Seizoensbrochure CC Ieper 2013 2014

74
CC Ieper GC Poperinge Heuvelland seizoen 2013 - 2014 Foto © Tijl Capoen

description

Tickets te bestellen vanaf 25 juni !!! Het nieuwe cultuurseizoen van het CultuurCentrum Ieper 2013-2014!

Transcript of Seizoensbrochure CC Ieper 2013 2014

CC IeperGC PoperingeHeuvellandseizoen 2013 - 2014

Foto

© T

ijl C

apoe

n

| 3 |3

| 3 |

Ondersteboven van cultuur!

Graag en gretig stellen we u het nieuwe

cultuuraanbod 2013-2014 van CC Ieper,

GC Poperinge en Heuvelland voor.

Een overzicht van mooie, ontroerende,

humoristische, prikkelende en pakkende

voorstellingen in alle genres. Het wordt een

cultuurseizoen van verwachtingsvol weerzien van

oude bekenden, hernieuwde kennismakingen en

verrassende nieuwe ontmoetingen.

Laat u onderdompelen in het heerlijke bad van

muziek, theater en alles wat daar tussen zit, met

een vleugje dans en een stevige portie beeldende

kunst.

Tot gauw, onze deuren staan wagenwijd voor u

open!

3

foto

© L

uc D

ombr

echt

CULTUURCENTRUM IEPER/ACCI VZW p/a Fochlaan 1 - 8900 Ieper tel. 057 239 480 [email protected] www.acci.be

FORTIS: BE84 0011 7588 8459 | BIC GEBABEBB

54

GEMEENSCHAPSCENTRUM POPERINGE p/a Grote Markt 1 - 8970 Poperinge tel. 057 346 688 - 057 346 [email protected]/vrijetijd

FORTIS: BE65 2850 3341 3596 | BIC GEBABEBB

Lidkaartgeldig van september 2013 tot en met augustus 2014

Met een lidkaart gaat iedereen goedkoper naar al onze activiteiten! Met éénzelfde lidkaart kunt u terecht bij het CC Ieper en GC Poperinge.

Wie zijn lidkaart laat afstempelen bij een activiteit ingericht door één van de twee partners, krijgt bij elke vijfde activiteit een waardebon van 12,50 euro. Die kunt u zelf gebruiken of schenken aan iemand anders.De volgende activiteiten ingericht door of in samenwerking met andere verenigingen vallen niet onder deze regeling: Theater in het Zadel, Kortfi lm op stap, Carmina Burana, Volksliedjes van onder het stof, Het Kamerorkest Brugge, West Classic, Comedyshows, Filmuniversiteit, Covyetvanhaelst, Spots op West en Dranouter Centrum.

Een lidkaart kost 5,00 euro. Wie jonger is dan 26 jaar en nog studeert, betaalt hiervoor 2,50 euro en krijgt meestal nog goedkopere tickets bij de voorstellingen ingericht door CC Ieper.

Rolstoelgebruikers kunnen een gratis lidkaart aanvragen of ophalen in het CultuurCentrum Ieper.

Wist je dat alle kids (-14 jaar) steeds welkom zijn in het CC Ieper aan JOC-ledentarief, ook zonder lidkaart?

TheaterkaartNaast de gewone lidkaart bestaat er inCC Ieper ook een theaterkaart. Met die kaart moet u niet meer betalen voor de volgende 9 theatervoorstellingen:

17.09.2013 Lazarus: ‘De Idioot’ 03.10.2013 Braakland/ZheBilding: ‘Adem’22.10.2013 Theater Antigone: ‘Lange dagreis’ 09.11.2013 Fred Delfgaauw: ‘De Verteller’ 16.01.2014 De Spelerij: ‘Vrijdag’ 04.02.2014 Braakland/ZheBilding & De Queeste: ‘Angst’ 29.04.2014 Hotel Modern: ‘De Grote Oorlog’03.05.2014 Theater Zuidpool: ‘Faust ofte Krakeling beneden de louteringsberg’15.05.2014 NTGent: ‘God van de Slachting’

Deze theaterkaart geldt ook als lidkaart. Per activiteit krijgt u een stempel en bij elke vijfde voorstelling krijgt u een waardebon van 12,50 euro.

Voor een theaterkaart betaalt u slechts 65 euro, studerende JOC-leden betalen 45 euro.

Interesse in een voor- of nabespreking bij deze theaterstukken? Hou onze website in het oog.

ReservatiesU kunt kaarten bestellen en zelf uw plaats kiezen via www.acci.be of in ons secretariaat.

Het secretariaat is open van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 18.00 uur. Opgelet: het CultuurCentrum is gesloten van 8 juli tot en met 4 augustus 2013.

Vanaf de aanvraag houden we uw kaarten opzij. Gelieve de gereserveerde kaarten binnen de vijf werkdagen af te halen of te betalen via overschrijving, zoniet vervalt de bestelling.

Voorstellingen die ingericht worden door GC Poperinge zijn te reserveren via:

Receptie Stadhuis - Poperingetel. 057 346 660, [email protected]/vrijetijd

ZaalverhuurWie zelf een activiteit (optreden, vergadering, cursus, ...) wil inrichten in het CultuurCentrum Ieper, kan een zaal aanvragen van dinsdag tot vrijdag tijdens de openingsuren (van 9.30 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 18.00 uur).

Zaalaanvragen kunnen dus niet op maandag!

Nieuw dit jaar!Vanaf nu kunt u ook bij CC Ieper betalen met de Ieperse Kadocheques. Voor meer informatie: www.shop-in-ieper.be

54

IeperseKadocheque

Deelnemer

Ik ben Vlieg en ik wijs families de weg naar de

strafsteactiviteiten!

CultuurCentrum Ieper biedt u dit seizoen vier straff e familievoorstellingen aan. U herkent ze aan het symbool van de Vlieg.

28.10.2013 Pantalone/Nat Gras: ‘Pommeliere’ (3+) 01.12.2013 Kapitein Winokio: ‘De Winter van Kapitein Winokio’ (3+) 03.03.2014 4Hoog: ‘Keik’ (3+) 06.04.2014 Theater FroeFroe: ‘Repelsteel’ (6+)

Een attentie nodig voor een geliefde of vriend(in)?Wat dacht u van een cadeaubon, die kan ingeruild worden voor tickets naar keuze?

Ze zijn te koop aan 5 of 12,5 euro op het secretariaat van het CultuurCentrum Ieper of in het stadhuis van Poperinge.

76

Het Toneelspelersgezelschap Lazarus bewerkt weer een Russische turf. Na het tragikomische ‘Oblomow’ van de illustere Gontsjarow grijpt Lazarus deze keer Dostojewski bij de grijze haren. In diens lijvige roman ‘De Idioot’ komt een prins, na meer dan vier jaar quarantaine wegens aanhoudende epilepsieaanvallen, terecht in het moderne mondaine Moskouse leven. Hij is wereldvreemd, filosoof, kindervriend, kind. Om deze redenen wordt hij een idioot genoemd. Als graag geziene gast bij een voorname familie verzeilt de ‘idioot’ in een wirwar van sociale rendez-vous en wordt zo de spilfiguur in meerdere amoureuze en schandalige affaires.

LAZARUS ziet zijn kans schoon om deze Russische klepper te bewerken tot een verontrustend avondje toneel waarin onze dunne laag beschaving niet bestand zal blijken tegen de dierlijke basisbehoeftes waaraan wij mensen zo zwaar onderhevig zijn. Met als katalysator een in het nauw gedreven prins op de rand van de definitieve stuiptrekking en als speelveld een ghetto van sociaal vastgeroeste burgers in een draaikolk van onderdrukte lust, geldzorgen en een

ziekmakend Slavisch opportunisme. Dit alles gekruid met typisch Dostojewskiaanse dilemma’s als originaliteit versus veilige middelmaat, vaderlandsliefde versus eigenliefde, familie versus carrière, eeuwige roem versus instant geluk, liefde versus status.

En met de typisch Lazarussische baldadigheid, uiteraard.Met waarschijnlijk een Russisch mannenkoor. En wellicht met Russische reidansen zoals de ‘charawod,’ de ‘pljaska’ (meer bepaald de ‘perepljas’ waarbij deelnemers mekaar improviserend trachten te overtroeven met virtuoos gestampte ritmes) of een simpele ‘slow’ (ne plakker, lijk da ze zeggen). Verder met vermoedelijk alweer sloten wodka. En Babouschka’s. Ukelele. Brezjnjew. Sergei Bubka. Misschien komt Raspoetin.

Met: Pieter Genard, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch, Günther Lesage, Koen De Graeve, Dominique Collet.

Karen De Wolf kleedt aan, Bart Luypaert licht uit.

Foto

© R

aym

ond

Mal

len

tjer

Dinsdag 17 september 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 12 euro studerende JOC-leden: 10 euro

LazarusDe Idioot

THEATER

76

Theater in het zadel

Zondag 22 september 2013 CC Ieper Het Perron starten kan van 12.30 tot 14.30 uur

ª Tickets: Inschrijving 5 euro/fietsende persoon (max. 20 euro/gezin)

met de fiets muziek, straattheater

en kunst belevenin de omgeving van Ieper

een portie gezonde cultuurmet jouw vereniging

onder vriendenof als gezinsuitstap

een fietstocht van ca. 30 km, met een viertal stopplaatsen, waar je iets kan eten of drinken en vooral genieten van

een korte voorstelling.

EVENEMENT

Een organisatie van CC Ieper met medewerking van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Ieper.

98

In 2008 maakte Vlaanderen voor het eerst kennis met de Nederlandse comédienne Katinka Polderman. Sindsdien heeft ze ook in Vlaanderen vaste voet verworven in de theaters. In 2005 won Katinka zowel de jury- als publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. De jury typeerde haar toen als “een buitengewoon oorspronkelijk theatermaker”. Pers en publiek zijn dan ook telkens weer laaiend enthousiast over haar. In 2009 was ze genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs ‘Neerlands Hoop’. De pers omschrijft Katinka als: “meester in absurde gedachten” en “liedjes waarin ze de taal hulde brengt met droge humor en rationele observaties vol zelfspot.”

Katinka is onverstoorbaar, droog, subtiel en lomp, hilarisch en ontroerend. De rustigste cabaretière van Nederland bouwt in haar vierde programma getiteld ‘Polderman baart zorgen’ een vrolijk en licht absurdistisch universum waarin niets zomaar normaal is. Haar rake observaties, zelfspot, grote taalgevoel, nuchter engagement en oorspronkelijke liedjes makenPolderman tot een van de meest intrigerende cabaretiers van dit moment. In de wereld van antiheldin Polderman is ruimte voor poep, pies en seksgrapjes, maar ook voor een verfijnd, ontroerend lied. Voor houtsnijdende observaties en flauwekul. Voor grof en teder.

www.poldermanie.nlTwitter:@Poldermanie

De Morgen“Is Polderman typisch Nederlands cabaret met maatschappijkritische liedjes? Jawel. Maar tegelijk voelt deze Zeeuwse cabaretière ook bijzonder Vlaams aan in haar poëtische taalgevoeligheid. Ze focust op wat sluimert in onze samenleving en balt dat samen tot een aanklacht tegen dommigheid en meeloperij”.

Metro:“Haar teksten zijn grappig, origineel en scherp. Ze neemt geen blad voor de mond en maakt veel gebruik van het contrast tussen lief en grof.”

Vrijdag 27 september 2013 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

Katinka PoldermanPolderman baart zorgen

Foto

© J

onas

Lam

pen

s

8

HUMOR

9

8

‘t ArsenaalDrie Zusters

Foto

© J

onas

Lam

pen

s

8

Vier kortfilms op diverse plaatsen in het centrum van Ieper Laat je tijdens een avondwandeling trakteren op vier uitstekende kortfilms. De films worden getoond op speciale plaatsen.

Bij slecht weer gaan de projecties door in CC Ieper Het Perron.

Praktisch:vertrek en aankomst: CC Ieper Het Perron (Fochlaan 1, 8900 Ieper)Starten is mogelijk vanaf 19.30 uur om de 30 minuten tot 21.30 uur.Reserveren is sterk aangeraden en kan bij CultuurCentrum Ieper of via onze website: www.acci.be.

Zaterdag 28 september 2013 CC Ieper Het Perron start om 19.30 uur, 20.00 uur, 20.30 uur, 21.00 uur en 21.30 uur

ª Tickets: niet-leden: 4 euro leden, 55+: 4 euro studerende JOC-leden: 4 euro

Kortfilm op Stap!Een wandeling van film naar film

Een organisatie van CCI in samenwerking met Curieus!Gezien dit een samenwerking is, wordt de lidkaart niet afgestempeld!

FILM

11

10

Carmina Burana is een compositie van Carl Orff geschreven voor groot orkest. Op 29 september hoort u een versie voor solisten, gemengd koor, kinderkoor, twee piano’s en percussie. Wilhelm Killmayer, leerling van Carl Orff, maakte deze bewerking in 1956 met goedkeuring van de componist, om zo de kans te geven dit werk met kleinere bezetting uit te voeren. Deze versie boet zeker niet in vergeleken met de versie voor orkest. Integendeel, door de aanwezigheid van zes percussionisten en twee vleugelpiano’s is alles transparant en blijft het heel boeiend.

In 1937 – Carl Orff was toen 42 – schreef hij naar zijn uitgever Schott: “Alles wat ik tot nu toe geschreven heb en wat je gepubliceerd hebt, kan je weggooien. Met de ‘Carmina Burana’ begint mijn verzameling werken.” Hij haalde de mosterd uit een middeleeuws manuscript. De ‘Carmina Burana’ zijn letterlijk ‘Gezangen uit Beieren’ en daarmee wordt verwezen naar een bundel met liederen die

in 1803 gevonden is in het klooster van Benediktbeuern bij München (Beierse Alpen). De liederen dateren uit de 12de en 13de eeuw en bieden heel wat informatie over het dagelijkse leven in de middeleeuwen. De meeste zijn geschreven in het volkslatijn, soms ook in het Duits en het Frans. De liederen werden gezongen door ‘vaganten’, rondreizende ‘afvalligen’ of studenten. Het bekendste lied eruit is ‘O Fortuna’, dat gaat over hoe het lot en geluk niet beïnvloedbaar zijn.

Met:Het Iepers Kamerkoor, Kon. Sint-Maartensjeugdkoor en Cantores BruggeAnnelies Meskens, sopraanVincent Lesage, tenorPhilippe Souvagie, bariton

Simon Neyt en Johan De Leenheer, pianoReinhard Andries, dirigent

Zondag 29 september 2013 CC Ieper Het Perron 18.00 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 22 euro studerende JOC-leden: 22 euro

Carmina BuranaOrganisatie: Het Iepers Kamerkoor i.s.m. CC Ieper

Uit

Cod

ex B

uran

us (M

ünch

en, B

ayer

isch

e St

aats

bibl

ioth

ekMUZIEK | klassiek

Gezien dit een samenwerking is, wordt de lidkaart niet afgestempeld!

1110

1110

Een man loopt tegen de vijftig. Hij heeft een vrouw. Drie kinderen. En een leven. Dat zijn gangetje gaat. Al mocht het weer gerust wat beter zijn. Nu het eindelijk zomer is. En zijn hoofd. Doet raar. Hij ziet dingen. Beelden die hij al gezien heeft – ze bestaan echt – maar wat doen ze in zijn hoofd? De verdrinkingsdood van Omayra Sanchez, de verstikking van Semira Adamu, het drama op de Duisburgse Love Parade,... Een doktersbezoek biedt uitsluitsel. Een hersentumor. Die op zijn ogen drukt. Hem elke dag een stukje blinder maakt. Maar hem tegelijk steeds meer doet zien.

Adem is een familieverhaal. Over het laatste gevecht van een vijftiger. Een gevecht tegen de dood. Een verhaal over het leven hier op aarde. Dat door stemmen en muziek de hoogte wordt ingejaagd.

Spel & Muziek: Kris Cuppens, Sara Vertongen, Nathalie Delcroix, Jorunn Bauweraerts, Geert Waegeman & Ephraïm CielenTekst: Kris CuppensRegie: Stijn Devillé & Adriaan Van AkenDramaturgie: Els Theunis

In samenwerking met 30CC Leuven, de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid.

Donderdag 3 oktober 2013 CC Ieper Het Perron

20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 10 euro studerende JOC-leden: 8 euro

Braakland/ZheBildingAdem

Foto

© J

imm

y K

ets

THEATER

1110

1312

Eén harmonie - 100-koppig koor & Solisten

En als gastvedetten drie klinkende namen: Fré Souffriau, Klaas Delrue (Yevgueni) en Thé Lau.

Samen brengen ze een mix van klassieke muziek, musical, filmmuziek en popmuziek

onder leiding van dirigent Nico Logghe.

Vorige edities waren alle aanwezigen vol bewondering voor de kwaliteit.

De solisten en gastvedetten zorgen voor net dat ietsje meer!

Zaterdag 5 oktober 2013 - 20.15 uur Zondag 6 oktober 2013 - 18.00 uur CC Ieper Het Perron

ª Tickets: niet-leden: 20 euro leden, 55+: 15 euro studerende JOC-leden: 10 euro

P2013Koninklijke Harmonie Ypriana & koren

Foto

© T

ijl C

apoe

nMUZIEK

13

1312

Waar Percossa komt, vallen monden open. De vier mannen drummen, stampen, vliegen en goochelen zich een weg door deze hilarische voorstelling. Maar pas op voor de schijnbewegingen. Wat je ziet, is niet wat het is. Onder nette pakken kunnen smeervlekken zitten op bezwete lichamen... Zal Percossa zijn dekking laten zakken en het publiek zijn ware aard tonen? Exclusief voor een aantal theaters in Nederland en België stapt het viertal opnieuw onverschrokken de ring in. Percossa brengt u in de eerste ronde al aan het wankelen en gaat in de tweede ronde gegarandeerd voor de knock-out.

Afgelopen jaar heeft het buitenlandse succes voor Percossa een vlucht genomen: ooit begonnen ze als schoffies op straat in Frankrijk, nu spelen ze onder andere in Zweden, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Maar ook buiten Europa staan er tournees op het programma, zoals naar de Verenigde Staten en Rusland...

U kunt Percossa komen ontdekken en bewonderen in uw eigen stad, Ieper!

Met: Janwillem van der Poll Niels van Hoorn Eric Robillard René Spierings

Artistieke supervisie: Karel de RooijRegieondersteuning & coaching: Hans Minnaert

www.percossa.nl

Vrijdag 11 oktober 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 20 euro leden, 55+: 15 euro studerende JOC-leden: 10 euro

PercossaKnock-out

Foto

© R

ob R

ömer

MUZIEK

13

1514

Vrijdag 11 oktober 2013 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

Stenzel & KivitsThe Impossible Concert

14

MUZIEK

Wereldbekende tenor Stenzel en meesterpianist Kivits leveren al jarenlang hét bewijs dat twee ongelijke genres als comedy en klassieke muziek (opera) op een heerlijk ongewone maar geraffineerde manier kunnen versmelten en perfect met elkaar kunnen harmoniëren.

