Download - CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

Transcript
Page 1: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

CRESTEREA PREPELITELOR

INTROUDCERE

Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza de prin sec. al XII –lea, cans japonezii au remarcat calitatile deosebita ale acestor pasari: robustete, adaptabilitate, rezistenta deosebita la boli si, nu in ultimul rand, carnea gustoasa si ouale cu propeietati curative miraculoase. Din marea familie a prepelitei commune, japonezii au reusit, in timp, sa selectioneze subspecii cu randamente specifice, dintre care cea mai performanta este cea numita Coturnix Japonica.(fig1) Adusa in Europa abia cu 60 de ani in urma si acum vreo 30 de ani in Romania, prepelita japoneza a ajuns, iata, vedeta unui dosar de afaceri pe care vi-l propunem cu toata seriozitatea. Ca dovada ca, din punctual nostrum de vedere, lansarea unei asemenea afaceri constituie o optiune mai mult decat valabila, avem in pregatire si un amterial atotcuprinzator si atotstiutor pentru cei care vor sa porneasca la treaba.

Capital initial minim…………………..500 - 8000 euro

Situatia pietei………………………………….. buna

Potential de crestere…………………………… mare

Factori de risc…………………….perioda de inceput

Pastrarea ocupatiei anterioare……………………..nu

Se recomanda indeosebi persoanelor cu experienta in cresterea pasarilor.

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (1 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 2: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

Fig.1 - Coturnix Japonica

Fig.1a - urias alb Coturnix

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (2 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 3: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

OUL DE PREPELITA

Fig.2 - oua de prepelita

Inalt de 3 cm si lat de 2,5 , oul de prepelita are o greutate de 9-13 gr si este plin de tot felul de substante si vitamine, combinate intr-un mod miraculos. Poate parea greu de crezut, dar, fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de 5 ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 6 ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2.

Toate acestea ,si multe altele- fac din oul de prepelita un adevarat “elixir al vietii fara de moarte si al tineretii fara batranete”.

Medicina chineza traditionala il aseaza, pentru valoarea sa terapeutica, alaturi de “radacina vietii” si de veninul de vipera, considerandu-l deosebit de eficient in regenerarea sistemului nervos, in stimularea potentei sexuale si in vindecarea afectiunilor cardiace si pulmonare, ca si in recuperarea energiei pre si postnatale.

Cercetatorii japonezi si americani au experimentat in clinici si sanatorii eficacitatea carnii si, mai ales, a oului de prepelita asupra diferitelor boli si au ajuns la urmatoarele concluzii:

-ouale si carnea de prepelita imbunatatesc functionarea inimii;

-au un effect benefic asupra bolilor de rinichi si ficat;

-ajuta digestia, regleaza acidul gastric, vindeca ulcerul;

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (3 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 4: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

-improspateaza si intaresc memoria;

-catalizeaza procesul de dezvoltare a copiilor;

-intaresc organismele slabite.

Cura de 120 de oua se recomanda celor care sufera de hipertensiune, ulcer si tulburari digestive si consta in administrarea, timp de 25 de zile, a cantitatii mentionate, in urmatoarea cadenta: cate 3 oua in prima si in a doua zi; 4 oua in a treia zi; 5 oua in urmatoarele zile.

Cura de 240 de oua se adreseaza celor cu afectiuni generate de ateroscleroza, diabet, astm, TBC, anemie, migrene, scleroza coronariana, neurastenie, cholesterol, boli de ficat si de rinichi, ca si pentru curatarea tenului, tonifierea organismului si intarirea potentei sexuale. Cura dureaza 49 de zile si se administreaza la fel ca si in cazul celei de 120 de zile.

Pentru copiii de 4-8 ani se recomanda, dupa caz, o cura de 120 de oua in 31 de zile sau o cura de 240 de oua in 61 de zile, administrate astfel: cate 3 oua in primele patru zile sic ate 4 oua in urmatoarele.

