Singapore. Poort naar Azi«

download Singapore. Poort naar Azi«

of 68

 • date post

  25-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Het boekje 'Zakendoen met Singapore. Poort naar Azië' van MKB-Nederland en ABN AMRO helpt ondernemers op weg bij hun (eerste) stappen in Singapore met nuttige informatie over wet- en regelgeving, zakelijke mogelijkheden, omgangsvormen en praktijkverhalen van ondernemers.

Transcript of Singapore. Poort naar Azi«

 • Zakendoenmet Singapore

  Poort naar Azi

  Praktijkverhalen over internationaal ondernemen

 • Woord voorafWoord voorafWie Singapore zakelijk gaat ontdekken, waant zich in eerste instantie in het Westen. De enorme welvaart is overal te zien, Engels overal te horen en internet overal te vinden. De dichtbevolkte stadstaat heeft zich in krap vijftig jaar ontwikkeld tot een van de rijkste en modernste landen ter wereld. Noem een internationale ranglijst en Singapore staat in de bovenste regionen zo niet bovenaan: gemiddeld inkomen, opleidingsniveau, infrastructuur, economische groei en fiscale voordelen. Een ideaal zakenklimaat dus. Zeker voor Nederlanders, met wie de Singaporezen niet alleen een van de drukste zeehavens ter wereld gemeen hebben, maar ook een nuchtere handels-geest. Waar Rotterdam de poort is naar de rest van Europa, heeft Singapore zich ontwikkeld tot de poort naar Azi.

  In deze economische wereldstad liggen legio kansen. Bereid u wel goed voor, want schijn bedriegt. Singapore is meer Oosters dan u denkt. Alleen een goede kennis van de cultuur en gewoontes zal uw zakelijke plannen tot een succes maken.Daarnaast kost het tijd de weg te vinden in een nieuw land. U krijgt te maken met bijvoorbeeld verschillen in wetgeving, regelingen en het vinden van geschikte zakenpartners.

  Voor deze zaken hebben wij dit boekje uitgegeven. Het helpt u bij uw voorbereiding op een zakelijk bezoek aan Singapore, de stad waar het Verre Oosten en het vertrouwde Westen op een even kansrijke als verwarrende manier samenkomen. U leest over economische achtergronden, financile prognoses en handelsperspectieven, maar er staan ook nuttige adressen en praktische tips in. Van pinnen tot paklijsten en van werktijden tot kledingvoorschriften: het komt allemaal aan bod.

  Wilt u uit eerste hand weten hoe het is om zaken te doen in Singapore, lees dan vooral de verhalen van uw voorgangers. In dit boekje komen verschillende ondernemers met activiteiten in Singapore aan het woord. Hun ervaringen laten zien dat er met goede voorbereiding en doorzettingsvermogen volop kansen liggen.

  Wij wensen u veel leesplezier en zakelijk succes in Singapore.

  Hans Biesheuvel Joop WijnVoorzitter Lid Raad van BestuurMKB-Nederland ABN AMRO Bank

  1

 • 2SingaporeSingaporeMALEISI

 • 3MALEISI

  SINGAPORE

 • 4

 • Over dit boekje

  5

  Over dit boekjeVoor veel ondernemers is Singapore een onbekende markt. Heeft u belangstelling om hierop uw eerste stappen te zetten. Deze uitgave van MKB-Nederland en ABN AMRO helpt u daarbij. De belangrijkste zaken die een rol kunnen spelen bij het zakendoen in of met Singapore, staan op een rij: van een goede zakenpartner vinden tot de zakencultuur. Dit boekje geeft een goede eerste indruk, maar het kan niet volledig zijn. Laat u daarom goed voorlichten als u echt in Singapore aan de slag wilt.

  Naast algemene informatie, komen enkele ondernemers aan het woord over hun ervaringen in Singapore. Deze verhalen geven u een indruk van het land en het ondernemersklimaat, maar ze bieden ook praktische tips. Veel informatie uit de inleiding is verstrekt door belangrijke handelsbevorderende organisaties. De contactgegevens van deze (en andere) instanties die u kunnen helpen bij uw orintatie op de Singaporese markt, vindt u achter in dit boekje.

  Dit boekje is een uitgave van de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland en ABN AMRO en is onderdeel van een reeks boekjes over internationaal zakendoen. Kijk op mkb.nl/internationaal of abnamro.nl/internationaal voor een overzicht van andere uitgaven.

  Den Haag/Amsterdam, juni 2011

 • 6

 • 7InhoudsopgaveInhoudsopgaveWoord vooraf 1

  Kaart van Singapore 3

  Over dit boekje 5

  Zakendoen met Singapore, een beknopte handleiding

  s Singapore in feiten 9

  s Economie van Singapore 12

  s Wet- en regelgeving 21

  s Fiscale en financile zaken 26

  s Omgangsvormen in Singapore 28

  Praktijkverhalen van ondernemers

  s Arnout Mostert, AccelerAsia 32

  s Richard Canneman, DutchCham Singapore 36

  s Hans Laarakker, FrieslandCampina 40

  s Frank Schuil, Qubulus 44

  s Paul van Ulsen, Salland Engineering International 48

  s Barbara Voskamp, VoskampLawyers 52

  Praktische informatie en ondersteuning 57

  Geraadpleegde bronnen 63

  Colofon 64

 • 8

 • Zakendoen met Singapore

  Zakendoen met Singapore, een beknopte handleiding

  Singapore, een klein dichtbevolkt land, welvarend en met grote economische betekenis. Een Westerse uitstraling, maar met onmiskenbare Chinese invloeden. Als poort naar Azi een belangrijke handelspartner voor Nederlandse ondernemers.

