Webhosting Online Linux Handleiding - Antwoorden zoeken

Click here to load reader

 • date post

  03-Feb-2022
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Webhosting Online Linux Handleiding - Antwoorden zoeken

Microsoft Word - Webhosting Online Linux Handleiding.docInhoudsopgave
9 Bijlagen ...............................................................................................................50 9.1 Websitebeheer met andere software ................................................................50 9.2 Bestanden uploaden met een FTP-programma .................................................50 9.3 Begrippenlijst......................................................................................................51
Versie 1.2 Pagina 4 van 54
1 Inleiding Hartelijk dank voor uw keuze voor Software Online van KPN. In deze handleiding vindt u informatie over Webhosting Online van KPN op het Windows platform en het bijbehorende Hosting Control Panel. Via dit Control Panel kunt u de instellingen van uw website gemakkelijk zelf beheren. Ondersteuning Wij raden u aan deze handleiding vooraf aandachtig door te lezen. Heeft u daarna nog vragen, raadpleeg dan de ‘Vraag en Antwoord’ rubriek op www.kpn.com/ict, trefwoord ‘Webhosting Online’.
De Business Servicedesk van KPN kan u uitsluitend ondersteuning bieden bij het publiceren van uw website en bij de online toegang tot de Control Panel . Incidenten, problemen en andere meldingen kunt u of uw beheerders op de volgende manier aanmelden:
• Per telefoon: 0800-0403 In de vorm van FAQ’s worden handreikingen gegeven voor extra informatie met betrekking tot Webhosting en het publiceren van uw website. De software die u gebruikt om de website te bouwen valt geheel onder uw eigen verantwoording met uitzondering van Sitebuilder. Deze wordt door KPN via de Control Panel aangeboden en ondersteund. Mogelijkheden van Webhosting Online Met Webhosting Online van KPN kan zowel de beginnende gebruiker als de geoefende en professionele gebruiker een website publiceren op Internet. U krijgt de mogelijkheid om zelf snel en eenvoudig uw eigen website te maken met behulp van Sitebuilder en te beheren. Deze website kunt u uitbreiden met een database. Daarnaast kunt u met Webhosting Online ook het beheer van uw domeinnaam en eventuele subdomeinen uitvoeren. Hosting Control Panel Uw websites zijn eenvoudig te beheren via het Hosting Control Panel. Het Control Panel wordt automatisch aangepast aan de mogelijkheden van uw abonnement en is te bereiken onder https://pem.kpn.net/cp. Bijbestellen extra webspace Voor het bijbestellen van extra webspace, kunt u gebruik maken van de persoonlijke link en wachtwoord in de bevestigingsmail van uw bestelling Webhosting Online. Wijzigingen KPN streeft ernaar up-to-date documentatie aan te bieden. Als er nieuwere versies van dit document zijn verschenen, dan worden deze door KPN gepubliceerd. Wij raden u dan ook aan eerst onze rubriek Vraag en Antwoord (FAQ’s) te raadplegen voordat u onze Business Servicedesk contacteert. Wij wensen u veel succes en gebruiksgemak met Webhosting Online van KPN.
Versie 1.2 Pagina 5 van 54
2 Hosting Control Panel In deze handleiding worden alle beheerszaken toegelicht van de Webhosting Online omgeving. Alle instellingen worden via de Control Panel uitgevoerd. U kunt uw website met behulp van SiteBuilder maken en publiceren. Wilt u echter met eigen programma’s zelf uw website bouwen, dan kan dit ook. U dient dan eerst SiteBuilder te verwijderen.
2.1 Toegang tot Control Panel Om toegang te krijgen tot het Hosting Control Panel doorloopt u, nadat u uw browser heeft opgestart en verbinding heeft met internet, onderstaande stappen. 1. Typ in de adresbalk van uw browser https://pem.kpn.net/cp.
U bent in het inlogscherm van het Hosting Control Panel van KPN.
