarom nauw opgevolgd door je docenten. Onze docen-ten zijn bovendien zeer toegankelijk, wat het contact tussen docenten en studenten erg informeel maakt. Vraag dus maar raak!

  Jaarlijkse projectwekenDaarnaast organiseren we elk jaar buitenschoolse projectweken. In het eerste jaar organiseren we een internationale reportageweek, in het tweede jaar een modeweek en in het laatste jaar een culiniare meer-daagse. Stuk voor stuk zijn het erg intense weken waarin je opstaat en gaat slapen met je camera die zo meer en meer het verlengde wordt van jezelf. De projectweken staan bovendien altijd onder begeleiding van professionele fotografen die meegaan als gastdocent.

  Erasmus aan de top!De opleiding heeft een erg intensieve internationaliseringswerking. Via UOS (Universitaire Ontwikkelings Samenwerking) maken studenten fantastische fotoreportages. Met het Erasmusprogramma trekken elk jaar studenten naar het buitenland om daar een tijd lang te studeren. Er komen ook buitenlandse studenten bij ons studeren en dat geeft onze opleiding een aangenaam internationaal tintje.

  DocentenVronique Beelaert, Klaas Debuysser, Lennert Deprettere, Pieter De Smedt-Jans,

  John Devos, Jrgen Doom, Frank Herreman, Hana Mileti, Kim Neuskens, Faye Pynaert,

  Isabel Rottiers, Tom Swalens, Alain Van Haver, Sarah Van Marcke, Isabelle Van

  Nieuwenhove, Lieven Verkens.

 • LUCA

  1514

  FOTO

  GRA

  FIEPRO

  FESSION

  ELE BAC

  HELO

  R OPLEID

  ING

  TOEKOMST

  Uitzicht op de ideale job Iedereen welkom!

  Welke je ambities ook zijn, je kan je eigen weg inslaan en je dromen waarmaken. Dankzij de brede technische en creatieve vorming van de professionele bacheloropleiding Fotografie vergroten je kansen op de arbeidsmarkt dan ook gevoelig. Je kan met je diploma meer richtingen uit dan het woord fotografie doet vermoeden.

  Je kan je niet alleen specialiseren en aan de slag gaan als portret-, food-, reportage-, mode-, reclame- architectuurfotograaf maar ook werken in de multimediawereld of de grafische sector als ontwerper, art-director, bewerker van digitale beelden, fotoredacteur of web-designer. Door je goede technische kennis kun je ook inzetten op commercile en technische functies bij importeurs, resellers of grote studios.

  Teveel om op te noemenDieter Telemans, Jan Locus, Bob Van Mol, Jacques Sonck, Lisa Van Damme, Nyk Nyklyn Dekeyzer, Douglas Moors, Luc Thys (foodphoto.be), Sieg Minten (themachine.be) ... het zijn maar enkele namen die bewijzen dat onze oud-studenten succesvolle carrires maken en op alle fronten scoren. De lijst van exposities, prijzen bij fotowedstrijden, publicaties van afgestudeerden is te lang om op te noemen.

  TOELATINGSVOORWAARDEN

  De opleiding Fotografie is toegankelijk voor iedereen met een diploma secundair onderwijs. Je hoeft dan ook geen toegangsproef af te leggen. Je voorkennis is niet bepalend voor je slaagkansen. Alle cursussen beginnen met basisbegrippen waardoor iedereen een gelijke start krijgt. Een brede algemene interesse, creatieve aanleg, een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen zijn daarentegen onontbeerlijk. Het zijn namelijk stuk voor stuk eigenschappen die je ook nodig hebt om je in het beroepsleven te kunnen waarmaken.

  Jef Claes

 • LUCA

  1716

  FOTO

  GRA

  FIEPRO

  FESSION

  ELE BAC

  HELO

  R OPLEID

  ING

  MEER INFOCAMPUS

  Campus Narafi

  Campus Narafi is gelegen in het prachtige Dudenpark op het hoogste punt van Brussel. Je krijgt er les in een schitterend, historisch kasteel met een hedendaags interieur. Het verhaal van de campus gaat terug tot 1939 toen het hooggelegen kasteel een uitgelezen uitzendpunt voor het nieuwe Nationaal Radio- en Filmtechnisch Instituut bleek. Vandaag zet LUCA er die geschiedenis verder met haar opleidingen Film-TV-Video en Fotografie. De ligging combineert het beste van twee werelden en is daardoor uniek. Je studeert in een prachtig, rustig en groen kader en toch sta je in een kwartier in het hartje van Brussel.

  Campus Narafi telt slechts twee opleidingen. Die kleinschaligheid zorgt voor een gezellige sfeer. Alle studenten en docenten kennen elkaar. Hierdoor voel je je nooit een nummer. Een unieke omgeving dus waarin je je snel thuis voelt.

  ContactCampus NarafiVictor Rousseaulaan 751190 BrusselT 02 340 10 20 E [email protected]

  InfodagOp onze infodag kan je de sfeer opsnuiven in onze studios en praktijklokalen. Heb je vragen? De stu-denten en docenten beantwoorden ze graag. Je ziet hoe de ateliers en studios werken. Een aantal info-sessies beantwoorden al je vragen.

  Infodag 12 maart 2014 van 13 tot 16 uur

  Open deurOp onze opendeurdag kom je te weten wat het betekent om creatief aan de slag te gaan aan Narafi. Waar staat de bacheloropleiding Fotografie precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe ziet de school er uit? Hoe is het om te studeren in Brussel? Dat en veel meer kom je er te weten.

  Open deur 10 mei 2014 van 10 uur tot 17 uur

  Kwaliteit moet je metenEnkel door de werken van de studenten te zien, kan je weten of een opleiding echt iets voor je is. Benieuwd? Kom eens naar onze eindejaarstentoon-stelling in Tour & Taxis.

  Eindejaarstentoonstelling 16 juni 2014

  Leen Hannes

 • Raf Michiels

 • FILM

  FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE FOTO

  GRA

  FIE

 • LUCA

  2322

  AC

  AD

  EMISC

  HE O

  PLEIDIN

  GFO

  TOG

  RAFIE

  OVER DE OPLEIDING

  Een persoonlijke beeldtaal creren

  In de afstudeerrichting Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel leer je omgaan met de complexiteit van het fotografisch medium. In opeenvolgende modules word je uitgedaagd je eigen artistieke beweegredenen en visies te ontdekken en scherp te stellen. Tijdens dit traject verwerf je de nodige technische en artistieke vaardigheden die je later kan inzetten, als beeldend kunstenaar, als rasechte fotograaf of als onderzoeker.