Zij wonnen verschillende prijzen op binnen- en buitenlandse festivals. In augustus 2012 wonnen ze de Moerser Comedy Preis voor hun oeuvre op het Internationaal Comedy Festival te Moers (D).

Na ‘The Perfect Concert part II’ pakken ze nu uit met ‘The Impossible Concert’. Een onmogelijk concert geven, dat lukt alleen Stenzel & Kivits. Geen enkel klassiek thema blijft in deze nieuwste act gevrijwaard van hun improvisaties en persiflages. Even makkelijk wordt jazz, pop en folklore met buitengewone en vindingrijke muziekinstrumentengeïnterpreteerd. Oerkomisch muzikaal cabaret.

De pers: ‘Podium beeft onder briljante onzin’

1514

Zaterdag 19 oktober 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 14 euro leden, 55+: 10 euro studerende JOC-leden: 8 euro

Volksliedjes van onder ‘t stofOrganisatie: CO7, vzw Volksmuziek en CC Ieper

Met: Trio VierN, Academie Poperinge, bELgAR, De Reutelnoot, De Tjoolders, De westlandlopers, Eddy Deprince, E-Liese, Feather, Il sogno particulare, Kevin Gérard FMBP, Little lion Mc & Hush, Mini Maxi band, One Less, Sam Wieper Folkorkest, 2 Geuzen

Een bont gezelschap van 16 groepen met verschillende muzikale achtergronden laten zich inspireren door het muzikale verleden van de zuidelijke Westhoek.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van trio VierN sloegen vzw volksmuziek, Erfgoedcel CO7 en CultuurCentrum Ieper de handen in elkaar. Ze lanceerden een oproep naar oude volksliedjes, die zeer enthousiast werd beantwoord. Uit de vele inzendingen werd een selectie gemaakt en 16 groepen van allerlei pluimage gingen hiermee aan de slag. Trio Viern nam ook een aantal van de beste nummers uit hun repertoire op. Het resultaat is een dubbel-cd met oude volksliedjes uit de zuidelijke Westhoek in een nieuw jasje.

Het is een boeiende collage van genres, waaronder pop, blues, folk, schlager, rock, volksmuziek, reggae, … Voor elk wat wils! Tijdens de voorstelling van de dubbel-cd brengen de 85 uitvoerende artiesten hun nummer. Het wordt een verrassende avond vol muziek en afwisseling!Na de voorstelling wordt iedereen uitgenodigd op het aansluitend folkbal in de polyvalente zaal van CC Ieper Het Perron.

Trio VierN10 jaar na hun eerste occasionele optreden is dit olijke trio nog steeds niet te stoppen. In alle uithoeken van Vlaanderen en daarbuiten zorgen ze voor ambiance met hun eigen interpretatie van “volks- en straeteliedjes”. Deze brengen ze op ludieke wijze. Niet alleen begeleid op accordeon, Vlaamse doedelzak, draailier, gitaar en bas maar ook van pollepel, paraplu, bestek, wasbord en boombas maken ze gretig gebruik. Muzikale ambiance dat zowel de jeugd van tegenwoordig als deze van drie generaties geleden weet te smaken.

14

MUZIEK

Foto

© D

onat

ien

ne

Wit

tevr

onge

l

vzw volksmuziek

Gezien dit een samenwerking is, wordt de lidkaart niet afgestempeld!

1716

Dinsdag 22 oktober 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 12 euro studerende JOC-leden: 10 euro

Theater AntigoneLange dagreis naar de nacht

‘Lange dagreis naar de nacht’ was Eugene O’Neills literaire testament, waarin hij op een ongemeen harde manier afrekende met zijn eigen familie. Dit hoogtepunt in zijn oeuvre werd een stuk dat zo dicht bij zichzelf stond, dat hij de opvoering ervan verbood en het pas na zijn dood aan het Amerikaanse publiek werd voorgesteld.

Hij voert er een gezin in op dat hopeloos uiteengevallen is en tegen beter weten in toch de banden opnieuw wil aanhalen. Op een vaak tragikomische wijze beleven we als publiek een dag mee uit hun leven, waarbij langzaam de diepere gronden van de huidige malaise worden blootgelegd.

Gesitueerd in een riante zomerwoning in Connecticut, contrasteert de openheid van de geschetste omgeving pijnlijk met de omklemming van het geportretteerde gezin.Bijtend en zonder franjes krijgen de verschillende personages langzaam vorm en ontspint zich een drama waar niemand zwart noch wit is maar uiteindelijk toch gedwongen wordt om kleur te bekennen.

Deze scherp geschetste personages geven aan ‘Lange dagreis naar de nacht’ een actualiteitswaarde die vandaag nog steeds kan bekoren. Blinde ambitie aanvaardt geen missers en The All American dream wil steeds vooruit, achterblijvers worden genegeerd en beschimpt, een thema dat meer dan 60 jaar na datum actueler is dan ooit.

‘Lange dagreis naar de nacht’ wordt een trip door de dikke mist van Noord-Amerika, in het fascinerende gezelschap van bijzondere personages, vorm gegeven door ijzersterke acteurs, die stuk voor stuk gemaakt lijken voor hun rol.Een boeiender reis kan een publiek zich niet wensen.

Met: Tania Van der Sanden, Jos Verbist, Raven Ruëll, Dominique Van Malder en Liesa NaertTekst: Eugene O’NeillRegie: Peter MonsaertDecor: Giovanni Vanhoenacker

THEATER

In samenwerking met Ieperse Kunstkring Richten Foto

© N

icol

as M

aric

hal

17

1716

Vrijdag 25 oktober 2013 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 16 euro leden, 55+: 13 euro

Raf WalschaertsJongen toch

THEATER

Foto

© N

icol

as M

aric

hal

Raf Walschaerts doet eindelijk haarfijn uit de doeken wat er gebeurd is die nacht van 14 op 15 oktober 2008 (toen hij wakker werd in een bos, in zijn ondergoed, vastgebonden aan een boom). Hij vertelt dit keer ZIJN versie van de feiten. Schaamteloos gekleurd door zijn eigen bril, dat wel. Met oogkleppen om U tegen te zeggen, dat ook. Lachwekkend, pathetisch en grotesk, dat zeker, maar wél uit het hart gegrepen.

Jongen toch: een persoonlijk relaas van een persoonlijk leven.

Raf walschaerts maakt al jaren lang unieke voorstellingen met Kommil Foo, ook deze solovoorstelling situeert zich weer op het kruispunt van cabaret, toneel en concert. Een piano, een gitaar en een lijf dat gemaakt lijkt om te vertellen.

17

1918

Zaterdag 26 oktober 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 20 euro studerende JOC-leden: 15 euro

Luka BloomThis new morning

Foto

© L

ieve

MUZIEK

Luka Bloom is al sinds het verschijnen van het drieluik Riverside (1990), the Acoustic Motorbike (1992) en Turf (1994) een graag geziene gast op de affiche van de vele festivals en concertzalen die ons land rijk is. Met zijn erg aparte gitaarstijl die vaak omschreven wordt als elektroakoestisch, begon hij zijn carrière in de Verenigde Staten. Vandaag de dag speelt hij vooral in Europa.

Zijn albums zijn stuk voor stuk te herkennen aan de volle akoestische klank van zijn aparte tokkeltechniek op ritmegitaar.

Gewapend met zijn gitaar en zijn unieke stem pakt hij elk publiek helemaal in. Onder de gloed van de warme spots en in een directe dialoog met zijn publiek bloeit Luka helemaal open.

In oktober komt Luka Bloom zijn jongste plaat ‘This New Morning’ voorstellen.

Uit de pers:“Luka Bloom levert mooi vakwerk met een erggroot hart.” - De Standaard

18

1918

Muziek met dans en dessert

Drie vriendinnen komen op scène en groeten het publiek. Ze groeten elkaar. Ze groeten de piano. Hij antwoordt met prachtige muziek tot ... er een appel over zijn toetsen rolt. En nog een appel, en nóg één. Appels worden geplukt en dansen op hun eigen beat. Ze worden geoogst en geschild. En als de schil breekt, stopt het lied. Terwijl ieder een partje appel krijgt, zingt de piano verder. Zo eindigt Pommeliere in een concert met een sappig dessert, een verwennerij voor ogen, oren en smaak.

Dans: Dafne Maes en Anne Marie Honggokoesoemo Piano: Ilse Stroobant Choreografie: Goele Van Dijck en dansers Compositie: Filip Bral Scenografie en lichtontwerp: Jef Loots Theatertechniek: Peter Lauwers

Maandag 28 oktober 2013 CC Ieper Het Perron 14.30 uur 16.30 uur

ª Tickets: niet-leden: 9 euro leden, 55+: 7 euro studerende JOC-leden: 5 euro kinderen -14j: 5 euro

Pantalone / Nat GrasPommeliere (3+)

FAMILIE

Foto

© P

eter

De

Jon

gh

TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE!

Kom na de voorstelling zeker even langs in de polyvalente zaal van CC Ieper Het Perron. Terwijl je als (groot)ouder geniet van een drankje, verzorgt Speelpleinwerking Sporrewoan i.s.m. het CultuurCentrum Ieper een leuke doe-activiteit voor je kids, die aansluit bij de voorstelling die jullie net samen beleefden!

18

2120

Engelachtige stemmen, eigenzinnige covers, emotioneel, ontroerend. Meeslepende versies van ‘Creep’ en ‘With or without you’. Het internationale succesverhaal van Scala en de broers Kolacny is gekend. Maar de vele fans weten dat naast deze covers al jarenlang schitterende eigen songs gespeeld worden op de voorstellingen van Scala. Alle nummers van de voorstelling ‘Black Moon’ werden geschreven door Steven Kolacny. Steven werkte voor dit project jarenlang samen met enkele vaste partners: co-writer en producer Koen Buyse (Zornik) en tekstschrijvers Vincent Neyt en Jo Dawson.De titel ‘Black Moon’ refereert naar de drie ‘Moon’-songs die Scala al een tijd op concerten brengt.

De ‘Black Moon’-tournee is een nieuwe logische stap in de evolutie van Scala. In het kader van deze tournee zal Scala een nieuwe CD uitbrengen.

Met: Stijn Kolacny Steven Kolacny Scala

www.scalachoir.comwww.kolacny.com

Vrijdag 1 november 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 23 euro studerende JOC-leden: 20 euro

Scala & Kolacny BrothersBlack Moon

MUZIEK

Foto

© A

lex

Van

hee

21

2120

Zaterdag 9 november 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 10 euro studerende JOC-leden: 8 euro

Wie de voorstellingen van Fred Delfgaauw kent, weet dat hij ons iedere keer weer verrast met zijn bijzonder aangrijpende en beeldende theaterproducties.Na de hilarische samenwerking met Sjaak Bral en vervolgens de fi jnzinnige en ontroerende voorstelling met pianovirtuoos Bert van den Brink, neemt Delfgaauw ons dit keer mee naar de wonderlijke wereld van een eeuwenoud maar nog steeds hedendaags verhaal.

Ditmaal heeft Delfgaauw de samenwerking opgezocht met drie jonge, erg talentvolle vrouwen: Ida van Dril, Mik van Goor en Esmay Usmany.

‘De Verteller’ is een bewerking van Volpone van Ben Jonson.Volpone is rijk. Misschien wel te rijk, dus tijd voor een crisis. Volpone probeert de tijd te doden, maar de tijd doodt hem.Een doldwaze komedie over hebzucht en opportunisme. Een romantisch sprookje met vlijmscherpe randjes...

Met en van: Fred Delfgaauw Ida van Dril Mik van Goor Esmay Usmany Regieadviezen: Roy Grunewald Techniek: Dennis van den Dool Decor & vormgeving: Kathelijne Monnens

www.delfgaauw.nl

THEATER

Fred DelfgaauwDe Verteller

21

Foto

© M

inis

teri

e va

n b

eeld

- G

orin

chem

2323

Lloyd Cole, de gevierde songwriter tijdens de post-punk periode, is een begrip voor mensen die hun muzikale hoogdagen in de jaren ’80 beleefden. Hij heeft zijn faam te danken aan hits met The Commotions, zoals Rattlesnakes en Perfect Skin.

In 1987 vertrok Lloyd Cole naar New York om daar een solocarrière te starten. Zijn solodebuut lag muzikaal in het verlengde van het werk dat hij schreef met The Commotions. Het album ‘Don’t Get Weird On Me, Babe’ markeerde een artistieke verschuiving naar meer weelderige, zoetgevooisde nummers. Hij werkte daarvoor samen met Paul Buckmaster, bekend om zijn werk met o.a. Elton John en The Rolling Stones.

Nadien keerde hij terug naar zijn vroegere sound waarmee hij met The Commotions floreerde. In 2010 bracht hij Broken Record uit met een meer minimalistisch, folkrock geluid. Inmiddels heeft Lloyd Cole behoefte om interactief met verschillende muzikanten te werken. Coles overtuiging dat het luisteren naar elkaars muziek het geheel naar een hoger niveau brengt, kan je horen op het nieuwe album Standards (release: juni 2013).

Tijdens de tour langs de Belgische theaters, zal Lloyd putten uit zijn indrukwekkende discografie. Hits en minder bekend werk zullen allemaal aan bod komen.De show is volledig akoestisch.

Woensdag 13 november 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 20 euro studerende JOC-leden: 15 euro

Lloyd ColeTour

MUZIEK

22

2323

Tine Ruysschaert & Bart CafmeyerMenschen... in den grooten oorlog

‘t Gaat niet over bommen, niet over kogels, niet over kolonels en soldatenniet over winnaars en verliezersslagvelden en treurmarsen

’t gaat over menseneenvoudige zielenen al die stille tranenen dat wat ge niet verstaatals ’t oorlog is

Honderd jaar Wereldoorlog I vormt de rode draad doorheen deze première.

Een verhaal doorspekt met straatmuziek en soldatenliederen uit de eerste wereldoorlog, over wat onze grootouders toen over zich heen kregen, over menselijke moed en inzet en over het snakken naar vrede en vrijheid.

Spel: Tine Ruysschaert Bart Cafmeyer Zang en piano: Arnold Sercu Tekst: Benjamin Sercu

Vrijdag 15 november 2013 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

22

THEATER

Van Mozart tot Adele, van Vivaldi tot Gotye: The Dragonfly Orchestra weet zijn publiek te verrassen met bekende muziek in een sprankelend nieuw jasje. De acht vrouwen zetten een grandioze muziekshow neer, een mix van Yanni, Vannessa-Mae en Cirque du Soleil.

Klassieke strijkinstrumenten, piano en engelachtige stemmen vertolken de brede westerse muziektraditie: van klassiek tot folk, van pop tot jazz en bekende thema’s uit films, musicals en tv-series. De toeschouwer krijgt songs van ABBA, filmthema’s van John Williams en werk van Andrew Lloyd Webber voorgeschoteld. Ook Michael Jackson en Coldplay staan op het repertoire. Verder brengen de oosterse muziekvirtuozen ook eigen werken.

De muziek wordt omlijst door Chinese acrobatiek, oosterse vechtkunst en flitsende choreografieën. Een niet te missen mix van muziek en beweging!

Vrijdag 22 november 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 20 euro leden, 55+: 17 euro studerende JOC-leden: 12 euro

Dragonfly Orchestra

24

Foto

© D

rago

nfl

y O

rche

stra

MUZIEK

2524

24

In een tijd waarin we massaal communiceren via virtuele wegen, gaat de Duits-Nederlandse choreografe Nicole Beutler terug naar de basis, op zoek naar de ‘echte’ ontmoeting.Op de vloer: een man, een vrouw. Archetypes van gelijkenis en contrast. Ze verlangen naar elkaar. De wens tot eenheid en overgave is van alle tijden, het onvermogen om dit te bereiken ook. Beutler onderzoekt hoe dialoog en ontmoeting plaatsvinden. Hiervoor bestudeert en deconstrueert ze het bewegingsidioom van gebarentaal én ballroomdancing (langzame wals, slow fox, boogie e.a.)

Piet Arfeuille (artistiek leider Theater Malpertuis) leerde het werk van Nicole Beutler kennen op het Theaterfestival van 2010: de Vlaamse jury had haar ‘NB Projects 1: Songs’ geselecteerd. Kort daarna begonnen ze te praten over een samenwerking.

“Omdat haar werk een trefzekerheid en detaillering bevat die ik niet vaak zie, omdat het intens emotioneel is en de hunker naar samenzijn en harmonie voortdurend voelbaar maakt.” (Piet Arfeuille)

Concept en choreografie: Nicole Beutler Samenwerking/dramaturgie: Piet Arfeuille Performers: Marjolein Vogels Benjamin Kahn Muziekcompositie: Gary Shepherd

Zondag 24 november 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 9 euro leden, 55+: 9 euro studerende JOC-leden: 9 euro vanaf 2de ticket: 7 euro

Nicole Beutler & theater MalpertuisNB Projects 4: Still Life

DANS

Foto

© P

aul D

e C

loed

t

2524

2726

Voor wie graag verrast wil worden, voor wie van sport houdt, maar nog meer van het leven. In een meeslepende avond neemt de meester-verteller Michel Wuyts u mee op reis in de intrigerende wereld van de koers.

Wuyts demarreert, temporiseert, prikt, ontroert en steekt de draak met zichzelf. Hij toont wat de kijker nooit ziet: de zanger in Merckx, het diepmenselijke in Nys, de onvatbare fantasie van Vandenbroucke, de gulle humor van Boonen of de aanlokkelijke tred van een Italiaanse schone. Wuyts praat en zingt zijn passie de zaal in. Woord, beeld en muziek zijn verweven in een aanstekelijke gloed. De Ant Band, met gouden stem Bert Voordeckers, brengt muziek van Boudewijn De Groot tot David Bowie.

Een avond die u meer dan ervoor goesting doet krijgen in goed leven.

Gastheer: Michel Wuyts

The Ant Band Zang: Bert Voordeckers (fi nalist The Voice van Vlaanderen) Cello: Ann Engels Accordeon: Patrick Janssens Piano: Koen Elsen Drums: Filip Mulders

Vrijdag 29 november 2013 JC De Kouter Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 16 euro leden, 55+: 13 euro

Michel Wuyts & The Ant BandOver zijn toeren

MUZIEK

2726 27

Kapitein WinokioDe winter van Kapitein Winokio (3+)

Zondag 1 december 2013 CC Ieper Het Perron 15.30 uur

ª Tickets: niet-leden: 12 euro leden, 55+: 10 euro studerende JOC-leden: 10 euro kinderen -14j: 10 euro

Een zeeman leeft op het ritme van de seizoenen. Kapitein Winokio, Mevrouw de Poes en de matrozen nemen je mee op hun muzikale tocht door de sneeuw. Ze zingen over de gloed van een haardvuur, warme handschoenen en de stilte van vallende vlokken.

