VVV Welkom&wegwijs 2016/2017

Click here to load reader

 • date post

  28-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  2

Embed Size (px)

description

 

Transcript of VVV Welkom&wegwijs 2016/2017

 • 2 0 1 6 / 2 0 1 7

  60 JAAR

  KaatsheuvelLoon op ZandDe Moer

  Jubileum-acties

  pag. 5/17/20 Al 60 jaarde leukste

  ideenpag. 32

  Foto-wedstrijd

  pag. 17

 • Er zijn wel 1001 redenen

  om de gemeente Loon op Zand te ontdekken...

  Bezoek Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen,

  de wondere wereld van De Efteling, Landgoed

  Huis ter Heide en t Blauwe Meer / Experience Island

  voor een onvergetelijke indruk. Ervaar de Brabantse

  gemoedelijkheid en gastvrijheid in de gezellige dorpskernen

  Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer.

  Geniet van top accommodaties, sfeervolle

  horecagelegenheden en de lokale evenementen.

  Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt?

  Stel uw bezoek niet langer uit, kom en ontdek

  hoe verrassend gezellig, bijzonder avontuurlijk

  en natuurlijk vertrouwd gemeente Loon op Zand is!

  Beleef de vele mogelijkheden van Loon op Zand

  www.1001xloonopzand.nl

  1001xLoZ adv [200x256]FC.indd 1 12-03-10 10:16

 • 34

  7

  8

  12

  16

  20

  26

  30

  32

  34

  38

  40

  44

  46

  Loon op Zand is een gemeente met 1001 mogelijkheden. Bekend zijn attractiepark De Efteling, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en Experience Island t Blauwe Meer. Beleef ook de culturele evenementen en een keur aan sport- en recreatieve evenementen. Naast de vele verblijfsaccommodaties, vindt u in onze dorpskernen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer een gevarieerd aanbod aan cafs, restaurants en winkels. Restaurants en winkels met ook smaakvolle streekproducten! Geniet van 1001xLoon op Zand: het gehele jaar rond! Bezoek daarbij zeker eens het nieuwe dorpscentrum van Kaatsheuvel; het Bruisend Dorpshart. Op het Anton Pieckplein vindt u Het Klavier met onder meer de moderne bibliotheek, een nieuwe brasserie en een theater- en filmzaal. Regelmatig vinden daar voorstellingen plaats. Ook de dorpskern van Loon op Zand is een bezoek meer dan waard, met onder meer het vorig jaar geheel gerestaureerde Witte Kasteel! Voor ouderwets dorpse idylle tenslotte, bent u welkom in De Moer!

  Geniet daarbij van een fietstocht of wandeling door prachtige natuur - gebieden. Zo zijn er Landgoed Huis ter Heide, de duinen, Landgoed Plantloon en het agrarische landschap. Ook voor mountainbikers, ruiters en menners zijn er mooie tochten uitgestippeld. Het VVV- kantoor in het centrum van Kaatsheuvel heeft een uitgebreid assorti-ment aan speciale wandel-, fiets- en ruiterkaarten. Daarmee maakt u kennis met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de streek.Ervaar vanuit Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer de Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid! Er is vertier voor jong en oud. Van zwemmen bij het Blauwe Meer tot paardrijtochten vanuit de vele maneges. Van caf, restaurant en terras tot midgetgolf, speeltuinen en steproutes. Niet voor niets is onze gemeente het toeristisch recreatieve centrum in de regio Midden-Brabant! En dat allemaal centraal gelegen tussen de grote steden Breda, s-Hertogenbosch en Tilburg. Deze gids helpt u op weg in de gemeente Loon op Zand. Natuurlijk kunt u ook altijd een bezoek brengen aan het VVV-kantoor, waar de informatrices u graag verder helpen met uittips, folders, souvenirs, plattegronden, hotelreserveringen, cadeaubonnen of entreekaartjes.

  Ik wens u graag een prettig, ontspannen verblijf toe in onze mooie gemeente!

  Wim Luijendijk Burgemeester gemeente Loon op Zand

  Loon op Zandgevarieerde bestemmingVVV KLMtoeristische informatieEten en drinkenin het Bruisend Dorpshartin de regioWinkelenleuk om te geven en te krijgenvoor ieder wat wilsNatuurmoment van rustontdekkingstochtEr op uitop de fiets of te voetop het paardZien en doeninformatief en actiefhistorieEvenementen2016JubileumterugblikOvernachtendromenKamperencampings en groepsaccommodatiesSport en spel leef je uitPlattegrond Kaatsheuvel, Loon op Zand en De MoerWat en Waar in de gemeente Loon op Zand

  De gemeente Loon op Zand biedt bezoekers een groene, gezellige en gastvrije omgeving. De dorpen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer vormen samen de gemeente.

  COLOFONDeze brochure is een uitgave van:VVV Kaatsheuvel - Loon op Zand - De MoerPeperstraat 10a, 5171 EC KaatsheuvelTel. 0416 277 719, Fax 0416 284 [email protected]

  Ontwerp en productie:2d studio in vormRoulet 2, 5171 SE KaatsheuvelTel. 0416 674 [email protected] www.2dstudio.nl

  Fotografie:Foto cover: Desiree MeijerFotos pagina 7, 20 en 47: Jan Stads / Pix4Profs

  DISCLAIMERDe inhoud van deze brochure is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Voor eventuele onjuistheden of veranderingen kan de uitgever geen verantwoordelijkheid aanvaarden.

  INHOUD

  Er zijn wel 1001 redenen

  om de gemeente Loon op Zand te ontdekken...

