undergraduate architecture Portfolio Sketchup, & Revit This particular design had two variants that

download undergraduate architecture Portfolio Sketchup, & Revit This particular design had two variants that

of 11

  • date post

    25-Mar-2020
  • Category

    Documents

  • view

    1
  • download

    0

Embed Size (px)

Transcript of undergraduate architecture Portfolio Sketchup, & Revit This particular design had two variants that

  • undergraduate architecture

    Portfolio

    COURTNEY SOUVENIR

    JR.

  • 3Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net2

    1

    3

    2

    4

    Page

    4 Page

    8

  • 5Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net4

    1

    The goal of this design is to create a pavillion structure that gracefully embraces the surrounding landscape. Herring run park is an extensive stretch of greenery that runs through northeast

    baltimore, creating a break from the urban landscape. the pavillion’s design embraces the natural elements around it by providing SECLUSION from the manmade world while allowing

    the natural world inside, making it one with nature.

    To get an idea of My potential design, I explored the park to take away specific themes from the landscape. These extracted ideas were then materialized into abstract designs that followed the

    principles of the ideas. Lastly, I structured the abstraction into a usable concept which served as the footprint for my design

    ideology and execution.

    Process

    GOAL AND IDEOLOGY Project date: Spring 2019

    Medium: Hand drawn with pencil

  • 7Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net6

    I CHOSE THIS PARTICULAR LOCATION ON THE SITE BECAUSE IT HAD A FAIR AMOUNT OF VISUAL & AUDIBLE EXCLUSION FROM THE BUILT ENVIRONMENT WHILE STILL BEING RELATIVELY ACCESSIBLE WITH EASE TO

    POTENTIAL VISITORS VIA FORMS OF EXISTING CIRCULATION. IT ALSO PROVED TO

    BE A SCENIC LOCATION AS THE SITE OVERLOOKS A BEND IN THE STREAM.

    For the Design of the floor space, I wanted to use a radial area that

    allowed for as much views from the site as possible. This radial design also

    stems from the surrounfing forrest, resembling a tree canopy. The pavillion

    structure is open-framed to allow natural ventilation into it and reduce

    the aesthetic barrior between visitors and nature.

    Herring Run Park | pavillion Site is in red.

  • 9Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net8

    2

    Project date: Spring 2019 Medium: Adobe Illustrator & Revit

    The design shown here is for an ecology center in La Paz, Mexico that focuses on maintaining as minimal of a footprint as possible

    while still enhancing the usage of the space through natural lighting, layout, and opportunity to activity. The center features at a minimum 20’ tall ceilings to really invite sunlight into every

    public area. The stretch of educational rooms features passive cooling near the top of the walls to help cut down on the usage of AC in this arid climate. Solar panels would also be built into the

    roof of this building to make the site as energy independent as possible.

    To reduce the impact of the footprint on the site, the public space that divides all four buildings has been left open instead of

    making one larger building or having a large man-made plaza. The orientation of the center on the site allows for a greater

    experience of the surrounding nature. The two main outdoor “corridors” cross the buildable site perpendicularly, which helps connect the space to each other despite the buildings’ orientation

    disrupting it.

    GOAL AND IDEOLOGY

  • 11Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net10

  • 13Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net12

    3

    Project date: fall 2019 Medium: Adobe Illustrator,

    Sketchup, & Revit

    This particular design had two variants that were delegated by type of tenant usage. The first variant was a 16-foot wide single family Row house which needed to have the following elements: •3 Bedrooms •2 Bathrooms •1 Powder Room •Living •Kitchen

    •Dining •Outdoor spaces •Office/Playroom •Garage/Parking pad

    The second variant was similar to the first, but instead was a 20-foot wide Row house designed for a Young couple who work from home. My particular clients were visual artists (graphic

    designer & photographer), so the design of this row home varient was specifically tailored to suit their professions. These design features will be discussed within the respective portion of this

    project in the portfolio.

    GOAL AND IDEOLOGY

  • 15Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net14

    east elevation floor 4

    floor 3

    floor 2

    floor 1

    south section

    west elevation

    Varient 1 The first rowhome varient designed features a 9’ height first floor, with three 8’ floors above

    it. the organizational layout of the home features circulation on one long side with the opposite side being the common area (living & Kitchen/dining) on the first floor, a bathroom sandwiched by

    two bedrooms on the second floor (one having access to an outdoor space), and a master bathroom sandwiched by a master bedroom and private office space on the third floor. The fourth floor features a powder room and serves as the sole access point to the rooftop outdoor space.

    Varient 2 The second varient was designed to fit a specific client, in which my design’s case was artists. To appeal to the clients, The design features a few major modifications based off a template given by the first varient. Varient 2 only has three

    floors, the first with 10’ ceilings, the second with 9’ ceilings, and the third with a massive 15’ ceiling height. Both clients work in professions that spark creativity, so it is best for them to have an office space with a nice amount of natural light. the office space is on the third floor so it capitalizes on the high ceiling as well as features 12’ windows. The office is designed to be spacious to allow both artists to have plenty of space to create, as well as features a private outdoor balcony. Since the clients are art-oriented, the master bedroom fratures the same 12’

    windows to allow light in as well as in a spacious walk-in closet.

    south section

    floor 1

    floor 2 floor 3

    AGGREGATED WEST ELEVATION

    AGGREGATED EAST ELEVATION

  • 17Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net16

    4

    Project date: fall 2019 Medium: Adobe Illustrator,

    Sketchup, & Revit

    In this Project, I and a partner were tasked to develop a hybrid housing project composed of row homes and apartments on a hypothetical city block. The entire third year studio shared a

    neighborhood in which there were multiple city blocks with various designs. My Partner and I’s particular Block faced a park

    that was situated on the mass neighborhood plan, so the design we developed focused on both visual and physical seamless

    interaction between our block and the park while maintaining a component of privacy for residents within our units. We

    accomplished this through centering our design principles on effective circulation throughout our site and utilizing vertical

    space effectively. As for orientation, we decided to have two apartment buildings straddle the site on the north and south ends and have an elevated set of rowhomes on the east side of the block

    facing the park. We elevated the row homes to incorporate commercial space on the ground that would benefit both residents and visitors of the park. Parking was placed on the west side of the

    site so it wouldn’t interfere with the various flows of pedestrian circulation.

    GOAL AND IDEOLOGY

  • 19Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.netCourtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net18

    site plan apartment floor 1

    Apartment floor 3

    apartment floor 4 rowhome floor 2

    Apartment floor 2 rowhome floor 1

    terracesite orientation

    Render of block facing parking lot

    section of block facing West

    aerial view of block site rendersRender of block, viewed from park

  • Courtney Souvenir Jr. | cjnyc.net/architecture | cj@thesouvenirs.net20

    Courtney Souvenir Jr. Morgan State University third year architecture

    (240) 328-2807 cj@thesouvenirs.net

    cjnyc.net/architecture