  Een brede basisTijdens de eerste twee jaar word je in diverse modules geconfronteerd met specifieke fotografische problemen. Je leert er je standpunt bepalen, een kader vastleggen, met licht omgaan, scherpe keuzes maken in het selecteren en presenteren van beelden ... Analoge en digitale fotografie komen hierbij gelijkwaardig aan bod. Je krijgt de vrijheid om zelf te bepalen hoe je deze technieken zal inzetten in je werk.

  De eerste twee jaren zijn een spannende ontdekkingstocht waarbij je fotografie in al haar facetten leert kennen. Vanaf de eerste weken werk je aan concrete oefeningen onder begeleiding van een team van docenten. Tijdens deze thematische opdrachten ga je met hen en je stu-diegenoten in dialoog zodat je je eigen keuzes leert verdedigen. Ateliers en leslokalen zijn laboratoria waar experimenteren aangemoedigd wordt, en waar je tegelijkertijd aandachtig en gedisciplineerd werkt n denkt.

  In het derde jaar verschuift het accent naar het omschrijven en realiseren van persoonlijkere n complexere projecten. Je krijgt dan ook de mogelijkheid om een Erasmusbeurs aan te vragen en een periode door te brengen in een kunsthogeschool in het buitenland.

  Master, bewijs je meesterschap!In ons masterjaar zet je nog een stap verder in de ontwikkeling van je artistieke identiteit. Het hele jaar werk je aan een masterproef onder begeleiding van twee mentoren die je horizon helpen verbreden en verrijken. Je realiseert niet alleen een artistiek project, maar schrijft ook een scriptie waarin je nadenkt over je eigen artistieke praktijk.

  Een kritische geestOm je artistieke identiteit te ontwikkelen zijn inzicht en een kritische geest nodig. Deze worden aangescherpt in een divers en uitgebreid aanbod van vakken over de geschiedenis van en theorievorming rond fotografie. Daarnaast is er ook veel aandacht voor kunstgeschiedenis en (kunst)filosofie. In de begeleidende onderzoeksateliers ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden: je leert er omgaan met bronnenmateriaal, spreken over andermans en eigen werk, zelfstandig een onderzoekstraject uittekenen en uitvoeren.

  De bibliotheek van campus Sint-Lukas Brussel behoort op haar gebied tot de beste van het land met een uitgebreide selectie van internationale publicaties over fotografie, film en beeldende kunst.

  Bovendien kom je op onze campus in contact met een brede waaier van disciplines zoals film, grafische vormgeving en beeldende kunst. Als fotografiestudent kan je ook altijd terecht bij deze ateliers.

  Marie-Charlot Vleminckx, 3BA, 2013

 • LUC

  A

  25

  FOTO

  GRA

  FIEA

  CA

  DEM

  ISCH

  E OPLEID

  ING

  24

  STUDIEPROGRAMMA

  Voorbeeld van het curriculum van het academiejaar 2013-2014. Wijzigingen hierop zijn nog mogelijk.

  PRAKTIJKSTUDIES PRAKTIJKSTUDIES

  Atelier (3 trajectgebonden modules)

  Atelier (3 trajectgebonden modules)

  Onderzoeksatelier Onderzoeksatelier

  Individueel artistiek project Individueel artistiek project

  Studie van de beeldelementen

  KRITISCHE STUDIES KRITISCHE STUDIES

  Geschiedenis van de fotografie Fototheorie

  Kunstgeschiedenis, W.O.II tot Documenta 7 (1982 ) Kunstgeschiedenis, Documenta 7, 1982 tot nu

  Filosofie

  Kunstgeschiedenis van de Nieuwe Tijd

  Theorie van de waarneming

  Cultuur-en mediastudies Cultuur-en mediastudies

  TECHNISCHE STUDIES TECHNISCHE STUDIES

  Technologie van de fotografie (optica, fotografische scheikunde, sensitometrie)

  Digitale beeldbewerking

  PRAKTIJKSTUDIES AFSTUDEERRICHTING FOTOGRAFIE

  Atelier(workshops, lezingen en stage)

  Masteratelier fotografie

  Onderzoeksatelier Masterproef foto

  Tentoonstellingsproject

  Mediatoepassingen

  Bachelorproef

  KRITISCHE STUDIES KRITISCHE STUDIES

  Fototheorie Critical Practice fotografie 1 en 2

  Themas uit de kunsttheorie Cross over

  Keuzevakken

  1E OPLEIDINGSFASE 3E OPLEIDINGSFASE2E OPLEIDINGSFASE 4E OPLEIDINGSFASE

 • LUC

  A

  27

  FOTO

  GRA

  FIEA

  CA

  DEM

  ISCH

  E OPLEID

  ING

  26

  WERKPLAATSEN PROJECTEN

  Een dynamische opleidingTechniek, bouwsteen voor de praktijk

  BredaPhoto: Songs from the HeartOnze masters en bachelors nemen deel aan manifestaties met nationale of zelfs internationale uitstraling.

  De derdejaars maken momenteel nieuw werk voor BredaPhoto 2014, een internationale binnale, waarvoor onze studenten in het verleden meermaals geselecteerd werden.

  Verkenning van artistiek EuropaElk jaar maken we interessante culturele uitstappen naar steden als Amsterdam, Parijs of Dsseldorf. Daarnaast worden er talrijke lezingen en workshops georganiseerd. Zo bouwden de eerstejaarsstudenten onlangs hun eigen gaatjescamera, waarmee ze een week gingen fotograferen op locatie. De masterstudenten bezochten SK Stiftung Kultur in Keulen, waar ze originele foto-afdrukken van August Sander mochten bewonderen.

  Campus Sint-Lukas Brussel biedt faciliteiten die deze van professio-nele studios evenaren. Bovendien is er geen enkele kunsthogeschool in Belgi die over zoveel expertise in analoge fotografie beschikt. Meer dan 250 m2 studioruimte, zestien donkere kamers, professionele inkt-jet printers van topkwaliteit, zestig cameras gaande van analoge en digitale kleinbeeldcameras over Hasselblads en Sinars tot de meest innovatieve digitale ruggen.

