Alb-studenti 01-2014-2 Zeri p 20-21 - seeu.edu.mk ??hulumtu ese. Profesor Altimari sht autor i nj sr...

download Alb-studenti 01-2014-2 Zeri p 20-21 - seeu.edu.mk ??hulumtu ese. Profesor Altimari sht autor i nj sr pub-likimeve. Prandaj, sht vshtir

of 32

 • date post

  06-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  236
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Alb-studenti 01-2014-2 Zeri p 20-21 - seeu.edu.mk ??hulumtu ese. Profesor Altimari sht autor i nj sr...

 • Nr. 1 Prill 2014 2

  Editorial (Prof.dr. Mustafa Ibrahimi dhe prof.dr. Zeqir Kadriu) .....................................3

  Prof.dr. Franesko Altimari - Doctor Honoris CausaMirnjohje pr t gjith arbresht e Italis (Donika Bakiu) .......................................4-5In terv is t me prof .dr. Franesko Al t imar iDy katedrat tona - gur q ndrtojn ndrtesa paqeje (Donika Bakiu)...........6-7

  Vatr e studimeve albanologjike n rajon e m gjer (Jetlira Imeri) ............................8-9

  Intervist me prof.dr. Vebi Bexhetin (Almira Memishi) ................................................10-11Intervist me prof.dr. Hamit Xhaferin (Almira Memishi)..............................................12-13

  Gjendja dhe perspektiva e sociolinguistiks shqipe (Miqerem Ismaili).......................14-15

  Shpirti i arbrit rron! (Besmira Ibraimi)........................................................................16-18N bibliotekn e Antonio Bellushit n FrasnitNj ark e muar me libra dhe gazeta shqip (Besmira Ibraimi)..................................19-20Folklori- ushqim shpirtror pr ruajtjen e identitetit (Afrdita Abdiu)............................21-22200 vjetori i lindjes s Jeronim de Rads (Donika Bakiu)...........................................23

  Studentt e Katedrs prkujtuan ditn e msuesit (Besmira Ibraimi)..........................24Kush kujdeset pr gjuhn ton? (Besarta Arifi)............................................................25Ismail Kadare prsri pa mimin Nobl (Afrdita Abdiu)..............................................26Njeriu n mes humbjes dhe fitimit (Besmira Ziberi)......................................................27

  Motivi i dashuris n kngt tona popullore (Besarta Ramadani)................................28Leksiku dialektor - brum i pashtershm i gjuhs shqipe (Besmira Ibraimi)..................29

  Kndi poetik..................................................................................................................30

  Zbuloni veten ne faqet e librit (Besmira Ibraimi)...........................................................31

  Revist semestrale e studentve tKatedrs s Gjuhs dhe Letrsis

  Shqipe Fakulteti i Gjuhve, Kulturave dhe

  Komunikimit

  Nr.1 - prill 2014

  KOORDINATORIProf. dr. Mustafa Ibrahimim.ibrahimi@seeu.edu.mk

  REDAKTORJetlira Imeri

  Besmira Ibraimi Besarta Ramadani

  LEKTORBesmira IbraimiAlmira Memishi

  ANTART E REDAKSIS

  (Viti i par)Besarta RamadaniZijad ShabaniZoga PapranikuBesart Arifi

  (Viti i dyt)Besmira Ibraimi Almira MemishiBesmira ZiberiDonika BakiuAfrdita Abdiu

  (Viti i tret)Jetlira ImeriFitore JahjiLirie IbraimiLulzana Aliti

  E-mail:albstudenti@seeu.edu.mk

  E d i t o r i a l

  N g j a r j e

  I n t e r v i s t

  A k t u a l e

  S t u d i m e

  V s h t r i m e

  K r o n i k

  K n d i p o e t i k

  H o r o s k o p

  R e p o r t a z h

  P r m b a j t j a

  19-20

  4-5

  6-7 10-11

  16-23

  12-13

 • REVIST E ALBANOLOGVE T RINJ!