2. Voer uw Gebruikersnaam en Wachtwoord in en klik op de knop Login.
Opmerking: Deze gegevens heeft u van KPN ontvangen bij de bevestiging van uw abonnement. U kunt desgewenst de taal van de Control Panel instellen.
U bent in het hoofdmenu van het Hosting Control Panel.
Versie 1.2 Pagina 6 van 54
Layout van het Control Panel om uw Webhosting omgeving te beheren
Versie 1.2 Pagina 7 van 54
2.2 Mogelijkheden Control Panel De pagina met het hoofdmenu van het Control Panel bestaat uit drie delen die hieronder kort worden toegelicht:
1. Bovenbalk
In de bovenbalk treft u de volgende opties aan:
U klikt op deze knop om domeinen te configureren.
U klikt op deze knop wanneer u meer informatie wilt over een bepaald onderwerp.
U klikt op deze knop wanneer u het Control Panel wilt verlaten.
2. Linkerkolom
Met de linkerkolom kunt u navigeren tussen de verschillende onderdelen van het hostingpakket. Indien u in de bovenbalk heeft gekozen voor de optie Hosting treft u de volgende mogelijkheden aan:
Dit onderdeel biedt de beheerfaciliteiten voor uw domein(en) en websites. U kunt er de lijst van domeinen en subdomeinen bekijken en beheren. Daarnaast kunt u er per domein een Website maken met behulp van de unieke Sitebuilder en Webhosting-onderdelen instellen.
In dit onderdeel kunt u algemene beheeractiviteiten met betrekking tot uw websites uitvoeren. Zo kunt u algemene instellingen van uw website en/of database bekijken en wijzigen. Daarnaast kunt u bestanden beheren met de File Manager. Ook kunt u hier back- ups maken of terugzetten. Ten slotte regelt u hier de toegang tot de bestanden op uw website(s) via FTP.
Dit onderdeel stelt u in staat toepassingen te installeren op uw website en gebruik te maken van eenvoudige toepassingen.
Met dit onderdeel kunt u uw databases aanmaken en beheren.
Met dit onderdeel kunt u eenvoudig een backup maken van de webomgeving.
In dit onderdeel krijgt u toegang tot automatisch gegenereerde informatie die u laat zien in hoeverre u de mogelijkheden van uw abonnement ook daadwerkelijk gebruikt.
3. Middendeel
Hier vindt u de specifieke opties die behoren bij de keuze die u heeft gemaakt in de linkerkolom. Door de klikken op een optie kunt u de instellingen bekijken of wijzigen.
Versie 1.2 Pagina 8 van 54
3 Uw Website maken met SiteBuilder. Webhosting Online stelt u in staat met behulp van de unieke SiteBuilder eenvoudig en snel uw eigen website te maken en aan te passen. Het programma biedt een groot aantal sjablonen (templates) waarmee u uw website eenvoudig een professionele uitstraling kunt geven. Daarnaast kunt u met SiteBuilder ook een Blog of fotogalerij aanmaken.
3.1 Activeren van SiteBuilder.
1. Klik op Domeinoverzicht. Klik vervolgens op Domeinadministratie ( ) Wanneer u over verschillende domeinnamen beschikt verschijnt er eerst een overzicht van de beschikbare domeinen. Uw webruimte is al aangemaakt op de Apache server van Linux.
2. Klik op de gewenste domeinnaam waarvoor u een website wil maken met SiteBuilder. U komt terecht op het tabblad ‘Overzicht’. Dit tabblad bestaat uit 5 onderdelen:
- Algemeen, - DNS Hosting, - Web Hosting,
- Content Management, - Subdomeinen.
Standaard is SiteBuilder al geïnstalleerd.
Zo niet, dan klik u onder het kopje Content Management op Site aanmaken gebruikmakend van SiteBuilder. Opmerking: via het tabblad SiteBuilder kunt u ook klikken op de knop Site aanmaken gebruikmakend van SiteBuilder.