  Vier professionele werkplaatsverantwoordelijken zetten de stu-denten op weg en dat betekent meer dan enkel materiaal ontlenen en onderhouden. Zij zijn jullie technische adviseurs en maken je wegwijs in het oerwoud van techniek en materiaal. Uiteraard kan je ook bij de an-dere werkplaatsen op de campus terecht. Wil je een foto laten printen of laten laseren in steen of metaal, of wil je een zeefdruk? Het kan en je wordt telkens geholpen door een professional.

  Kenzo De Bruyn, 1BA, 2013 Nick Van de Vel, 2BA, 2013

 • LUC

  A

  29

  FOTO

  GRA

  FIEA

  CA

  DEM

  ISCH

  E OPLEID

  ING

  28

  DOCENTEN

  Uitzonderlijke docenten, boeiende discussies

  In de opleiding Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel leg je je persoonlijkheid in je werk. In dat groeiproces leggen je docenten geen werkwijzen op, maar helpen ze je om oplossingen te beden-ken bij het uitwerken van je project.

  Gerenommeerde fotografen en beeldend kunstenaars, bevlogen docentenDe sterkte van je docenten is dat ze zelf actief zijn als fotograaf of beeldend kunstenaar. Zo gaat RRonny Smedts in zijn panoramische beelden van rampgebieden bewust op zoek naar standpunten die afwijken van de geigende reportagefotografie. De archeologische beelden en mijnlandschappen van Danny Veys concentreren zich dan weer op het raakpunt van cultuur en natuur. Frank Uyttenhove en Kris Van Beek realiseren de fotos voor internationale communicatiebureaus. Het werk van Aglaia Konrad, Els Opsomer en Ana Torfs wordt wereldwijd getoond in musea van hedendaagse kunst of op internationale kunstevenementen, zoals de reizende Europese binnale Manifesta, de documenta in Kassel, of de binnale van Istanbul. Anderen, zoals Hana Miletic en Maarten Vanvolsem, zijn dan weer betrokken bij diverse onderzoeksprojecten die hun neerslag vinden in tentoonstellingen en publicaties. Ook je theoriedocenten zitten niet stil, maar zijn actief als onderzoeker, spreker op symposia, publicist Zo rondde Liesbeth Decan recent haar doctoraat af over het gebruik van het medium fotografie in de Belgische artistieke scne vanaf de jaren 1960. Steven Humblet schrijft dan weer regelmatig bijdragen over tentoonstellingen en fotoboeken voor het Belgische kunsttijdschrift De Witte Raaf.

  TOEKOMST

  En daarna?

  De academische opleiding Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel is gericht op het brede veld van de beeldcultuur. De uitstroommogelijk-heden zijn dan ook erg divers. Onze studenten werken bijvoorbeeld als fotograaf, beeldend kunstenaar, curator, redacteur, uitgever, beeldre-gisseur, digitaal beeldverwerker of documentalist.

  AlumniEen greep uit onze alumni: Annemie Augustijns, Charif Benhelima, David Berg, Anne Daems, Annelies de Mey, Mirjam Devriendt, Frieke Janssens, Geert Goiris, Melanie Matthieu, Sarah Van Marcke, Tony le Duc, Isabelle Pateer, Stephan Vanfleteren en Alex Verhaest.

  Catherine Lembl, MA, 2013

  DocentenLiesbeth Decan, Jan-Theo Dejager, Rene De Keyser, Luc Gees, Marie-Pascale Gildemyn,

  Steven Humblet, Aglaia Konrad, Pascal Lefvre, Hana Miletic, Volkmar Mhleis,

  Els Opsomer, Ronny Smedts, Ana Torfs, Frank Uyttenhove, Kris Van Beek, Jan Van

  Goidsenhoven, Julie Scheurweghs, Bart Ulens, Elke Van Damme, Chris Vanderweyen,

  Maarten Vanvolsem, Roel Vande Winkel, Camiel Van Winkel en Danny Veys.

 • LUC

  A

  31

  FOTO

  GRA

  FIEA

  CA

  DEM

  ISCH

  E OPLEID

  ING

  30

  TOELATINGSVOORWAARDEN

  Wie wil beginnen aan de afstudeerrichting Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel, moet slagen voor de artistieke toelatingsproef. De data en de inhoud van de toelatingsproeven vind je vanaf maart op onze site

  www.luca-arts.be/toelatingsproeven.

  Stephan Vanfleteren (portretfotograaf) Op Sint-Lukas heb ik leren kijken naar beeldenAls achttienjarige zie je de diepgang van de beelden van belangrijke fotografen niet, maar op Sint-Lukas Brussel heb ik leren kijken naar beelden. Door veel te kijken, kan je achterhalen waarom een op het eerste gezicht banale foto dan wel zo bijzonder is.

  Lander Van Neygen (Fotomuseum Antwerpen, collectiebeheerder)De collectie van het Fotomuseum is mijn grote passieAls documentalist is de collectie van het Fotomuseum mijn grote pas-sie. Ik koop en inventariseer fotomateriaal en help tentoonstellingen opbouwen. Geen enkele opleiding bereidt je op deze specifieke job voor maar de opleiding van campus Sint-Lukas Brussel heeft me geleerd om na te denken over beelden en dat heb ik vandaag nog altijd nodig.

  Anne Daems (beeldend kunstenaar) De basis voor mijn praktijk als beeldend kunstenaarIn mijn fotos, videos en tekeningen toon ik specifieke kwaliteiten van het dagelijks leven, vertrekkende vanuit observaties. Tijdens mijn opleiding fotografie waren de vakken esthetica, foto-, en film-geschiedenis en kunstactualiteit erg belangrijk voor mij, maar ook de vriendschap en samenwerking met een groep studenten uit de film- en videoafdeling. De visie en beeldtaal die ik toen ontwikkelde vormden de basis voor mijn praktijk als beeldend kunstenaar en de vriendschappen blijken voor het leven.

  Eva Beazar, 2BA, 2013

 • LUC

  A

  33

  FOTO

  GRA

  FIEA

  CA

  DEM

  ISCH

  E OPLEID

  ING

  32

  MEER INFOCAMPUS

  Campus Sint-Lukas Brussel

  Campus Sint-Lukas Brussel biedt al meer dan honderd jaar kunst- en architectuuropleidingen aan. Op de gerenoveerde campus kunnen jonge kunstenaars en ontwerpers terecht voor academische opleidingen in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten. Bovendien organiseert campus Sint-Lukas Brussel, als voormalige architectuurschool, ook professionele bacheloropleidingen in Bouw en Interieurvormgeving.