Ouale pot fi baute crude, dupa ce au fost intepate cu un ac in cele doua capete, sau pot fi mancate dupa ce au fost frecate cu putin zahar si cateva picaturi de lamaie

Se consuma dimineata, pe stomacul gol, cu 3-4 ore inaite de micul dejun.

In mod obisnuit, se ingurgiteaza doar galbenusul, cu exceptia tratarii ulcerului, cand se recomanda si consumarea albusului.

Dupa 20 de zile pauza, cura poate fi reluata, oul de prepelita fiind un ou dietetic, de altfel singurul de acest fel.

Atentie! Coaja unui ou de prepelita sanatos are pete ros-maronii, purpurii si negre, pe un fond cenusiu deschis, cu un luciu proaspat. Galbenusul este de un galben intens, iar albusul este vascos si lipicios.

Ouale cu coja fragile, de culoare brun deschis, albe sau albastre ori de forma neobisnuita provin de la pasari bolnave sau batrane si sunt de o calitate indoielnica.

MANAGEMENTUL FERMEI

Dupa ce v-ati hotarat sa puneti pe picioare o crescatorie de prepelite, urmatoarea decizie pe care trebuie sa o luati este aceea privind oferta pe care urmeaza sa lansati pe piata, respective clientilor dvs. In mod concret, trebuie sa va definiti obiectivele, adica daca intentionati sa produceti oua sau carne sau ambele etc. In functie de alegerea pe care o veti face, veti achizitiona un anumit material biologic si o tehnologie specifica. In mod corespunzator si oferta dvs pe piata va consta in pui in varsta de 1-14 zile:pasari in varsta de 5-6 saptamani, care pot fi livrate in viu sau sacrificate (pentru carne);oua proaspete pentru consumsau pentru reproductie.

Modelul prezentat in cele ce urmeaza are in vedere o ferma de marime medie (500 de exemplare), organizata ca activitate auxiliara in gospodarie si profilata pe cresterea prepelitelor pentru productia de oua.

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (4 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 5: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

Amenajarile pot fi realizate fie apeland la firme specializate, fie improvizand cu forte si mijloace proprii. Desi crescatoria de prepelite este, cum am mai aratat, putin pretentioasa din acest punct de vedere, trebuie indeplinite totusi anumite conditii pentru a se putea obtine rezultate performante. Astfel, spatiile de crestere trebuie sa asigure caldura suficienta si stabil(22-24 C ), are curat, sau fie excesiv de umede; hrana trebuie sa fie de buna calitate, cu valoare nutritive optima; ciclul de productie trebuie sa se desfasoare continuu de-a lungul anului si, pe cat posibil,sa beneficieze de un anumit grad de automatizare.In perioada anotimpurilor calde, la spatiile inchise de crestere, se pot construi niste voliere (fig3),oferind prepelitelor un habitat cat mai natural, rezultatul fiind o calitate a carnii si a oului net superioara fata de cea a prepelitelor crescute exclusiv in spatii inchise.

Fig.3 - ferma de prepelite cu voliere

Climatizarea spatiului inchis se va face, de preferinta, cu mijloace electrice dotate cu thermostat. Se vor asigura o iluminare permanenta a spatiului, la nivelul de 5W\mp, o sursa de apa proaspata si un bazin-tampon, care sa aduca temperatura apei la aceea a incaperii. Ferma trebuie prevazuta cu anexe si zone de depozitare a hranei, a produselor, a ustensilelor, ca si pentru prelucrarea, ambalarea si stocarea produselor in vederea expeditiei.

PREPELITA JAPONEZA

Pentru productia de oua se vor folosi baterii formate din custi suprapuse (fig.4), la o densitate de 80-100

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (5 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 6: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

exemplare pe mp; socotind aproximativ 40 de pasari pentru fiecare cusca, rezulta ca intr-o baterie cu 5 niveluri vor putea fi cazate 200 de exemplare. Pot fi amenajate baterii cu pana la 8-10 niveluri, construite pe o structura fixa sau modulara.

Fig.4 - baterii formate din custi suprapuse

Hranirea se va face de 1-4 ori pe zi si tot zilnic vor fi inlaturate dejectiile si vor fi curatate jgheaburile pentru apa si hrana.

