Xue Fei Lin Work Portfolio Summer'16

download Xue Fei Lin Work Portfolio Summer'16

of 26

  • date post

    31-Jul-2016
  • Category

    Documents

  • view

    217
  • download

    1

Embed Size (px)

description

Portfolio containing selected studio design projects with project details included inside.

Transcript of Xue Fei Lin Work Portfolio Summer'16

  • UNIVERSITY OF SOUTHERN CALIFORNIABachelor of Architecture// Class of 2018

    WORK PORTFOLIO

  • 2TABLE OF CONTENTS

    PROJ.01- Center for Architecture& urban design Los Angeles: CALA Roundabout PROJ.02- Housing in the Dispersed City: House in House PROJ.03- Housing in the Core City: Stepped HousePROJ.04- Architecture& Material: Silverlake Meadow LibraryPROJ.05- Mar Vista Tract Housing Addition: The Poche House

    OTHERSSketchesPhotography& Wood Work

    39131722

    2526

  • 3PROJ.01

    CENTER FOR ARCHITECTURE& URBAN DESIGN LOS ANGELES

    CALA ROUNDABOUT

    1/8=1-0 Physical Section Model

  • 4SITE PLAN 1/115= 1-0

    DEVELOPMENT SKETCHES

    N

    PROJ.01

    CENTER FOR ARCHITECTURE& URBAN DESIGN LOS ANGELES

    CALA ROUNDABOUTClass: 302b Architectural Design IIIStudio Instructor: Lisa LittleProject duration: 1 semester

    This semester-long project focuses on creating a new center for architecture and urban design in the City of Los Angeles. The given site is situated in the middle of the 1st street bridge which connects two dramatically different neighborhoods- Boyle Heights and the Arts District. With direct contact with the bridge, structural systems were also a major consideration for the project in addition to the design.

    Site Plan, North Up

  • 5PEDESTRIANBIKECAR

    UNION STATION

    PARKING

    OVER BRIDGE

    UNDER BRIDGE

    EXISTING BIKE PATH TERMINATES OVER BRIDGE

    UNDER BRIDGE

    NEW STATION @1ST AND CENTRAL

    MAJOR CURRENT+PROPOSED CIRCULATION CONDITIONS

    Design Concept-The project site is situated in a misconnected location with inadequate access and interaction between the two sides of the bridge. The formal strategy of the project seeks to reconnect the misconnections by establishing a looping geometry that allows a continuous circulation around the site. While creating an independent cultural institution, the project will also create an auxiliary circulation tool for the future L.A. River Park Development. Major circulations will also serve programmatic purposes to reinforce the conceptual intent.

    1

    1

    2

    3

    3

    4

    5CIRCULATION GALLERYCLASSROOMSADMINISTRATION/ OFFICECAFE+RETAIL (UNDER GALLERY)

    STEPPED LIBRARY

    HABITABLE/ CIRCULATION ROOF FORMATION

    PRIMARY STRUCTURES

    CONCRETE PANEL FACADE

    MAJOR INTERIOR CIRCULATIONS

    MAJOR PROGRAMMATICORGANIZATION

    PROJ.01

    CENTER FOR ARCHITECTURE& URBAN DESIGN LOS ANGELES

    CALA ROUNDABOUT

    SITE PLAN 1/115= 1-0

    DEVELOPMENT SKETCHES

    NMajor Current and Proposed Site Conditions

    Development Sketches Exploded Diagrams

  • 6Design Approach- The formal geometry of the project creates two mirrored cantilevers on the two sides of the bridge. While approaching the project on the bridge, the entire structure appears to be two opposing and disconnected peaks. The experience expands as visitors move down to the river through either the roof structure or from the interior of the building.

    PROJ.01

    CENTER FOR ARCHITECTURE& URBAN DESIGN LOS ANGELES

    CALA ROUNDABOUTCracks are introduced into the formal geometry by cutting into the large mass-ing to create more outdoor space and also to allow the passage of light.

    Section cut through Northern Wing

  • 7Design Approach- The two cantilevers are connected by two tunnels situated under the arches of the bridge. The tunnels take visitors from one side of the bridge to the other and thus allowing a looping circulation around the entire site. The two disconnected peaks allow two separate entrances for the visitors and the museum workers, allowing an independent administrative sector. Visitors enter a large sloped gallery upon entrance which then leads to other programs. A major visitor entrance with a central lobby is also located below the bridge at the river level.

    PROJ.01

    CENTER FOR ARCHITECTURE& URBAN DESIGN LOS ANGELES

    CALA ROUNDABOUT

    Section cut through Southern Wing

  • 8EACH PANEL MEASURES 20 x 10. THE PATTERNS PEEL TO ALLOW SMALL CURVY APERTURES.

    FOUR DISTINCT PANELS FORM A CONTINUOUS FLOW-ING PATTERN, WHICH CAN BE REPEATED TO FORM A LARGER SEAMLESS SYSTEM.

