Celsona 621

Click here to load reader

 • date post

  01-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  238
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Divendres 22 de maig de 2009

Transcript of Celsona 621

 • Solsona Servei de Premsa de l'Ajuntament de Solsona

  Lalcalde de Solsona considera prioritari desencallar la situaci del Museu Dioces i Comarcal

  Xavier Jounou diu que cal abandonar la dinmica de "qui dia passa, any empeny"

  Lalcalde de Solsona, Xavier Jou-nou, ha declarat que s prioritari per a lmbit cultural de la ciutat modernitzar i posar al dia la frmula de gesti del Mu-seu Dioces i Comarcal. Una setmana des-prs de la reuni del Patronat del Museu i desprs de traslladar els resultats daque-lla trobada al Centre dEstudis Lacetans (CEL), dilluns al vespre, lalcalde afirma que laposta de lAjuntament passa per consensuar en el si del Patronat una sortida que garanteixi el futur de lequipament. Per no volem instaurar-nos en una dinmica de qui dia passa, any empeny, matisa Jounou.

  El consistori confia ara en la voluntat expressada per la resta de membres de lens gestor bisbat, Generalitat de Catalunya i Consell Comarcal darribar a un a acord sobre al-guna frmula de gesti que millori el funcionament diari del Museu i en potenci el seu fons. Lalcalde est convenut que es faran passos endavant passat lestiu, a partir de la reuni progra-mada de la comissi destudi integrada per totes les parts.

  Entre altres esculls, per a lAjuntament s una ano-malia el fet que avui la collecci etnogrfica estigui se-parada del fons dioces i sense musetzar. A ms, el fet que lequipament no disposi de personalitat jurdica pr-pia en dificulta una gesti gil". Jounou assenyala que s conscient que la titularitat de les installacions i de la major part del patrimoni del Museu s del bisbat, per s del conjunt del Patronat don ha de sortir una estratgia per

  projectar el futur de lequipament.Quant a la proposta inicial de cre-

  ar un consorci, i que es va congelar en la reuni de la setmana passada, lAjunta-ment no pressionar en aquest sentit, en tant que el bisbat no ns partidari i el De-partament de Cultura no ho considera una prioritat en aquests moments.

  Xavier Jounou admet que "s evi-dent que dins el Patronat hi ha diferents

  punts de vista sobre quina ha de ser la gesti del Museu", ja que alguna part considera que el sistema de funcionament dels primers 25 anys ja s el correcte, mentre que "daltres pensem que en lactualitat lequipament es troba en un cert estancament i per sortir-ne cal treballar-hi conjuntament i donar resposta a les inquietuds plantejades pel CEL i les trenta entitats culturals i socials sotasignants del document que, a instncies seves, es van traslladar al Patronat".

  Trobada amb les entitats el 3 de junyArran de lentrevista que lalcalde va mantenir dilluns

  amb membres del CEL, es va decidir convocar una nova reu-ni el proper 3 de juny amb el conjunt dentitats que subscri-uen les peticions de millora de la gesti del Museu. El consistori hi convidar tamb els representants del bisbat i el Departament de Cultura. Devem una explicaci al moviment social preo-cupat per un dels equipaments culturals ms importants de la ciutat i la comarca, subratll lalcalde.

  La Barra del Mia

  621 - Divendres, 22-05-2009

 • Solsona Ramon Estany

  La Generalitat oferir formaci per a les treballadores de RemcoJordi Fbrega va alertar que en tota la Catalunya central "no trobarem cap altra comarca com la del Solsons, amb un increment de la taxa d'atur anual del 114% . I aix s un desequilibri que cal corregir"

  El delegat territorial del Govern a la Catalunya Cen-tral, Jordi Fbrega, es va reunir dimarts a la tarda amb la comissi de Promoci Econmica del Solsons, amb l'ob-jectiu de tractar diferents aspectes i peculiaritats de la crisi econmica a la comarca. Entre les propostes ms desta-cades, Fbrega va anunciar que la Generalitat impulsar uns cursos de formaci per a les treballadores aturades de Remco, en el cas que l'empresa acabi tancant la seva planta a la ciutat solsonina, i promour els plans d'ocupaci al Solsons per donar una sortida a les persones que no tin-guin feina.

  Fbrega va explicar que "davant la situaci del possible tancament de Remco, a final de juliol, ens hem comproms amb el seu comit d'empresa a crear un taller formatiu per a les dones, dirigit, bsicament, a la llei de dependncia". D'aquesta manera, es donaria una possible sortida laboral a les aturades i, al mateix temps, s'oferiria una resposta a la ciutadania del Solsons que pateix una dependncia. Fbrega va apuntar que "pot ser un bon fil d'ocupaci per aquest sector". La iniciativa, arrencaria a la tardor i s'intentaria traslladar tamb a altres sectors d'aturats solsonins.

  Jordi Fbrega va afirmar tamb que els plans d'ocu-paci "no sn una eina definitiva per solucionar la si-tuaci d'atur a la comarca, per s que sn un element palliatiu, perqu durant 6 mesos els desocupats poden disposar d'una feina". Altres lnies d'actuaci que s'han marcat des del Departament d'Innovaci i Empresa per solucionar els problemes econmics del Solsons sn els ajuts al sector empresarial de la comarca, ajuts al sector emprenedor, ajuts al Pladetur, ajuts a la dinamitzaci del comer solson, etc.

