SISTEMUL HEPATO-

Click here to load reader

 • date post

  09-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  68
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of SISTEMUL HEPATO-

 • SISTEMUL HEPATO-BILIARIancu MariaGadea AlexandraIancu RalucaHobeanu FlorentinaGheorghiu AlinaGhita Monica

 • FicatulEste cel mai mare organ parenchimatos intraabdominal,avand o greutate de 1200-1500 g,fiind situat in hipocondrul drept ,extinzandu-se prin portiundea craniala a epigastrului pana in hipocondrul stang ,suprafata organului este neteda,culoare rosie-burna,consistenta moderat-elastica.

 • Diferitele santuri si scizuri delimiteaza mai multi lobi :-lobul drept,lobul stang,lobul patrat si lobul caudatFicatul este impartit in opt segmente care sunt teritorii de parenchim cu pediculi vasculari si biliari perfect individualizati.

  Circulatia hepatica este asigurata de sistemul arterei hepatice si de vena porta,iar cea eferenta de sistemul venelor suprahepatice.

  Unitatea morfologica microstructurala hepatica este lobulul hepatic,care este constituit din cordoane hepatocitare radiare separate de o retea de capilare sinusoide ,care converg dinspre spatiile porte periferice spre vena centrolobulara

 • Ficatul are un rol funamentamental in procesele metabolice de sinteza,degradare si depozitare a substantelor energetice si plastice,a vitaminelor,a apei si a electrolitilor.

  Ficatul reprezinta un veritabil laborator vital al organismului,la nivelul sau efectuandu-se peste 1000 de procese chimice.

 • Vezica biliara si caile biliare

  Caile biliare constituie sistemul canalar de drenaj al secretiei biliare facand posibila trecerea bilei produse de ficat spre lumentul intestinal.Clasic,se disting caile biliare intrahepatice si cele extrahepatice. Intrahepatic canaliculele biliare formeaza ductele biliare interlobulare care se unesc si formeaza ductele biliare septale,din acestea se formeaza canalul hepatic drept si stang; si extrahepatic formeaza canalul hepatic comun.

  Canalul hepatic comun se uneste cu canalul cistic la extremitatea caruia se gaseste vezica biliara,formand calea biliara principala comuna(coledoc),care se varsa in duoden la nivelul ampulei lui Vater,impreuna cu canalul pancreatic

  Colecistul este situat pe fata superioara a lobului drept in fosa vezicii biliare.

 • Bila:- secretata de hepatocite in mod continuu- se formeaza in canaliculele intercelulare hepatice- ajunge in ductele biliare si inductul hepatic- in perioadele interdigestive bila este transportata prin ductul hepatic si cistic in vezica biliara,unde se depoziteaza.- de aici bila este apoi eliminata intermitent in timpul digestiei prin canalul coledoc in intestin,datorita contractiei veziculare si a relaxarii sfincterului Oddi.Bila hepatica este un lichid izotonic galben- verzui cu o compozitie electrolitica asemanatoare cu a plasmei.Acizii biliari sau sarurile biliare reprezinta principalii constituenti organici ai bilei. Acizii biliari primari(colic si chenodezoxicolic) sunt sintetizati de ficat din colesterol conjugati cu glicina sau taurina si excretati in bila. Acizii biliari secundari(dezoxicolatul si litocolatul) sunt formati in colon din acizii biliari primari sub actiunea bacteriilor. Rolul bilei consta in: -digestia grasimilor si absorbtia lor,in favorizarea absorbtiei vitaminelor liposolubile, a colesterolului si a fierului -favorizarea peristaltismului intestinal si neutralizarea sucului gastric acid ajuns in intestin.Fluxul biliar total=600 ml/zi

 • Patologia sistemului hepato-biliarHepatiteCiroza hepaticaIcterInsuficienta hepaticaColecistitaLitiaza biliaraColangita

 • HEPATITESunt afectiuni inflamatorii ale ficatului, acute sau cronice,cu etiologie variata,au cel mai frecvent etiologie infectioasa virala fiind cunoscute 6 tipuri de agenti etiologici:virusul hepatitei de tip A,virusul B,C,D,E si G.Hepatita virala tip APatrunde in organism pe cale orala ajunge pe calea venei porte la ficat si se fixeaza pe un receptor hepatocitar memebranar,patrunde in hepatocit unde se sintetizeaza ARN-ul viral si proteazele virale,replicarea intrahepatocitara asociindu-se cu o scurta perioada de viremie,dupa care paraseste celulele hepatocitare fara a le distruge si ajunge in materiile fecale.Lezarea hepatica se realizeaza prin mecanism imun,sub actiunea limfocitelor T citotoxice specifice si a celulelor Nk.

 • Manifestarile generale ale bolii sunt : astenie,febra,fatigabilitate,inapetenta,sindrom pseudogripal.Determinarile serologice evidentiaza in primele 4-6 luni de la debut anticorpii de tip IgM anti-VHA,ulterior prezenta atc de tip IgG care persista tot restul vietii asigurand protectie fata de reinfectie.

 • Hepatita acuta virala de tip BVirusul B este transmis predominant parenteral,dar si pe cale sexualaAre manifestari hepatice si extrahepatice,tendinta la persistenta infectiei si cronicizare.