  Onder meer filmmakers Michael R. Roskam en Patrice Toye, kunste-naars Luc Tuymans en Hans Op de Beeck, ontwerpers Danny Venlet en Sarah De Bondt, tekenaars GAL en Tom Schamp en fotografen Charif Benhelima en Stephan Vanfleteren komen uit deze stal.

  InfodagenOp onze infodagen kom je te weten wat het betekent om creatief aan de slag te gaan aan campus Sint-Lukas Brussel. Waar staan onze bachelor- en masteropleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Kom erover praten met onze studenten en docenten.

  Infodagen: 26 maart, 10 mei en 2 september 2014 van 14.00 tot 17.00 uur

  Kwaliteit moet je ervarenEnkel door de werken van de studenten te zien, kan je weten of een opleiding echt iets voor jou is. Benieuwd? Kom dan naar onze eindejaarstentoon-stelling. Op dit publiek toonmoment geven de docenten je graag meer uitleg over het werk van de studenten.

  Eindejaarstentoonstelling: 28 en 29 juni 2014 van 14.00 tot 18.00 uur

  Blijf op de hoogteEr is geen enkele kunsthogeschool waar zoveel beweegt: studenten nemen deel aan wedstrijden, oud-studenten winnen prijzen, docenten organise-ren tentoonstellingen, lezingen en performances ... Op LUCA hangt iets in de lucht. Overtuig jezelf op www.luca-arts.be/nieuws.

  Volg onsWelkom op onze Facebookgroep Photography Sint-Lukas Brussels.

  ContactCampus Sint-Lukas BrusselPaleizenstraat 701030 BrusselT 02 250 11 00E [email protected]

  fotostudio, campus Sint-Lukas

  Werkplaatsverantwoordelijken fotografie Sint-Lukas Brussel

 • Bastiaan Van Aarle, 3 BA, 2013

 • LUCA

  37

  FOTO

  GRA

  FIE

  FILM

  AC

  AD

  EMISC

  HE O

  PLEIDIN

  G

  samenstelling en redactie Manu Roegiers, Ilona Terkessidis en Helena Winderickx

  verantwoordelijke uitgever Ilona Terkessidis, Koningsstraat 328, 1030 Brussel

  grafisch ontwerp Fenna Zamouri & Jirka De Preter

  drukkerijSintjoris

  papierGedrukt op Cocoon Offset, een 100% gerecycleerd, FSC Recycled en EU Ecolabel gecertificeerd papier. Cocoon Offset: 90 g/m & 250 g/m.

  Dankzij het gebruik van een papiersoort van 100% gerecycleerde kwaliteit bespaarde LUCA: 1.285 kg afval, 191 kg CO2 uitstoot (wat overeen-komt met 1.899 km afgelegd met een doorsnee Europese wagen), 26.701 liter water, 2.461 kWh elektriciteit en 2.086 kg hout.

 • LUCA

  38

  FOTO

  GRA

  FIE

  FILM

  AC

  AD

  EMISC

  HE O

  PLEIDIN

  G

 • LUCA

  139

  FOTO

  GRA

  FIE

  FILMANIMATIEFILM

  AC

  AD

  EMISC

  HE O

  PLEIDIN

  G

  LUCA 01Kiezen voor LUCA 02Onze partners 04

  ONDERWIJS 06Onze opleidingen 06Studiedomeinen 07Verder studeren 13Internationale opleiding 15

  CAMPUSSEN 16Vier gerenommeerde campussen 16

  BEGINNEN AAN EEN OPLEIDING 18Toelatingsvoorwaarden 18Inschrijven 19Studietoelage 20Meer informatie 20

  DIENSTEN 21

  WELKOM 23

  LUCA

  LUCA School of Arts is een referentie in het Vlaamse hoger kunst onderwijs. Want LUCA bundelt de kracht en expertise van vier gerenommeerde instellingen op evenveel campussen verspreid over Brussel (Sint-Lukas Brussel en Narafi), Gent (Sint-Lucas Gent) en Leuven (Lemmens). Met een ruime waaier aan professionele en academische opleidingen, met meer dan vijftig studietrajecten in Audiovisuele Kunsten en Technieken, Beeldende Kunsten en Vormgeving, Interieurvormgeving, Bouwkunde, Muziek en Drama is ze een unicum in Vlaanderen.

  LUCA School of Arts is geassocieerd met de KU Leuven die haar architectuuropleidingen aanbiedt op Campussen Sint-Lucas Gent en Brussel en bovendien werkt ze intensief samen met de MAD-faculty (hogescholen KHLim en PXL) die media-, kunsten- en designopleidingen organiseert in Genk (C-mine) en Hasselt.

  LUCA

 • 2ANIMATIEFILM

  2

  Kiezen voor LUCA

  Intensieve begeleiding door actieve kunstenaars en vormgeversStudenten worden op LUCA School of Arts begeleid door een genga-geerde docententeam van gereputeerde kunstenaars, ontwerpers en architecten, die zelf toonaangevend zijn in hun discipline. Veel docen-ten zijn betrokken bij onderzoeksprojecten die de eigen artistieke praktijk verder ontwikkelen. Eerder dan studenten een werkwijze op te leggen, coachen docenten de studenten bij het zoeken naar en formu-leren van eigen artistieke oplossingen.

  Artistieke biotoop LUCA School of Arts werkt samen met een groot aantal partners in binnen- en buitenland zoals collega onderwijsinstellingen musea en kunsthuizen, overheden, bedrijven en non-profitorganisaties. LUCA wil dan ook meer doen dan kennis overdragen. Studenten worden ondergedompeld in een artistiek en creatief bad dankzij de talrijke symposia en tentoonstellingen, performances en concerten, film- en theatervoorstellingen, masterclasses Evengoed zijn er activiteiten die groeien uit initiatieven van de studenten zelf. Al deze activiteiten maken LUCA tot wat het vandaag is, een intrigerende biotoop waar creativiteit ook na de lesuren leeft.