Benieuwd hoe dat klinkt? Haal de slee uit de kelder en laat het rendier in je los. In de verte kan je de belletjes al horen.

Concept: Kapitein Winokio Muziek: Winok Seresia Muzikanten: Marie-Anne Coppens, Peter Pask, David Piedfort, Eric Engels, Ivan Smeulders, Winok Seresia Regie: Wim De Wulf Geluidsontwerp: Pierre Leconte - Sonoro Lichtontwerp: Michel Jacobs - Popshop Kostuums: Sarah Fissette Productieleiding: Enak Cortebeeck

www.kapiteinwinokio.be www.winokio.tv

FAMILIE

Foto

© E

mili

e V

ercr

uyss

e

2928

MUZIEK

Keruna brengt eeuwenoude liederen van overal. Liederen met een oude ziel, een eigen verhaal. Dat hoor je en dat voel je. Over het leven. En de natuur. De vernieuwende arrangementen respecteren de authentieke kracht van deze diepgewortelde liederen. Soms worden ze bijgekleurd door een trom, udu, native flute, … Maar hoofdinstrument zijn zes vrouwelijke natuurstemmen in een unieke blend. Women’s Voices: one sound, many colours!

Met: Anja Desmet, Katrien Melis, Marijke Goossens Mieke Polfliet, Patricia Van Cutsem Veva Gerard

Zaterdag 14 december 2013 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

KerunaWomen’s Voices

29

2928

MUZIEK

Muziek en verhalen voor de donkerste maanden van het jaar.

‘Tussen donker en licht’ is een voorstelling over verlangen en licht, over hoop op lente na de winterslaap,over muziek na de stilte,

‘Tussen donker en licht’ is een voorstelling die ruimte laat voor emotie, voor vragen en soms voor antwoorden, voor alles behalve onverschilligheid.

‘Tussen donker en licht’ is een voorstelling waar je warm van wordt.

Na het overweldigende succes van ‘Balkanoia in Symphony’ vorig jaar, brengt Ishtar (o.l.v. Michel Vangheluwe) in samenwerking met Westhoek Consort (o.l.v. Nico Logghe) en koren (Chorus, Reutelnoot en Sint-Vedastuskoor o.l.v. Tine Devoghel) deze hartverwarmende kerstproductie.

De eigentijdse kerstverhalen worden gebracht door woordkunstenaar Frank Degruyter.

Zondag 15 december 2013 CC Ieper Het Perron 18.00 uur

ª Tickets: niet-leden: 20 euro leden, 55+: 17 euro studerende JOC-leden: 12 euro

Ishtarsamen met Westhoek Consort, koren & Frank Degruyter

Tussen donker en licht

29

3130

Donderdag 19 december 2013 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 20 euro studerende JOC-leden: 15 euro

Het Ierse topkoor Anúna maakte in de jaren negentig deel uit van de legendarische productie ‘Riverdance’ en trad in het verleden al op met grootheden als The Chieftains, Sinéad O’Connor en Elvis Costello.

Componist, koorleider en tenor Michael McGlynn heeft een magische, spirituele klankwereld gecreëerd die wereldwijd zorgt voor enthousiaste reacties van pers en publiek. Subtiel, glashelder en krachtig als engelenzang: Anúna weet door de combinatie van adembenemend mooie a capellazang, een pure meerstemmigheid, prachtige kostuums en flakkerend kaarslicht een sfeer te creëren die de luisteraar niet meer loslaat.

Een kerstconcert van Anúna garandeert een avond totale betovering.

AnúnaChristmas with Anúna - A whisper of paradise

MUZIEKFo

to ©

Mic

hael

McG

lyn

n

Foto

© F

riek

e Ja

nss

ens

3130

Donderdag 16 januari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 12 euro studerende JOC-leden: 10 euro

Georges, een veertigjarige arbeider, wordt onverwacht uit de gevangenis ontslagen. Na een straf van 14 maanden. Veroordeeld wegens incest met zijn dochter. Zij kloeg hem aan. Uit wraak. Volgens hem. Omdat ze het huis werd uitgezet. Bij zijn thuiskomst verloopt het weerzien met zijn vrouw, Jeanne, vreemd. Spannend ook. In de maanden van zijn gevangenschap heeft hij haar nooit willen zien. Eerst uit woede, zegt hij achteraf, later uit schaamte.Nu is hij terug. Maar Jeanne heeft een verhouding met Erik. Een buur en vriend. Ze heeft bovendien een kind van Erik gekregen. Georges wil de situatie uitklaren. Op zijn manier. Met zijn vrouw en haar minnaar tot een vergelijk komen.

Een verhaal dat speelt tussen waarheid en leugen. Tussen verzoening en verwijt. Een theaterstuk van Hugo Claus. Geschreven eind jaren ’60 van de vorige eeuw. Brandend actueel.

Met: Mathias Sercu, Eva Van der Gucht, David Cantens, Lynn Van Royen Regie: Paula Bangels Tekst: Hugo Claus Muziek: Sioen Kostuumontwerp: Christophe Coppens Decorontwerp: Bart Clement Lichtontwerp: Luc Peumans

De SpelerijVrijdag

Foto

© F

riek

e Ja

nss

ens

THEATER

3333

De klassiekers uit het Nederlandstalige charme-repertoire, van ‘Canzonissima’ tot ‘10 om te zien’. Wie kent ze niet van buiten? Wie draagt ze niet in zijn hart? Zanger Maurice zeker wel! De smartlap is de grote liefde in zijn leven. Een lach en een traan, zijn persoonlijke leuze.

Wil je lekker plakken, heerlijk swingen of ongegeneerd meezingen (meebrullen mag ook …)? Romantiek, klein en groot verdriet, ambiance, … Bij Bar Sanseveria vind je het allemaal in één charmante verpakking. Met Eddy & De Schellekens bespeelden zij al vele Vlaamse podia en menig gevoelige snaar. Nu staat Bar Sanseveria voor u klaar met een nieuwe show en in een nieuwe bezetting om al uw favorieten uit het Nederlandstalige repertoire te spelen met respect, met humor en met veel liefde.

Laat je tomeloos gaan op ‘Zeil je voor het eerst’, ‘Geen wonder dat ik ween’, ‘Ik mis je elke dag een beetje meer’, ‘Zij gelooft in mij’ en vele andere toppers.Bar Sanseveria: meer heb je niet nodig om een feestje te bouwen!

Zang: Maurice Cassiers Gitaar/2e stem: Seppe Donvil Piano/accordeon/2e stem: Martine de Kok Gitaar: Joost de Lange Bas: Luk Michiels Drum: Ramses Donvil Techniek: Ferre Goeyvaerts

Vrijdag 17 januari 2014 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

Bar SanseveriaBakje troost

MUZIEK

32

3333

Wegens groot succes herneemt CC Ieper deze prachtige voorstelling.

‘Wereldniveau in het Nederlands’ kopte de pers bij hun vorige voorstelling. De broers Walschaerts ontwikkelden door de jaren heen een volstrekt unieke stijl: ontroering, humor, muzikaliteit en een absurde beeldentaal vechten om voorrang. Als geen ander beheersen ze de kunst om met minimale middelen de toeschouwer maximaal te raken.Kommil Foo dwingt de kijker op het puntje van zijn stoel, aan vertwijfeling ten prooi: lachen of wenen?

Regie: Ineke Nijssen coach: Gilles Monnart Productie: Caroline Lanoye Technische uitvoering: SLP bvba Technische leiding: Koen Bellens Toneelmeester: Erwin Van De Put

www.kommilfoo.be

Uit de pers:De Standaard (Karel Michiels) ****“Kommil Foo evenaart de perfectie.”

De Morgen (Liv Laveyne) **** “Breken: een Kommil Foo die direct naar het hart gaat.”

NRC Handelsblad (Henk van Gelder) ****“Kommil Foo beheerst timing tot in de perfectie”

Trouw 18-12-2012 (Rinske Wels) ****“‘Breken’ knaagt aan je gemoed, het is moeilijk onberoerd de zaal te verlaten.”

Volkskrant 18-12-2012 (Joris Henquet) ****“Korzelige samenspraakjes, absurdistische scènes en poëtische liedjes: Kommil Foo beheerst ze tot in de finesses.”

Vrijdag 24 januari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 22 euro studerende JOC-leden: 22 euro

Kommil FooBreken

Foto

© P

hile

Dep

rez

MUZIEK

32

3534

Zaterdag 25 januari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 20 euro studerende JOC-leden: 15 euro

“‘Sons of the New World’ is mijn nieuwe bundel composities die ik opdraag aan de Nieuwe Wereld van vandaag. Alles is in verandering: de Arabische Revolutie, veranderingen van het klimaat, de wereldwijde economische crisis. We maken turbulente tijden mee. We staan voor een grote uitdaging om de wereld van morgen in goede banen te leiden. Dat alles laat op mij een diepe indruk na. Ik schrijf niet vanuit een ivoren toren, ik ben een maatschappelijk geëngageerde artiest, en dat uit zich rechtstreeks in mijn muziek.Voor deze cyclus heb ik 12 nieuwe composities geschreven. De bezetting betreft het jazztrio (met Teun Verbruggen en Ruben Samama), uitgebreid met 5 blazers: klarinet, sax, hoorn, trompet en trombone. Behalve de saxofonist werk ik met Vlaamse muzikanten, voor de sax ga ik werken met Michael Campagna, een Italiaan die oorspronkelijk in Amerika heeft gestudeerd en gewoond. Ik hoorde hem voor het eerst spelen tijdens het Coltrane-project dat ik twee jaar geleden met José James gestalte gaf.

Alle composities zijn gebaseerd op maatschappelijke thema’s. Enkele thema’s die aan bod komen zijn de ramp tijdens Pukkelpop, de kernramp in Japan, de revolutie in het Midden-Oosten, ...

De stukken stralen ook een vorm van hoop uit: een naïef positivisme dat het goede in de mens kan aangesproken worden op een moment dat alles zwart wordt. Bij uitbreiding zou de titel dus kunnen worden ‘Sons of the New World, a sign of hope’.“

Met: Piano: Jef Neve Contrabs: Sean Fasciani Drums: Teun Verbruggen Klarinet & gitaar: Myrddin Decauter Sax: Michael Campagna Trompet: Jo Hermans Trombone: Pieter Kindt Hoorn: Bart Indevuyst

www.jefneve.com

Jef NeveSons of the new world

MUZIEKFo

to ©

Lie

ve B

lan

quae

rt

3534

Een te klein huis met daarin een te grote man en een te klein huis met daarin een te grote vrouw,komen elkaar tegen.Wonen dicht bij elkaar.Lenen kopjes suiker, thee, een stofzuiger, wateieren, oude familiefoto’s, een stukje muur.Ze lijken voor elkaar geboren en getogen.Maar het samenleven is minder eenvoudig dan het lijkt.

Judith de Joode en Rutger Remkes, Toneelacademie Maastricht, maken na het succesvolle KRAMPIG (afstudeerproject 2010) onder de vleugels van Laika een nieuwe woordenloze en uiterst fysieke voorstelling.

Laika ontstond in 1991 als professioneel theatergezelschap onder de naam Blauw Vier en speelde sindsdien tientallen producties in binnen- en buitenland.Laika brengt ‘theater der zinnen’: voorstellingen en zintuiglijke installaties voor kinderen, jongeren en volwassenen die hun kinderlijk gevoel voor verwondering nog niet zijn verloren.

De fascinatie van Laika voor een jeugdig publiek ligt in zijn verrassende ontdekking van de wereld. Ook Laika vindt de wereld verrassend en niet evident. Of het nu gaat om gevoelens en ideeën, of om smaken, geuren en kleuren: de wereld is een oord van ontdekking.Laika is een vaste waarde in het Nederlandstalige theaterlandschap. Daarvan getuigen de vele nominaties, onderscheidingen en prijzen.

Concept en spel: Rutger Remkes en Judith de Joode Eindregie: Suze Milius Advies: Peter De Bie en Jo Roets Uitvoering decor: Jef De Cremer Techniek: Thomas Stevens

www.laika.be

Uit de pers:“Nipt (voor 6+) zit vol herkenbare dagelijkse handelingen. Die worden grappig omdat ze in de beperkte ruimtes moeilijk te realiseren zijn en leiden tot krampen en krampachtig gedoe.” www.theaterkrant.nl

Zaterdag 1 februari 2014 OC Rookop Poperinge-Reningelst 14.00 uur 17.00 uur

ª Tickets: individueel: 6 euro gezinskaart: 16 euro

LaikaNipt (6+)

FAMILIE

Foto

© P

hile

Dep

rez

In samenwerking met de Kinderboerderij

3736

Dinsdag 4 februari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 10 euro studerende JOC-leden: 8 euro

Braakland/ZheBilding & De QueesteAngst

Foto

© S

teph

an V

anfl

eter

enTHEATER

Na het succesvolle ‘eerste boek’ uit het tweeluik Hebzucht & Angst, werpt theatermaker Stijn Devillé zich nu op de angst die de wereld teistert sinds de val van de banken. De angst die om zich heen grijpt op de beurzen, in de politieke hoofdkwartieren, de kabinetten, de commissies. Maar ook de angst van vele mensen op straat in de Europese steden.

‘Het tweede boek’ Angst start, waar Hebzucht eindigt. Blikt weg van de fi nanciële wereld en zoomt in op de rest van onze samenleving.

Devillé neemt zich voor een politieke thriller te schrijven, die de tijd op de staart poogt te trappen.

Spel: Tom Van Bauwel, Tom Ternest, Michaël Pas, Bram Van der Kelen, Sara Vertongen, Simone Milsdochter Muziek: Bert Hornikx Tekst & regie: Stijn Devillé Dramaturgie & research: Els Theunis, Christophe Aussems, Stijn Devillé, Alexander Schreuder

Coproductie Braakland/ZheBilding en de QueesteGeneratiegenoten Braakland/ZheBilding (Leuven) en de Queeste

(Hasselt) volgen elkaars werk al lang op de voet. De laatste jaren

broeden ze op een intense samenwerking. Nu is het zover!

Voor ‘Angst’ vinden Braakland/ZheBilding en de Queeste elkaar

in hun liefde voor actuele en maatschappelijke thema’s, voor

documentair materiaal, voor het samengaan van muziek en theater,

maar vooral in hun liefde voor sterke spelers. Beide gezelschappen

brengen een ploeg acteurs en muzikanten samen, die trillen van

opwinding om met elkaar aan de slag te gaan.

37

3736

Zaterdag 8 februari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 33 euro leden, 55+: 28 euro studerende JOC-leden: 28 euro

Herman Van VeenVoor een kus - Vlaanderen tour 2014

MUZIEK

www.hermanvanveen.com

Foto

© J

esse

Will

ems

We komen naar Vlaanderenelke 3 jaar weervoor het eerst was datmidden jaren 60met wapperende broekenroze coltruien en hoedenen iedereen speelde gitaarwe zongen liedjes voor de vredeeigen taal en meisjesin kroegen zaaltjes en op pleintjeswe dronken al Belgisch bierdoor elkaar

altijd is dat zo geblevengoedde broeken werden strakkerde truien overhemdende hoeden kale hoofdenen niet iedereen speelt nog gitaarde liedjes over vrede blevende eigen taal de meisjeswerden vrouwen moedersoma’s de zalen pleinen kerkenalmaar vertrouwderhet bier werd wateren als er iets te vieren valtverandert dat in wijnwe werden ouderniet wijzerde ogen blauwerhet zingen nog meer waar

hoe jong zou je zijnvraag ik me afals je niet zou wetenhoe oud je bent.Hopelijktot ziens bij u in de buurt

37

3938

Raymond van het GroenewoudBijna volwassen

MUZIEK

Raymond is geworden wat hij was: altijd al wijzer en altijd jong! Als jonge zestiger kan hij rijp aangrijpend zingen over dit bestaan, maar liefst van al leeft de zanger zich uit, gaat hij er flink tegenaan. Bijgestaan door drummer Cesar Janssens, bassist Mich Verbelen, Pieter van Bogaert op orgel en accordeon en Leander van het Groenewoud, veelzijdige zoon van de vader en helemaal ingespeeld als jongste lid, toont Raymond z’n woeste meerderjarigheid, zelf volgroeid op gitaar, én mondig, met zijn onverbeterlijke tekst. Samen laten ze zich gaan. De band beheerst het repertoire zo volkomen dat Raymond zich avond aan avond naar eigen goesting een nieuwe lijst kan dromen. De oudere jongere slaat z’n vleugels uit, tijd dat u op gaat passen, want Raymond is back, en hij is bijna volwassen!

Zang, gitaar, keyboard: Raymond van het Groenewoud Zang, keyboard, percussie: Leander van het Groenewoud Drums: Cesar Janssens Bas: Mich Verbelen Hammond: Pieter van Bogaert

www.raymondvanhetgroenewoud.be

Donderdag 13 februari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 25 euro leden, 55+: 20 euro studerende JOC-leden: 15 euro

Foto

© E

ls M

alfl

iet

38

3938

Ooit al eens verdwaald in een bos vol grimmige synthesizers, nerveuze gitaarrifs en dreigende strijkers? Welkom in de fantastische, mysterieuze droomwereld van Maya’s Moving Castle. Enkel de wondermooie, melancholische stem zorgt voor een lichtend pad in het donker bos. Onderweg horen we betoverende melodieën, nu eens triest, dan weer gelukzalig. Maar altijd opwindend, vernieuwend en eigenzinnig. Of hoe het zou klinken mocht David Lynch aan Björk en The Cure vragen om samen de soundtrack van zijn nieuwe film te schrijven. Gevaarlijk mooi. Intens zoet. Weerbarstig opwindend. Newwave, indie pop of minimal wave? Doe maar eigenwijs uniek!

Maya’s Moving Castle is de creatie van een meisje dat opgroeide in een kleine boerderij, waar ze ‘s nachts, als de insecten sliepen en enkel de nachtvlinders rondfladderden, haar songs schreef. In haar zolderkamertje creëerde ze, gedreven door haar verbeeldingskracht en experimenteerdrift, een eigen fantasiewereld.

Met: Zang: Maya 2e stem/gitaar: Nele De Gussem Bas/synthesizer: Stijn Vanmarsenille Drums: Simon Segers Producers: Stefan Bracke (Raveyards, ex-The Subs) François De Meyer (Raveyards, Villa)

www.mayasmovingcastle.com www.facebook.com/mayasmovingcastle twitter.com/MayasMovCastle

Zaterdag 15 februari 2014 JC De Kouter Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 10 euro leden, 55+: 8 euro

Maya’s Moving CastleGevolgd door fuif

MUZIEK

In samenwerking met Sparticus

38

Foto

© M

aria

De

Gie

r

4140

Een Corsicaanse ode aan de blijdschap.