Versie 1.2 Pagina 9 van 54
3.2 Website bouwen met SiteBuilder. SiteBuilder wordt gestart in een apart Pop-Up scherm van uw Browser. Belangrijk: Om het programma SiteBuilder te kunnen gebruiken moet u mogelijk de instellingen van uw browser aanpassen, zodat Pop-Up’s van deze website worden toegestaan.
1. Klik onder het kopje Content Management op Uw site bewerken.
SiteBuilder opent in een nieuw venster met verschillende mogelijkheden. 2. Klik op de link Opstarten.
of
3. Selecteer Uw site aanmaken
en klik op Volgende. Een overzicht van verschillende sjablonen voor een nieuwe website is aangegeven aan de linkerkant. Aan de rechterzijde worden de kleurenschema’s, Banners en Menustijlen getoond die u kunt toepassen op uw nieuwe website.
4. Klik linksboven op de pijl achter ‘Categorie’.
Opmerking: De beschikbare sjablonen zijn onderverdeeld in categorieën. Van alle sjablonen kunt u een voorbeeld zien. Selecteer de gewenste sjabloon. Klikt u op AFDRUKVOORBEELD (zie bovenstaande voorbeeld), dan wordt in een apart venster de afbeelding op groot formaat getoond. U krijgt dan een indruk van een sjabloon
5. Kies de gewenste categorie. U kunt kiezen uit tientallen categorieën.
Opmerking: Per categorie zijn verschillende voorbeelden beschikbaar. Linksonder in uw scherm kunt u aangeven hoeveel voorbeeldsjablonen u per pagina zichtbaar wilt maken.
6. Klik op de gewenste sjabloon op het scherm. De lay-out is geselecteerd. Deze lay-out geldt voor het gehele uiterlijk van uw website. De inhoud van de individuele pagina’s bepaalt u in een van de latere stappen. Opmerking: Desgewenst kunt u onderdelen van de gekozen lay-out aanpassen, maar het hoeft niet. U bepaalt zelf welke onderdelen u wel of niet aanpast.
Versie 1.2 Pagina 11 van 54
7. Om het Kleurenschema te wijzigen van het sjabloon, klikt u op het gewenste Kleurenschema vanuit het rechter
keuzemenu. U kunt uiteraard de kleur ook laten zoals die is. Het voorbeeld wordt aangepast aan het gekozen kleurenschema. Als u op de knop Afdrukvoorbeeld
klikt, krijgt u een voorbeeld in een apart groot scherm met het door u gekozen kleurschema.
8. Als u de banner van de sjabloon wilt wijzigen, klikt u op de pijl naast Banner in het keuzemenu rechts en selecteert u de gewenste banner. De sjabloon wordt aangepast. Als u op de knop Afdrukvoorbeeld klikt, krijgt u een voorbeeld in een apart groot scherm met de door u gekozen banner. Opmerking: De banner is meestal het bovenste deel van de lay-out van een website: de ruimte waarin logo, bedrijfsnaam en vaak een afbeelding te zien zijn. In SiteBuilder zijn verschillende banners beschikbaar.
9. Als u de menustijl van de gekozen sjabloon wilt wijzigen, selecteert u onder Menustijlen de gewenste
menustijl. De menustijl van uw keuze wordt gekozen en rood omrand. Als u op de knop Afdrukvoorbeeld klikt, krijgt u een voorbeeld in een apart groot scherm met de door u gekozen banner.
10. Wanneer u uw eigen logo wilt invoegen, klik op Bladeren om de map te kiezen waarin het logobestand zich
bevindt. Selecteer het gewenste bestand. Klik op Upload om het logo toe te voegen. Opmerking: Maak gebruik van externe software zoals Microsoft Paint of Photoshop om het digitale bestand van uw logo op maat te maken voor uw website. Op de plaats van het originele logo is nu uw eigen logo te zien.
Opmerking: Indien u toch liever een ander logo kiest of gebruik wilt maken van het standaardlogo klikt u op Wissen om uw invoer ongedaan te maken en een nieuw bestand in te voegen of op Default herstellen (zodat het standaardlogo van deze lay-out wordt gebruikt).