  Imatge de la trobada que es va celebrar al Consell Comarcal del Solsons

  Laura Vilagr es va reunir dijous passat amb el comit d'empresa per buscar solucions a l'ERO

  La diputada d'ERC adscrita al Solsons i alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagr, va visitar dijous de la setma-na passada la comarca, on va mantenir una reuni amb el comit d'empresa de Tradema i, posteriorment, amb Uni de Pagesos. Pel que fa a Tradema, Vilagr creu que s'han de donar a conixer les lnies d'ajut que disposa la Generalitat per fer noves inversions a l'empresa i redrear el seu model productiu. Aix, Vilagr va anunciar que demanar al direc-tor dels serveis territorials d'Innovaci, Universitats i Em-presa a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, que visiti l'empresa per a buscar possibles vies de sortida a l'ERO.

  Uni de Pagesos va traslladar a Vilagr la importn-cia per als forestals de la possible construcci de la planta de biomassa a Olius.

  La diputada d'ERC al Solsons proposa noves

  lnies d'ajut per a Tradema

  Carles Montoriol, president d'ERC al Solsons, Laura Vilagr, i David Rodrguez, secretari d'ERC al Solsons

  Iniciativa per Catalunya comena la campanya per les Europees a SolsonaTertlia amb la diputada Laura Massana el dilluns 25 de maig

  Iniciada ja la campanya electoral per les eleccions europees del proper 7 de juny, la formaci d'esquerres i ecologista ICV -EUA vol que els votants spiguen que el que es decideix a Europa ens afecta a tots. Per aquest motiu ha organitzat una tertlia caf amb Laura Massana, dipu-tada d'ICV al Parlament de Catalunya, que atendr les pre-guntes i qestions de la gent que hi vulgui assistir, en una trobada fixada per dilluns 25 de maig, a les 8 del vespre, al caf El Ral de Solsona.

  621 - Divendres, 22-05-2009

 • El president de la Diputaci de Lleida va inaugurar la Fira

  Demostraci de l'Helicpter del Cos de Mossos d'Esquadra, al camp de l'Escola Arrels II

  Concurs de tala de troncs

  Caf Concert amb Caf Trio a l'Envelat de la Fira

  Fira de Sant Isidre Ramon Estany

  La Fira de Sant Isidre ja es veu NacionalLa 57 edici de la Fira de Sant Isidrees tanca amb un balan ms que positiu

  El bon temps i l'assistncia de pblic han fet de l'edi-ci d'enguany, una de les ms reeixides. Els organitzadors calculen unes 40.000 persones en tres dies i ja aspiren a tenir el ttol de Fira nacional de Bestiar, fet que els permetria acce-dir a un major nombre de subvencions i ajuts, que faria que no depengus tant dels patrocinadors privats.

  El salt a la categoria de Fira Nacional va ser anunciat pel secretari general del Departament d'Agricultura, Alimen-taci i Acci Rural, Xavier Castella, que en la visita que va fer el dissabte, va comunicar als responsables de la Fira que estan en disposici d'obtenir la catalogaci de fira nacional de bestiar, deixant enrera l'actual de comarcal.

  Jaume Gilabert destaca que sha dapostar per la qualitat com a element de diferenciaci en tots els sectors productius

  El president de la Diputaci de Lleida, Jaume Gila-bert, va inaugurar divendres al migdia la 57a edici de la Fira de Sant Isidre de Solsona, que enguany es concebia com un important revulsiu per a leconomia comarcal. Tot i la con-juntura econmica actual, el recinte firal es vei incrementat en aquesta edici pel creixement de les seccions de bestiar uns 2.000 metres quadrats amb ms de 450 animals i ar-tesania.

  "En un context difcil econmicament i poltica, la Fira ha de tenir ms nervi que mai, va posar de relleu Jaume Gilabert, perqu s un motor de dinamitzaci econmica, i va recordar que lobjectiu principal de certmens com aquest s el de generar negoci i economia al territori". El president de la Diputaci va posar mfasi en el carcter ramader i agr-cola de la Fira de Sant Isidre, que la fa totalment nacional. Aix mateix, va qualificar diniciativa excellent laposta pel sector ov, que en aquesta edici comptava amb una vela prpia de 300 metres quadrats.

  Gilabert va refermar el comproms de la Diputaci amb un dels certmens de ms renom de la demarcaci de Lleida i la Catalunya central. I va aprofitar locasi per emplaar el conjunt de sectors productius de la comarca a apostar per la diferenciaci a travs de la qualitat dels productes autctons.

  En lacte oficial dinauguraci, tampoc no van eludir referir-se a la crisi el president del Consell Comarcal, Ma-ri Chaure, i lalcalde de Solsona, Xavier Jounou. Chaure va descriure la Fira com un exponent de la nostra comar-ca agrcola i ramadera". I va remarcar que "aquests sn uns sectors que cal potenciar i als quals les administraci-ons han doferir expectatives, ja que passen per moments durs. Jounou, al seu torn, va subratllat que tot i que no es pot obviar la realitat econmica, "noms podem anar enda-vant si institucions, entitats i agents privats treballem colze a c