    CONCRETE SKIN SYSTEM

    EACH PANEL MEASURES 20 x 10. THE PATTERNS PEEL TO ALLOW SMALL CURVY APERTURES.

    FOUR DISTINCT PANELS FORM A CONTINUOUS FLOW-ING PATTERN, WHICH CAN BE REPEATED TO FORM A LARGER SEAMLESS SYSTEM.

    CONCRETE SKIN SYSTEM

    EACH PANEL MEASURES 20 x 10. THE PATTERNS PEEL TO ALLOW SMALL CURVY APERTURES.

    FOUR DISTINCT PANELS FORM A CONTINUOUS FLOW-ING PATTERN, WHICH CAN BE REPEATED TO FORM A LARGER SEAMLESS SYSTEM.

    CONCRETE SKIN SYSTEM

    PROJ.01

    CENTER FOR ARCHITECTURE& URBAN DESIGN LOS ANGELES

    CALA ROUNDABOUTSkin System- A concrete panel system was developed to create a monochrome look which contrasts with the light cracks that are entirely covered with glazing. Each concrete panel mea-sures 20x10 and the skin patterns peel up to allow small curvy apertures. Four distinct panels form a continuous flowing pattern which can be repeated to create a larger seamless system.

    Concrete Skin System

    Section Axon

  • 9PROJ.02

    HOUSING IN THE DISPERSED CITY

    HOUSE IN HOUSE

    1/8=1-0 Physical Section Model

  • 10

    PROJ.02

    HOUSING IN THE DISPERSED CITY

    HOUSE IN HOUSEClass: 302a Architectural Design IIIStudio Instructor: Valery AugustinProject duration: ~6 Weeks

    The first semester of third year studio was dedicated entirely to the typology of residential housing. Project I of the housing studio analyzes the expansion of urban growth beyond the core city into the suburbs and recognizes the increasingly need of creating more residential communities as a result. The specific project site is located in the City of Glendale, adjacent to the Glendale/ Los Angeles city boundary. The area composes of mixed programs with light industry and retails and is the home to the Glendale Metrolink and Amtrak Station. The site is also in close proximity to Griffith Park, Downtown Glendale, and the Burbank entertain-ment centers.

    Ground Floor and Loft Space Floor Plans

  • 11

    Longitudinal and Transverse Elevations

    The design of project I starts with the traditional house form and analyzes how it can be dissected to create individual housing units without destructing the original form. The resulting units compose of studio and one-bedroom types, both with a loft structure inside. The units are aggregated in a vertical row which allows parking spaces underneath the lifted units. The design seeks to establish and emphasize a collective living experience while dwelling in individual units.

    PROJ.02

    HOUSING IN THE DISPERSED CITY

    HOUSE IN HOUSE

  • 12

    PROJ.02

    HOUSING IN THE DISPERSED CITY

    HOUSE IN HOUSE

    Longitudinal and Transverse Sections

  • 13

    1/16=1-0 Physical Section Model

    PROJ.03

    HOUSING IN THE CORE CITY

    STEPPED HOUSE

  • 14

    PROJ.03

    HOUSING IN THE CORE CITY

    STEPPED HOUSEClass: 302a Architectural Design IIIStudio Instructor: Valery AugustinProject duration: ~8 Weeks

    Project II of the housing studio moves from the suburb into the core city where urban development has seen a renewed growth in recent decades. This project seeks to provide an affordable social housing design that assists the low-income population in the large ur-ban context. The project site translates into the core Downtown Los Angeles with only one block away from Union Station, the major rail line gateway for the city.

    Ground Floor Plan

  • 15

    AFFORDABLE SOCIAL HOUSINGARCH 302A FALL 2015PROJECT IISTUDIO VALERY AUGUSTINXUE FEI LIN

    LONGITUDINAL SECTION A-A TRANSVERSE SECTION B-B

    PERSPECTIVE ELEVATIONS

    PERSPECTIVE VIEW INTERIOR SKYLIGHT VIEW

    AFFORDABLE SOCIAL HOUSINGARCH 302A FALL 2015PROJECT IISTUDIO VALERY AUGUSTINXUE FEI LIN

    LONGITUDINAL SECTION A-A TRANSVERSE SECTION B-B

    PERSPECTIVE ELEVATIONS

    PERSPECTIVE VIEW INTERIOR SKYLIGHT VIEW

    PROJ.03

    HOUSING IN THE CORE CITY

    STEPPED HOUSEThe design of project II is formally a L shaped arrangement with a stepped terrace typology. The entire building is elevated on a plinth that serves as a buffer from the public streets. The large open courtyard creates a miniature park for the residents and is shield-ed from the busiest traffic flows. The building structure consists of two wings with three stories on the longer wing and two stories on the shorter one. Each unit cluster has its individual circulation stairs with the main entrance located at the center. Three major voids in each of the three unit clusters provide skylight for the units. Private outdoor spaces are created within the units, by attached balconies,