Numarul de oua pe care il depune prepelita japoneza variaza cu varsta. Ea poate depune maximum de 30 oua\luna, adica 360 oua\an.

In primul an, depune in mod frecvent un ou la fiecare 18-24 ore. Timp de un an, prepelita japoneza este o veritabila masina de ouat,dupa care randamentul ei scade sub 20 de oua pe luna, ceea ce poate fi multumitor pentru o gospodarie obisnuita, dar nesatisfacator pentru o ferma intensive, profilata pe productia de oua.

Perioada optima de ouat se plaseaza intre a 7-a si a 36-a saptamana de viata. 72% dinte oua sunt bune pentru incubatie (reproductie).

Fig.5 - incubator oua

De retinut ca ouale trebuie valorificate proaspete, intrucat ele isi pierd relative repede calitatile, ca urmare a evaporarii intense a apei din coaja subtire.

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (6 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 7: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

Ambalarea se face in cofraje pentru 30 de oua, grupate de asemenea cate 30 in cutii anume destinate. Pentru comercializarea prin magazinele de autoservire, ouale pot fi ambulate si in cofraje-cuib din carton sau mase plastice de 10, 20 sau 30 de bucati.

EXEMPLE SI CALCULE

O crescatorie cu un efectiv de 500 de prepelite poate ajunge la o productie anuala de 120.000 de oua, daca se asigura un consum zilnic de furaje de 12 kg.

O ferma mare cu un efectiv de 10.000 de exemplare, consumand 250 kg furaje pe zi, va produce annual 2,5 milioane de oua.

Este recomandabil sa se inceapa cu un numar mic de pasari (80-100), urmarindu-se o crestere a afacerii pe masura ce se acumuleaza experienta si se constituie o clientela stabilita.

Cu titlul de reper maximal, pentru proiectarea unei ferme de prepelite, prezentam alaturat principalii indicatori tehnici realizati imtr-o crescatorie japoneza profilata pe productia de oua, cu un efectiv nominal de 1.500 capete, intr-o luna de varf:

Efectiv initial……………………………………….1.500 exemplare

Efectiv annual in productie…………………………1.300 exemplare

Productie medie lunar ape exemplar……………..26,6 oua\luna

Randament mediu………………………………..88,7%

Gretate totala oua\zi……………………………..12,782 kg

Productie medie zilnica pe exemplar…………….8,52 g\zi

Consum total furaje………………………………31,947

Consum mediu zilnic pe exemplar……………….21,5 zi

Consum specific zilnic……………………………2,6 kg\ kg oua

Consum mediu apa\exemplar……………………..45 cmc\zi

Cantitate dejectii\exemplar……………………….26 g\zi

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (7 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 8: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

AVANTAJELE PREPELITEI JAPONEZE

1. Cheltuielile pentru achizitionarea materialului reproducator si pentru echiparea crescatoriei sunt relative mici.

2. Spatiul necesar este de dimensiuni reduse, putand fi obtinut si din reamenajari.

3. Timpul afectat unei asemenea crescatorii este minim.

4. Afacerea poate fi lansata ca o racheta, in trei trepte, pornind de la un efectiv care sa acopere nevoile familiale (20-50 de exemplare in 1-4 custi), continuand cu organizarea crescatoriei ca activitate auxiliara in gospodarie (100-500 de exemplare)si incheind cu dezvoltarea ei la standardele unei mici industrii (peste 10.000 de exemplare). Si toate acestea cu un nivel redus de specializare.

5. Exista posibilitatea de a organiza crescatoria pentru unul sau mai multe din urmatoarele obiective:

-productie de oua (eventual prelucrate);

-productie de carne (eventual prelucrata);

-productie de material biologic;

-productie de utilaje specializate,asistenta tehnica si tehnologica.

6. Conditiile de piata sunt favorabile, avand in vedere costurile reduse si veniturile prezumate, imprejurarea in care cererea potentiala este apreciabila, iar oferta este ca si inexistenta.