  Bezoek Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen,

  de wondere wereld van De Efteling, Landgoed

  Huis ter Heide en t Blauwe Meer / Experience Island

  voor een onvergetelijke indruk. Ervaar de Brabantse

  gemoedelijkheid en gastvrijheid in de gezellige dorpskernen

  Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer.

  Geniet van top accommodaties, sfeervolle

  horecagelegenheden en de lokale evenementen.

  Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt?

  Stel uw bezoek niet langer uit, kom en ontdek

  hoe verrassend gezellig, bijzonder avontuurlijk

  en natuurlijk vertrouwd gemeente Loon op Zand is!

  Beleef de vele mogelijkheden van Loon op Zand

  www.1001xloonopzand.nl

  1001xLoZ adv [200x256]FC.indd 1 12-03-10 10:16

  er is veel te beleven voor jong en oud

  1001 redenen om de gemeente Loon op Zand te ontdekken

 • 4Loon op Zand

  GEVARIEERDE BESTEMMING

  Gemeente Loon op Zand: in het Hart van BrabantDe gemeente Loon op Zand ligt in het Hart van Brabant. Centraal gelegen, zodat u zich ook dicht bij andere bezienswaardigheden bevindt. Moderne steden als Tilburg en Eindhoven en historisch interessante steden als Den Bosch en Breda zijn redelijk dichtbij. Midden-Brabant is ook beroemd om zijn unieke attractieparken. U treft hier niet alleen de Efteling, maar ook het Safaripark in Hilvarenbeek. U ziet, Loon op Zand leent zich ook uitstekend om van alles te ondernemen in de regio.

  Voor een kort of langer verblijf, voor uw rust, voor ongevenaard vertier of gewoon voor uw plezier: u bent welkom bij ons in Loon op Zand!

  Loon op ZandDe oudste van de drie kernen is Loon op Zand, in de Middeleeuwen Venloon geheten vanwege de ruime aanwezigheid van vennen en veengronden. Van het einde van de 14de eeuw tot in de eerste helft van de 17de eeuw was de turfwinning dan ook de belangrijkste bron van inkomsten. In de 18de eeuw kwam hier de schoen- en lederindustrie op gang. Door de ligging bij het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen ontwikkelde de plaatsnaam zich van Venloon op t Sandt via Loon op t Sandt tot Loon op Zand.Loon op Zand is een karakteristiek Brabants dorp met een oude kern. De fraai gerestaureerde, ruim 600 jaar oude kerk van St. Jans Onthoofding en Het Witte Kasteel zijn de meest markante gebouwen.

  Als vakantiebestemming zijn Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer in trek zowel voor dagtochten als voor een langer verblijf. De hotels, campings, pensions en kampeerboerderijen hebben prima accommodaties en zijn meestal fraai gesitueerd. Hier vindt men de gastvrijheid die spreekwoordelijk is voor Brabant. Ook de diverse cafs en restaurants staan hiervoor garant.

  Fotowedstrijd Maakt u de mooiste foto in onze gemeente?Dan komt uw foto volgend jaar op de cover van de Welkom & Wegwijs.

  Voor voorwaarden zie pagina 17.

  LOON OP ZAND

 • 5KaatsheuvelReeds voor 1400 ontstond bij Loon op Zand een gehucht, waarvan de oudste naamsvermelding Kesthovel werd aangetroffen in een archiefstuk uit 1506. Het aantal inwoners van het latere Kaatsheuvel is vanaf 1800 onstuimig gegroeid. Met zon 16.600 inwoners is het nu de grootste woonkern van de gemeente. Een gezellig en dynamisch dorp met onder andere attractiepark de Efteling, moderne winkelstraten, tennisbanen, een snookercentrum en maneges. Kortom, te veel om op te noemen.

  De MoerDe Moer, eveneens ontstaan in de 14de eeuw, is altijd klein gebleven. Zijn naam dankt dit dorpje aan de ligging in een veengebied: moer betekent veengrond of moerassig land. Het uitbaten van veen door het steken van turf wordt ook wel uitmoeren genoemd. Wie de sfeer van het oude Brabant wil proeven, moet beslist een bezoek aan De Moer brengen. Het is een ideale uitvalsbasis om de landelijke en bosrijke omgeving te verkennen.

  Kaatsheuvel De Moer

  Meer lezen over de geschiedenis van de gemeente Loon op Zand:www.heemkundekringloonoptsandt.nl of www.deketsheuvel.nl

  De Brabantse gemeente Loon op Zand bestaat uit de drie kerkdorpen Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer, die elk een eigen karakter hebben.

  LOON OP ZAND

  van e 34,95voor

  e 19,95*

  VVV Jubileumactie

  * Aanbieding geldig tijdens het VVV-jubileumjaar 2016 en zolang de voorraad strekt.

 • 1/1 paginacafe du nord

  bij culinair centrum

 • 7Bij de VVV kunt u terecht voor de meest uiteenlopende informatie. Zoals voor bijvoorbeeld busdag-tochten en theater voorstellingen. Naast een grote hoeveelheid gratis beschikbare folders en brochures, heeft het VVV-kantoor ook diverse andere artikelen, brochures en souvenirs in de verkoop. Tina Pijnenburg en Jacky Smit helpen u graag.

  Typisch Loon op Zand

  Efteling Entreekaart e 36,50 Ansichtkaarten van de Efteling e 0,75Efteling Souvenirs v.a. e 3,00Fiets-/wandel-kunstroute Kaatsheuvel e 2,50Wandelroutenetwerk Loonse en Drunense Duinen e 5,00Themagids Loonse en Drunense Duinen e 6,00Pent