soalan tmk kssr thn 5

8
S K TAMAN RAKAN Jalan Bandar Sungai Long PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI NAMA: KELAS : ARAHAN : Sila jawab semua soalan. 1. Jawab soalan di bawah dengan menggunakan jawapan di dalam kotak. Titik capaian tanpa wayar Kad antaramuka rangkaian Penyesuaian rangkaian tanpa wayar Penghala Modem 1.1 Membolehkan sesebuah komputer berhubung dengan computer atau peranti lain dalam rangkaian dengan menyediakan port rangkaian untuk sambungan kabel rangkain. Jawapan: saya adalah 1.2 Membolehkan pemindahan data antara komputer dengan komputer- komputer dan peranti-peranti yang lain dalam rangkain tanpa wayar. Jawapan: saya adalah 1.3 Membolehkan Komputer berhubung dengan rangkaian tanpa wayar.Peranti ini boleh berbentuk terbenam pada papan induk atau boleh disambung pada port USB atau PCMCIA. Jawapan: saya adalah 1.4 Menukar isyarat digital ke analog dan sebaliknya untuk membolehkan sambungan internet melalui talian telefon. Jawapan: saya adalah

description

soalan pertengahan tahun tmk kssr tahun 5Year 5 TMK mid year exam paper

Transcript of soalan tmk kssr thn 5

S K TAMAN RAKANJalan Bandar Sungai Long

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN

TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI

NAMA: KELAS :

ARAHAN : Sila jawab semua soalan.

1. Jawab soalan di bawah dengan menggunakan jawapan di dalam kotak.

Titik capaian tanpa wayar

Kad antaramuka rangkaian

Penyesuaian rangkaian tanpa wayar

Penghala

Modem

1.1 Membolehkan sesebuah komputer berhubung dengan computer atau peranti lain dalam rangkaian dengan menyediakan port rangkaian untuk sambungan kabel rangkain.

Jawapan: saya adalah

1.2 Membolehkan pemindahan data antara komputer dengan komputer-komputer dan peranti-peranti yang lain dalam rangkain tanpa wayar.

Jawapan: saya adalah

1.3 Membolehkan Komputer berhubung dengan rangkaian tanpa wayar.Peranti ini boleh berbentuk terbenam pada papan induk atau boleh disambung pada port USB atau PCMCIA.

Jawapan: saya adalah 1.4 Menukar isyarat digital ke analog dan sebaliknya untuk membolehkan sambungan internet melalui talian telefon.

Jawapan: saya adalah

1.5 Berfungsi sebahagi penghubung antara rangkaian yang berlainan.

Jawapan: saya adalah

2. Lengkapkan gambarajah dengan jawapan di dalam kotak di bawahGELOMBANG RADIOKAMERA LITAR TERTUTUPKOMPUTERTELEFON PINTARKABEL RANGKAIAN

3. Lengkapkan nama bagi peralatan di bawah

4. Namakan alatan dibawah

modemtitik capaian tanpa wayarkad antaramuka rangkaianpenghalapenyesuai rangkaian tanpa wayar

5. Padankan dengan betul

KEGUNAANCONTOH

CAPAIAN MAKLUMATEMEL

KOMUNIKASIKONGSI PENCETAK

PERKONGSIAN SUMBERYOUTUBE

HIBURANCIMB

PERBANKAN DAN PERNIAGAANLAMAN WEB

6. Isikan tempat kosong dengan jawapan di dalam kotak yang sesuai

Kabel rangkaian

sekumpulan komputer

gelombang radio

mengakses

capaian

6.1Rangkaian computer ialah .........................................dan peranti berkaitan yang disambungkan antara satu sama lain.

6.2Rangkaian juga bertujuan ........................... maklumat, komunikasi dan perkongsian sumber.

6.3 Melalui rangkaian, kita dapat ............................... data, perisian dan peranti yang terdapat pada komputer dan rangkaian komputer terdiri daripada rangkaian berwayar atau tanpa wayar.

6.4Rangkain berwayar ialah rangkaian unit-unit dalam kumpulan atau sistem yang berhubungan antara satu sama lain dengan mengunakan kabel ................................

6.5Rangkain tanpa wayar ialah rangkaian unit-unit dalam kumpulan atau sistem yang berhubungan antara satu sama lain dengan mengunakan.....................................

7. Padankan jenis carian dengan operator/symbol yang betul.Berasaskan simbolAND

*

Berfrasa

BooleanOR

8. Padankan jenis-jenis laman web dengan gambar yang betul.

Laman web hiburan

Laman web komersial

Laman web beritaLaman web organisasiLaman web sosialLaman web peribadi

Disediakan olehDisemak olehDisahkan oleh