Tranzicioni shqiptar

download Tranzicioni shqiptar

of 6

Embed Size (px)

Transcript of Tranzicioni shqiptar

Understanding Organizations/Agencies

Tranzicioni Shqiptar

Nga nj kohe ne tjetrn, nga nj sistem ne tjetrin, nga nj bote ne tjetrn, .Ali Laej

Tranzicioni Shqiptar

Shoqeri PolitikeShoqeri KaotikeShoqeri CivileProcedurat dhe strukturat jan kaotike dhe te korruptuara. Qeverisja nuk prfshin opinionin e qytetareve. Sundimi i ligjit dobsohet pa mase. Dhuna mbisundon, prfshire abuzimin me pushtetin. Nuk ka balance dhe sinergji ne mes niveleve te ndryshme te qeverisjes, biznesit dhe institucioneve e sektorit te pavarur. Strukturat ekonomike prpiqen te shfrytzojn nevojat e ngutshme te qytetareve, shkurajojne iniciativn individuale dhe promovojn konkurrencn e eger mes siprmarrjeve private. Veprimtaria e paligjshme sht e pranishme. Edukimi synon te rinovohet dhe shanset ekonomike jan te rralla, njerzit ikin nga vendi. Qytetaret ndjehen te zhgnjyer nga jeta publike. Ka disa nisma pr te ngritur nj sektor te caktuar te OJF, por ai sht i paqndrueshm dhe i centralizuar. Abuzimi me mjedisin sht i pamase dhe qndrueshmria ekonomike nuk ka fuqi. Dallimi mes qytetareve fillon e behet i vlersuar e i respektuar. Dialogu, debati, ndrtimi konsensusit, ndrmjetsimi njohin ngritje zbritje duke u prpjekur te mbulojn dobsin e institucioneve.

Procedurat dhe strukturat promovojne dhe i sherbejne lidereve dhe elitave sunduese. Prioriteti i Interesit Politik eshte nje parim themelor per qeverisje dhe nderveprim mes klaneve dhe grupeve. Elita Politike dhe Qeveria komandojne ekonomine dhe sektorin shkencor. Strukturat Ekonomike mundohen te plotesojne komandat dhe urdherat qe vijne nga nivelet e larta politike, inisiativa vetiake eshte totalisht e ndaluar. Te gjithe qytetaret kane akses ne edukim, pervec atyre qe diskriminohen politikisht, qe nuk lejohen te marrin shkollim te larte. Mireqenie merr sinonimin Sakrifice.!? Qytetaret marrin pjese masivisht ne jeten publike, ka nje diapazon te ngushte zgjedhjesh per te duartrokitur dhe admiruar shenjterine e udheheqjes. Ka perkujdesje subjektive ndaj mjedisit, denime te rrepta aplikohen. Diversiteti mes qytetareve lind dyshime dhe eshte i ndaluar. Dialogu i vertete, debati dhe ndertimi i konsensuseve te interesit duhen harruar.Nuk lejohen ide konkuruese.Ktu Jemi!!Procedurat dhe strukturat promovojn dhe lehtsojn pjesmarrjen qytetare ne te gjith nivelet e qeverisjes. Sundimi i ligjit sht parim thelbsor pr qeverisje dhe ndrveprim mes qytetareve. Ka balance dhe sinergji ndrmjet qeverisjes, biznesit, dhe sektorve e institucioneve te pavarura. Strukturat ekonomike iu prgjigjen nevojave te qytetareve, inkurajojn nismat vetjake dhe lehtsojn funksionimin e ndrmarrjes private. Te gjith qytetaret kane akses ne arsim dhe shanse ekonomike, dhe pjestaret me te pafat te shoqris kane siguri ekonomike. Qytetaret marrin pjese ne jetn publike, ka nj sektor te shndetshm te OJF, veanrisht ne nivel vendor. Mjedisit i kushtohet prkujdesje e prgjegjshme. Zhvillimi dhe qndrueshmria ekonomike jan ne qendr te promovimit. Dallimi mes qytetareve vlersohet dhe respektohet. Dialogu, debati, ndrtimi i konsensusit, ndrmjetsimijan mjetet e preferuara pr te zgjidhur e pajtuar idekonkurruese.http://www.slideshare.net/alilacej/releasing-development-potentials?qid=51c138ab-3253-4cf1-8185-3e2c0a6ab97b&v=&b=&from_search=1