  Singapore in feitenMet een totale oppervlakte van nog geen 700 km2 (iets meer dan de Noordoostpolder) is Singapore het kleinste land van Zuidoost-Azi. De republiek bestaat uit een groep van 63 eilanden, in het Noorden gescheiden van Maleisi door de Straat van Johore en in het zuiden van Indonesi door de Straat van Singapore.

  Door zijn geringe omvang, is Singapore met bijna vijf miljoen inwoners het derde dichtst-bevolkte land ter wereld. Feitelijk is het een onafhankelijke stadstaat, zoals Monaco en Liechtenstein, en vrijwel de hele bevolking bewoont dus stedelijk gebied. Bergen zijn er niet, het hoogste punt ligt op 166 meter. Het klimaat is er tropisch; heet en vochtig. Twee keer per jaar zorgen moessons voor grote hoeveelheden neerslag: van december tot maart en van juni tot september. In de tussenliggende perioden is het droger, maar kan het later op de dag evengoed flink onweren.

  Het grootste deel van de bevolking is Chinees (76,8 procent), gevolgd door Maleisirs (13,9 procent) en Indirs (7,9 procent). Singapore heeft meerdere officile talen, waarvan Mandarijn, Engels en Maleis de belangrijkste zijn. Daarnaast spreekt men nog andere Chinese talen en dialecten en Tamil. De meest voorkomende godsdienst is boeddhisme, gevolgd door de islam, het hindoesme, taosme en christendom.

  Van handelspost tot republiek

  Dat Singapore altijd een belangrijk handelsknooppunt is geweest, blijkt uit opgravingen uit de 14e eeuw. De stad heette toen nog Temasek, maar vanaf de 15e eeuw komt voor het eerst de naam Singapura voor. De moderne geschiedenis van Singapore begint in 1819, toen het een Britse handelskolonie werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Japanners de eilanden-groep in. Deze bezetting duurde van februari 1942 tot september 1945. Na de Japanse capitu-latie kregen de Britten de stad weer in handen. In 1959 kreeg het land zelfbestuur, waarna het zich in 1963 aansloot bij de Maleisische Federatie, om zich na twee jaar alweer af te scheiden. Vanaf dat moment was de republiek Singapore definitief een onafhankelijke staat.

  Enorme welvaart

  In de decennia daarna ontwikkelde Singapore zich tot een van de welvarendste landen ter wereld. Afgemeten aan het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, kan Singapore zich makkelijk meten met de voorhoedespelers in West-Europa. Deze grote

  9

 • 10

  welvaart is mede te danken aan de handel via een diepe zeehaven, die tot een van de drukste op aarde behoort. Verder is er een opvallend open vrijemarkteconomie en een stabiel prijs-stelsel. Corruptie is zo goed als afwezig en de werkloosheid schommelt er rond een schamele 2 procent. De economische bloei is vooral exportgedreven, waarbij consumentenelektronica, IT-producten en farmaceutica het speerpunt vormen. Daarnaast zit financile dienstverlening als sector duidelijk in de lift.

  Economische ambities

  Dat Singapore ook over economische veerkracht beschikt, bleek wel tijdens de laatste wereld-wijde crisis. Hoewel de economie er in 2009 met 1,3 procent kromp, was het land een jaar later met een groei van maar liefst 14,7 procent weer volledig back in business. Toch wil de overheid deze toename verder blijven aanjagen. Onder andere door meer te produceren en nog sterker in te zetten op farmaceutische producten en medische technologie. Zo moet het economische doel worden waargemaakt: Singapore als financile en hightech-hub van Zuidoost-Azi.

  Plussen en minnen

  Uw eerste indruk van Singapore zal bijna vertrouwd zijn: een supermodern land, in zakelijk opzicht op westerse leest geschoeid. In veel opzichten is dit ook zo. Maar er zijn wel degelijk grote verschillen met onze wereld. Praktische, culturele, maar ook historische, politieke en maatschappelijke. Hierbij een kort overzicht van pluspunten en (mogelijke) hindernissen die Singapore ondernemers biedt. Goed om in het achterhoofd te houden tijdens de voorbereiding op uw eerste zakelijke stappen in of met een land dat vertrouwd lijkt, maar dat lang niet altijd is.

  Singapore kent veel pluspunten Westers Aziatisch land (Azi voor beginners) Grotendeels Engelstalig Indrukwekkende economische groeicijfers Koopkrachtige bevolking Lage werkloosheid Effectief en efficint werkende overheid Politieke stabiliteit (geen economische wijzigingen te verwachten) Staatsfinancin op orde Kenniseconomie (open en gastvrij voor buitenlanders) Gunstige fiscale regelingen Geen of lage invoertarieven Goed ontwikkelde en onderhouden infrastructuur Boven aan ranglijst ease of doing business Nauwelijks corruptie Stakingen zijn een zeldzaamheid Loyale en hardwerkende medewerkers Weinig bureaucratie Redelijk snel, eenvoudig en goedkoop een eigen bedrijf starten Voorhoedepositie in Azi Vrijhandelsverdragen met steeds meer economische grootmachten

 • 11

  s Kansrijke sectorens Intensieve en economisch kansrijke banden met buurland Maleisi

  Maar dit moet u ook weten:s Schijn bedriegt. U waant zich in het Westen, maar bent dat niets Economie grotendeels afhankelijk van internationale handel, daardoor crisisgevoeligs Veel specifieke culturele en transactionele kenmerkens G