I Muvrini is een vocale, Corsicaanse groep van wereldformaat. Ze zijn razend populair en hebben een live-reputatie om u tegen te zeggen. Eind jaren zeventig opgericht door de broers Alain en Jean-Francois Bernardini, is I Muvrini nu zonder twijfel de beroemdste groep uit Corsica.

De muziek van I Muvrini is een bijzondere mix van levenslust, strijdbaarheid, sociale bewogenheid, idealisme en diepgewortelde melancholie. Die weemoed is eigenlijk een constant aanwezige ondertoon. I Muvrini is door de jaren heen altijd oprecht gebleven. Het is muziek voor hart en ziel. Je hoeft niet eens op Corsica geweest te zijn of de taal te kennen om dat aan te voelen. De broers Bernardini tekenen voor een typische stijl die traditionele muziek combineert met tal van wereldse invloeden, zonder hun Corsicaanse identiteit te verloochenen. Na achttien studioalbums en concerten in de grootste zalen van Europa komen ze ook dit jaar terug naar Ieper voor een akoestisch concert.

Zang, gitaar, piano: Jean-Francois Bernardini Zang: Alain Bernardini, Stephane Mangiantini, Jean-Charles Adami, Maurice Gregoire Cello: Mathilde Sternat Piano, keyboards: Achim Meier

Zondag 23 februari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 32 euro leden, 55+: 28 euro studerende JOC-leden: 28 euro

I MuvriniTour Polyfonique 2014

MUZIEK

4140

4140

DAAN verrast opnieuw met zijn zevende studioplaat,het raak getitelde ‘Le Franc Belge’.

Zoals gewoonlijk kon het idee een nieuw album te maken hem enkel bekoren als er een nieuwe richting was, een avontuur, iets wat hij nog nooit eerder had gedaan. Na indie, electro, rock of klassieke intimiteit, werd het tijd om eens terug te keren naar zijn eigen muzikale roots: de geluiden van zijn kindertijd begin jaren ‘70.

Le Franc Belge is tegelijkertijd verrassend en avontuurlijk maar ook het logische vervolg (of zelfs reactie op) Daans vorige album. Met Le Franc Belge draaft Daan als de bastaardzoon van Françoise Hardy en Indiana Jones doorheen 40 jaar muzikaal erfgoed en voegt hij een super spannend nieuw hoofdstuk toe aan zijn eigen muzikale Dikke van Dale.

Met: Lead vocal, gitaar, piano: Daan Stuyven Drums, vocals: Isolde Lasoen Bass, cello, contrabas, vocals: Jean-Francois Assy Piano, keyboards, vocals: Jeroen Swinnen Gitaar: Geoffrey Burton Trompet, keyboards, vocals: Jo Hermans

DaanLe Franc Belge

Vrijdag 28 februari 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 28 euro leden, 55+: 25 euro studerende JOC-leden: 20 euro

Foto

© J

urge

n R

ogie

rs

MUZIEK

4140

4342

De vogel achternaDoor de gietende regenIn de gure windOp zoek naar een boomVoor een ei zonder nestAchter het veldWitte sneeuw die smelt.We zien alles tegelijk.KEIK! In een mix van film, animatie, live muziek en theater ontstaat een woordeloos spel tussen acteurs op het podium en acteurs op het witte doek. Ze creëren de illusie van een bizarre en wondere wereld. Live pianomuziek vult de zaal en zet de toon. Een streling voor oog en oor!

Concept en regie: Jonas Baeckeland en Frans Van der Aa Spel: Sofie Van den Bossche Jonas Leemans Compositie: Stan Vangheluwe & Merijn Bruneel Live muziek en spel: Stan Vangheluwe, Merijn Bruneel Janos Bruneel, Thomas De Smedt Kostuums: Kathleen Moers Vormgeving: Jonas Willems, Rupert Defossez, Charlotte Debussche Foto’s: Caroline Vincart Film: Blauwhuis

Maandag 3 maart 2014 CC Ieper Het Perron 15.30 uur

ª Tickets: niet-leden: 9 euro leden, 55+: 7 euro studerende JOC-leden: 5 euro kinderen -14j: 5 euro

4HoogKeik (3+)

Foto

© M

arie

ke D

e M

unck

FAMILIE

TIJDENS DE KROKUSVAKANTIE!

Kom na de voorstelling zeker even langs in de polyvalente zaal van CC Ieper Het Perron. Terwijl je als (groot)ouder geniet van een drankje, verzorgt Speelpleinwerking Sporrewoan i.s.m. het CultuurCentrum Ieper een leuke doe-activiteit voor je kids, die aansluit bij de voorstelling die jullie net samen beleefden!

43

4342

De langverwachte opvolger van ‘Marathon’ met Bert Cosemans en Bart Van Avermaet

Het vervolg op de zeer succesvolle voorstelling ‘Marathon’ uit 2007 van dezelfde schrijvers en met dezelfde acteurs. Fred en Bob zijn nu vijftigers geworden.

Na jaren komen de twee oude vrienden elkaar terug tegen en om een of andere absurde reden besluiten ze opnieuw samen te trainen. En deze keer zal het hen goed doen. En deze keer zal het hun leven veranderen…

5 dingen die met Fred gebeurd zijn:1. Zijn vervelende netheid heeft nu een naam: OCD (Obsessieve - compulsieve stoornis).2. Zijn aantal ex-vriendinnen loopt tot in de tientallen. 3. Hij heeft pijnlijke knieën, zelfs in bed.4. Zijn leven is geworden wat hij ervan verwachtte: rotslecht!5. Hij heeft nu een aparte frigo voor zijn bier.

5 dingen die met Bob gebeurd zijn:1. Zijn obsessieve stoornis heeft nu een naam: AS (Absolute - sloddervos). 2. Zijn twee ex vrouwen helpen hem zijn bankrekening in

het rood te houden.3. Hij heeft bijna nergens pijn aangezien hij de laatste 25

jaar niet aan sport heeft gedaan. 4. Zijn leven is veel erger geworden dan wat hij ervan

verwachtte.5. Hij heeft nu een aparte lepel voor zijn coke.

Marathon Five O: een komedie over vriendschap en obsessie.Een ‘must’ voor alle joggers en lamzakken!

Spel: Bert Cosemans en Bart Van Avermaet Regie: Robert Sian Tekst: Tony Dunham & Robert Sian

http://youtu.be/iNJnKiCQ5Xo

Vrijdag 14 maart 2014 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

Tableau Nr. 1Marathon Five O

THEATER

43

45

Sinds de oprichting van de afdeling kleinkunst aan de Antwerpse Studio Herman Teirlinck, kwam deze podiumkunst in Vlaanderen serieus in opmars. Hoewel kleinkunst bij ons vooral gekend is als een Nederlandstalige, meestal akoestische en intimistische muziekvorm, was kleinkunst in de eerste plaats bedoeld om te amuseren. Humor en kleinkunst zijn dus nauw met elkaar verbonden.

Twee vrouwen, twee mannen, alle vier met een onweerstaanbaar charisma, staan te trappelen om u mee te slepen met kleinkunstparels van vroeger en nu. Hun eigenzinnige en geestige interpretaties laten niemand onberoerd. Met als thema ‘humor in de kleinkunst’ passeren songs van Toon Hermans, De Nieuwe Snaar, Kommilfoo, Wim Sonneveld en vele anderen de revue. U wilt meegaan in de sfeer van deze nostalgische liedcarrousel? U wilt die stemmige en humoristische liedjes van toen graag nog eens terughoren? ‘Kleinkunsteiland’ is beslist iets voor u!

Met: Jan De Smet Barbara Dex Nele Goossens Lucas Van den Eynde

4 muzikanten o.l.v. Ivan Smeulders

De pers over “Kleinkunsteiland – Te vroeg, te mooi” in 2009:

“De avond haalt heel wat vergeten spul van onder het stof en kiest dus niet voor steeds weer diezelfde kleinkunstcollectie. De arrange-menten zijn goed uitgewerkt en aaien het publiek vriendelijk over de bol met vleugjes jazz, swing, chanson en de occasionele schlager. Het is een heel genoeglijke en leerrijke avond.” - Peter Vantyghem, De Standaard, 2009

Zaterdag 22 maart 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 22 euro leden, 55+: 20 euro studerende JOC-leden: 18 euro

KleinkunsteilandHumor was nooit ver weg...

MUZIEK

44 45

45

Sinds hij met ‘Ploegsteert’, het tweede album van ‘zijn’ Zesde Metaal, de lovende recensies aan elkaar reeg, is Wannes Cappelle niet meer van achter de microfoon weg te slaan. Altijd trouw aan zijn eigen stijl en mijmeringen, maar o zo ontrouw aan vastgelegde formules.

Ook nu weer verandert Cappelle de instrumenten van schouder. Na een festivalzomer met Het Zesde Metaal en een theatertournee met strijkerskwartet, zoekt hij opnieuw de intimiteit op van zijn geliefde huiskamerconcerten. Slechts gewapend met gitaar en piano, maar ontwapenend met eerlijkheid en humor.

Alleen is de tijd nu rijp voor een meer uit de kluiten gewassen huiskamer: het theater. ‘Zonder niemand’. Geen gezelschap, behalve dat van het publiek. En dat zal men geweten hebben. Naast uitgepuurde pareltjes van zijn eerste twee albums, brengt Cappelle ook materiaal van zijn in het voorjaar te verschijnen EP, waarop hij enkele nieuwe en eerder onuitgegeven nummers verzamelt. En wie weet krijgt het bevoorrechte publiek al een voorsmaakje van het album-in-de-maak... Kortom, Wannes Cappelle blijft de hemel bestormen, maar schuwt de omwegen niet. Om zichzelf én zijn fans te blijven verrassen.

Zaterdag 22 maart 2014 Parochiezaal Watou 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

Wannes Cappelle soloZonder niemand

MUZIEK

Foto

© S

tijn

Die

rckx

44 45

4746

In een Nederlandstalig totaalprogramma neemt Folgazán het publiek mee naar de tijd van WOI. Hoe hebben onze voorouders als soldaat of burger deze ‘Groote Oorlog’ beleefd? Wat waren hun angsten, gevoelens en ervaringen als vluchteling, frontsoldaat of burger in bezet gebied?

Via muzikale verhalen afgewisseld met woord en beeld krijgt de toeschouwer een verrassende kijk op een fascinerende en boeiende maar ook ellendige periode.

‘De Groote Oorlog van de Kleine Belg’ is een emotionele, sterk gevarieerde voorstelling waarbij WOI een gezicht krijgt.

Zang, piano, accordeon en gitaar: Ruuth OosterlijnckViool: Charlotte Peyskens Akoestische en elektrische gitaar, bouzouki: Bart OosterlijnckFluiten, accordeon, zang en piano: Hein VanhuyseBasgitaar: Koen Vanderbauwhede: Percussie en drum: Pieter-Jan JordensZang: Hanne Oosterlijnck Zang, accordeon, mondharmonica: Yves Bondue Techniek: Lieven Oosterlijnck, Filip Gevaert, Ward Oosterlijnck

www.folgazan.eu

Zaterdag 29 maart 2014 CC Ghybe Poperinge 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 13 euro leden, 55+: 10 euro

FolgazánDe Groote Oorlog van de Kleine Belg

Foto

© J

onas

Lam

pen

sMUZIEK

47

4746

Hoewel ze pas op haar achttiende voor het eerst een fadohuis bezocht, is Isabel ‘Cuca’ Roseta geboren om fado te zingen. Popmuziek en haar studies psychologie lieten een leeg gevoel bij haar achter, tot ze fado ontdekte, de meest pure muziekvorm. Ze werd ontdekt door Carlos Zel, João Braga en Mário Pacheco.

Ana Moura moedigde haar aan om verder te gaan en de Argentijnse Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla (Bajofondo Tango Club, Brokeback Mountain) produceerde haar debuutalbum in 2011. Haar repertoire bevat klassiekers als ‘Rua do Capelão’ en ‘Avé Maria Fadista’ maar bevestigt ook haar talent als songschrijfster met o.a. ‘Homem Português’ en ‘Nos Teus Braços’. Een gave die haar muziek een haast mystieke kracht geeft.

Zondag 30 maart 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 20 euro leden, 55+: 17 euro studerende JOC-leden: 12 euro

Cuca RosetaFado

MUZIEK

47

4948

“Niemand weet dat als ik lieg over mijzelf, ik wil dat jij mij geweldig vindt. Dat ik wil dat je van mij houdt. Niemand weet dat, alleen jij. Ik kan gouden draden spinnen, ik kan vliegen en ik kan mooie kinderen maken die meer ‘likes’ zullen hebben dan eender welke Béyouncé. Ik ben zo cool en ik wil alleen jouw koningin zijn... tenminste als het mag van papa.” Een maffe voorstelling vol zot poppengeweld, schitterende acteurs en livemuziek rond het bekende sprookje. De basistekst is de bewerking van Imme Dros die hiervan, in de tijd toen de dieren nog spraken, een jeugdopera maakte...

Tekst: Imme Dros en cast Regie: Marc Maillard Spel, poppenspel: Dries De Win, Maarten Bosmans, Marianne Loots, Tania Kloek Live muziek van en met: Elko Blijweert en Co Techniek: Olmo Claessens en Jonas De Wulf

Zondag 6 april 2014 CC Ieper Het Perron 15.30 uur

ª Tickets: niet-leden: 9 euro leden, 55+: 7 euro studerende JOC-leden: 5 euro kinderen -14j: 5 euro

Theater FroeFroeRepelsteel (6+)

Pop

van

Jan

Mai

llard

FAMILIE

Een organisatie van CC Ieper/ACCI vzw i.s.m. fv VOKOR naar een idee van Kurt Demey, Frank Poelvoorde en Jan Victoor

TIJDENS DE PAASVAKANTIE!

Kom na de voorstelling zeker even langs in de polyvalente zaal van CC Ieper Het Perron. Terwijl je als (groot)ouder geniet van een drankje, verzorgt Speelpleinwerking Sporrewoan i.s.m. het CultuurCentrum Ieper een leuke doe-activiteit voor je kids, die aansluit bij de voorstelling die jullie net samen beleefden!

4948

EVENEMENT

Foto

© L

ut V

ande

vijv

er

De Gevleugelde Stad Ieper

Internationaal Promotiefestival Straattheater

In het historisch centrum en het natuurgebied van de vestingen

Vrijdag 11 april 2014van 20.00 tot 23.00 uurZaterdag 12 april 2014van 14.30 tot 23.00 uurZondag 13 april 2014van 14.30 tot 20.00 uur

Een organisatie van CC Ieper/ACCI vzw i.s.m. fv VOKOR naar een idee van Kurt Demey, Frank Poelvoorde en Jan Victoor

Het Internationaal (straat)theater - en circusfestival is niet meer weg te denken uit Ieper. Ook nationaal en internationaal krijgt het een steeds grotere uitstraling. Steeds meer groepen schrijven zich in. Ze komen van over de heel de wereld. Ook organisatoren uit verschillende landen zetten De Gevleugelde stad Ieper jaarlijks in hun agenda.

515050

Bij De Grote Oorlog installeert de Nederlandse theatergroep Hotel Modern in de theaterzaal een miniatuurfi lmset. Het publiek ziet hoe de landschappen van het Westelijk front in het klein worden nagebouwd met zaagsel, potgrond, roestige spijkers en peterselie. Het regent uit een plantenspuit, het bombardeert uit een gasbrander. Een vriendelijk akkerlandschap verandert geleidelijk in een giftige wond van modder. De beelden worden gefi lmd en direct levensgroot geprojecteerd. Het resultaat is bijzonder realistisch. Getuigenissen en authentieke brieven van soldaten worden bij de beelden vertolkt, soms in stilte, soms verdrinkend in oorlogskabaal. Het zijn praktische, soms intieme details die deze teksten aangrijpend maken. Het is de monologue intérieur van een loopgraaf vol mensen.Componist Arthur Sauer voorziet de beelden van een live soundtrack. Met behulp van contactmicrofoons, vervorming en versterking klinkt een klopje op de tafel als een granaatinslag, het afstrijken van een lucifer als ontsnappend mosterdgas. Deze beeldende voorstelling is een versmelting van beeldende kunst, poppenspel, muziek, fi lm en performance.

De Grote Oorlog werd reeds gespeeld in o.a. Duitsland, Engeland, Frankrijk, China, Rusland, Singapore, de VS en Canada. De voorstelling won diverse prijzen en werd in 2002 verfi lmd door ARTE.

