Upsr Dtg Lg

of 31 /31

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Upsr Dtg Lg

  • 1.

2. Jika kau fikirkan kau boleh Kau hampir boleh melakukan Jika kau fikirkan ragu-ragu Usahamu tidak menentu Jika kau fikirkan kekalahan Kau hampiri kegagalan Jika kau fikirkan kemenangan Kau hampiri kejayaan Engkaulah apa kau fikirkan Terkandung dalam pemikiran Kau fikir boleh melakukan Fikirkan boleh Percaya apa kau lakukan Tabah apa kau usahakan Bertindak atas kemampuan Engkau boleh Fikirkan Boleh! 3.

  • Seminggu sebelum peperiksaan
  • 1. Menjaga Hubungan : Dengan Allah, Ibu Bapa, Guru Dan Rakan. Pertingkatkan hubungan dengan Allah dengan meningkatkan amalan kerohanian. Sentiasa meminta restu ibu bapa dan guru di dalam semua aktiviti yang di lakukan khususnya yang berkaitan dengan Peperiksaan. 2. Menjaga kesihatan. Menghadkan aktiviti yang lasak dan tanpa tujuan seperti bermain basikal. Bersiar-siar dengan motorsikal kerana dibimbangi berlaku perkara yang tidak diingini. ambil berat keadaan caca sekeliling. Segera mendapatkan rawatan jika ada tanda-tanda tidak sihat. 3. Menghadkan menonton TV, CD, Internet, SMS, kerana ia adalah anasir yang paling banyak mencuri masa dan tenaga tanpa disedari. 4. Mengawal pemakanan. Elakkan memakan makanan yang mengandungi lemak yang tinggi kerana akan menyebabkan kita mudah mengantuk.
  • Ingat sangat tinggi pengorbanan untuk menggapai aspirasi kejayaan diri

4. MALAM SEBELUM PEPERIKSAAN 1. Lakukan Amalan Kerohanian : Solat hajat Doa Mohon Restu Ibu Bapa 2. Sediakan semua keperluan peperiksaan Pakaian Alat tulis Air Mineral Jam Gula-gula lain-lain Keperluan 3. Tidur Awal Elakkan menonton TV Memasang jam Penggera Untuk bangun 5. PAGI PEPERIKSAAN Mandi air Suam Solat hajat Sebelum subuh Sarapan : Jangan makan terlalu banyak / berat Pakai minyak wangiKeluar rumah minta restu Datang mengikut masa yang sesuai. tidak terlalu awal / lewat 6. KESILAPAN SEMASA MENJAWAB 1. Over Confident 2. Menjawab soalan mengikut apa yang diketahui bukan mengikutkehendak soalan 3. Tulisan yang tidak kemas 4. Tergesa-gesa 5. Soalan belum habis dibaca tetapi telah memilih jawapan 6. Meletakkan harapan yang terlalu tinggi 7. Panik yang tidak terkawal 8. Kerisauan yang terlalu tinggi terhadap kegagalan 9. Tidak urus masa dengan betul 10.Memindahkan pilihan jawapan yang tidak betul : jawapan yang dipilih Btetapi menandakan jawapan di kertas jawapan D : akibat cuai 11.Menukar pilihan jawapan di saat akhir. 12.Keluar ke tandas ketika peperiksaan sedang berlangsung tanpa sebab yang munasabah 7. Refleksi Persiapan Buat Ibu Bapa1. Memahami Perubahan Perubahan Tingkah Laku Tidak selera makan Terlalu selera makan Tidak boleh tidur Terlalu kuat t idur Mudah Marah Sensitif * 8. 2. Tingkatkan Perhatian a) Memaklumi tarikh peperiksaan b) Menyatakan harapan dengan jelas berdasarkan kemampuan c) Diamkan diri apabila mereka tertekan d) Tanamkan keyakinan Bersama-sama merancang masa a) Mengawal Pergerakkan keluarga b) Sentiasa mengambil bahagian di dalam akativiti yang dianjurkan c) Mewujudkan suasana tenang di rumah 9. 3.Persiapan akhir Malam Sebelum Peperiksaan : Tingkatkan amalan kerohanian Semak jadual peperiksaan Sediakan semua keperluan peperiksaan Tidur Awal 10. Pagi Peperiksan: Ibu Bapa Solat hajat Sebelum subuh Mandi Air Suam Bersarapan Merestui Anak Datang mengikut masa yang ditetapkan 11. Membaca yasin semasa anak sedang menghadapi peperiksaan Perkara yang perlu dielakkana) Terlalu yakin dengan kebolehan anak-anak b) Meletakkan harapan yang terlalu tinggi c) Anak-anak bersendirian di dalam mengatur persiapan d)Tiada sokongan ahli keluarga e)Tiada penghormatan kepada anak-anak yang sedangmenduduki peperiksaan 12. Mentor mentee 13. 14. Ikrar murid tahun 6 15. Lawatan 16. 17. Bincang cemerlang 18. Zoom a 19. 20. 21. 22. Motivasi kecemerlangan 23. 24. 25. 26. 27. 28. Sekadar renungan 29. 30. IKRAR MURID

  • KAMI, MURID TAHUN 6 2011, SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT TEMBAKAU, BERIKRAR BAHAWA, KAMI, AKAN BERSUNGGUH-SUNGGUH, UNTUK MENCAPAI KEJAYAAN, YANG CEMERLANG, DI DALAM UPSR 2011, DENGAN PENUH ILTIZAM, DAN TANGGUNGJAWAB, DEMI MEMARTABATKAN, DIRI DAN SEKOLAH.

31. Calon-calon perlu TENANG, TABAH, YAKIN danBERSERAH. Insya-Alah segala impian dan cita-cita akan menjadi kenyataan.