Currrent Affair

of 33

  • date post

    10-Apr-2018
  • Category

    Documents

  • view

    226
  • download

    0

Embed Size (px)

Transcript of Currrent Affair

  • 8/8/2019 Currrent Affair

    1/33

    Currrent Affair: May, June, July 2010- India

    1. Who is the Cricketer decided and wants to have his blood used on

    a page of his autobiography to be released in February next year

    (Feb 2011) ?Answer: Batting star Sachin Tendulkar

    2. The Andhra Pradesh High Court has granted bail to former Satyam

    managing director Rama Raju, former chief financial officer

    Vadlamani Srinivas and three others accused in the multi-crore

    rupee accounting scam on

    Answer: July 20, 2010

    2. Who is the first Indian-origin woman professor in the Harvard

    University's history ?

    Answer: Gita Gopinath

    Noted academician Gita Gopinath has been named professor of economics at

    the prestigious Harvard University, becoming the first Indian-origin woman

    professor in the institutions history.

    3. Who was chargsheeted on July 20, 2010 for passing secret info to

    ISI ?

    Answer: Madhuri Gupta

    Delhi Police today chargesheeted disgraced diplomat Madhuri Gupta accusing

    her of passing secret information to Pakistans ISI during her posting in

    Islamabad. Gupta, who was arrested in April, has been accused of being in

    touch with two ISI officials, Mubshar Raza Rana and Jamshed.

    4. seed extract has anti-diabetic properties says a

    pharmacology professor at the University of Montreals Faculty of

    Medicine.

    Answer: Cashew seed

    Cashew tree products have long been alleged to be effective anti-

    inflammatory agents, counter high blood sugar and prevent insulin

    resistance among diabetics.

    5. Who is the Former India hockey star attacked umpire ?

    Answer: Sunil Ekka

  • 8/8/2019 Currrent Affair

    2/33

    Former India hockey player Sunil Ekka, playing for Army XI, lashed out with

    his hockey stick at veteran umpire RS Suriya Prakash, leaving the latter

    seriously injured.

    6. Which are the two Trians rammed each other and met to Trian

    Accident which killed and injuried many people in West Bengal ?

    Answer: Uttarbanga Express and Vananchal Express

    60 people were killed and over 90 injured when a speeding Uttarbanga

    Express tore through the rear of Vananchal Express at the Sainthia station in

    Birbhum district of West Bengal. The train apparently overshot the signal.

    7. Why did TDP made bandh on July 19, 2010 ?

    Answer: TDP bandh was made to protest the arrest of party chief N

    Chandrababu Naidu, who began a hunger strike against Maharashtra

    stopping his visit to the Babhli barrage site.

    July 15, 2010:

    8. New Rupee Symbol of India or Indian Rupee Symbol represents ?

    Answer: A mix of the Devanagri Ra and Roman R, to become the fifth

    currency in the world to have a distinct identity.

    9. New Rupee Symbol of India or Indian Rupee Symbol designed by

    _______________

    Answer: IIT post-graduate D Uday Kumar

    10. New Indian Rupee symbol has been revealed by Cabinet on ?

    Answer: July 15, 2010

    11. Who was Daya Nayak ?

    Answer: Daya Nayak is Mumbais controversial police officer and encounter

    specialist.

    12. What was The worlds only antivirus browser ?

    Answer: Epic Browser

    13. 2010 ESPY Award Winners (ESPN)

    Answer:

