1.Fiziologia Aparatului Respirator

of 12 /12
Fiziologia aparatului respirator Spirometria

Embed Size (px)

description

laborato medicina generala UVVG

Transcript of 1.Fiziologia Aparatului Respirator

 • Fiziologia aparatului respiratorSpirometria

 • Prin respiratie se intelege schimbul de oxigen si bioxid de carbon intre organism si aerul atmosferic. Consumul de oxigen si eliberarea de bioxid de carbon au loc in cadrulproceselor oxido-reducatoare de la nivel celular. Intre celule si mediul extern se interpun doua sisteme: Sangele din aparatul cardio-vascular, care transporta gazele respiratorii spre si de la plamani; Membrana alveo-capilara din structura plamanului, prin care are loc schimbul acestor gaze intre sange si aerul atmosferic. Aerul din apropierea membranei alveo-capilare este permanentpreschimbat prin procesul ventilatiei, iar sangele este pompat de ventriculul drept si este adus pe calea circulatiei pulmonare.

 • Studierea respiratiei se face in trei etape:Respiratia interna reprezentata de totalitatea proceselor oxidative de la nivel celular. Ele sunt studiate la biochimmie.Transportul oxigenului si bioxidului de carbon prin sange;3. Respiratia externa sau pulmonara in cadrul careia se face schimbul celor doua gaze intre sange si aer. Respiratia pulmonara are loc la nivelul celor doi plamani, situati incutia toracica si formati din lobi: 3 in plamanul drept si doi in plamanulstang. Plamanii sunt inveliti de o seroasa (pleura) formata din doua foite:a) parietala, ce acopera si adera de suprafata interna a cutiei toracice;b) viscerala, ce acopera si adera de plaman, patrunzand in scizuriledintre lobi

 • Intre cele doua foite exista un strat subtire de lichid (cca 10 ml),secretat de vasele foitei parietale. El permite lunecarea plamanilor in timpulactului respiratiei, dar realizeaza si aderarea dintre cele doua foite, deci aplamanului de cutia toracica.Componenta respiratorie a plamanilor este reprezentata de caile respiratorii. Ele incep in fosele nazale si au o componenta extrapulmonara,reprezentata de fosele nazale, faringe, laringe, trahee si cele doua bronhiiprincipale.

 • IRIGATIA PLAMANULUICirculatia nutritiva este asigurata de arterele bronsice, ramuri din aorta descendenta, deci apartine circulatiei sistemice.Ele iriga bronhiile, septurile,pleura parietala. Plexurile venoase sunt submucos si peribronsic. Cel peribronsic se varsa in venele circulatiei mari,vena cava, vena azygos, cel submucos in venele pulmonare atriul stang (1-2% din debitul caridac).

  Circulatia functionala- asigur irigaia alveolelor pulmonare,principalele structuri implicate n realizarea schimburilor gazoase.

 • Circulaia arterial pulmonar- artera pulmonar cu originea n VD, se ramific n dou ramuri mari care se distribuie celor doiplmni. Dup ptrunderea n hil, arterele pulmonare se divizeazparalel cu ramificaiile bronhiei principale (sistemul arterial pulmonareste mai ramificat dect cel bronic)

  Circulaia capilar pulmonar = vast reea vascular alveolar.Din fiecare arteriol precapilar rezult 4 pn la 12 anse capilare care se anastomozeaz ntre ele reea ntre pereii alveolelor adiacente. Aceast reea de capilare face parte din suprafaa activ de schimb gazos.

  Circulaia venoas pulmonar-dreneaz sngele din reeaua capilar alveolar, bronic i pleural n atriul stng; = rezervorsanguin.

 • O metoda simpla pentru studiul ventilatiei pulmonare este inregistrarea volumului aerului deplasat spre interiorul si, respectiv, exteriorul plamanilor, procedeu numit spirometrie (datorita denumirii aparatului utilizat spirometru). Exista patru volume pulmonare diferite care, adunate, reprezinta volumul maxim pe care il poate atinge expansiunea pulmonara.

  Semnificatia acestor volume este urmatoarea:1. Volumul curent este volumul de aer inspirat si expirat in timpul respiratiei normale; in medie este de 500 ml.2. Volumul inspirator de rezerva este un volum suplimentar de aer care poate fi inspirat peste volumul curent 3 000 ml.

 • 3. Volumul expirator de rezerva reprezinta cantitatea suplimentara de aer care poate fi expirata in urma unei expiratii fortate, dupa expirarea unui volum curent 1100 ml.4. Volumul rezidual este volumul de aer care ramane in plamani si dupa o expiratie fortata totala 1200 ml.Capacitatile pulmonare sunt sume de doua sau mai multe volume pulmonare:Capacitatea vitala, egala cu suma dintre volumul inspirator de rezerva, volumul curent si volumul expirator de rezerva, reprezinta volumul maxim de aer pe care o persoana il poate scoate din plamani dupa o inspiratie maxima (4 600 ml).Capacitatea pulmonara totala egala cu capacitatea vitala plus volumul rezidual, reprezinta volumul maxim pana la care pot fi expansionati plamanii prin efort inspirator maxim (5 800 ml).