  Kunst- en andere huizenLUCA is met haar vele activiteiten ook een belangrijke culturele actor. Jaarlijks organiseert de hogeschool zelf activiteiten of participeert ze aan activiteiten in de Beursschouwburg en het Kaaitheater in Brussel, het S.M.A.K. en Vooruit in Gent, het museum M, het Stuk en OPEK in Leuven

  Art abroadLUCA heeft een uitgebreid internationaal netwerk van kunst- en architectuurscholen die verspreid zijn over de vijf continenten. De hogeschool maakt onder meer deel uit van het Centre International de Liaison des Ecoles de Cinma et de Tlvision (CILECT), European League of Institutes of the Arts (ELIA), European Association

  3

  LUCA

  for Architectural Education (EAAE), Association Europenne des Conservatoires (AEC) en European Association for International Education (EAIE). Studenten en personeelsleden van LUCA kunnen bijgevolg op uitwisseling gaan in meer dan tweehonderd hoger-onderwijsinstellingen binnen en buiten Europa.

  LUCA

 • 4Onze partners

  Geassocieerd met de KU LeuvenLUCA School of Arts maakt deel uit van de Associatie KU Leuven, een dynamisch netwerk van hoger onderwijsinstellingen. De associ-atie vormt een kennis- en competentienetwerk dat onder meer een kader voor de academische opleidingen van onze hogeschool biedt. De academische opleidingen moeten immers beantwoorden aan strenge internationale kwaliteitscriteria en stevig verankerd zijn in weten-schappelijk onderzoek.

  Bijzondere samenwerking met de Faculteit Architectuur van de KU LeuvenDe KU Leuven organiseert de opleidingen architectuur, interieur-architectuur, stedenbouw en ruimtelijke planning en de Master of Architecture van de Faculteit Architectuur op Campus Sint-Lucas Brussel en Campus Sint-Lucas Gent. De studentenvoorzieningen op deze campussen zijn ook voor KU Leuven studenten.

  Meer info op www.arch.kuleuven.be.

  Bijzondere samenwerking met de MAD FacultyLUCA werkt nauw samen met de MAD-faculty die de afstudeerrichtin-gen Animatiefilm, Communicatie en Mediadesign (Interaction design & Game Design), Fotografie, Productdesign en Televisie-Film aanbiedt op campus C-mine Genk. Het nieuwe gebouw op de voormalige mijnsite van Winterslag is voorzien van studios, montagecellen, donkere ka-mers, werkruimtes, een fablab, een mediatheek en een restaurant.

  Meer info op www.mad-fac.be.

 • 6ONDERWIJS

  LUCA biedt een ruim aanbod aan professionele en academische opleidingen aan in Interieurvormgeving, Bouwkunde, Muziek, Drama, Audiovisuele Kunsten, Audiovisuele Technieken, Beeldende Vorm-geving en Beeldende Kunsten.

  Onze opleidingen

  Professionele bacheloropleidingenDe professionele bacheloropleidingen zijn driejarige, praktijk- en beroepsgerichte opleidingen. Studenten die deze opleiding hebben gevolgd zijn breed opgeleide professionals. Zij die na hun professionele bacheloropleiding verder willen studeren, kunnen via een schakel-programma doorstromen naar een masteropleiding of kunnen een bachelor-na-bachelorprogramma volgen.

  Academische opleidingenDe academische opleidingen bestaan uit een driejarige bachelor en een n- of tweejarige master. In de academische opleidingen is de onderzoekscomponent sterk aanwezig. Studenten worden uit - gedaagd om een eigen artistieke stem te formuleren in een van de vele kunstdisciplines.

  7

  LUCA

  ONDERW

  IJSStudiedomeinen

  Interieurvormgeving Interieurvormgeving is een driejarige professionele bacheloropleiding waarin ruimtelijk ontwerpen centraal staat. Een grondige technische en culturele vorming en een hoge dosis praktijkervaring gaan daarbij hand in hand. De opleiding concentreert zich op het ontwerpen van interieurs, ruimtelijke installaties, scenografin, meubels en objecten. De student verkent al deze terreinen en krijgt zo de ruimte om zich volgens zijn eigen profiel te orinteren in het werkveld.

  Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel)Campus Sint-Lucas (Gent)

  Bouwkunde Bouw is een professionele bacheloropleiding die studenten op drie jaar tijd opleidt tot generieke bouwdeskundigen die breed inzetbaar zijn in de hele bouwsector. De opleiding combineert een grondige techni-sche vorming met een hoge dosis praktijkervaring en garandeert haar studenten dat ze nadien aan de slag kunnen als werfleider, bouwkundig tekenaar, ordercalculator ...

  Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel)

  Muziek De opleiding Muziek is een brede, academische opleiding met heel wat praktijkmogelijkheden die studenten helpt ontdekken waarin ze willen uitblinken. In de bachelor- en masteropleiding kunnen studenten kie-zen uit de afstudeerrichtingen Instrument/Zang, Compositie, Directie, Muziekpedagogie, Muziektherapie en Jazz. Het is een zeer breed aanbod aan afstudeerrichtingen dat in flexibele trajecten wordt aangeboden. Hierdoor kunnen studenten ook tijdens de bacheloropleiding van afstu-deerrichting veranderen. LUCA biedt ook een Specifieke Lerarenopleiding aan en een Master-na-master in de Voortgezette Studies in Muziek.

  LocatieCampus Lemmens (Leuven)

 • 8Drama De academische opleiding Drama focust op het spelen en maken van teksten. Een goede technische onderbouw en een reeks theoretische opleidingsonderdelen leveren vakkennis en inzicht. Die zijn onmiddellijk inzetbaar in de praktijkmodules, waarin spelen en maken de essentie vormen. Aanvankelijk ligt het accent op verdieping en continuteit. Daarna staan verbreding en diversiteit voorop.

  LocatieCampus Lemmens (Leuven)

  Film Film - TV - VideoFilm-TV-Video is een driejarige, professionele bacheloropleiding die een creatieve en een praktijkgerichte aanpak verenigt. Voor de student die kiest voor een uitvoerend beroep zoals camera -of geluidsman wordt zijn creatieve feedback door de regisseur als een pluspunt ervaren. Daarom besteedt de opleiding niet alleen aandacht aan beeld, geluid en montage, maar ook aan regie, productie en filmtheorie. Studenten worden hierdoor niet alleen opgeleid tot operatoren, maar ook tot creatieve professionals, die meedenken met de regisseur.

  Locatie Campus Narafi (Brussel)

  Film Het keuzetraject Film van de academische opleiding Audiovisuele Kunsten leidt studenten op tot regisseurs van auteurscinema. De opleiding legt de nadruk op conceptontwikkeling, scenario, acteurs-regie en dramaturgie. Even belangrijk is de nadruk die gelegd wordt op de theore tische kennis van film. Film biedt een goede basiskennis in beeld, klank, belichting, dcoupage en montage. Studenten ronden hun opleiding af met een kortfilm die getuigt van vakmanschap, intel li gen-tie en een eigen signatuur.

  Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel)

  9

  LUCA

  ONDERW

  IJS

  Animatiefilm Het keuzetraject Animatiefilm van de academische opleiding Audiovisuele Kunsten richt zich op studenten voor wie de ontwikkeling van een eigen stijl, een persoonlijke manier van vertellen en een aparte kijk op beweging cruciaal zijn. Een grondige kennismaking met de ani-matietechnieken vormen het startpunt van de opleiding. Geleidelijk aan verschuift het zwaartepunt naar character-animatie, narratie en art di-rection en de ontwikkeling van een eigen stijl.

  Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel)

  Fotografie Professionele bacheloropleiding Fotografie De professionele bachelor Fotografie is een creatieve en opdracht-gerichte opleiding die professionele fotografen aflevert. Hier zijn een persoonlijke stijl en een creatieve aanpak cruciaal. Studenten worden er opgeleid tot beeldenmakers met een visie en met een inhoudelijk en technisch sterk portfolio.

  Locatie Campus Narafi (Brussel)

  Afstudeerrichting FotografieIn de afstudeerrichting Fotografie van de academische opleiding Beeldende Kunsten staan de fascinaties en obsessies van de indi-viduele student centraal. De arbeid in het atelier en de studie in het leslokaal voorzien hem van de nodige technische, artistieke en intellec-tuele vaardigheden om zijn gedachten en voorstellingen in beelden om te kunnen zetten. De opleiding daagt de student uit tot het maken van beelden die het gangbare uitdagen, in vraag stellen, radicaal verwerpen. De academische fotografiestudent is een innovatieve beeldenmaker, geen uitvoerder. In zijn praktijk staan doen en denken niet tegenover elkaar, maar vullen ze elkaar aan.

  Locatie Campus Sint-Lukas (Brussel)

 • 10

  TextielDe afstudeerrichting Textiel van de academische opleiding Beeldende Kunsten benadert de veelzijdigheid van de discipline vanuit een breed perspectief. Studenten komen hierdoor terecht in een experimen-tele onderzoeksomgeving waar een constante dialoog gevoerd wordt over de taal van textiel en haar mogelijkheden. Hierbij staan het artistiek beeldende en het ontwerpen centraal met ruimte voor de cross-overs tussen kunst en design.

  Locatie Campus Sint-Lucas (Gent)

  11

  LUCA

  ONDERW

  IJS

  Ontwerp Beeldende VormgevingDe professionele bachelor Beeldende Vormgeving is binnen de kunsten een unieke opleiding in Vlaanderen. Deze situeert zich binnen het do-mein van de visuele communicatie en omhelst daarbinnen verschillende disciplines zoals grafische vormgeving, webdesign, motion graphics, illustratie en reclame. Beeldende Vormgeving wordt gekenmerkt door haar nauwe band met het werkveld en door de integratie van concrete projecten en stages. Een brede vorming, in combinatie met gedegen vakkennis bereidt de student voor om later zelfstandig, proactief en flexibel te kunnen functioneren in het werkveld. De opleiding biedt vier studios aan: de Grafische, de Reclame en de Digitale Studio en Studio Still (Storyboard Illustratie).

  Locatie Campus Sint-Lucas (Gent)

  Grafisch ontwerp In de afstudeerrichting Grafisch ontwerp van de academische oplei-ding Beeldende Kunsten gaan studenten op zoek naar de dynamiek en spanning tussen tekst en beeld, beeldcultuur en communicatie in de brede zin van het woord. De opleiding richt zich op grafische en digitale communicatie binnen een sociale en culturele context en focust op authenticiteit enerzijds en experiment anderzijds. LUCA biedt Grafisch ontwerp aan op haar campussen in Brussel en in Gent.

  In Brussel zijn er twee keuzetrajecten die uit een gemeenschappelijk orintatiejaar vertrekken: Comic design en Media & Information design.

  In Gent ligt de focus op grafisch ontwerp pur sang met als trajecten Publicatie en boekontwerp, Letterontwerp en Webdesign.

  Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel) Campus Sint-Lucas (Gent)

 • 12

  Vrije kunsten In de afstudeerrichting Vrije kunsten van de academische opleiding Beeldende Kunsten kunnen studenten zich afhankelijk van hun per-soonlijke artistieke ambities verder verdiepen in diverse kunstvormen. Studenten worden gestimuleerd om zelf opdrachten te formuleren die met de docent op hun relevantie en artistieke kwaliteit worden besproken. De autonomie van de student staat daarbij centraal. LUCA biedt de opleiding aan op haar campussen in Gent en Brussel. Elke cam-pus legt zijn eigen accenten.

  In Brussel wordt Vrije kunsten beschouwd als een open ruimte waarin experiment en reflectie de student de verschillende keuzetra-jecten laat ontdekken.

  In Gent kiest de student voor een mono-, cross- of multidisciplinair traject en kan hij daarbij beroep doen op de expertise van alle docenten binnen en buiten de afstudeerrichting Vrije kunsten.

  Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel)Campus Sint-Lucas (Gent)

  13

  LUCA

  ONDERW

  IJSVerder studeren

  Specifieke LerarenopleidingenLUCA organiseert verschillende lerarenopleidingen aan. De leraren-opleiding Drama kan na de masteropleiding gevolgd worden. De lerarenopleiding Muziek kan vrijwel altijd simultaan met de masterop-leiding gevolgd worden.

  Locatie Campus Lemmens (Leuven)

  In de lerarenopleiding Audiovisuele en Beeldende Kunsten onderzoe-ken docenten en studenten vanuit hun ervaring als kunstenaar hoe kunst en ontwerp best gedoceerd worden. De opleiding is speels en experimenteel, onderzoeksgericht en kritisch. Bovendien is ze uit-stekend ingebed in het kunsteducatieve veld. Studenten kunnen de opleiding volgen na, maar ook simultaan met, de masteropleiding.

  Locaties Campus Sint-Lukas (Brussel)Campus Sint-Lucas (Gent)

  SchakelprogrammasStudenten kunnen na het behalen van een professionele bachelor Bouwkunde of Interieurvormgeving via een schakelprogramma van de KU Leuven doorstromen naar respectievelijk een master Industrieel Ingenieur Bouwkunde en Interieurarchitectuur.