11. De meeste sjablonen bieden ruimte voor vaste gegevens, zoal uw bedrijfsnaam en slogan, uw internetadres of een copyrightvermelding. Onder Site info in het keuzemenu rechts kunt u deze vaste gegevens aan uw website toevoegen. Typ in de verschillende velden de informatie die u op uw website zichtbaar wilt maken.
U heeft nu alle gegevens voor de lay-out, het uiterlijk van uw website, ingevoerd. In de volgende paragraaf kunt u aangeven welke pagina’s u wilt opnemen in uw website.
12. Klik op Volgende rechts onderin het scherm. U komt in stap 3 (zie rechtsboven van uw scherm) en de ingevoerde informatie is opgeslagen.
Opmerking: U kunt op elk gewenst moment terug naar eerdere stappen in het proces. Uw keuzes blijven bewaard zolang u bezig bent in SiteBuilder.
Versie 1.2 Pagina 12 van 54
3.3 Webpagina’s dezelfde lay-out geven in SiteBuilder Voor elke lay-out kan SiteBuilder bepaalde veelvoorkomende pagina's automatisch aanmaken. Al deze pagina’s krijgen automatisch het uiterlijk dat u heeft bepaald in de vorige paragraaf. SiteBuilder voegt automatisch voorlopige tekst aan de pagina's toe en neemt ze op in het menu van uw website. U kunt ook zelf pagina’s toevoegen aan uw website en hun naam bepalen. Als u bepaalde pagina's van SiteBuilder niet wilt gebruiken, kunt u ze eenvoudig verwijderen uit de structuur van uw website. Als u veel informatie in uw website wilt opnemen, kan het handig zijn om te werken met een structuur op basis van lagen. U deelt de website als het ware in hoofdstukken in. De hoofdstukken zijn de pagina’s die zijn opgenomen in het hoofdmenu en de paragrafen worden zichtbaar als submenu wanneer de hoofdpagina is aangeklikt. 1. Klik onder Pagina sets op de gewenste Pagina set om uw type website te bevestigen.
De gewenste Pagina set wordt rood omrand en de opbouw van de pagina’s in het midden van het scherm aangepast.
2. Klik in het kader onder Standaard pagina’s en Speciale pagina’s op de vakjes voor de pagina's die u in uw website wilt opnemen. SiteBuilder zorgt ervoor dat alle speciale pagina’s die u aanmaakt dezelfde basis lay-out hebben als de rest van uw website.
Versie 1.2 Pagina 13 van 54
3. Klik op om de geselecteerde pagina’s toe te voegen. De geselecteerde pagina’s van uw keuze worden toegevoegd aan het veld Uw sitestructuur. Zie onderstaand voorbeeld.
Opmerking: Met de knoppen en kunt u zelf pagina’s aan uw sitestructuur toevoegen en overbodige pagina’s verwijderen. U kunt de naam (titel) van een pagina wijzigen door aan de rechterzijde onder Uw sitestructuur, de naam aan te klikken, vervolgens te klikken op de knop Hernoemen (rechtsonder) en een andere naam in te typen. Als u uw website wilt uitbreiden in Sitebuilder met specifieke applicaties die ook beschikbaar worden gesteld bij Toepassingen in Control Panel, dan kunt u daar direct bij het ontwerp van uw website rekening mee houden door de gewenste Toepassing onder Speciale pagina’s te kiezen:
In bovenstaand voorbeeld is de toepassing eShop ( in Control Panel is dit e-Commerce) geselecteerd.
Versie 1.2 Pagina 14 van 54
In het veld Uw Sitestructuur ziet u een overzicht van de pagina’s in uw website. Zolang u geen tweede laag aan uw structuur heeft toegevoegd (geen hoofdstukken met paragrafen) staan alle pagina's in een rechte lijn onder elkaar. De volgorde in dit overzicht komt overeen met de menuvolgorde van uw website. U kunt een pagina ook hoger of lager in het menu plaatsen. Doorloop dan onderstaande stappen. 4. Selecteer de pagina die u wilt verplaatsen in het menu, door op het vierkantje te klikken naast de naam.