  Arti ekziston kudo dhe do t ekzistoj gjith-mon, arti sht si ajri, si uji, arti ekziston

  dhe n vet natyrn njerzoreC.Xavatini

  Duke ditur se studentt jan shpresa e shke -ncs, ata kishin nevoj pr nj tribun, ku do tishprehnin aftsit e tyre komunikuese dheshkencore. Prve ksaj, nprmjet revistsduhet t prgatisim kuadro t reja, t pr-gatisim student me imazh. Puna e shkenctaritsht si stafeta tek stadiumi kur kan vrapim,thot Franesko Altimari dhe shton, do brezduhet t ket stafet e tia dorzoj t tjerve,gjithmon sa m prpara, por shkenca duhet tjet si mbarim brenda stadiumit ku secila gjen-erat duhet ta sjell m prpara se ku e moristafetn e dijes. Revista Albstudenti po e nis stafetn, at ebartin studentt e Katedrs s Gjuhs dheLetrsis Shqipe. Duke e bartur dor m dor,pr ta hapet nj horizont i ri ku do ken mundsit komunikojn hapur mes tyre dhe t zbulojncilat jan pikat rreth t cilave ata do t mund tbashkpunojn me t tjert, njkohsisht atado t shprehin pikpamjet e tyre pr gjuhn,letrsin, historin dhe kulturn shqiptare. Vet titulli i revists Albstudenti sht z igjith studentve q e duan dhe e studiojnalbanologjin dhe nprmjet ksaj studentt doti shprehin krkesat reale, do t garojn mes vetidhe mes tjerave pr t arritur n botn eshkencs dhe dijes. Revista do ti ket dyert ehapura jo vetm pr studentt e ksaj Katedre,por edhe pr t gjith albanologt e rinj ngarajoni dhe me gjer, t cilt do vn para vetesqllime t ndryshme, si jan njohja me prob-lemet, kulturn dhe perspektivn e studimevealbanologjike, si dhe hapja e mundsive prshkmbime idesh, prvojash dhe programe treja. Kjo revist parasgjithash do t zbulojstudiues t rinj n fushat e studimevealbanologjike dhe do t rris bashkpunimin,sepse shkenca ashtu zhvillohet. Shpresojm revista t ket jet t gjat dhe tshtohen numrat pr shum vjet. Studentve juprift e mbara dhe u urojm fat dhe sukses n ktnism fisnike!

  Koordinator i revistsProf.dr. Mustafa Ibrahimi

  ALBSTUDENTI KRKES E KOHS!

  Revista Albstudenti ,doli n nj koh t nevojshmekur Katedra e Gjuhs dhe Letrsis Shqipe nkuadr t UEJL po merr hov dhe zhvillohet e for-cohet m shum se kurr!Ajo bhet fal aktiviteteve t shumta t cilat zhvil-lohen n kuadr t planifikimeve t planitstrategjik q parashihet n zhvillimin afatgjat tDegs s Gjuhs dhe Letrsis Shqipe me nj plant konsoliduar q e parandjen edhe mtej zhvil-limin e saj n t ardhmen.Kjo ndodh po ashtu pr vet fatktin q nKatedrn e Gjuhs Shqipe ; punohet edhe mtejpr perspektivn e saj q tanim po zhvillohet menj tradit t shklqyeshme shkencore e tradi-cionale.Brenda viteve prej kurr sht themeluar (2004/5)e gjer m ta tani; jan br mjaft aktivitete eKonferenca shkencore me t cilat kjo deg kadshmuar se sht nj Dig e forte q kultivondijen dhe shkencn e mirfillt t Kultursshqiptare.Aktivitet e me shum rndsi n kuadr t ksajdege jan edhe bashkpunimi dhe binjakzimi qsht br me degt simotra n Tiran, Elbasan,Prishtin, Tetov e veanrisht me KatedrnGjuhs dhe Letrsis Shqipe n Kozenc tKalabris; me t ciln kemi edhe shkmbime pr-vojash shkencore t cilat tanim kan dhn frytine tyre.Jo rastsisht ky numr i revists Albstudeni iprkushton nj hapsir t madhe ksaj shtjejeduke vijuar mtej hapat e nj bashkpunimi tmirfillt.Sidoqoft merit m t madhe ktu kan studenttdhe mentort e tyre q gjithmon kanbashkveprim n aktivitetet e planifikuara.Prof.dr.Mustafa Ibrahimi,po ashtu ka nj merit tveant pr koordinimin dhe planifikimin e punveme studentt.Uroj q kjo nism e mbar t jet n shrbim tvlerave t mirfillta t kulturs e traditaveshqiptare; ndrsa studentve uroj pun t mbarn konsolidimin e revists edhe n numrat eardhshm!