Voorstellingsconcept: Herman HelleGeluidsconcept en live gerauschmacher: Arthur SauerScenario en regie: Herman Helle, Pauline Kalker, Arlène Hoornweg Spelers: Trudi Klever, Maartje van den Brink, Anouk Driessen e.a.Techniek: Joris van Oosterhout met dank aan Edwin van Steenbergen

“... a theatrical experience that is poignant, powerful and yet so simple

that, at times, it brings tears to the eyes.” - The Daily Post

Dinsdag 29 april 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 12 euro studerende JOC-leden: 10 euro

Hotel Modern & Arthur SauerDe Grote Oorlog

Foto

© H

otel

Mod

ern

51

THEATER

50

5150

Tae. Luptinimpe magnis audaessi sequae rem qui quo imus unt et mo essinimus iur mi, et fugit a dolenimus explant ut qui beresti to blaccab in rehentur a corem ducimol uptatur? Quiam, sus ut aut volupta tintis cum late voluptur? Ecaboria quo earionsenet que nisinve lendand uscimpo ressim quis dunt quatibus essitaecto culpa delluptas etur?Harum estiand antibus velis voluptatiis erio. Fuga. Ut occaborio verupta tioreptam, invel ipid quia voloreprem que por res doluptatibus quia pos maiorporpor solorep reiciuscia dolor min eatur, adist aute eossi con rectati inturerem etur aut labor rempori busanda con poritam consequias ipsaniti verupta dolum nonsernam, corunt laccat.Optatio nsenihicit ea dolorem porepratiora debitiae nis aspero tem ea dolori omnimillorem fugit, omnimod isquid est evelia simaxim endant.Erciis etur antur aliquia dit re occabor eptatum es aut labor autenisi consed mil et hiliquati sequiaeria ium eaquodi aut est, to ma nonserum volore nonsequam volut liqui consequias non et volestotati quid eos molorep elique evel ea veliqui autempo reperum excerem pedipsum andios net digentio. Nam, sum hiciis everum volorum quiderati illitatur? Venit,

consequ atemquis nimilibus, adit offi ctia esto quiam estrumet essusam, sint laccuptae provid qui repra autemolora dolut ex evel illabor aut abore lam quatur, il intiore omniminullis intotas alitate mporem doluptati omnis sant ad eario. Uga. Ducitia ndicte perum volupta tesequi inveles torios et ipitias ut quodiae pre mintin eum quam, sincipsum ut qui quam restius que nonsequates accae consequ atiurib erspissi rerunt endit acienim illoris inihillia vid maximin venecus experor modit, quo volut deratur, sum cus ad qui dis autam, con et vent dolorro invenda qui reptatur, id et adi nonsequame odi omniam qui dolum venihil iquatem. Et autatquo ius.At volecestem quam, quam fugitiur?Tem voluptur, od que et fugitas iumqui conet est, untem aut quiae et mod ut etur, omnima pos

51

occaborio verupta tioreptam, invel ipid quia voloreprem que por res doluptatibus quia pos maiorporpor solorep reiciuscia dolor min eatur, adist aute eossi con rectati inturerem etur aut labor rempori busanda con poritam consequias ipsaniti verupta dolum nonsernam, corunt laccat.Optatio nsenihicit ea dolorem porepratiora debitiae nis aspero tem ea dolori omnimillorem fugit, omnimod isquid est evelia simaxim endant.Erciis etur antur aliquia dit re occabor eptatum es aut labor autenisi consed mil et hiliquati sequiaeria ium eaquodi aut est, to ma nonserum volore nonsequam volut liqui consequias non et volestotati quid eos molorep elique evel ea veliqui autempo reperum excerem pedipsum andios net digentio. Nam, sum hiciis everum volorum quiderati illitatur? Venit,

endit acienim illoris inihillia vid maximin venecus experor modit, quo volut deratur, sum cus ad qui dis autam, con et vent dolorro invenda qui reptatur, id et adi nonsequame odi omniam qui dolum venihil iquatem. Et autatquo ius.At volecestem quam, quam fugitiur?Tem voluptur, od que et fugitas iumqui conet est, untem aut quiae et mod ut etur, omnima pos

Theater ZuidpoolFaust ofte Krakeling beneden de louteringsberg

Foto

© R

aym

ond

Mal

len

tjer

/Zui

dpoo

l

- Wilt gij mij dienen, kameraad schavelingen?- A volonté. Welig zal mijn genoegen zijn.- Acht en veertig jaren zult gij mij dienen. Is dat voor u okay?

Daarna zal ik de lijfeigene van uw luimen zijn. Kunt ge u daarmee identifi ceren? In die tussentijd wil ik genieten. Ik wil geld en nog een keer geld, die voortreff elijkste balustrade tegen de miserie. Kluiten en jeugd en schoonheid, dat is wat ik van u eis, plus roem en een sluitend antwoord op mijn stoute vragen.

- Acht en veertig jaren, Freund Faust, kan ik u niet off reren. Vierentwintig jaren is the limit.

- Vier en twintig jaren… dat zijn een hoop schone dagen en blijde nachten. Liever is het mij tot voorbij de eindeloosheid der getijden te branden dan in das grausame van het aards bestaan ook maar een vlijmken te moeten ontberen. Akkoord, ik geef mij vol goesting gaarne over en ben à la bonne heure wreed tevree met ’t geen gij proposeert.

- Bon. Maar ik wil het wel op een papierke zien staan. Ge kunt nooit niet weten waar dat niet allemaal goed voor is.

Jan Decleir en Koen De Sutter toerden de voorbije jaren met het bejubelde Onder het Melkwoud, een luisterspel van Dylan Thomas in vertaling van Hugo Claus. De samenwerking smaakte naar meer, en toen Zuidpool hen uitnodigde om een nieuw stuk te maken, besloten ze zich samen op Faust te storten.

Denkend aan een nieuwe versie van de Faustlegende, kwamen De Sutter en Decleir al snel uit bij Pjeroo Roobjee. Een compagnon de route van het eerste uur, die naast romans en kortverhalen ook vele toneelstukken schreef en bewerkte, waarvan een aantal speciaal voor Jan Decleir.

Van en met: Jan Decleir & Koen De Sutter Tekst: Pjeroo RoobjeeLichtontwerp: Mark Van Denesse Sculptuur: Nadia NaveauTechniek: David Van Hove & Thomas CuyckensProductie: Theater Zuidpool, Antwerpen

‘Hypnotiserend verteltheater ... met een verbluff ende présence trekken ze alle registers open... beklijvend en geloofwaardig... Koen De Sutter, nu eens huiveringwekkend vilein, dan weer komisch-naïef, acteert hier echt de pannen van het dak...’Een sober decor, een klassiek oerthema, lappen en lappen tekst en geven maar. Het is niet de eerste keer dat Zuidpooltheater deze formule hanteert, maar ze blijft werken.’* * * * Yves Desmet, De Morgen

‘Een lust voor het oog en ode aan de verbeelding. Zoals ze met de woorden dollen, zo stoeien Decleir en De Sutter ook met de rollen. Als volleerde evenwichtskunstenaars. ... ‘ * * * Els Van Steenberghe, Knack.be

Zaterdag 3 mei 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 12 euro studerende JOC-leden: 10 euro

51

THEATER

50

5352

EVENEMENT

Vredesfeesten10 mei 2014De Vredesfeesten tijdens het 2de weekend van mei zullen nauw verbonden zijn met de bekendmaking van de laureaat van de vredesprijs. Deze wordt in 2014 voor de vijfde keer door de stad uitgereikt.

Alle informatie hierover vind je op www.vredesprijs-ieper.be.

Foto

© T

ijl C

apoe

n -

Kun

stw

erk:

Mar

tin

e B

ossu

yt

52

5352

Een jongen van elf heeft met een stok een paar tanden geslagen uit de mond van een leeftijdsgenootje. De ouders van beide kinderen komen samen om een volwassen oplossing te zoeken voor het incident. Maar algauw gaat het over veel meer dan de ruzie tussen beide zoontjes en lijkt het gesprek gaandeweg te evolueren naar een potje verbaal sumoworstelen op hoog niveau.

Met Yasmina Reza’s funny tragedy God van de slachting maakte televisieregisseur Jan Eelen (In de gloria, De Ronde) in maart 2012 zijn langverwachte theaterdebuut, met een resultaat om u tegen te zeggen.

“Een klein wonder van timing en precisie (De Standaard) dat in het schitterende acteerspel van Els Dottermans, An Miller, Frank Focketyn en Oscar Van Rompay uitgroeit tot ‘een theaterfeest”(Het Nieuwsblad).

Tekst: Yasmina Reza in vertaling van Laurens Spoor Regie: Jan Eelen Spel: Els Dottermans, Frank Focketyn, An Miller, Oscar Van Rompay Assistent regisseur: Katrien Seeuws Dramaturgie: Gommer Van Rousselt Decorontwerp: Luc Goedertier Lichtontwerp: Mark Van Denesse Kostuumontwerp: Silke Goessens Muziekontwerp: Dominique Pauwels Productie: NTGent

Donderdag 15 mei 2014 CC Ieper Het Perron 20.15 uur

ª Tickets: niet-leden: 15 euro leden, 55+: 12 euro studerende JOC-leden: 10 euro

NTGentGod van de slachting

THEATER

Foto

© P

hile

Dep

rez

52

HET KAMERORKEST BRUGGE

Dramatic Ning Kam (viool)Donderdag 17 oktober 2013 | 20.15 uur | CC Ieper Het Perron

Bruisende symfonie versus aangrijpend concerto. Beethoven, Hartmann en Mendelssohn in de hoofdrol. Amper twaalf jaar was Mendelssohn toen hij zijn Zevende Symfonie voltooide. Frisse melodieën en speelse ritmes bundelde hij tot een bruisende symfonie. Naar verluidt vond de première ten huize Mendelssohn plaats door het huisorkest van zijn vader. Wat ’n luxe! De dramatische muziek van Hartmann grijpt elke luisteraar naar de keel. De verklanking van zijn afschuw voor het nazi-regime aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog is haast lijfelijk voelbaar in zijn intens treurige Concerto Funèbre voor viool en strijkers. Net als Mendelssohn, schreef ook Beethoven zijn Strijkkwartet opus 95 slechts voor intieme kring. Ondanks de ondertitel ‘Serioso’, gaat u beslist niet weemoedig naar huis!

F. Mendelssohn Symfonie nr. 7 in d voor strijkorkest K. Hartmann Concerto Funèbre voor viool en strijkorkest L. van Beethoven Strijkkwartet opus 95 ‘Serioso’ (arr. G. Mahler)

Dances Ning Kam (viool)Donderdag 13 maart 2014 | 20.15 uur | CC Ieper Het Perron

Heden en verleden in wervelende dansmuziek. Volksmuziek is een geliefde inspiratiebron voor veel componisten. Zo trok Bela Bartók naar het platteland om vurige Roemeense volksmelodieën in kaart te brengen en ze tot levendige composities te boetseren. Het dynamische en onvoorspelbare karakter van de Hongaarse muziek fascineerde ook Brahms. Hoewel hij bekend stond als een bloedserieuze componist, ademen zijn Hongaarse Dansen een speelse en authentieke ontroering uit die zo kenmerkend is voor de Boheemse muziek. Deze dansen van Bartók en Brahms worden op creatieve wijze aaneengeregen door een hedendaagse refl ectie op dansmuziek. Stravinsky keert met Apollon Musagète terug in de tijd. Hij situeerde deze balletmuziek in de Griekse Oudheid met Apollo als leider van de Muzen. Stravinsky wist niemand minder dan Balanchine als choreograaf en Coco Chanel als kostuumontwerper te strikken voor zijn wervelende ballet dat in 1928 in première ging.

B. Bartók Roemeense dansenJ. Brahms Selectie uit ‘Hongaarse dansen’: nrs. 1, 4, 7 en 5I. Stravinsky Apollon Musagète

54

- Abonnementen: basisprijs: 35 euro reductie: 30 euro- Losse tickets: basisprijs: 20 euro reductie: 17,50 euro studenten (-26 jaar): 5 euro

- Reducties Jongeren -26 jaar, studenten van het (deeltijds) kunstonderwijs en andere studenten op vertoon van hun studentenkaart, kunnen tickets bekomen aan 5 euro, volgens beschikbaarheid. Leden van het Ieperse CultuurCentrum en 55-plussers genieten van het reductietarief.

55

MUZIEK | KLASSIEK

Foto

© Y

ewhu

ng

Chi

n

Gezien dit een samenwerking is, wordt de lidkaart van CC Ieper niet afgestempeld!

54

Van Belcanto tot VerdiVrijdag 29 november 2013 | 20.15 uur | CC Ieper Het Perron

Ivanova Petya, sopraan | Yves Saelens, tenor | Nabil Suliman, bariton | Daniël Blumenthal, piano

Na het succes van ‘A night at the opera’brengen wij een waardige opvolger met het programma ‘Van Belcanto tot Verdi’ en nemen we u opnieuw mee naar de boeiende wereld van de opera.

Zoals de titel reeds duidelijk maakt, zal ditmaal de Belcanto-stijl alsook het werk van G. Verdi in de schijnwerpers staan. 2013 is trouwens een jubileumjaar voor G. Verdi daar deze componist 200 jaar geleden geboren werd.

De belcanto-componisten G. Rossini, G. Donizetti en V. Bellini komen uitgebreid aan bod in dit programma.Voor het Verdi-luik zal de nadruk liggen op zijn succesopera’s Rigoletto en La Traviata.

Fred Brouwers verzorgt de presentatie en zal de werken op een vakkundige wijze toelichten.

Concert gebracht in samenwerking met Davidsfonds Ieper en Regio Westland.

Laureaat piano Koningin Elisabethwedstrijd ‘13Zaterdag 26 oktober 2013 | 20.15 uur | CC Ieper Stadsschouwburg

Traditioneel brengen wij een laureaat of fi nalist van de Internationale Wedstrijd Koningin Elisabeth. Bij het in druk komen van deze brochure is de wedstrijd pas opgestart, bijgevolg kunnen naam van de pianist en het programma pas later medegedeeld worden. Wij doen er echter alles aan om ook dit jaar een topper uit deze wedstrijd te brengen.

55

MUZIEK | KLASSIEK

WESTCLASSIC

Gezien dit een samenwerking is, wordt de lidkaart van CC Ieper niet afgestempeld!

29ste seizoen i.s.m. CultuurCentrum Ieper & GC Poperinge- Abonnementen: 6 concerten: 75 euro (6 concerttickets + nieuwjaarsreceptie) 4 concerten: 55 euro (4 concerttickets naar keuze + nieuwjaarsreceptie)- Losse tickets: concert ‘laureaat piano Koningin Elisabethwedstrijd’ – 26 oktober 2013: 20 euro concert ‘Van Belcanto tot Verdi’ – 29 november 2013: 20 euro overige concerten: 17,50 euro- Reducties voor losse tickets (niet cumuleerbaar): 2,50 euro reductie per ticket voor leden CC Ieper, GC Poperinge, Davidsfonds, Gezinsbond, 55+ en studenten ouder dan 18 jaar studenten tot 18 jaar & leerlingen aan een (muziek)academie betalen 5 euro per ticket, volgens beschikbaarheid.

Info over abonnementen bij: Delta Lloyd Bank, Grote Markt 4, Ieper | tel 057 228 810

Recht op liefde - Hommageconcert aan Edith PiafEnikö Szilagyi (zang) / Alceo Passeo (piano)Vrijdag 3 januari 2014 | 20.15 uur | CC Ieper Het Perron

Enikö Szilagyi, actrice & zangeres bezieler van concept Mis-en-scè ne De uit Hongarije afkomstige zangeres en actrice Enikö Szilagyi studeerde af aan de Universiteit voor Drama en Cinematografi e in Boekarest. Zij heeft een twintigtal rollen in internationale fi lms op haar palmares. Ook werd ze bekroond met het ’Croix de la Lé gion d‘honneur‘, de hoogst mogelijke onderscheiding in Frankrijk. Ze was te zien in een serie van theaterspektakels rond het Franse lied. Met groot succes treedt deze internationale stem onder andere op in Duitsland, Zwitserland, België , de Verenigde Staten en uiteraard Frankrijk. In Parijs staat ze nog geregeld op het podium en geeft ze haar kennis door als leerkracht zang en drama. Enikö Szilagyi werd -niet onterecht- bekroond met de titel ‘Ambassadrice van het Franstalige Lied’.

Alceo Passeo, Pianist en Componist De Siciliaanse Alceo Passeo werd in 1973 in Italië geboren. Als leerling van Giuseppe Cultrera behaalde hij met grote onderscheiding en met felicitaties van de jury de eerste prijs voor piano aan het conservatorium ‘V. Bellini’. In 1994, aan 21-jarige leeftijd, vestigde hij zich in Frankrijk. Daar bleef hij samen met de Franse pianist Aldo Ciccolini zijn pianokunsten verder perfectioneren en behaalde hij uiteindelijk zijn diploma in de Franse muziek. Hij is onder meer houder van een D.E.M. en van een gouden medaille voor piano van C.N.R. te Reims. Hij won verschillende grote prijzen zoals: ‘Schumannprijs’, ‘Rachmaninovprijs’, ‘Chopinprijs’ en ‘Belliniprijs’.

Ensemble Bel’AyreVrijdag 14 februari 2014 | 20.15 uur | CC Ieper Stadsschouwburg

Lieselot De Wilde, sopraan | Pieter Theuns, theorbe, aartsluit | Pieter Vandeveire, viola da gamba

Het barokensemble Bel Ayre werd opgericht in 2010. Ze waren reeds te gast op verschillende festivals in binnen- en buitenland, waaronder het Klarafestival Brussel, het Festival Zeeuws-Vlaanderen, Festival Oude Muziek Utrecht, de Operadagen Rotterdam, het New Year Music Festival te Gstaad, BOZAR, en niet het minste, het Festival Monteverdi Vivaldi van het Venetian Centre for Baroque Music.

Overal slaagde Bel Ayre erin tijd en plaats te doen vervagen, de harten van het publiek te veroveren en een onvergetelijke indruk achter te laten. Onlangs was Bel Ayre andermaal in Venetië te horen op uitnodiging van het Venetian Centre for Baroque Music. Dit programma is ook verschenen op CD.

Bel Ayre brengt op 14 februari het programma ‘In savòr’. Dit is de naam van een Venetiaanse delicatesse, zinnenprikkelend, een tikkeltje agrodolce, aristocratisch, op en top Venetië. Met andere woorden, de perfecte omschrijving voor een concert met parels uit de Venetiaanse barokmuziek van de hand van Claudio Monteverdi, Benedetto Ferrari, Adriaan Willaert en Tarquinio Merula.

56 57

MUZIEK | KLASSIEK

Foto

© G

ábor

Kas

za

WESTCLASSIC

56

St.George QuintetZaterdag 22 maart 2014 | 20.15 uur | Sint-Jacobskerk Ieper

Varoujan Doneyan, viool | Annerien Stuker, viool | Vincent Hepp, altviool | Wouter Vercruysse, cello | Bram Decroix, contrabas

Het St. George Quintet is een jong, internationaal strijkersensemble met talentvolle musici die hun opleiding genoten aan de conservatoria van Parijs, Brussel, Amsterdam, Gent, Keulen, en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Zij spelen in orkesten als het Symfonieorkest Vlaanderen, het Brussels Philharmonic, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, B-Rock en het Freiburger Barokorchester. Daarnaast zijn zij allen actief als solist en kamermusicus, bij o.a. het Kryptos Kwartet, het Maeterlinck Kwartet, de Sebastian Strings en het Nightbird Trio. Het St. George Quintet heeft een bijzondere samenstelling, namelijk strijkkwartet plus contrabas. Het ensemble zal in de eerste plaats de zelden uitgevoerde originele muziek voor strijkkwintet terug onder de aandacht brengen. De aanwezigheid van een contrabas geeft het kwintet een extra orkestrale dimensie, en biedt de musici ook de gelegenheid te putten uit het rijke repertoire voor strijkensembles. Het St. George Quintet dankt zijn naam aan de Frans-Engelse componist George Onslow, die niet minder dan 34 kwintetten schreef voor deze bezetting. Het St. George Quintet maakte in maart 2013 zijn debuut met een succesvol aperitiefconcert te West-Vleteren.