Het vierkantje voor de gekozen pagina wordt aangevinkt. 5. Klik op de knop
a. Naar boven wanneer u de pagina hoger in het menu wilt plaatsen, of b. Naar beneden wanneer u de pagina lager in het menu wilt plaatsen. c. Rechts wanneer u de pagina onder de bovenliggende pagina wilt plaatsen d. Links wanneer u een onderliggende pagina een laag hoger wilt plaatsen
Opmerking: Klik net zo vaak totdat de pagina op de gewenste plaats in het keuzemenu staat.
U kunt de structuur van uw website aanpassen door gebruik te maken van hoofdstukken (altijd zichtbaar in het hoofdmenu) en paragrafen (alleen zichtbaar wanneer een pagina uit het hoofdmenu is gekozen). In bovenstaand voorbeeld zijn de pagina’s Home, Home1, Our Clients, etc. de hoofdstukken van uw website en de pagina’s Overview, Job Opportunities en Contact Us de paragrafen van uw website.
Paragrafen worden vooral gebruikt wanneer u veel informatie in uw website kwijt wilt. Wanneer u gebruik wilt maken van subpagina’s (ofwel paragrafen), vinkt u de pagina aan die u wilt wijzigen en kies dan
a) Rechts wanneer u het niveau wilt verlagen (submenu), of b) Links wanneer u het niveau wilt verhogen (hoofdmenu). c) klik op Naar boven om de pagina hoger in het menu te plaatsen, of d) klik op Naar beneden om de pagina lager in het menu te plaatsen.
De structuur van uw website is bepaald. Alle pagina's hebben de juiste naam en staan op de juiste plaats in het menu. U kunt nu doorgaan met de inhoud van uw website.
6. Klik op Volgende stap rechts onderin uw scherm.
U kunt nu de webpagina’s bewerken en opmaken naar eigen wens. Zie de volgende paragraaf.
Versie 1.2 Pagina 15 van 54
3.4 Uw website bewerken in SiteBuilder U ziet nu een voorbeeld van uw website: de lay-out, de pagina’s en het navigatiemenu om van pagina naar pagina te navigeren. Het programma heeft al voorlopige teksten aan de pagina toegevoegd: koppen en een klein stukje tekst daaronder. Het aanpassen van de standaardteksten en het invoegen van plaatjes doet u door gebruik te maken van de knoppen in de menubalk, die op een vergelijkbare manier werken als in Windowsprogramma's als Word, Excel en PowerPoint. Behalve knoppen om tekst te bewerken, vindt u ook een aantal knoppen om andere onderdelen in te voegen. Hieronder ziet u de meest gebruikte iconen:
Afbeeldingen invoegen,
Interne links maken Tabellen invoegen.
Opmerking: Wanneer u met uw muis over de iconen beweegt verschijnt een korte toelichting bij het betreffende icoon. Bijvoorbeeld ‘Alles selecteren’.
De lay-outmogelijkheden voor tekst en beeld zijn tamelijk uitgebreid. Het verdient aanbeveling de (Engelstalige) informatie onder Help voor deze fase goed door te nemen. Deze helpt u tekst en beeld naar eigen inzicht in te delen. Als u meer vrijheid wilt om uw pagina’s zelf verder in te delen, is het aan te bevelen meer te lezen over paginaopmaak in HTML. Een goed en Nederlandstalig startpunt hiervoor is te vinden op het internet in de heldere en overzichtelijke handleiding HTML van Hans de Jong (http://www.handleidinghtml.nl/). Tip! Maak in eerste instantie zoveel mogelijk gebruik van de al aanwezige tekstindeling en de opmaakmogelijkheden die u kent. Kies de pagina die u wilt aanpassen via de menubalk ‘Siteplattegrond’ links op uw scherm. Pas de pagina aan, waarbij u gebruik kunt maken van de hierboven beschreven mogelijkheden. Wanneer u klaar bent, kunt u de volgende pagina bewerken. U wordt dan gevraagd of u de wijzigingen wilt opslaan:
Herhaal deze stap voor alle pagina’s die u wilt aanpassen.