2

Shoqeri Politike

Procedurat dhe strukturat promovojne dhe i sherbejne lidereve dhe elitave sunduese. Prioriteti i Interesit Politik eshte nje parim themelor per qeverisje dhe nderveprim mes klaneve dhe grupeve. Elita Politike dhe Qeveria komandojne ekonomine dhe sektorin shkencor. Strukturat Ekonomike mundohen te plotesojne komandat dhe urdherat qe vijne nga nivelet e larta politike, inisiativa vetiake eshte totalisht e ndaluar. Te gjithe qytetaret kane akses ne edukim, pervec atyre qe diskriminohen politikisht, qe nuk lejohen te marrin shkollim te larte. Mireqenie merr sinonimin Sakrifice.!? Qytetaret marrin pjese masivisht ne jeten publike, ka nje diapazon te ngushte zgjedhjesh per te duartrokitur dhe admiruar shenjterine e udheheqjes. Ka perkujdesje subjektive ndaj mjedisit, denime te rrepta aplikohen. Diversiteti mes qytetareve lind dyshime dhe eshte i ndaluar. Dialogu i vertete, debati dhe ndertimi i konsensuseve te interesit duhen harruar.Nuk lejohen ide konkuruese.

Shoqeri Kaotike

Procedurat dhe strukturat jan kaotike dhe te korruptuara. Qeverisja nuk prfshin opinionin e qytetareve. Sundimi i ligjit dobsohet pa mase. Dhuna mbisundon, prfshire abuzimin me pushtetin. Nuk ka balance dhe sinergji ne mes niveleve te ndryshme te qeverisjes, biznesit dhe institucioneve e sektorit te pavarur.Strukturat ekonomike prpiqen te shfrytzojn nevojat e ngutshme te qytetareve, shkurajojne iniciativn individuale dhe promovojn konkurrencn e eger mes siprmarrjeve private. Veprimtaria e paligjshme sht e pranishme. Edukimi synon te rinovohet dhe shanset ekonomike jan te rralla, njerzit ikin nga vendi. Qytetaret ndjehen te zhgnjyer nga jeta publike. Ka disa nisma pr te ngritur nj sektor te caktuar te OJF, por ai sht i paqndrueshm dhe i centralizuar. Abuzimi me mjedisin sht i pamase dhe qndrueshmria ekonomike nuk ka fuqi. Dallimi mes qytetareve fillon e behet i vlersuar e i respektuar.Dialogu, debati, ndrtimi konsensusit, ndrmjetsimi njohin ngritje zbritje duke u prpjekur te mbulojn dobsin e institucioneve.

Shoqeri CivileProcedurat dhe strukturat promovojn dhe lehtsojn pjesmarrjen qytetare ne te gjith nivelet e qeverisjes.Sundimi i ligjit sht parim thelbsor pr qeverisje dhe ndrveprim mes qytetareve. Ka balance dhe sinergji ndrmjet qeverisjes, biznesit, dhe sektorve e institucioneve te pavarura. Strukturat ekonomike iu prgjigjen nevojave te qytetareve, inkurajojn nismat vetjake dhe lehtsojn funksionimin e ndrmarrjes private. Te gjith qytetaret kane akses ne arsim dhe shanse ekonomike, dhe pjestaret me te pafat te shoqris kane siguri ekonomike. Qytetaret marrin pjese ne jetn publike, ka nj sektor te shndetshm te OJF, veanrisht ne nivel vendor. Mjedisit i kushtohet prkujdesje e prgjegjshme. Zhvillimi dhe qndrueshmria ekonomike jan ne qendr te promovimit. Dallimi mes qytetareve vlersohet dhe respektohet. Dialogu, debati, ndrtimi i konsensusit, ndrmjetsimi jan mjetet e preferuara pr te zgjidhur e pajtuar ide konkurruese.

Kohe e gjate eeeee....dhe mrzi.