 # Download - By : Marfuatun Laela. PROFIT/ GAIN PROFIT If the selling price > buying price. Note : Profit / gain : untung Selling price : harga jual Buying price :

Transcript By : Marfuatun LaelaBy : Marfuatun Laela PROFIT/ GAINPROFIT/ GAIN

PROFITPROFIT

If the selling price > buying price.If the selling price > buying price.

Note :Profit / gain : untungSelling price : harga jualBuying price : harga beli Profit : Selling price – buying price LOSS / RugiLOSS / Rugi

If selling price < buying price If selling price < buying price (capital)(capital) Example - 1Example - 1

One dozen of pencil was bought for One dozen of pencil was bought for Rp 18,000. The pencils then sold Rp Rp 18,000. The pencils then sold Rp 2,000 per each, find the profit …2,000 per each, find the profit …

a. Rp 1,500a. Rp 1,500 b. Rp 2,000 b. Rp 2,000

c. Rp 6,000 c. Rp 6,000 d. Rp 9,000 d. Rp 9,000 Solution :Solution : Buy SellBuy Sell 18,000 12 x Rp 2.000=Rp 18,000 12 x Rp 2.000=Rp

24.00024.000 Then the profit = Rp 24,000 – Rp Then the profit = Rp 24,000 – Rp

18,00018,000 = Rp 6,000= Rp 6,000 So the answer is C So the answer is C ErlanggaErlangga Selling PriceSelling Price

Selling priceSelling price

Selling Price = buying price - lossSelling Price = buying price - loss Buying Price = Selling price – profit

Buying Price = Selling price + loss Example 2Example 2

A toy store sold 30 dolls for Rp A toy store sold 30 dolls for Rp 387,000. The store can earn a 387,000. The store can earn a profit rp 60,000. Find the uying profit rp 60,000. Find the uying price of price of eacheach dolls ! dolls ! ?? 387,000 60,000?? 387,000 60,000

= 327,000= 327,000

= 10,900= 10,900

30

000,327 ErlanggaErlangga ProfitProfit%

LossLoss%

The Percentage of Profit and Loss Example 3Example 3The buying price of book is The buying price of book is Rp12,000.Rp12,000.

If the selling price is Rp14,400. If the selling price is Rp14,400. Find the percentage of profit or loss Find the percentage of profit or loss !!

12,000 14,400 ?12,000 14,400 ?

Profit = 14,400-12,000 = 2,400Profit = 14,400-12,000 = 2,400

%20%10012,000

2,400Profit% Erlangga Erlangga Gross, Tare, and NetGross, Tare, and Net Gross, Tare, and NetGross, Tare, and Net

Gross

tare

netGross : berat kotorTare : tara (berat pembungkus)Net : berat bersih Example 4Example 4

Suppose there is 100 kg of rice,The gross : 100 kgThe weight of bag is 0.5 kgSo the net = 100 – 0.5 = 99.5 kg

Tare = % tare x gross

tare Example 5Example 5 A seller buys 5 sacks of rice that having a A seller buys 5 sacks of rice that having a

gross weight of 60 kg, the tare is 1%. The gross weight of 60 kg, the tare is 1%. The price of one kg of rice is Rp5,000. find the price of one kg of rice is Rp5,000. find the money mus pay !money mus pay !

5 x 60 = 300 1% 300 – 3 =2975 x 60 = 300 1% 300 – 3 =297

= =

= 3 kg= 3 kg

300100

1

The money must pay = 297 x Rp 5,000 = Rp 1,485,000 ErlanggaErlangga no 1 - 6 no 1 - 6 DiscountDiscountA blues costs Rp 180,000. Because there’s a big sale, it is given 35% discount. What is the price of the blues now?Answer:Discount = percentage of discount x original price

= 35% x Rp. 180 000

= 57000180000

100

35

The new price = Rp 180,000 – Rp 57,000 = Rp 123,000 Saving and Interest Saving and Interest (Tabungan dan Bunga)(Tabungan dan Bunga)

Farida has Rp. 100 000 saving account at Farida has Rp. 100 000 saving account at bank . The bank gives interest of 18% annually. bank . The bank gives interest of 18% annually.

How much is Farida’s saving after 1 year?How much is Farida’s saving after 1 year? Answer:Answer:

Interest in 1 year = 18 % x 100,000 Interest in 1 year = 18 % x 100,000

= 18,000= 18,000 Farida’s saving after 1 year = 100,000+18,000Farida’s saving after 1 year = 100,000+18,000

= 118 000= 118 000 Please do exercise 6 no page Please do exercise 6 no page 143143

Erlangga Erlangga No 1 - 7No 1 - 7

Top Related