Versie 1.2 Pagina 16 van 54
1. Links van de pagina kunt u de Paginatitel, Paginasleutelwoorden en Paginabeschrijving opgeven:
Opmerking: Sleutelwoorden en omschrijvingen worden onder andere gebruikt door zoekmachines als Google, Lycos, AltaVista, Yahoo en Vindex;
Tip! Sleutelwoorden bepalen in belangrijke mate het succes van uw website op het internet. Bedenk welke woorden mensen zouden gebruiken om uw bedrijf of website te vinden en voer deze woorden in onder ‘Metatags’. 2. Type in het veld onder Pagina titel een korte omschrijving van uw websitepagina, bijvoorbeeld de naam van uw
bedrijf en een korte slogan. 3. Type, wanneer u trefwoorden wilt invoegen, in het veld onder Pagina sleutelwoorden woorden in waarmee
bezoekers van uw website u zouden kunnen zoeken bij zoekmachines. Bijvoorbeeld: uw (bedrijfs)naam, omschrijving van uw (bedrijfs)activiteiten en branche. Opmerking: Scheid de sleutelwoorden (of: zoektermen) met een komma en een spatie.
4. Type in het veld onder ‘Omschrijving pagina’ een korte omschrijving van uw website of bedrijf (maximaal 25 tot 30 woorden of 250 karakters). Opmerking: Sommige zoekmachines gebruiken deze tekst in het overzicht van hun zoekresultaten.
5. Klik op Volgende stap.
U kunt nu uw zelfgebouwde website publiceren. Zie volgende paragraaf. Opmerking: als u gebruik maakt van speciale pagina’s, dan zal deze pagina tijdens het bewerken de diverse opties en invoervelden tonen die nodig zijn om de pagina correct te laten werken, bijvoorbeeld:
KPN geeft geen ondersteuning op deze speciale pagina’s.
Versie 1.2 Pagina 17 van 54
3.5 Publiceren in SiteBuilder U heeft alle stappen in SiteBuilder om uw website te maken doorlopen en de gemaakte pagina’s kunnen worden gekopieerd (uploaden) naar de hostingserver, zodat uw website operationeel wordt. 1. Klik op Publiceren om het uploaden in gang te zetten.
Uw website is, nadat dit proces is afgerond, voor iedereen op het internet toegankelijk!
2. Wanneer u direct het programma SiteBuilder wilt verlaten, klik op het kruis rechts boven in uw scherm om het programma te beëindigen (of klik op Bestand links boven in uw scherm en klik op Sluiten).
3.6 Achteraf wijzigen website met SiteBuilder Tip! KPN raadt u aan altijd eerst een back-up te maken van uw website voordat u pagina’s gaat wijzigen en/of uploaden. Een back-up maken kan via de optie Back-up in het Control Panel.
1. Klik in uw Control Panel op Domeinoverzicht en vervolgens op Domeinadministratie (icoon ). 2. Selecteer de gewenste website.
U komt terecht op het tabblad Overzicht. Dit scherm bestaat uit 6 delen: Algemeen, DNS Hosting, Web Hosting, Web Statistieken, Content Management en Subdomeinen.
3. Vanaf dit tabblad klikt u onder het kopje Content Management op Uw site bewerken U komt in Sitebuilder.
4. Volg de instructies vanaf Paragraaf 3.4 – Uw website bewerken in SiteBuilder Opmerking: Als u Sitebuilder verlaat via de knop Afmelden:
dan krijgt u een Pop-Up met de vraag op u daadwerkelijk wilt afloggen. Na afloggen komt…