TEMA 3 . UTILIZAREA TEHNOLOGIILOR INFORMATICE ŞI COMUNICAŢIONALE ÎN PROCESUL EDUCAŢIONAL

of 20 /20
Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară 1 “Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere” Domeniul major de intervenţie 1.3 „Dezvoltarea resurselor umane în educaţie şi formare profesională” Titlul proiectului: PROFESORUL – CREATOR DE SOFT EDUCAŢIONAL Numărul de identificare al contractului: POSDRU/57/1.3/S/34533 TEMA 3. UTILIZAREA TEHNOLOGIILOR INFORMATICE ŞI COMUNICAŢIONALE ÎN PROCESUL EDUCAŢIONAL

Embed Size (px)

description

Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 Axa prioritară 1 “Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere” - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of TEMA 3 . UTILIZAREA TEHNOLOGIILOR INFORMATICE ŞI COMUNICAŢIONALE ÎN PROCESUL EDUCAŢIONAL

Slide 1

1. Hypermedia i/sau Media ExplorriiAu ca fundament teoretic nvarea prin descoperire. Elevului, pus n faa unui anumit context, i se solicit s caute (informaie relevant) utiliznd o varietate de resurse accesibile WEB; s neleag (cunoatere) utiliznd obiecte multimedia; s aplice, analizeze, evalueze (cunotine personale) utiliznd resurse i obiecte multimedia din diverse medii virtuale de nvare; s creeze folosind mediile virtual flexibile orientate spre cercetare.

2. Media colaborative / de dialogareBazate pe modele pedagogice ale comunitilor de nvare, de construire a cunoaterii, de practic i de nvare distribuit; l asist / susin pe elev n construirea noii cunoateri n primul rnd prin dialog ca form a interaciunii.

Softul de investigarefolosete o alt strategie: elevului nu i se prezint informaiile deja structurate (calea de parcurs), ci un mediu de unde elevul poate s-i extrag toate informaiilecalea parcurs depinde de cel care nva (att de nivelul lui de cunostine, ct i de caracteristicile stilului de nvare)mediile de nvare au o interaciune complex, bazat pe utilizarea inteligenei artificiale; demersul este cunoscut sub numele de instruire inteligent asistat de computer.

ATRIBUTELE TEHNOLOGIILOR INFORMATICE I COMUNICAIONALE (TIC)

Prin activitile provocatoare - multisenzoriale, multidisciplinare - utilizarea TIC i motiveaz pe elevi; sunetul, culoarea, micarea stimuleaz registrul senzorial, amplificnd tonusul ateniei i facilitnd meninerea informaiei n memoria de lucru / de scurt durat.Ofer acces la resurse informaionale din afara clasei, colii, disciplinei, culturii specifice, ariei geografice, momentului istoric etc.Prin recurgerea la imagini, sunete, animaii, simulri, se faciliteaz nelegerea/achiziia unor concepte abstracte.ATRIBUTELE TEHNOLOGIILOR INFORMATICE I COMUNICAIONALE (TIC)

Activitatea de cutare a surselor de informaii stimuleaz curiozitatea, explorarea i cercetarea, favoriznd formularea de ipoteze i de teme/ subiecte/ probleme de investigare proprie.Prin interaciunea personal cu softuri educaionale specifice se ofer posibilitatea exersrii individuale i individualizate necesare pentru formarea unor deprinderi, atingerea unor nivele performative/standardizate, recuperarea unor segmente instrucionale, revederea unor capitole/ teme din propria arie curricular sau a altei discipline etc.Prin diversele interaciuni colaborative n rezolvarea unor probleme/ sarcini de lucru/ proiecte etc. se faciliteaz procesul de asimilare a cunoateriiJocuri educativeofer posibilitatea atingerii unui scop, prin aplicarea inteligent a unui set de reguli - l implic pe elev ntr-un proces de rezolvare de probleme. de obicei, se realizeaz o simulare a unui fenomen real, oferindu-i elevului diverse modaliti de a influena atingerea scopului.

ATRIBUTELE TEHNOLOGIILOR INFORMATICE I COMUNICAIONALE (TIC)CATEGORII MULTIMEDIATIPOLOGIA SOFTULUI EDUCAIONAL (SE)TAXONOMIA BLOOM ANDERSON I KRATHWOHL/2000Cuprins:3. Aplicaii informatice integratoareAu ca baz recenta emergen a instrumentelor de proiectare a cursurilor pe Web (de ex., WebCT, LearningSpace, Blackboard), portal de cunotine; ncorpornd variate strategii de instruire folosind elemente disponibile ale softurilor.

TAXONOMIA BLOOM ANDERSON I KRATHWOHL/2000Exista 6 procese cognitive => verbe ce pot fi utilizate n formularea obiectivelor operaionale:1. A MEMORA => a defini, a distinge, a identifica, a aminti, a recunoaste, a dobndi, a numi2. A INELEGE => a traduce, a transforma, a exprima prin propriile cuvinte, a ilustra, a pregti, a reprezenta, a schimba, a scrie din nou, a redefini, a interpreta, a reorganiza, a rearanja, a diferenia, a distinge, a face, a stabili, a explica, a demonstra, a estima, a induce, a conchide, a prevedea, a diferenia, a determina, a extinde, a interpola, a extrapola, a completa, a stabili, a parafraza3. A APLICA => a implementa, a generaliza, a stabili legturi, a alege, a dezvolta, a organiza, a utiliza, a se servi de, a transfera, a restructura, a clasifica, a executa4. A ANALIZA => a distinge, a detecta, a identifica, a clasifica, a discrimina, a recunoaste, a categorisi, a deduce, a analiza, a contrasta, a compara, a atribui, a structura5. A EVALUA => a controla, a face ipoteze, a critica, a experimenta, a judeca, a testa a detecta, a monitoriza, a argumenta, a considera, a compara, a contrasta, a standardiza, a evalua6. A CREA => a produce, a planifica, a deriva, a dezvolta, a combina, a organiza, a sintetiza, a deduce, a formula, a modifica

a sublinia, a cuta (Google), networking, social networking, bookmarking, a marcacutare avansat (Boole), bloging, a comenta, a subscrie online, tagginga ncarca, a descrca, a edita, sharing, running, a opera, hackinglinking, tracking, a valida, a compila, meshinga comenta (blog, net), posting, a colabora, a testa, refactoring, networkingA programa, a filma, a publica, a reviza, wiki-ing