 • Virusul hepatitei B are un invelis extern lipoproteic (contine atg HBs) si un miez central(Ag HBc,subunitatea e,Ag Hbe,ADN-ul viral , ADN-polimeraza si proteina X )Replicarea virala are loc atat la nivel hepatocitar cat si extrahepatic,la nivelul ganglionilor limfatici si in monocite Virusul nu produce lezarea directa hepatica,ci prin intermediul activarii unor mecanisme imunologice care implica limfocitele T si aparitia atc IgM.Atc specifici orientati impotriva atg virale(anti- HBs,-HBe,-HBc)intrevin in limitarea infectiei,manifestarile extrahepatice si evolutia bolii,atc anti-Hbs fiind cei care protejaza fata de o noua infectie.Eliminarea infectiei este mediata direct de limfocitele T,citotoxice si cel.Nk;si indirect,prin atc anti-HBc si anti-HBePersistenta infectiei apare ca urmare a instalarii imunotolerantei,cresterii activitatii limfocitelor T supresor,scaderii activitatii limfocitelor T-helper,diminuarii secretiei de interferon.

 • Hepatita acuta virala de tip CVirusul C este transmis predominant parenteral,frecvent asimptomatic dar cu un mare potential de cronicizare.Virusul se fixeaza prin intermediul unor receptori specifici pe hepatocit,patrunde in interiorul lui si se produce replicarea virala , avand actiune citopatogena directa dar si prin intermediul raspunsului imun declansat fata de atg virale.

 • Hepatitele croniceSunt afectiuni caracterizate prin persistenta inflamatiei si a necrozei hepatice o perioada de cel putin 6 luni.In functie de etiologie pot fi: -virale-autoimune-medicamentoase

 • Hepatita cronica virala BProgresia leziunilor hepatice induse de HBV depinde de factori legati de gazda si de factori virali. Infectia cronica cu HBV are doua stadii:

  -unul de replicare caracterizat de prezenta in ser a markerilor de replicare (ADN-HBV si HBE) prezenta in hepatocite a atg HBc,infectiozitate crescuta,afectare necrotica si inflamatorie crescuta,Lf T citotoxice crescute si particula DANE.

  -unul de integrare caracterizat prin absenta markerilor de replicare,atc HBe prezenti in ser,ADN viral intrahepatocitar integrat,infectiozitate scazuta,activitate necrotica si inflamatorie reduse,Lf T-helper si B crescute,transaminaze normale sau usor crescute,virioni circulanti absenti.

 • Hepatita cronica CLezarea hepatica se realizeaze prin mecanisme directe si indirecte,mediate imun celular(Lf T-helper,T supresor,T citotoxice) si umoral (prezenta autoanticorpilor anti-GOR,anti-LKE,etc)

  Hepatita cronica DCronicizarea este favorizata de coinfectia cu VHB si nivelul de replicare al acestuia.Lezarea hepatica se realizeaza prin efect direct citopatic sau prin participarea mecanismelor imunocelulare si umorale.

  Hepatita autoimunaEste o afectiune inflamatorie a ficatului caracterizata de prezenta leziunilor histologice ,de hepatita cronica,absenta markerilor virali,hipergammaglobulinemie,prezenta autoanticorpilor circulanti si raspuns favorabil la corticoterapie.Factorii de risc implicati sunt reprezentati de predispozitia genetica(asociere mai frecventa cu HLA A1,HLA B8,HLA DR3)si o hipersensibilitate la anumite medicamente (Metildopa,dihidralazina,Halotan)cu declansarea unui raspun autoimun.

 • Hepatitele medicamentoaseSunt afectiuni inflamatorii hepatice determinate de actiunea toxica a medicamentelor asupra ficatului.Lezarea hepatica prin metaboliti medicamentosi se realizeaza prin efect toxic hepatocitar, *dependent de doza-hepatotoxicitate de tip I care poate fi: -directa,prin actiunea medicamentului asupra membranei lipoproteice hepatice sau organitelor celulare; ex. tetraclorura de carbon.-indirecta,prin interventia proceselor de sinteza,transport,secretie sau excretie hepatica; ex. citostatice,paracetamol*Si prin mecanism imunoalergic-hepatotoxicitate de tip II,apare dupa administrari repetate ale aceluiasi medicament ,printr-o reactie de hipersensibilitate de tip I,II,IV; ex. eritomicina,halotan.

 • Ciroza hepatica Este o afectiune cronica hepatica ireversibila ,caracterizata prin fibroza mutilanta si aparitia nodulilor de regenerare cu functionalitatea anormala,avand ca si consecinte fiziopaologice insuficienta hepatocelulara,sindromul de hiper tensiune portala si alterari hemodinamice.Factorii etiologici sunt reprezentati de infectia cu virusurile hepatitice B,C,D,consumul cronic de alcool etilic,medicamente,boli metabolice si ereditare(boala Wilson , hemocromatoza,glicogenoza de tip IV )hepatita cronica autoimuna,ciroza biliara primitiva si secundara .

 • Elementul esential in dezvoltarea cirozei este reprezentat de prezenta fibrozei hepatice difuze.

  In cursul inflamatiei si necrozei hepatocitara se elibereaza o serie de citokine,unele cu efect stimulator asupra regenerarii hepatice(TGF-alfa,HGF) altele cu efect inhibitor asupra regenerarii hepatocitare dar stimulatori ai fibrogenezei(TGF-beta1 , HBGF) ducand la aparitia nodulilor de regenerare si fibroza.

 • Insuficienta hepatocelulara din ciroza hepatica este rezultatul scaderii numarului de hepatocite si alterarii schimburilor functionale sange- hepa