  Studenten kunnen na het behalen van een professionele bachelor Beeldende Vormgeving of Fotografie via een schakelprogramma van LUCA doorstromen naar een masteropleiding Beeldende Kunsten (af-studeerrichtingen Grafisch ontwerp of Fotografie). Studenten met een bachelordiploma Film-TV-Video kunnen via een schakelprogramma van LUCA doorstromen naar een masteropleiding Audiovisuele Kunsten.

  PostgraduaatsopleidingenIn de postgraduaatsopleiding Brand & Packaging Design staan ver-pakkingsontwerp en branding centraal. Dit postgraduaat is uniek in Vlaanderen. Via praktijkopdrachten, lezingen van mensen uit de

 • 14

  praktijk en een intensieve begeleiding door gedreven docenten leren studenten efficintere briefings en feedback geven, geslaagde ver-pakkingsontwerpen maken en vullen ze hun kennis van branding en communicatie aan. De opleiding verzekert haar afgestudeerden hier-mee van een unieke en ideale springplank naar een uitdagende job in een sector met veel jobopportuniteiten.

  De postgraduaatsopleiding Brand & Packaging Design wordt geor-ganiseerd op campus Sint-Lucas Gent. Meer informatie is te vinden op www.luca-arts.be.

  Locatie Campus Sint-Lucas (Gent)

  Master-na-masteropleidingDe master-na-masteropleiding Voortgezette Studies Muziek begeleidt professionele musici in het verwerven van praktische vaardig heden en onmiddellijk bruikbare competenties en in het ontwik-kelen van een onderzoeksparcours/ onderzoekstraject dat hun praktijk ondersteunt en verrijkt. Beginnende professionele musici krijgen zo kansen om eerste ervaringen in het werkveld op te doen en hen orinteren naar de loopbaan die het beste bij hen past (bijvoorbeeld een doctoraatsproject, wedstrijden of orkestaudities).

  Locatie Campus Lemmens (Leuven)

  15

  LUCA

  ONDERW

  IJSInternationale opleiding

  LUCA organiseert de Engelstalige Erasmus Mundus masteropleiding Doc Nomads. De masteropleiding in documentairefilm wordt in het Engels georganiseerd en oefent een sterke invloed uit op het internati-onale karakter van de campussen.

  LocatieCampus Sint-Lukas (Brussel)

 • 16

  CAMPUSSEN

  Vier gerenommeerde campussen

  Campus Narafi Campus Narafi is gelegen in het prachtige Dudenpark op het hoogste punt van Brussel. Je krijgt er les in een schitterend, historisch kasteel met een hedendaags interieur. Het verhaal van de campus gaat terug tot 1939 toen het hooggelegen kasteel een uitgelezen uitzendpunt voor het nieuwe Nationaal Radio- en Filmtechnisch Instituut bleek. Vandaag zet LUCA er die geschiedenis verder met haar opleidingen Film-TV-Video en Fotografie. De ligging combineert het beste van twee werelden en is daardoor uniek. Je studeert in een prachtig, rustig en groen kader en toch sta je in een kwartier in het hartje van Brussel.

  Campus Narafi telt slechts twee opleidingen. Die kleinschaligheid zorgt voor een gezellige sfeer. Alle studenten en docenten kennen elkaar. Hierdoor voel je je nooit een nummer. Een unieke omgeving dus waarin je je snel thuis voelt.

  LUCA Campus Narafi Victor Rousseaulaan 75, 1190 Brussel, T 02 340 10 20

  Campus Sint-Lukas Brussel Campus Sint-Lukas Brussel biedt al meer dan honderd jaar kunst- en architectuuropleidingen aan. Op de gerenoveerde campus kunnen jonge kunstenaars en ontwerpers terecht voor academische opleidin-gen in de Audiovisuele en Beeldende Kunsten. Bovendien organiseert Sint-Lukas Brussel, als voormalige architectuurschool, ook professio-nele bacheloropleidingen in Bouwkunde en Interieurvormgeving. Deze campus is echter meer dan een hoger onderwijsinstelling. Getuige de actieve werking van de Sint-Lukasgalerie.

  Onder meer filmmakers Michael R. Roskam en Patrice Toye, kunste-naars Luc Tuymans en Hans Op de Beeck, ontwerpers Danny Venlet en Sarah De Bondt, tekenaars GAL en Tom Schamp en fotografen Charif Benhelima en Stephan Vanfleteren komen uit deze stal.

  LUCA Campus Sint-Lukas BrusselPaleizenstraat 70, 1030 Brussel, T 02 250 11 00

  17

  LUCA

  CAMPUSSEN

  Campus Sint-Lucas Gent Campus Sint-Lucas Gent heeft een lange traditie van kwalitatief kunstonderwijs. Gelegen in het gezellige historische hart van Gent geniet de campus volop van een culturele en stimulerende omgeving. Vandaag biedt campus Sint-Lucas Gent zowel een professionele op-leiding in de Beeldende Vormgeving als een academische opleiding in de Beeldende Kunsten aan. De intensieve individuele begeleiding van een team gedreven docenten helpt hem zijn weg te vinden in de kunst- en ontwerpwereld.

  De alumni van Sint-Lucas Gent verpersoonlijken de kwaliteit van deze onderwijs- en onderzoeksomgeving. Michal Borremans, Berlinde De Bruyckere, David Claerbout, Eva Mouton, Brecht Evens, Cox & Grusenmeyer, Kim Beirnaert, Caro Van den Hole, Hannes Van Seeveren ... het zijn maar enkele van de vele kunstenaars en ontwerpers van Sint-Lucas Gent.

  LUCA Campus Sint-Lucas GentZwartezustersstraat 34, 9000 Gent, T 09 225 42 90

  Campus Lemmens Campus Lemmens biedt academische bachelor- en masteropleiding in Muziek en Drama aan. Voor muziek behoren Compositie, Directie, Instrument/Zang, Jazz, Muziekpedagogie en Muziektherapie tot de mogelijkheden. De afstudeerrichting Woordkunst van de opleiding Drama focust op het spelen en maken van tekst. Campus Lemmens organiseert ook een master-na-masteropleiding in de Voortgezette Studies Muziek en een Specifieke Lerarenopleiding.

  Gelegen aan de rand van de stad in een groene omgeving biedt de brui-sende campus aan ruim 500 studenten en 250 docenten een stevige logistieke omkadering en rijke infrastructuur aan.