  Me respekt,

  Shefi i KatedrsProf.dr.Zeqir Kadriu

  E d i t o r i a l

  Nr. 1 Prill 2014 3

 • 4

  M 20 nntor t vitit 2013ju nda mimi DoktorHonoris Causa profe-sorit t nderuar e t respektuararbresh, Franesko Altimari. Kymim ishte propozim i Katedrss Gjuhs dhe Letrsis Shqipe,ka qen nj dshir e kaher-shme e stafit udhheqs t UEJL-s, stafit t Katedrs s Gjuhsdhe Letrsis Shqipe. Ndarja emimit sht br n mnyrsolemne n UEJL, ku kishteshum t pranishm dhe t ftuarsi: kryetarja e komuns sTetovs zonja Teuta Arifi, profe-sor, student dhe shum ttjer. mimin ia ndau i nderuarirektor Zamir Dika. Prof .Dr. Fra -nesko Altimari, laureat i mimitHo no ris Causa, shprehu kna -qsin e veant pr marrjen ektij mimi, ku u shpreh: "Kjo

  nuk sht vetm nj mirnjohjepr mua, por pr tr Arbreshte Italis dhe nj mbshtetje efort nga Unive rsiteti i EvropsJuglindore pr kt pjes trndsishme t kulturs dhegjuhs shqipe. ProfesorAltimari u lind n Shn DhimitrKoron m 21 shkurt t vitit1955. Liceun e kreu n ShnDhimitr Koron n vitin shkol-lor 1972-1973. Diplomoi nFakultetin e Filozofis n Univer -sitetin e Kalabris n vitin 1978.

  Franesko Altimari sht i njo-hur si gjuhtar arbresh, kri-jues, hulumtues dhe studiues ifilologjis dhe i letrsisarbreshe dhe asaj shqiptare nprgjithsi, profesor i Gjuhsdhe i Letrsis Shqipe nUniversitetin e Kalbaris. Lmitm t rndsishme t krijm-

  N g j a r j e

  Donika BakiuStudente e vitit t dyt

  Mirnjoh je pr t g j i th arbresht e I ta l is

  Profesor Altimari ulind n Shn Dhimitr

  Koron m 21 shkurt tvitit 1955. Liceun e kreu

  n Shn DhimitrKoron n vitin shkollor1972-1973. Diplomoi nFakultetin e Filozofis,pran Universitetit t

  Kalabris n vitin 1978. Franesko Altimari

  sht i njohur si gjuh-tar arbresh, krijues,

  hulumtues dhe studiuesi filologjis dhe i letr-sis arbreshe dhe asaj

  shqiptare nprgjithsi, profesor iGjuhs dhe i LetrsisShqipe n Universitetin

  e Kalbaris.

  Rektori Zamir Dika dhe prof.dr. Franesko Altimari gjat ceremonis sndarjes s titullit Doktor Honoris Causa n UEJL

  UEJL ndan titullin Doktor Honoris Causa , studiuesit dhe veprimtaritarbresh prof.dr. Franesko Altimari

  Nr. 1 Prill 2014

 • Nr. 1 Prill 2014 5

  taris diturore t tij jangjuhsia, filologjia dhe letrsiashqipe e Rilindjes, Vzhgimegjuhsore dhe letrarearbreshe, Prishtin, 2002.

  Kontributi i Altimarit ntekstologji

  Franesko Altimari karakter-izohet edhe me kontributin e tijt vlefshm n sfern e tek-stologjis duke krijuar kolonatStudime dhe tekste t albanis-tiks (1990) dhe Klasik tletrsis arbreshe (2005).

  Spikat realizimi me vler iktij studiuesi n publikimin,analizimin dhe vlersimin epoems s Naim FrashritBagti e bujqsi meshqiprimin n italisht dhekonkordancat leksikore (Rende,1994). Vllimin e par tVeprave t Jeronim DeRads Kngt para Millosaut(Katanxaro, 2005).

  Nj vend t rndsishm zedhe vllimi Tekste folklorikenga Fallkunara t botuara nrevistn La Calabria. Po ashtudallohet si bashkpuntor irevists Zjarri q botohet ngjuhn shqipe tek arbresht eItalis. sht krijues i poezivepr t rritur dhe nj sr artiku-jsh nga letrsia gojorearbreshe. N veprn Studimembi letrsin