Programma:Luigi Boccherini – La musica notturna delle strade di madrid, Op. 30 Nr. 6 Frank Martin – Pavane couleur du temps George Onslow – String quintet Nr. 26 op. 67 Antonin Dvorak – Nocturne, Op. 40 Antonin Dvorak – String quintet Nr. 2 Op. 77

GOSPODIVrijdag 11 april 2014 | 20.15 uur | Sint-Bertinuskerk Poperinge

Pieter Stevens, altus | Michäel Wittoek, tenor | Wenceslaus Mertens, bariton | Frederik Meireson, bas

Als kwartet, gespecialiseerd in Slavisch-byzantijnse gezangen, is Gospodi al dertig jaar een unicum in België. Deze vocale a capella muziek vindt haar oorsprong in de Byzantijnse liturgie en de Slavische koortraditie. Het zijn meestal psalmen, hymnen en gebeden in het Kerkslavisch, rijk aan bijbelse en theologische symboliek. Magistrale koorwerken van componisten als Tsjaikovski, Bortnjanski en Archangelski worden door het kwartet uitgevoerd in een eigenzinnige, subtiele samenzang die geen mens onberoerd laat en die uitnodigt tot verstilling en verdieping.

Ook de fi lmwereld is dit niet ontgaan. Zo werd Gospodi onlangs gevraagd om mee te werken aan de soundtrack voor de langspeelfi lm ‘KID’ (januari 2013) van de Vlaamse cineaste Fien Troch.

Programma:Slavisch-Byzantijnse gezangen

57

MUZIEK | KLASSIEK

Foto

© P

iet G

oeth

als

WESTCLASSIC

58

COMEDYSHOWS

Bart CannaertsWanneer gaan we nog eens bowlen?Donderdag 21 november 2013 20.15 uur CC Ieper Het Perron Tickets: 14 euro Niemand vindt bowlen écht leuk. Maar heel

af en toe sta je toch op zo’n baan met zo’n

gekke bal aan je vingers. Je bestelt je drinken

via een microotje en probeert die schoenen

heel normaal te vinden. Je balt je vuist als

je alles omgooit en op het scherm begint er

een kegel te dansen. Bowlen is als het leven.

Het is een belachelijk tijdverdrijf, maar af

en toe een strike gooien houdt ons recht.

Een voorstelling over de zinloosheid van het

bestaan en hoe daar welgemutst mee om

te gaan.

Spel, tekst en muziek: Bart Cannaerts

Techniek: Leslie Vantomme

Walter BaeleHet leven zoals het zeker niet isZaterdag 1 februari 2014 20.15 uur CC Ieper Het Perron Tickets: 16 euro Voor de nieuwe show van Walter Baele

keren we terug naar 12 juli 2011: Het lamme

dorpje M. suddert onder een loden zon.

Tot de rust brutaal wordt verstoord door

het alziend oog van Google Street View.

Postbodes krabbelen recht uit een gracht,

een agent duikt op in lingerie en de

burgemeester maakt een nummertje. De

bewoners van M. gaan vastberaden in het

verzet. De beelden van Google Street View

tonen het leven zoals het in M. zeker niet is!

Need we say more? 2011 was een grand cru

jaar waarin Walter genomineerd werd als

beste tv-acteur voor zijn rollen in ‘Tegen de

Sterren Op’ (met spraakmakende imitaties

van o.a. als Prins Filip, Elio Di Rupo, Greet

De Keyser, Bisschop Léonard,…). Hij kreeg

ook unaniem lovende commentaren op zijn

vertolkingen in ‘Spamelot’, de musical van

Monty Python in een regie van Stany Crets.

Bekende personages passeren de revue,

alsook nieuwe typetjes en Tegen de Sterren

Op-imitaties.

Wim HelsenSpijtig Spijtig SpijtigDonderdag 27 februari 2014 20.15 uur CC Ieper Het Perron Tickets: 18 euro In Januari 2013 ging Wim Helsen in première

met zijn vierde solovoorstelling. Dit schreef

daarover de pers:

De Morgen (****)

‘Meesterlijk ment Helsen de massa. Dwingt

hij tot lezen. Ontcijferen. Zoeken. Zijn dictie

imponeert, zijn taal flitst, zijn lijf vat koorts.

Alsof er om ‘s mans geest geen sluitspier

knelt. Helsen treft, Helsen troost. Helsen,

meer nog, kolkt.’

Cobra.be (*****)

‘Helsen is een fantast, wiens humor

onze verbeelding triggert, wiens

verbeeldingskracht de magie van het theater

tot zijn eigen universum maakt.’ ‘Hij laat

ons schakelen in emoties: compassie,

herkenning, aversie, angst’

HUMO

‘Het publiek eet vanaf het eerste moment

uit Helsens hand, de voorstelling wordt één

lange walk over’.

Tekst en spel: Wim Helsen

Coaching: Erwin Paulussen, Marijn

Bouwman & Randall Casaer

Techniek: Wim Dolfyn | Lichtplan: Marc Heinz

Ontwerp affichebeeld: Yvonne Roos

Gezien dit een samenwerking is, wordt de lidkaart van CC Ieper niet afgestempeld!

59

HUMOR

Foto

© J

ohan

nes

Van

de V

oord

e

58

GugaMaestroloogZaterdag 29 maart 2014 20.15 uur CC Ieper Het Perron Tickets: 16 euro Maestroloog (m,v,-gen)” :

(1) Een deskundige in het bestuderen en/of imiteren van personen die meesters zijn in hun

vak(gebied).

(2) Samentrekking van de woorden “maestro” (meester, vaak als respectbetuiging voor

iemands prestaties) en “logos” wat woord, gedachte, rede betekent. Een maestroloog

verstaat de kunst zich te verplaatsen in het denken van de andere en zodoende zijn

gedragingen en stem over te nemen.

(3) Stemmenimitator pur sang

Guga schept in deze allereerste volavond-theatershow een parallel universum waarin de

BV’s misschien dezelfde zijn, maar zichzelf overstijgen. Als Guga in de huid kruipt van Sergio

Herman of Alex Agnew, allebei meesters in hun vakgebied, verheft hij bewonderen tot een

heuse stiel. Die stiel bestaat erin ‘zichzelf te verplaatsen in het denken van de meester en

zodoende zijn gedragingen en stem over te nemen.’ Ziedaar de definitie van maestroloog, een

kunst die Guga, toevallig de bedenker ervan, tot in de diepste vezels van zijn wezen beheerst.

Vraag dat maar aan mevrouw Gunter Lamoot: “Met het licht uit”, bloosde ze, “zou ik niet

weten of nu de echte Gunter of de andere naast me in bed ligt.”

Zo ver zou Guga zijn bewondering nu ook niet drijven, maar u houdt er toch maar beter

uw hoofd bij als u hem live aan het werk ziet. Want zonder hulp van make-up of pruiken

metamorfoseert hij probleemloos van Jan Becaus via Raymond van het Groenewoud naar Tom

Boonen. En weet hij uit die gave charmante comedy te puren. Op het podium voelt Guga zich

als een onmogelijk te vangen vis in het water. Het is trouwens daar dat hij werd ontdekt. En dat

kunt u nu ook doen. Maar pas op: voor u het beseft, kruipt hij ook in ùw huid …

Spel: Guga (aka Laurent Bailleul)

Tekst: Guga en Dries Helsen

Regie: Dries Helsen

Productie: 5to9 Management (Chris Verhaeghe)

www.gugabaul.be

59

HUMOR

Henk RijckaertZwermZaterdag 17 mei 2014 20.15 uur CC Ieper StadsschouwburgTickets: 12 euro

Misschien heb je ooit al eens een zwerm

spreeuwen gezien. Misschien ook niet.

Misschien ben je ooit door een zwerm

dondervliegjes gefietst. Misschien ook niet.

Misschien heb je ooit op tv een school vissen

gezien. Misschien heb je geen tv.

De schichtige sierlijkheid waarmee een

zwerm beweegt. Hoe de zwerm plots van

richting verandert zonder dat één vogel

piept: “Drie, twee, één, naar rechts!”

Niemand zit aan het stuur, niemand bepaalt

de richting. En toch gaan ze allemaal

dezelfde kant uit.

In de zwerm bepaalt tegelijk iedereen én

niemand waar het naartoe gaat. Zo is het

ook met ons. We gaan allemaal samen een

richting uit. Wij als zwerm mensen. Niemand

zit aan het stuur, het heeft geen zin te

schreeuwen naar de chauffeur: “Naar links!”

Want niemand is de chauffeur, en we zijn het

allemaal. Wij ... de zwerm.

Henk Rijckaert (1974) is sinds de tv-reeks

Zonde van de Zendtijd een absolute

smaakmaker bij het grote comedypubliek.

COMEDYSHOWSFo

to ©

Pie

ter

Ver

haeg

he

ZOMER 2013

Re: Imagine Europe/Streetlife i.s.m. De Queeste Art vzw

We nodigen drie gerenommeerde fotografen uit om deze zomer in Ieper tentoon te stellen. Hun enige bindmiddel: ze brengen het leven in de Europese straten in beeld.

Wat doen mensen op straat, waar gaan ze naartoe? Van toeristen tot hangjongeren. We stellen negen foto’s tentoon in de binnenstad op groot formaat, daarnaast zijn er drie tentoonstellingen.

20.06.2013 - 09.09.2013 (gesloten van 08.07 tot 04.08.2013)CC Ieper Het Perron - Foto’s van Simon Wheatly (UK), Don’t call me urban. The Time of Grime. - Mauro D’Agati (It), Vucciria Series in

20.08.2013 - 09.09.2013 Inkom Stedelijke Openbare Bibliotheek Ieper

09.08.2013 - 09.09.2013Alfa en Omega zaal Stedelijke Openbare Bibliotheek Ieper Nick Hannes (B), werken uit de reeks Red Journey en The continuity of Man

19.09.2013 - 12.10.2013

Ieper in stukkenDraait de Commerce? GEVELS VAN IEPERSE HANDELSPANDEN UIT DE 19DE EN 20STE EEUW

In de reeks “Ieper in stukken” die als doel heeft archiefstukken aan een groot publiek te tonen, focussen we ons ditmaal op de winkels in Ieper en deelgemeenten.

Deze boeiende fototentoonstelling geeft ons een levendig beeld van hoe winkels en vooral etalages het straatbeeld kleurden. Een verrassend bezoek aan het Ieper van toen…De dienst Lokale Economie zorgt er bovendien voor dat een aantal foto’s deze zomer in verlaten etalages teruggevonden worden.

Bron: bestaande collecties van het Stedelijk Archief, CC Ieper, de Stedelijke Bibliotheek, Stedelijke Musea Ieper en IEPERVerbeeldt en resultaat van een publieke oproep.Org. Stadsarchief en CC Ieper

24.10.2013 - 17.11.2013

Narrenbezoek Léon de BliquyDeze narren hebben rijmpjes te rijmen, perspectieven te inspecteren, refl ecties te refl ecteren. Laat de Narren grappen overal en over alles waar over te spotten valt...

Waren er narren in Ieper?Katten uit torens, vleermuizen in het Belfort. Een duif van vrede, een leeuw in rust, namen van verdedigers verbergen de schande van vergeefse oorlog en bewaken de

poort waar trompetten luiden. Waren er narren onder hen die vielen rij per rij waar scharlaken papavers groeien?Ze droegen kleding ontworpen om strijdende geesten te misleiden, tinnen hoeden die doen alsof ze rond zijn, gesneden, gevormd door metalen regen en de kracht van de vaderlijke wil. Jassen en broeken versleten door vuur, prikkeldraad, rot en koud. Narren, die moesten vallen in een oorlogszuchtige grap om de belachelijke wil van lang vergeten troonpretendenten te sussen. Narren komen nu naar een plaats van vrede, vreugde en wedergeboorte,met kleuren, humor en een paar goed gekozen woorden om te betoveren, te verrassen of te verwarren vrienden, vijand, geestverwanten, narren en consorten...(vrij vertaald naar Léon de Bliquy)

TENTOONSTELLINGENCC IEPER HET PERRON – TENTOONSTELLINGSRUIMTE GELIJKVLOERSOpen van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur, zaterdag van 13.30 - 18.00 uur (behalve juli en augustus), zon- en feestdagen gesloten.

60 61

EXPO

60 61

EXPO

26.11.2013 - 09.12.2013

Raak - RasaWat voelt zoals het leeft? Wat lijkt zacht en voelt koud aan? Word je wel eens geraakt door de huid van een beeld? We verlangen weer naar voelbare materialen en zijn op zoek naar

echte ervaringen. Zulke ervaringen biedt RASA met haar producties aan kleine en grote mensen. Voor dit nieuwe reizende project onderzoeken we wat ons raakt in de hedendaagse kunst en waarom kunstenaars

bepaalde materialen kiezen als taal. RASA wil met RAAK de aandacht voor het zintuiglijke scherp stellen door een waaier van werken te tonen. Voor deze productie brengen we werk samen van de volgende kunstenaars: Panamarenko, Christophe Coppens, Johan Tahon, Maria Roosen, Tamara Van San, Koen Broucke, William Cobbing, Edith Dekyndt, Bart De Zutter, Arpaïs du Bois, Johan Gelper, Johanna Schweizer en Lucy and Bart. Ze maken kunst die de ruimte raakt, de materie uitpuurt.Ze maken lichamelijke sculpturen met een huid vol verhaal.

12.12.2013 - 19.01.2014

De lettenbergontwerpen BERNARD SERCU

Bernard Sercu werd geboren in december 1953. In 1979 studeerde hij af aan het Sint-Lucas te Gent. Vanaf 1980 werd hij leraar schilderkunst aan de Stedelijke Academie voor Schone kunsten in Ieper. Naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag verschijnt er in het najaar van 2013 bij uitgeverij Lannoo een monografi e over zijn werk. Samen met de presentatie van het boek ‘Bernard Sercu’ toont de kunstenaar in het Perron zijn meest recente werk: ‘De Lettenbergontwerpen’. Dit zijn 7 reeksen van 14

kruiswegstaties die hij ontwierp in opdracht van de kerkraad van Kemmel voor een nieuwe kruisweg op de Lettenberg. Daarnaast zien we een aantal werken die ontstonden naar aanleiding van de realisaties in en rond de kerk van Elverdinge in 2009.

30.01.2014 - 23.02.2014

Slakken/SporenSlakken/Sporen is een artistiek project dat de schoonheid van natuurlijke vormen en trage bewegingen onderzoekt. Het bestaat uit sculpturen, een fysieke performance en een videowerk. Het cultiveren van een ecologisch bewustzijn ligt

aan de basis van zowel de actie als de concrete uitkomst. De sculpturen werden gemaakt door verschillende beeldend kunstenaars, die

deze instructie meekregen: construeer je eigen interpretatie van een slakkenhuis in niets dan ecologische materialen. Deze sculpturen werden vervolgens gemanipuleerd tijdens een 16 uur durende performance. Van zonsopgang tot -ondergang bewogen en sleurden naakte performers langzaam de sculpturen over een lengte van 50 meter. De slakkenhuizen werden een verlengstuk van hun lichaam, een veilige plek om te rusten, een last om te dragen en zelfs de aanleiding tot spel en plezier. Aan het eind van de dag werden de sculpturen achtergelaten in hun natuurlijke habitat (een strook natuur naast een oude, ongebruikte spoorweg) waar ze nu langzaam vergaan. De performance zelf werd gefi lmd en later hermaakt tot videowerk. Het proces van vergankelijkheid wordt fotografi sch opgevolgd en weergegeven in deze tentoonstelling.

Beeldend kunstenaars: Alain Verschueren, An-Valerie Vandromme, Els van Braeckel, Gilbert Degryse, Joke Van de Casteele, Maria Sichien, Marjan Verhaeghe, Oswin Loedts, Philippe Gouwy, Raymond Simon en Simon Janssen

Performers: Brecht Hermans, Alain Verschueren, Els van Braeckel, Isabelle Stockmans, Leen Lacroix, Marieke Breyne, Pierre Van Heddegem en Rebecca Rosseel

Foto en Video: Sam Verhaert, Joao Santos en Martin Vandemoortel

Slakken/Sporen vond plaats in Ieper en werd ondersteund door de provincie West-Vlaanderen, CO7, de Vlaamse Gemeenschap en het CultuurCentrum Ieper.

Foto

© C

arin

e D

emet

er

TENTOONSTELLINGEN

62 63

13.03.2014 - 06.04.2014

Gevleugelde StadFototentoonstelling

In de aanloop van editie 2014 van de Gevleugelde Stad Ieper dompelen we u graag nog eens onder in de sfeer van de vorige editie. Een record aantal fotografen brachten het festival in beeld. We selecteerden opnieuw een 40-tal foto’s uit inzendingen. We hadden daarbij uiteraard vooral oog voor de kwaliteit van

de foto’s maar we streven er evenzeer naar een zo divers mogelijke weergave van het festival te kunnen presenteren.

24.04.2014 - 25.05.2014

Nele Tas - soloOm de vijf jaar organiseert de Stad Ieper de Louise Dehem-prijs voor schilderkunst. In aanloop van de editie van 2015 stellen we u graag deze tentoonstelling voor van de Laureate van 2010, Nele Tas. In haar expo toont ze nieuw werk rond de wooncultuur en

de ruimtelijke ordening in België. Een thema dat haar reeds langer bezighoudt en waarvan ze de schilderijen onderbrengt onder de overkoepelende titel ‘archief van het particuliere wonen’. Nele Tas (1978) woont en werkt in Antwerpen.

05.06.2014 - 04.07.2014

Britse grafi ek nui.s.m. De Queeste Art vzw

Twee jaar geleden liet CC Ieper u kennis maken met de laureaten van de prestigieuze grafi ekbiënnale van Acqui Terme, Italië. Dit jaar stellen we u graag een Brits Grafi ekproject voor. In Groot-Brittannië zijn ‘prints’ in. Ze zijn niet alleen

levendig aanwezig in de verzamelingen van het British Museum, het Victoria and Albert Museum, het Ashmolean te Oxford en de Saatchi collectie maar vinden ook gretig hun weg naar kantoren en Britse interieurs. De tentoonstelling ‘Britse grafi ek nu’, die eerder Japan aandeed, geeft een zeer representatief beeld van de verscheidenheid van de Britse grafi ek scene. Een grondige technische onderlegdheid en een onstuitbare artistieke inspiratie komen samen in een kunstvorm met quasi onbeperkte mogelijkheden.

EXPO

Foto

© L

ut V

ande

vijv

er

TENTOONSTELLINGEN

62 63

14.10.2013 - 07.11.2013

Jan Crab “België is een land vol contrasten in het midden van Europa. Ik wil ons land op mijn manier portretteren en niet hervallen in de bestaande clichés. Telkens probeer ik met

subtiele, frisse humor een ander, meer menselijk beeld te geven van mijn omgeving.”Deze vijf beelden zijn oorspronkelijk gemaakt voor het boek ‘Belgium all the way’.