7. Exista numeroase avantaje pentru familia dvs, incepand cu hrana proaspata si ecologic ape care v-ar procura-o astfel de crescatorie sau cu proprietatile terapeutice ale oualorde prepelita si incheind cu efectele benefice ale implicarii copiilor in aceasta afaceri: cultivarea responsabilitatii si disciplinei, ca si a preocuparilor antreprenoriale de la o varsta frageda.

Pe scurt, este o afacere a tuturor varstelor, oferind beneficii remarcabile cu eforturi relative mici, atat materiale, organizatorice, cat si financiare.

TEHNOLOGIA

Bateriile de custi pot fi construite dupa modele sau proiecte deja validate sau pot fi solicitate unor producatori specializati din tara si din strainatate.

Ele exista in diverse variante cu diferite grade de mecanizare sau automatizare si destinatii conforme cu specificul productiei: oua\carne\oua si carne.

De asemenea, sunt adaptate diferitelor cerinte din ciclul de viata al pasarilor, respective diferitelor faze ale

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (8 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 9: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

productiei.

Desigur, dvs veti face o alegere potrivit unei optiuni tehnologice proprii si perspectivei de dezvoltare a fermei.

Astfel, setul de utilaje necesare pentru crescatoria profilata pe productia de oua va fi sensibil diferit fata de restul destinat fermei specializate in productia de carne.

Asa-zisele accesorii de care veti avea nevoie in desfasurarea afaceri alcatuiesc, de fapt, o lista de facilitate fara de care nu s-ar putea vorbi de o ferma veritabila: bazin-tampon pentru apa, tocator pentru furaje, pompe, furtunuri sau instalatii de spalat cu jet sub presiune, carucioare de transport, rastele pentru uscat dejectiile, ventilatoare, radiatoare, luminatoare, variatoare de current, instalatie de incalzire in pardoseala, contoare inteligente de curent etc.

DEPOZITAREA

Din punct de vedere geograpfic, clientii pot fi plasati, practic, in orice colt al tarii. Ca urmare, localizarea crescatorilor nu poate fi stabilita in functie de client. In schimb, intrucat o buna parte a beneficiarilor se vor afla, prin forta imprejurarilor, la distante mari, ar putea deveni necesara achizitionarea de echipament frigorific pentru a livra carnea congelata sau pentru a stoca produsele pe perioade mai mari de timp. Astfel, nivelul costurilor de productie ramane decisive in alegerea amplasamentului optim. Cat priveste spatial necesar, el poate fi mult comprimat prin utilizarea bateriilor de custi. In conditiile de densitate deja mentionate, o crescatorie de 500 de exemplare nu va ocupa mai mult de 4-6 mp. Dar un asemenea aranjament presupune o incapere foarte bine aerisita si iluminata pentru instalarea bateriei de custi. De altfel, oricare din utilitatile obisnuite – apa, enrgie electrica, ventilatie, caldura, canalizare – este absolute obligatory in cazul unei crescatorii de tip intensive.

Totodata, prin amplasament trebuie sa se asigure o buna legatura cu furnizorii si, respective, clientii, transportarea lejera a materialelor si produselor. Organizarea interioara a fermei este recomandabil sa fie conceputa intr-o structura zonala,corespunzator achizitiilor desfasurate si in jurul crescatoriei. In felul acesta animalele sunt ferrite de stress, ca si de pericolul diferitelor boli. In plus, amplasarea crescatoriei si proiectarea ei trebuie sa tina cont de viitoare dezvoltari ale fermei sau de posibile retehnologizari.

CLIENTII / PIATA DE DESFACERE

Consumatorii individuali pot constitui o categorie importanta de clienti. Ei se pot aproviziona fie direct de la ferma, fie prin intermediul unui punct de desfacere amplasat in piata agroalimentara. Produsele fermei pot fi oferite de asemenea angrosistilor sau magazinelor alimentare.