    1. BEST MALE ATHLETE: Drew Brees, NFL

    2. BEST FEMALE ATHLETE: Lindsey Vonn, Skiing

    3. BEST PLAY: Brett Favre, Vikings

    4. ESPY PERSEVERANCE AWARD: George Karl, Nuggets

  • 8/8/2019 Currrent Affair

    3/33

    5. BEST CHAMPIONSHIP PERFORMANCE: Drew Brees

    6. BEST BREAKTHROUGH ATHLETE: Chris Johnson, Tennessee

    7. BEST RECORD-BREAKING PERFORMANCE: Isner vs. Mahut at

    Wimbledon

    8. BEST UPSET: Northern Iowa shocks No. 1 Kansas, Mens Basketball

    9. BEST MOMENT: Landon Donovan World Cup vs. Algeria

    10. BEST TEAM: New Orleans Saints

    11. UNDER PRESSURE AWARD: Landon Donovan World Cup vs. Algeria

    12. BEST SPORTS MOVIE: The Blind Side

    13. BEST COACH/MANAGER: Phil Jackson, Los Angeles Lakers

    14. BEST NFL PLAYER: Drew Brees, New Orleans

    15. BEST MLB PLAYER: Albert Pujols, St. Louis

    16. BEST NBA PLAYER: Kobe Bryant, LA Lakers

    17. BEST DRIVER: Jimmie Johnson

    18. BEST NBA PLAYER: Kobe Bryant, LA Lakers

    19. BEST WNBA PLAYER: Diana Taurasi, Phoenix

    20. BEST FIGHTER: Floyd Mayweather

    21. BEST MALE GOLFER: Phil Mickelson

    22. BEST FEMALE GOLFER: Lorena Ochoa

    23. BEST MALE TENNIS PLAYER: Roger Federer

    24. BEST FEMALE TENNIS PLAYER: Serena Williams

    25. BEST MALE COLLEGE ATHLETE: John Wall, Kentucky Basketball

    26. BEST FEMALE COLLEGE ATHLETE: Maya Moore, Connecticut Womens

    Basketball

    27. BEST MALE ACTION SPORT ATHLETE: Shaun White, Snowboard

    28. BEST FEMALE ACTION SPORT ATHLETE: Torah Bright, Snowboarding

    29. BEST JOCKEY: Calvin Borel

    30. BEST MALE ATHLETE WITH A DISABILITY: Steve Cash

    31. BEST FEMALE ATHLETE WITH A DISABILITY: Amy Palmiero-Winters

    32. BEST BOWLER: Walter Ray Williams Jr.

    33. BEST MALE US OLYMPIC ATHLETE: Shaun White, Snowboarding

    34. BEST FEMALE US OLYMPIC ATHLETE: Lindsey Vonn, Skiing

    35. BEST MLS PLAYER: Landon Donovan, Los Angeles

  • 8/8/2019 Currrent Affair

    4/33

    36. BEST TRACK AND FIELD ATHLETE: Usain Bolt

    14. Who recieved Arthur Ashe ESPY Courage Award in 2010 ?

    Answer: Ed Thomass family

    15. is the youngest professor at IIT-B

    Answer: Dr Tathagat Tulsi

    Patna-born child prodigy Dr Tathagat Tulsi has taken up a job as professor

    at Indian Institute of Technology-Bombay at the age of 22.

    16. Who was the Political leader recently booked in a Case/ scam?

    Answer: Bihar CM Nitish Kumar, his deputy S K Modi and several other

    ministers

    A case has been filed against Bihar CM Nitish Kumar, his deputy S K Modi

    and several other ministers in an alleged Rs 11,412 crore scam, involving

    irregularities related to fraudulent withdrawals and corruption.

    17. Who is the winner of the Best Young Player Award award in fifa

    2010 ?

    Answer: Thomas MUELLER

    24. Who has been elected as Man of the Match in Fifa World Cup

    2010 ?

    Answer: Andres INIESTA

    18. is the winner of the adidas Golden Glove award in Fifa

    World Cup 2010 ?

    Answer: Iker CASILLAS

    19. Who is the winner of the adidas Golden Shoe award in Fifa World

    Cup 2010 ?

    Answer: Thomas MUELLER

    20. ______________ is the winner of the adidas Golden Ball award

    in 2010 ?

    Answer: Diego FORLAN

    21. who took places of Runner-Up, third and Fourth Places in Fifa

    World Cup 2010 ?

    Answer: Runners-Up: Netherlands, Third: Germany, Fourth: Uruguay

    22. Who won FIFA World Cup 2010 in final ?

    Answer: Spain

  • 8/8/2019 Currrent Affair

    5/33

    Spain beat Holland 1-0 to win maiden FIFA World Cup 2010 Andres Iniesta

    secured the maiden World Cup for Spain by scoring the only goal of an

    enthralling final against the Netherlands four minutes from the end of extra-

    time.

    23. The Indian Space Research Organization (ISRO) launched -

    Vehicle with - Satellites on July 12, 2010.

    Answer: PSLV-C-15 Vehicle, 5 satellites

    Isro launches PSLV-C-15 with 5 satellitesThe Indian Space Research

    Organization today launched the PSLV-C-15 carrying five satellites, including

    remote sensing Cartosat-2B, and Studsat, built by engineering students of

    Andhra Pradesh and Karnataka.

    24. Kadapa district named -

    Answer: YSR district

    Andhra Pradesh government on July 8, 2010 renamed Kadapa district as

    YSR district on the birth anniversary of late chief minister Y S Rajasekhara

    Reddy, who was popularly known by his initials.

    25. YS Rajeshekar Reddy birth anniversary is on

    Answer: July 8

    26. Who is the Congress MP high command warning resumed his

    controversial Odarpu yatra in Srikakulam district of Andhra Pradesh

    on July 8, 2010 ?

    Answer: Y S Jagan Mohan Reddy

    26. Recently, who was the politician charged in anti-Sikh riots case ?

    Answer: Senior Congress leader Sajjan Kumar

    A Delhi court framed charges of murder and rioting against Senior Congress

    leader Sajjan Kumar and others in connection with a 1984 anti-Sikh riots

    case in which six persons were killed in Sultanpuri on july 7, 2010.

    27. The holiday court concept was bring up by ?

    Answer: Justice Eqbal

    The holiday court concept was mooted by Justice Eqbal at the meeting of

    Union law minister M Veerappa Moily with Chief Justices and law secretaries

    from south India. Impressed, Moily said he would introduce it at the national

    level too.

  • 8/8/2019 Currrent Affair

    6/33

    28. As working couples are facing difficulties while fighting for

    divorce or child custody battles in family courts, the Madras High

    Court has announced will function in the city from

    - .

    Answer: holiday courts will function in the city from July 10, 2010.

    29. Name the Jamaican triple Olympic champion who is going to

    retair on 2016 Olympics.

    Answer: Usain Bolt

    31. Who won Wimbledon mixed doubles title ?

    Answer: Paes-Black

    Paes-Black won Wimbledon mixed doubles titleLeander Paes notched up his

    12th Grand Slam title after he and Cara Black beat Wesley Moodie and Lisa

    Raymond 6-4, 7-6(5) to win the Wimbledon mixed doubles title.

    32. Who was the cricketer recently got maaried on July 4, 2010 with

    his childhood girlfriend ?

    Answer: Mahendra Singh Dhoni

    Dhoni ties knot with longtime friend Sakshi in Dehradun on Sunday July 4,