Fotograaf Jan Crab gradueerde in 2004 als fotograaf aan het NaRaFi te Brussel en vervolmaakte zich aan het FAMU in Praag in 2005. Daar specialiseerde hij zich in documentaire fotografi e. De balans tussen melancholische tristesse en frisse humor zijn tekenend voor zijn veelzijdige stijl. Sinds drie jaar werkt hij als freelance fotograaf voor verschillende organisaties, bedrijven en instellingen waaronder Davidsfonds uitgeverij, verschillende toeristische diensten, de stad Antwerpen, Erfgoed Vlaanderen, ...

12.11.2013 - 05.12.2013

Bert Vereecke ‘Please, be seated’ is een conceptuele fotoreeks en gaat over

verlaten, eenzame voorwerpen wat in mijn geval stoelen zijn. De stoel is gebruikt en in veel gevallen misbruikt door de jaren heen en meestal wordt hij van de één op andere

dag achtergelaten en vergeten... en dit zonder dank! Deze soms abrupte ommekeer in zijn leven doet hem pijn. Hij was gewend van iedere dag ‘gezelschap’ te hebben, maar nu komt er niemand meer op bezoek.

09.12.2013 - 09.01.2014

Yel Ratajczak Wat is dat toch, dat we zo graag onze medemens willen bekijken of observeren? Het is één van de heerlijke en interessante eigenschappen van de fotografi e: je kan ongegeneerd en zelf bepalen hoe

lang je iemand bestudeert. Deze beelden zijn ongepolijste portretten die iets met je doen. Soms ontroeren ze, irriteren ze, brengen ze een glimlach teweeg maar allemaal tonen ze betrokkenheid. Yel Ratajczak begon haar studies met in haar achterhoofd natuurfotografe te worden, maar algauw werd ze gebeten door de portretfotografi e.

EXPO | FOTO

FOTOGRAFIECIRCUITFotografi ecircuit Vlaanderen zorgt er voor dat individuele tentoonstellingen van fotografen maand na maand langs 17 cultuurcentra in Vlaanderen kunnen reizen. Vanaf oktober sluit CC Ieper zich aan bij dit circuit. De tentoonstellingen gaan door op de tweede en derde verdiep van CC Ieper Het Perron.

64

13.01.2014 - 13.02.2014

Ignace PollentierIgnace Pollentier is architect van opleiding (Sint- Lucas in Gent) Zijn opleiding en passie voor architectuur zijn doorslaggevend voor zijn

fotografi sch werk. Aanvankelijk beperken de onderwerpen zich tot architectuurreportages van markante projecten in de moderne architectuur, zowel in binnen- als in buitenland. Later komen daar ook de reportages van eigen werk bij. In de reeks [ framed arch. ] worden voor een eerste maal een serie van deze beelden, gebundeld.

17.02.2014 - 06.03.2014

Paul Bulteel Paul Bulteel onderzoekt in zijn fotografi e dikwijls de samenhang tussen de mens en zijn wijde omgeving. Paul is een straatfotograaf die zijn beelden

vindt tijdens reizen en rondwandelen. De beelden komen uit de dagelijkse werkelijkheid, zonder enige poging tot enscenering. In veel van zijn beelden komt de mens tot uiting als een anonieme fi gurant in de publieke ruimte, optredend in allerlei scenes. Die scenes kunnen majestueus zijn of heel gewoontjes. En zeker in onze stedelijke omgeving wordt de omgeving aan ons opgelegd, niet gekozen. Onze relatie met die omgeving is daarom soms harmonieus, soms ongemakkelijk.De reeks ‘HABITAT’ geeft een fotografi sch observerend beeld van onze meer traditionele en van nieuwe relaties met de leefomgeving, soms met een vleugje verbazing en ironie.

10.03.2014 - 03.04.2014

Danny Van Der Elst ‘Girls’ toont 12 jonge vrouwen die terugdenken aan een gebeurtenis die een bepalende invloed heeft gehad op wie ze nu zijn. “Ik heb hen niet geconfronteerd met triestige gevoelens, noch gevraagd om tranen te storten voor de camera.Mijn uitgangspunt

was simpel. Ik vroeg hen, in alle vertrouwen; “wie ben jij, op dit moment, in al je schoonheid en kwetsbaarheid, met welke blik zou je kijken naar iemand die bepaald heeft wie je geworden bent, of daar een groot aandeel in heeft gehad?”.

Ik fotografeerde hen op een ongecompliceerde manier; met bestaand licht, zonder make-up of styling.Voor deze reeks ontving ik in juni 2012 een QEP Award in het genre “Portrait”, uitgereikt door de Europese Federatie voor Professionele Fotografen (FEP).”

07.04.2014 - 08.05.2014

Geert Van HertumDe reeks ‘Places’ is een reeks die handelt over plaatsen in de stad die door passanten niet gezien, maar gewoon voorbijgelopen worden. Het zijn

de plekken die je tegenkomt op weg naar je werk of school, maar die in je ooghoeken liggen. Het zijn de plekken die enkel bestaan omdat ze puur functioneel zijn, of omdat ze vergeten zijn door hun toevallige ‘architect’. Op deze plekken ontstaan vaak toevallige, spontane installaties of constructies. Omdat deze plaatsen enkel gecreëerd zijn voor hun functionaliteit is de achteloosheid waarmee men met deze ruimte om gaat gigantisch. Het gehalte aan absurditeit is enorm, en het toeval gaat hierin een gigantische rol spelen. Het enige wat je moet doen om ze te zien is beseff en dat ze aanwezig zijn en de tijd nemen om er naar te kijken. Ook voor mij is dit een zoektocht.

EXPO | FOTO

FOTOGRAFIECIRCUIT

64

12.05.2014 - 05.06.2014

Rob PutseysIn 1982 startte Rob Putseys de reisorganisatie Anders Reizen, gespecialiseerd in wandelreizen. Van dan af gingen zijn foto’s in functie staan van deze reisorganisatie: aantrekkelijke

beelden leveren bij de reisprogramma’s. Toen de commerciële bekommernis wegviel, werd fotograferen op verre en nabije reizen voor hem een echte fascinatie. Vrij snel verschoof zijn interesse van landschapsfotogratie naar het fotograferen van mensen: snapshots van gewone mensen in hun dagelijkse doen, jong en oud, op de eerste plaats geboeid door hun gezichten.

09.06.2014 - 26.06.2014

Marc Van Deun Ploeteren. Vallen, opstaan. Doordoen. Twijfelen. En dat dan weer opzij schuiven. Toch niet overmoedig worden. Een kritische kijk. Nog meer zelfkritiek. Respect voor regels, compositie en techniek. Indien nodig daarvan

afwijken. Al die ervaringen correct aanwenden. Dat lijkt me een mooie omschrijving van wat fotografi e voor mij betekent.De reeks over Brepols (verlaten drukkerij, Turnhout) is daar een goed exponent van. Met verwondering rondkijken, beroeren. Pendelen tussen registreren en interpretatie. De opgedane indrukken, ten minste een keuze ervan, eigenhandig afwerken. Zo hoort dat. Zelf doen. Vroeger in de doka en nu met de PC annex fotoprinter.Dit alles heb ik nodig om tot interessante beeldvorming te komen. Als dat bij een ander een gevoelige snaar raakt, is dat mooi meegenomen.

EXPO | FOTO

VORMINGCC Ieper werkt voor haar vormingsaanbod samen met Vormingplus Oostende Westhoek en Davidsfonds Academie. Het volledige aanbod en uitgebreide info vindt u terug op www.acci.be.

VORMING

Davidsfonds AcademieInfo: tel. 057 204 420 (Joël Decorte) en inschrijven op tel. 016 310 670 (Davidsfonds Academie) of www.davidsfonds.be/academie

De Arabische LenteOorzaken en gevolgen van de volksopstanden in het Midden-Oosten

Dinsdag 1, 8, 15 en 22 oktober 2013 14.00 tot 16.00 uur | CC Ieper Het Perron 53 euro - 47 euro (met Davidsfonds Cultuurkaart)Inbegrepen: koffi e en syllabus

Algemeen overzicht van de revolutiegolf, de revoluties in Tunesië en Egypte, de situatie in Saoedi-Arabië. Prof. Gino Schallenbergh is doctor in de Oosterse studies. Hij doceert Arabische media, modern en klassiek Arabisch, islamitische doctrine en diversiteit aan de KU Leuven en de UGent (afdeling arabistiek en islamkunde).

Washington en de wereldHet buitenlandse beleid van de VS

Dinsdag 12 en 19 november 2013 14.30 tot 16.30 uur | CC Ieper Het Perron40 euro - 34 euro (met Davidsfonds Cultuurkaart)Inbegrepen: koffi e en syllabus

Unilaterale interventiepolitiek tegenover internationale samenwerking, de belangen van de VS altijd vooropgesteld, blik verlegd naar Azië en de Stille Oceaan. Bert De Vroey is journalist bij de VRT-nieuwsredactie. Hij volgt al veertien jaar de binnen- en buitenlandse politiek van de VS. In 2011 publiceerde hij het boek De kleuren van Amerika. Spiegel voor Europa - over diversiteit in de VS.

De Nacht van de Geschiedenis: Velden van Weleer Chrisje en Kees Brants & The Trench Octet Een verhaal in woord, beeld en zang over de waanzin van de Eerste Wereldoorlog

Dinsdag 25 maart 2014 19.30 uur | CC Ieper Het Perron niet-leden: 15 euro, leden CC Ieper en Davidsfonds: 12 euro, studerende JOC-leden: 7 euroInfo: [email protected]

‘Velden van Weleer’ is een verhaal in woord, beeld en zang over de waanzin van de Eerste Wereldoorlog. Op de achtergrond beelden uit de jaren ‘14-’18 die ondersteund worden met fragmenten uit dagboeken, romans en gedichten van Belgische, Engelse, Franse en Duitse auteurs. Het mannenkoor illustreert de vier jaar idiotie van de Grote Oorlog met onder andere rauwe soldatenliederen en klassieke werken als ‘Der Graben’ van Eisler/Tucholsky. The Trench Octet is een speciaal voor deze voorstelling samengesteld koor, met tenor-, bariton- en basstemmen van het Nederlands Zangtheater. Chrisje en Kees Brants zijn ook de auteurs van Velden van Weleer: reisgids naar de Eerste Wereldoorlog.

VORMING

Vormingplus i.s.m. CultuurCentrum IeperInfo en inschrijvingen via www.vormingplusow.be of tel. 058 311 494

Mindfulnesseen vrij, bewust en vol leven in het NU door Bart Vandekerckhove (psycholoog)

Dinsdag 8, 15, 22 oktober, 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2013

19.30 tot 22.00 uur | CC Ieper Het Perron

155 euro | 115 euro (voordeeltarief)

Inbegrepen: syllabus en oefenmateriaal inbegrepen

Begrijpen en begrepen worden …de droom van elk koppel.

Workshop door Veerle Gouwy i.s.m., Gezinsbond afdeling Ieper

Donderdag 14 november 2013

19.30 tot 22.00 uur | CC Ieper Het Perron

8 euro/pp + 3 euro voor materiaal te betalen aan de docent

Dans voluitSophie Debevere

reeks 1: donderdag 3, 10, 17, 24, 31 oktober en 7 november 2013

19.30 tot 21.30 uur | CC Ieper Het Perron

reeks 2: donderdag 14, 21, 28 november en 5, 12, 19 december 2013

19.30 tot 21.30 uur

60 euro/reeks - 10 euro/avond (enkel de eerste avond van de reeks

kan apart gevolgd worden)

Say it in EnglishPraatgroep Engels met Chris Van Echelpoel

Dinsdag 8, 22 oktober, 5, 19 november en 3, 17 december 2013

19.00 tot 21.30 uur | CC Ieper Het Perron

35 euro | 26,5 euro (voordeeltarief)

Straffe madammen Lezing door Bertin Deneire over Koningin Elizabeth II

Woensdag 16 oktober 2013

19.30 tot 22.00 uur | CC Ieper Het Perron

8 euro | 6 euro (voordeeltarief)

Argentijnse tango Ludo Decreus

Woensdag 13, 20 en 27 november 2013

19.30 tot 21.30 uur | CC Ieper Het Perron

40 euro

Zen at HomeTransformeer je woning in een oord van rust en balans - Mieke Coghe

Dinsdag 22 oktober 2013

19.30 tot 22.00 uur | CC Ieper Het Perron

15 euro | 11 euro (voordeeltarief)

SjaalknooptechniekenWorkshop met Hilde Simoens

Dinsdag 19 november 2013

19.00 tot 21.00 uur | CC Ieper Het Perron

15 euro | 11 euro (voordeeltarief)

Winterse huidverzorging met etherische oliënWorkshop met Isabelle De Grande

Woensdag 13 november 2013

19.30 tot 22.00 uur | CC Ieper Het Perron

15 euro | 11 euro (voordeeltarief) + 15 euro voor materiaal te betalen

aan de docent

VORMING

66

66

FILMUNIVERSITEIT IEPER2013-2014 - 58ste seizoen i.s.m. CultuurCentrum Ieper. Alle vertoningen gaan door in CC Ieper Stadsschouwburg, op donderdagavond om 20.00 uur.

‣ INFO: Lidkaarten voor de tien vertoningen kunnen bekomen worden bij: Erik Blondeel, Canadalaan 21, 8902 Zillebeke ( tel. 057 466 045); Lutgard Vinckier, Masscheleinlaan 56, 8900 Ieper (tel. 057 217 079); Cynthia Van Gheluwe, D’hondtstraat 60, 8900 Ieper (tel. 0498 133 097). Overschrijven kan ook op rek.nr. BE38 0880 0504 2072 van Filmuniversiteit Ieper, met de duidelijke vermelding van uw naam en adres, liefst twee weken voor de start van het fi lmseizoen.

Op zaterdag 14 september 2013 vanaf 9.30 tot 12.30 uur gaat er een speciale voorverkoop van fi lmabonnementen door in de Standaard Boekhandel op de Grote Markt te Ieper.

Een individuele kaart voor de reeks van tien fi lms kost 35 euro, een gezinskaart voor twee personen 60 euro.Wie jonger is dan twintig jaar of ouder dan 65 jaar betaalt voor tien fi lms slechts 30 euro (individueel) of 55 euro (gezin).Een los ticket kost 5 euro. Leden van het CC Ieper of FilmMagie betalen slechts 4 euro op vertoon van hun lidkaart 2013-2014.

10 oktober 2013

JagtenDe pas gescheiden vader Lucas, kleuterleider in een dorp in Denemarken, wordt beschuldigd van seksueel misbruik van Klara. Hoewel het duidelijk is dat Lucas onschuldig is, wordt hij slachtoff er van massahysterie. In het dorp wil niemand meer iets met hem te maken hebben.

24 oktober 2013

Albert Nobbs Ierland, 19 de eeuw. Butler Albert Nobbs werkt in een luxueus hotel in Dublin, waar de verwende gasten op hun wenken bediend worden. Zijn collega’s vinden hem maar een vreemd mannetje. Maar hij werkt hard, en hij is niemand tot last. Hij is zo bescheiden en onopvallend dat hij er bijna niet lijkt te zijn. Daar heeft hij een goede reden voor, hij verbergt al 30 jaar een geheim.

7 november 2013

Once Upon A Time In AnatoliaIn dit intelligent misdaaddrama gaat een groep rechercheurs op zoek naar een lijk op het Turkse platteland. De moordenaar reist mee om de locatie van het lijk aan te geven. Wat volgt is een rake observatie van de verschillende karakters van de mannen, wiens lichaamstaal meer zegt dan ze willen blootgeven.

28 november 2013

Monsieur LazharIn dit prachtige hartverwarmend portret krijgt een klas in een lagere school in Montreal hulp van een interim leraar nadat hun lerares tragisch om het leven kwam. De lesmethodes van de Algerijnse leraar volgen niet altijd nauwgezet het Canadese lesplan. Wat voor de kinderen extra leuk meegenomen is.

19 december 2013

Les Neiges Du KilimandjaroDe vijftigers Michel en Marie-Claire leiden een eenvoudig en gelukkig leven, ondanks diverse tegenslagen. Een brutale overval zet hun leven op zijn kop. Het echtpaar gaat hierdoor zichzelf en hun geluk in vraag

stellen.

9 januari 2014

AmourGeorge en Anne zijn gepensioneerde muziekdocenten met een rustig bestaan in Parijs. Hun dochter Eva woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een infarct en breekt er een nieuwe fase in hun samenzijn aan. Georges verzorgt haar met al zijn kracht en liefde. De liefdesband tussen het bejaarde stel wordt door deze ziekte zwaar op de proef gesteld.

23 januari 2014

My Boy Jack1914 – R. Kipling’s enige zoon Jack, die wil aansluiten bij het leger, wordt afgekeurd wegens zijn slechte ogen. Rudyard Kipling, wendt al zijn invloed aan om Jack toch bij de ‘Irisch Guards’ te krijgen. Hij slaagt hierin en Jack vertrekt naar de loopgraven in Frankrijk. Als hij na verloop van tijd als vermist wordt opgegeven, starten zijn ouders zetten een grootschalige onderzoek. Ze zetten alles op alles om hun zoon te vinden …

6 februari 2014

Love Is All You NeedIn het zonnige en pittoreske Italiaanse Sorrento zal het huwelijksfeest van een Deens koppel plaats vinden. Niets lijkt een fantastische trouwdag in de weg te staan, totdat hun families aankomen. Deze fi lm is een romantische komedie van Oscarwinnares Susanne Bier. Een warm, grappig en uit het leven gegrepen verhaal.

20 februari 2014

Shadow DancerEen jonge Noord-Ierse moeder wordt gedwongen te kiezen tussen haar IRA-steunende familie en de Britse geheime dienst die haar probeert te rekruteren. Als ze in London wordt gearresteerd, geven de autoriteiten haar een ultimatum. Een briljante thriller!

13 maart 2014

Dans la maisonEen leraar Frans, Germain, raakt ontmoedigd door het ingeleverde huiswerk van zijn leerlingen. Het werk van één leerling, Claude, boeit hem wel. Claude verkiest echter een onopvallende plaats op de laatste rij achterin het klaslokaal. Germain moedigt Claude aan om zijn essay over een medeleerling en diens huis en huisgenoten verder uit te werken. Maar wat zijn de intenties van Claude?

FILMUNIVERSITEIT IEPER EN HET PSYCHIATRISCH CENTRUM H.HARTOrganiseren n.a.v. de ‘Werelddag van de Geestelijke Gezondheid’ een driedaagse ‘Film en psychiatrie’:

01.10.2013: Verloren jaren

03.10.2013: A single man 08.10.2013: A perdre la raisonAlle fi lmvertoningen gaan door in het auditorium van het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart om 20.15 uur. Toegangskaarten kosten 6 euro per

fi lm. Leden Filmuniversiteit Ieper op vertoon lidkaart mogen gratis binnen. Meer info en reservatie kaarten: tel. 057 239 111.