Restaurantele si alte unitati de alimentatie publica pot deveni clienti constanti si chiar parteneri cu care se poate incheia un contract. Firmele de export, specializate in produse alimentare, sunt cele care pot asigura o valorificare superioara pe piata internationala, unde ouale si carnea de prepelita sunt foarte solicitate. Identificarea lor este relative simpla cu ajutorul codului SICOMEX.

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (9 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 10: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

PUBLICITATEA

Trebuie sa luati in considerare si sa concepeti mijloace publicitare diverse, potivite cu diferitele categorii de clienti.

Cosumatorii ideali pot afla de oferta dvs. si de avantajele ei gratie anunturilor din presa locala, spoturilor de la posturile locale de radio, pliantelor din magazinele care desfac deja produsele dvs., restaurantelor in care se servesc preparate din aceste produse. Unitatile de alimenatie publica(restaurante, bistrouri, pizzerii, fast-fooduri etc) vor fi contactate direct si li se vor oferi mostre din produsele fermei, precum si materiale de informare privind modul de preparare a acestora. Contactele se vor finalize cu incheierea unor contracte care vor cuprinde si clause referitoare la facilitatile oferite(preparate speciale, plata la termen de 15\30 zile, cadenta si zilele de aprovizionare, publicitate etc).

Firmelor specializate in exportul produselor alimentare li se va face o oferta prin fax sau prin scrisori publicitare. In masura in care raspunsurile presupun interes si garantii, li se va da prioritate intrucat ele deschid sanse reale pentru patrunderea pe o piata pretentioasa, dar care presupune multe avantaje.

Nimic insa nu va face o publicitate mai buna ca insasi marfa pe care o produceti.

NOTA FINALA

In masura in care crescatoria constituie o activitate auxiliara in gospodarie, ea poate fi – date fiind dimensiunile ei – sustinuta prin munca proprietarului si a familiei lui.

Totusi, trebuie tinut cont ca o serie de activitati si competente sunt obligatorii, ele intrand in definitia oricarei ferme, chiar si de mici dimensiuni:

-hranirea si ingrijirea pasarilor, recoltarea oualor, ambalarea lor, mentinerea curateniei, colectarea si stocarea dejectiilor etc;

-transportarea produselor principale si auxiliare catre clienti si realizarea unor operatiuni conexe(contracte, facturi, plati);

-aprovizionarea cu material biologic, hrana, medicamente;

-operatiuni financiar-contabile;

-asistenta sanitar-veterinara.

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (10 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info

Page 11: CRESTEREA PREPELITELOR - biocoturnix.ucoz.combiocoturnix.ucoz.com/_ld/0/1_Cresterea_prepe.pdf · CRESTEREA PREPELITELOR INTROUDCERE Domesticirea si cresterea prepelitelor dateaza

www.afaceri-ok.com

Daca fortele familiei sunt suficiente, travaliul current poate fi asigurat cu resurse proprii. Exceptie fac activitatile inalt calificate – contabilitatea si asistenta veterinara – pentru care va trebui probabil sa angajati colaboratori externi.

Ferma poate functiona in forme organizatorice dintre cele mai diferite, potrivit cu nivelul de complexitate catre care se tinde si cu diferitele avantaje pe care le ofera cadrul legislativ.

Daca nu se are in vedere angajarea de personal, cadrul optim de organizare poate fi cel stipulate prin Decretul-lege nr.54\1990. In alternativa, organizarea crescatoriei ca societate agricola, potrivit Legii nr.36\1991, ar putea fi mai simpla si mai avantajoasa decat infiintarea unui S.R.L. in acelasi scop.

Aceasta din urma constituie o forma de organizare mai cuprinzatoare, dar cu obligatii mult mai stricte din punct de vedere economico-juridic; in plus, S.R.L.-ul presupune obtinerea a numeroase avize de functionare din partea Politiei sanitare, Politiei sanitare-veterinare, Pompierilor etc.

file:///F|/Webdesign/Proiecte/Afaceri%20OK/Html/Prepelite/index.html (11 of 11)12/24/2005 10:09:40 AM

www.sapard-romania.info