  LUCA Campus LemmensLemmensberg 3, 3000 Leuven, T 016 23 39 67

 • 18

  BEGINNEN AAN EEN OPLEIDING

  Toelatingsvoorwaarden

  BacheloropleidingenWie een opleiding aan LUCA School of Arts wil aanvatten moet in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs of van een getuigschrift dat hiermee wordt gelijkgesteld.

  Kandidaat-studenten voor de professionele bacheloropleidingen Bouw, Interieurvormgeving, Fotografie en Film-TV-Video moeten geen toelatingsproef afleggen.

  Kandidaat-studenten die willen starten met een professionele ba-cheloropleiding Beeldende Vormgeving, of een academische opleiding Audiovisuele Kunsten, Beeldende Kunsten, Muziek of Drama moeten slagen voor de artistieke toelatingsproef. De data en de inhoud van de toelatingsproeven vind je vanaf maart op onze site

  www.luca-arts.be/toelatingsproeven.

  Voor kandidaat-studenten met een diploma van buiten de Vlaamse gemeenschap gelden enkele bijkomende voorwaarden, onder meer taalvoorwaarden.

  MasteropleidingenWie wil beginnen aan een masteropleiding moet het academisch ba-chelordiploma dat hieraan voorafgaat op zak hebben. Wie dat diploma niet heeft, kan zich pas na het slagen voor een schakelprogramma of een gendividualiseerd voorbereidingsprogramma, inschrijven voor de masteropleiding.

  De precieze inhoud van die programmas is afhankelijk van de behaalde credits en eerder verworven competenties (EVC). Voor meer informatie contacteer

  [email protected]

  19

  LUCA

  BEGINNEN

  AAN EEN

  OPLEID

  ING

  Inschrijven

  Inschrijven voor de bacheloropleidingenKandidaat-studenten die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden en zich willen inschrijven voor een opleiding moeten een aantal documen-ten kunnen voorleggen:

  geldig identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning een kopie van het diploma van het secundair onderwijs

  Studenten die reeds een andere hogere opleiding, met of zonder succes, hebben gevolgd brengen een studieattest mee van de opleiding in kwestie.

  De precieze procedure is terug te vinden op www.luca-arts.be/inschrijven.

  Inschrijven voor de masteropleidingenWie zich wil inschrijven voor een masteropleiding moet een geldig iden-titeitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebben. Daarnaast is een kopie van het bachelordiploma vereist.

 • 20

  Studietoelage

  Studietoelages kunnen worden aangevraagd bij de Vlaamse Gemeenschap op het Departement Onderwijs.

  Meer informatie is te vinden op: www.studietoelagen.be [email protected] gratis nummer 1700

  Meer informatieMeer informatie over inschrijvingen, over de inhoud en de data van de toelatingsproef, over het aanvragen van schakel- en voorbereidings-programmas en over het studiegeld is terug te vinden op

  www.luca-arts.be/inschrijven.

  21

  LUCA

  DIEN

  STEN

  DIENSTEN

  Studietoelage

  Meer informatie

  Studentenadministratie

  Je kan je inschrijven op de verschillende campussen van LUCA voor de opleidingen die daar worden aangeboden. Op de studentenadminis-tratie kan je terecht voor inschrijvingen, aanvragen van vrijstellingen, attesten voor vervoersabonnementen

  Meer info op www.luca-arts.be/studentenadministratie.

  ContactCampus Lemmens: 016 23 39 67 Campus Narafi: 02 340 10 20 Campus Sint-Lucas Gent: 09 225 42 90 Campus Sint-Lukas Brussel: 02 250 11 18/19

  Studiebegeleiding & Studietrajectbegeleiding

  Indien je vragen hebt over de manier waarop je moet studeren, het plannen van je werk, het schrijven van een paper kan je terecht bij de dienst Studiebegeleiding.

  De dienst Studietrajectbegeleiding helpt je dan weer met info, advies en begeleiding over diverse aspecten van het studietraject. Studenten kunnen er terecht met vragen over de studievoortgang en het keuzetraject, flexibele en gendividualiseerde trajecten

 • 22

  Studentenvoorzieningen De dienst Studentenvoorzieningen helpt studenten op weg met hun studiefinanciering. Hier kunnen ze onder andere terecht voor de aanvraag van een studietoelage of voor meer informatie over kinder-bijslag. Daarnaast kunnen studenten hier aankloppen met vragen over huisvesting, vervoer, studentenwerking, medische en psychologische hulpverlening ... Meer info op

  www.luca-arts.be/studentenvoorzieningen.

  ContactSint-Lucas Gent: [email protected] Sint-Lukas Brussel en Narafi: [email protected] Lemmens: [email protected]

  Huisvesting In hun zoektocht naar een studentenkot kunnen studenten het aanbod van gespecialiseerde regionale organisaties consulteren. Met bijkomende vragen kunnen ze eventueel terecht bij de dienst Studentenvoorzieningen.

  InfoBrussel: www.brik.beGent: www.kotatgent of [email protected] Leuven: www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/huisvesting

  23

  WELKOMLUCA

  WELKO

  M

  LUCA organiseert jaarlijks verschillende infodagen, proefdagen, opendeur-dagen en eindejaarstentoonstellingen. Wil je de opleiding en de campus leren kennen, kom dan zeker langs op een van die dagen.

  Campus LemmensProefdagen: 3 tot 7 maart en 7 tot 11 april 2014Opendeurdag: 1 mei 2014

  Campus Narafi Infonamiddag: 12 maart 2014Opendeur: 10 mei 2014Eindejaarstentoonstelling (Film-TV-Video): 20 juni 2014 Eindejaarstentoonstelling (Fotografie): 16 juni 2014

  Campus Sint-Lukas BrusselInfodagen: 26 maart en 10 mei 2014Contactdag: 2 september 2014Eindejaarstentoonstelling: 28-29 juni 2014

  Campus Sint-Lucas Gent Open atelierdagen: 22 maart en 7 mei 2014Infodag: 29 augustus 2014Eindejaarstentoonstelling: 28-29 juni 2014

  Kom langs

 • LEAVE A TRACE

  Leuven - Brussel - Gentopendeurdagen maart & mei 2014

  www.luca-arts.be

  FOTOGRAFIE

  LEAVE A TRACE LEAVE A TRA

  CE LEAVE A TRA

  CE LEAVE A TRA

  CE LEAVE A TRA

  CE LEAVE A TRA

  CE LEAVE A