Zeist - Belleville

Click here to load reader

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Woningbouwcomplex 'Belleville' met bedrijfsruimte en winkels in Zeist, door Rudy Uytenhaak Architectenbureau

Transcript of Zeist - Belleville

 • Belleville

  Zeist

 • Royaal stadsblok

  Aan het einde van de statige Slotlaan in Zeist voorziet het stedenbouwkundig plan van Quadrat in een nieuw en extra groot bouwblok dat als n gebouw van n architect vele functies herbergt. De drie zijden van het blok zijn, zoals wel meer gebruikelijk in een binnenstad, aan alle zijden zeer verschillend. De Steynlaan is een winkelstraat, de Antonlaan vormt de toegang tot het centrum met name voor de autos en aan de Slotlaan ligt het plan terug aan een verhoogd gazon dat in Engeland met recht een terrace genoemd zou worden.

  Deze condities en de schaal en maat van die omgeving vroegen ons inziens om een bouwblok dat enerzijds als n geheel van formaat er staat. Als een gebouw met de allure van een paleis of een kuuroord. Anderzijds zijn het vooral winkels en woningen die langs de stoep van de straat staan. Reeksen etalages, voordeuren en ramen die in verschillende ritmes over de gevel lopen.

  Door de eenheid van materiaal en vorm krijgt het gebouw zijn grote vorm, de verfijning van luifels, entrees, hekken, muurdammetjes en dakopbouwen zoeken het raffinement. Als bij een kroonluchter of een fuga is het ritme van de terugkerende details bepalend voor de opgeroepen ervaring.

  Aan de Slotlaan zijn er per verdieping per trappenhuis twee woningen die zowel aan de straatzijde met een Frans balkon als aan de stillere achterzijde met het westbalkon liggen. Op de spitse hoek naar de rotonde liggen vier grote appartementen per laag met extra ruimtelijke terrassen. De bovenste verdiepingen zijn echt top. Aan de Steinlaan liggen de woningen boven de winkels. Deze zijn per galerij ontsloten en aan de verlengde Antonlaan zijn er zelfstandige herenhuizen, te herkennen aan hun vier meter hoge royale erkers die met hun bijzondere doorsnede de supermarkt omzomen. Vr het gebouw is een klein paviljoen ontworpen. Onder het blok liggen de garages met in totaal 57 plaatsen. Ook de inritpoort aan de Antonlaan is ingegeven door het idee van de grote schaal, als was het de toegang tot een paleis.

  OpdrachtgeverJohan Matser

  ProjectontwikkelingJohan Matser Projectontwikkeling B.V.

  AannemerStrukton

  ProjectarchitectRudy Uytenhaak

  OntwerpteamAd van AartTanja BuijsJaap Hikke

  Bouwsom 9.700.000

  Soortbedrijfsruimte winkels, supermarkt 103 woningen parkeergarage

  OpleveringNovember 1999

 • 3Situatie

 • 5

 • tweede verdieping

  dwarsdoorsnede

  1

  3

  1 parkeergarage winkels en supermarkt3 stadshuizen Antonlaan appartementen Slotlaan

  begane grond

 • 7