FILM

Le chat du Rabbin 5 september 2013 20.30 uur

Na ‘Gainsbourg, vie héroïque’

keert Joann Sfar voor LE CHAT

DU RABBIN terug naar zijn

animatie-roots; met behoud

van de fabel als verhaalvorm.

De kat van rabbijn Sfar is de

verteller (na het verorberen

van een papegaai kan hij

plots spreken) van een fabel

die de religieuze verschillen binnen een gemeenschap enkel uitspeelt

om de nood aan spiritualiteit en harmonie te benadrukken. Een

fabel met een boodschap dus maar vooral ook een prettig gestoorde

romantische komedie met een kat die verliefd is op de dochter van de

rabbijn en alles voor haar over heeft.

La Fée 3 oktober 201320.30 uur

Fiona Gordon en Dominique

Abel vormen een Canadees/Belgisch duo dat al sinds begin jaren

’80 knutselt aan een geheel eigen vorm van humor. Ze mixen fysieke

grappen met surrealistische invallen... Op deze wijze creëren ze een

volledig eigen universum. ‘La fée’ is hun derde langspeelfi lm na

‘L’iceberg’ en ‘rumba’. Zoals gewoonlijk werken ze voor deze fi lm

samen met de Franse regisseur Bruno Romy. Abel speelt een wat

eenzame man, Dom, die een job heeft als nachtwaker in een hotel.

Daar is hij tevreden mee, want hij wordt er met rust gelaten en kan

dus in alle vrede naar televisie kijken. Op een avond wordt die rust

echter verstoord. Om te beginnen is er een klant die per se een kamer

probeert te boeken voor hem en zijn hond, ook al zijn huisdieren

niet toegelaten. En er is vooral de mooie Fiona, die zich voorstelt als

een fee en aan Dom zegt dat hij drie wensen mag doen. Omdat hij

het beu is om te fi etsen, vraagt Dom om te beginnen een snorfi ets

en aanvullend een levenslange voorraad benzine. Over de derde

wens wil hij liever nog wat nadenken. En zo begint een avontuur dat

voortdurend een nieuwe richting kiest.

La Tête en Friche7 november 2013 20.30 uur

Met ‘La tête en friche’ werpt

de Franse veteraan Jean

Becker (‘L’été meurtrier’, ‘Dialogue avec mon Jardinier’) ons een

liefl ijk, fris, verkwikkend bloemetje van een fi lm toe. Aan u om het

voorzichtig tussen duim- en wijsvinger op te pikken.

De fi lmtitel is een variatie op ‘terre en friche’. Braakland. Grond die

bewust of onbewust aan zijn lot werd overgelaten en alleen maar ligt

te wachten om gecultiveerd te worden. Het ‘braakliggende’ hoofd uit

de titel is dat van de 45-jarige Germain, vertolkt door een robuuste

Depardieu. In een pittoresk ogend dorpje, ergens in de Charente-

Maritime, leeft klusjesman Germain. Hij is niet echt de dorpsidioot, hij

is veeleer ‘un brave type au ralenti’. Maar dan maakt hij, op een bank

in het park, kennis met de bejaarde en elegante Marguerite.

Zij zal het ‘braakliggende’ hoofd van Germain zal cultiveren.

De rouilleet d’os 5 december 2013 20.30 uur

Alweer een straff e fi lm van de

Franse cineast Jean-Jacques

Audiard. De twee hoofdrollen

zijn weggelegd voor Matthias

Schoenaerts en Marion

Cotillard. Ali (Matthias

Schoenaerts) is 25 jaar en

woont in Noord-Frankrijk. Hij

heeft geen geld, maar wel

een zoontje van 5 waar hij voor moet zorgen. Hij trekt in bij zijn zus

in Antibes en neemt enkele kleine jobs aan. In een nachtclub ontmoet

hij de mooie Stéphanie (Marion Cotillard). Ze is orkatrainster in het

waterpark in Antibes. Nadat een show met orka’s uitdraait op een

drama voor Stéphanie, brengt een nachtelijk telefoontje Ali en haar

bij elkaar.

Abel vormen een Canadees/Belgisch duo dat al sinds begin jaren

Covyetvanhaelst? Dat zijn enkele verwante zielen die droomden van ‘een vereniging die een grensoverschrijdende culturele meerwaarde aan de

streek kan bieden’, zoals het in onze statuten staat. We willen vooral niet voor de hand liggende dingen doen, zonder te willen meedeinen op

trends, laat staan trendsettend te zijn. We willen gewoon ‘ons’ publiek verwennen met kwaliteit en originaliteit, nu al meer dan 8 jaar.

We hebben al heel uiteenlopende culturele events op onze kerfstok staan. ‘Les Cinés Soirees’ zijn u misschien bekend? We bieden elke

eerste donderdag van de maand kwaliteitscinema aan. Ons aanbod bestaat uit zowel Nederlandse als Franstalige klassiekers, art house movies,

prenten die in onze streek werden gedraaid…

De fi lmvoorstellingen gaan altijd door in het unieke kader van De Barbier, Hillestraat 5 te Dranouter. De inkom bedraagt 5 euro en de deuren

gaan open om 19.30 uur. Gelieve vooraf te reserveren, want de plaatsen zijn beperkt. Dat kan via [email protected] of tel. 057 445 924.

Schrijft u zich ook in voor onze nieuwsbrief via onze website www.covyetvanhaelst.be, dan blijft u op de

hoogte van alles wat we organiseren. Want naast onze cinefi ele avonden, organiseren we in het najaar ook een

gastronomisch evenement (Soulfood) waar lekker eten samen gaat met soul en funk muziek en urban art.

68

FILM

69

68

EVENEMENT

69

Ray Cooper Voormalig OysterbandZaterdag 21 september 2013 | 20.30 uur VVK € 8 - ADD € 10

Ray Cooper kennen we vooral van zijn lange carrière bij de groep Oysterband, waar hij als basgitarist - cellist fungeerde sinds 1988 tot en met de voorbije tour van de band met June Tabor. Na de release van zijn solo album “Tales of Love, War and Death by Hanging”, begon Ray ook solo te toeren. Met zijn album bewijst hij zich niet enkel een Multi instrumentalist, maar ook een meesterlijk liedschrijver. Daarenboven speelt hij met zijn publiek als geen ander. Genoeg ingrediënten om een prachtig concert te garanderen.

The House DevilsVrijdag 11 oktober 2013 | 20.30 uur VVK € 10 - ADD € 12

The House Devils zijn een Ierse formatie rond mondharmonicaspeler/fluitist Mat walklate en zanger Matt Fahey. Walklate wordt door menig recensent de hemel in geprezen als een van de beste harmonicaspelers van de planeet. Voeg daar nog eens de prachtige zware stem van Matt Fahey, bijgestaan door Andrew Dinan op viool en Anthony Haller op bas en je krijgt de typische sound van The House Devils. Hun album ‘Crossing the ocean’ kwam vorig jaar uit en ontving internationaal lovende reacties. Kortom, als Ierse muziek je ding is, zal je niet ontgoocheld zijn…

Wannes Cappelle Solo‘Zonder Niemand’Zaterdag 9 november 2013 | 20.30 uur VVK € 12 - ADD € 15

Sinds hij met ‘Ploegsteert’, het tweede album van ‘zijn’ Zesde Metaal, de lovende recensies aan elkaar reeg, is Wannes Cappelle niet meer van achter de microfoon weg te slaan. Altijd trouw aan zijn eigen stijl en mijmeringen, maar o zo ontrouw aan vastgelegde formules. Ook nu weer verandert Cappelle de instrumenten van schouder. Na een festivalzomer met Het Zesde Metaal en een theatertournee met strijkerkwartet, zoekt hij opnieuw de intimiteit op van het huiskamerconcert. Slechts gewapend met gitaar en piano, maar ontwapenend met eerlijkheid en humor. Alleen is de tijd nu rijp voor een meer uit de kluiten gewassen huiskamer: het theater. ‘Zonder niemand’. Geen gezelschap, behalve dat van het publiek. En dat zal men geweten hebben.

¡Adios Maestro Alfredo!Zaterdag 7 december 2013 | 20.30 uur VVK € 10 / ADD € 12

Juan Masondo, Koen de Cauter, Jopie Jonkers en Dick Van der Harst brengen een eerbetoon aan Maestro Alfredo Marcucci, bekend van o.a. het orkest Tango al Sur. Marcucci was een gevierd bandoneonspeler in de gouden jaren van de tango orkesten in Zuid-Amerika. Door de crisis in de jaren ’60 vertrok hij naar het Midden-Oosten, waar hij het orkest Los Paraguayos vervoegde, dat wereldwijd succes oogstte met Latijns-Amerikaanse volksmuziek. Na 15 jaar met deze groep rond te trekken, trok Marcucci zich terug in Antwerpen, waar hij later ‘herontdekt’ werd door Dirk van Esbroeck en Juan Masondo. Zij stimuleerden hem om de bandoneon weer op te nemen en een tangoplaat op te nemen. Dat betekende het begin van een nieuwe carriere, in Belgie voornamelijk met het orkest Tango Al Sur.

Tickets & info op www.dranoutercentrum.be of Dranouter Centrum, Dikkebusstraat 234, 8950 Dranouter, tel. 057 44 69 33

70

MUZIEK

71

70

GENRE DATUM UUR LOCATIE P.

EXPO do 20.06.2013 CC Het Perron Ieper Re: Imagine Europe/Streetlife - Simon Wheatly (tot 09.09.2013) 60EXPO do 20.06.2013 CC Het Perron Ieper Re: Imagine Europe/Streetlife - Mauro d’Agati (tot 09.09.2013) 60EVENT do 04.07.2013 17.00 u. Centrum Westouter Spots op West (t.e.m. 07.07.2013) 69EXPO vr 09.08.2013 Bibliotheek Ieper Re: Imagine Europe/Streetlife - Nick Hannes (tot 09.09.2013) 60FILM do 05.09.2013 20.30 u. De Barbier Dranouter Le Chat du Rabbin 68

THEATER di 17.09.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Lazarus - De Idioot 6EXPO do 19.09.2013 CC Het Perron Ieper Ieper in stukken - Draait de commerce? (tot 12.10.2013) 60

MUZIEK za 21.09.2013 20.30 u. Dranouter Centrum Dranouter Ray Cooper 70EVENT zo 22.09.2013 12.30 u. CC Het Perron Ieper Theater in het Zadel 7

HUMOR vr 27.09.2013 20.15 u. CC Ghybe Poperinge Katinka Polderman - Polderman baart zorgen 8FILM za 28.09.2013 19.30 u. CC Het Perron Ieper Kortfilm op stap 9

MUZIEK zo 29.09.2013 18.00 u. CC Het Perron Ieper Carmina Burana met Het Iepers Kamerkoor e.a. 10FILM di 01.10.2013 20.15 u. PZ Heilig Hart Ieper Verloren jaren 67

THEATER do 03.10.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Braakland/ZheBilding - Adem 11FILM do 03.10.2013 20.15 u. PZ Heilig Hart Ieper A single man 67FILM do 03.10.2013 20.30 u. De Barbier Dranouter La Fée 68

MUZIEK za 05.10.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper P2013 12MUZIEK zo 06.10.2013 18.00 u. CC Het Perron Ieper P2013 12

FILM di 08.10.2013 20.15 u. PZ Heilig Hart Ieper A perdre la raison 67FILM do 10.10.2013 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Jagten 67

MUZIEK vr 11.10.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Percossa - Knock-out 13MUZIEK vr 11.10.2013 20.15 u. CC Ghybe Poperinge Stenzel en Kiwitz - The Impossible Concert 14MUZIEK vr 11.10.2013 20.30 u. Dranouter Centrum Dranouter The House Devils 70EXPO ma 14.10.2013 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Jan Crab (tot 07.11.2013) 63

MUZIEK do 17.10.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Het Kamerorkest Brugge olv Ning Kam - Dramatic 54MUZIEK za 19.10.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Volksliedjes van onder ‘t stof 15THEATER di 22.10.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Theater Antigone - Lange dagreis 16

EXPO do 24.10.2013 CC Het Perron Ieper Narrenbezoek - Léon de Bliquy (tot 17.11.2013) 60FILM do 24.10.2013 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Albert Nobbs 67

THEATER vr 25.10.2013 20.15 u. CC Ghybe Poperinge Raf Walschaerts - Jongen toch 17MUZIEK za 26.10.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Luka Bloom - This new morning 18MUZIEK za 26.10.2013 20.15 u. CC Stadsschouwburg Ieper Laureaat Koningin Elisabethwedstrijd piano 2013 55FAMILIE ma 28.10.2013 14.30 u. CC Het Perron Ieper Pantalone / Nat Gras - Pommeliere (3+) 19FAMILIE ma 28.10.2013 16.30 u. CC Het Perron Ieper Pantalone / Nat Gras - Pommeliere (3+) 19MUZIEK vri 01.11.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Scala & Kolacny Brothers - Black Moon 20

FILM do 07.11.2013 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Once Upon A Time In Anatolia 67FILM do 07.11.2013 20.30 u. De Barbier Dranouter La Tête en Friche 68

THEATER za 09.11.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Fred Delfgaauw - De Verteller 21MUZIEK za 09.11.2013 20.30 u. Dranouter Centrum Dranouter Wannes Cappelle solo - Zonder niemand 70EXPO di 12.11.2013 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Bert Vereecke (tot 05.12.2013) 63

MUZIEK wo 13.11.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Lloyd Cole 22THEATER vr 15.11.2013 20.15 u. CC Ghybe Poperinge T. Ruysschaert & B. Cafmeyer - ‘Menschen… in de grooten oorlog’ 23HUMOR do 21.11.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Bart Cannaerts - Wanneer gaan we nog eens bowlen? 58MUZIEK vr 22.11.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Dragonfly Orchestra 24DANS zo 24.11.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Nicole Beutler & theater Malpertuis - NB Projects 4: Still Life 25EXPO di 26.11.2013 CC Het Perron Ieper Raak - Rasa (tot 09.12.2013) 61FILM do 28.11.2013 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Monsieur Lazhar 67

MUZIEK vr 29.11.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Van Belcanto tot Verdi 55MUZIEK vr 29.11.2013 20.15 u. JC De Kouter Poperinge Michel Wuyts over zijn toeren & The Ant Band 26FAMIILIE zo 01.12.2013 15.30 u. CC Het Perron Ieper Kapitein Winokio - De winter van Kapitein Winokio (3+) 27

FILM do 05.12.2013 20.30 u. De Barbier Dranouter De rouille et d’os 68MUZIEK za 07.12.2013 20.30 u. Dranouter Centrum Dranouter ¡Adios Maestro Alfredo! 70EXPO ma 09.12.2013 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Yel Ratajczak (tot 09.01.2014) 63EXPO do 12.12.2013 CC Het Perron Ieper Bernard Sercu 60 - De lettenbergontwerpen (tot 19.01.2014) 61

MUZIEK za 14.12.2013 20.15 u. CC Ghybe Poperinge Keruna - Women’s voices 28MUZIEK zo 15.12.2013 18.00 u. CC Het Perron Ieper Ishtar samen met Westhoek Consort, koren en Frank Degruyter

Tussen donker en licht 29

OVERZICHT CULTUUR | 2013-2014

71

FILM do 19.12.2013 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Les Neiges Du Kilimandjaro 67MUZIEK do 19.12.2013 20.15 u. CC Het Perron Ieper Christmas with Anúna – A whisper of paradise 30MUZIEK vr 03.01.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Recht op liefde - hommageconcert Edith Piaf 56

FILM do 09.01.2014 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Amour 67EXPO ma 13.01.2014 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Ignace Polentier (tot 13.02.2014) 64

THEATER do 16.01.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper De Spelerij - Vrijdag 31MUZIEK vr 17.01.2014 20.15 u. CC Ghybe Poperinge Bar Sanseveria - Bakje Troost 32

FILM do 23.01.2014 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper My Boy Jack 67THEATER vr 24.01.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Kommil Foo - Breken 33MUZIEK za 25.01.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Jef Neve - Sons of the new world 34EXPO do 30.01.2014 19.00 u. CC Het Perron Ieper Slakken/sporen (tot 23.02.2014) 61

FAMILIE za 01.02.2014 14.00 u. OC Rookop Reningelst Laika - Nipt (6+) 35FAMILIE za 01.02.2014 17.00 u. OC Rookop Reningelst Laika - Nipt (6+) 35HUMOR za 01.02.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Walter Baele - Het leven zoals het zeker niet is 58THEATER di 04.02.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Braakland/ZheBilding & De Queeste - Angst 36

FILM do 06.02.2014 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Love Is All You Need 67MUZIEK za 08.02.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Herman Van Veen - Voor een kus 37MUZIEK do 13.02.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Raymond van het Groenewoud - Bijna Volwassen 38MUZIEK vr 14.02.2014 20.15 u. CC Stadsschouwburg Ieper Ensemble Bel’Ayre - In Savòr 56MUZIEK za 15.02.2014 20.15 u. JC De Kouter Poperinge Maya’s Moving Castle & fuif 39EXPO ma 17.02.2014 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Paul Bulteel (tot 06.03.2014) 64FILM do 20.02.2014 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Shadow Dancer 67

MUZIEK zo 23.02.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper I Muvrini - Tour polyphonique 2014 40HUMOR do 27.02.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Wim Helsen - Spijtig spijtig spijtig 58MUZIEK vr 28.02.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Daan - Le Franc Belge 41FAMILIE ma 03.03.2014 15.30 u. CC Het Perron Ieper 4Hoog - Keik (3+) 42

EXPO ma 10.03.2014 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Danny Van Der Elst (tot 03.04.2014) 64EXPO do 13.03.2014 CC Het Perron Ieper Fototentoonstelling Gevleugelde Stad (tot 06.04.2014) 62FILM do 13.03.2014 20.00 u. CC Stadsschouwburg Ieper Dans la maison 67

MUZIEK do 13.03.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Het Kamerorkest Brugge o.l.v. Ning Kam - Dances 54THEATER vr 14.03.2014 20.15 u. CC Ghybe Poperinge Tableaux nr 1 - Marathon Five O 43MUZIEK za 22.03.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Kleinkunsteiland - Humor was nooit ver weg 44MUZIEK za 22.03.2014 20.15 u. Sint-Jacobskerk Ieper St.-George Quintet 57MUZIEK za 22.03.2014 20.15 u. Parochiezaal Watou Wannes Cappelle solo - Zonder niemand 45HUMOR za 29.03.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Guga - Maestroloog 59MUZIEK za 29.03.2014 20.15 u. CC Ghybe Poperinge Folgozán - De Groote Oorlog van de Kleine Belg 46MUZIEK zo 30.03.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Cuca Roseta - Fado 47FAMILIE zo 06.04.2014 15.30 u. CC Het Perron Ieper Theater FroeFroe - Repelsteel (6+) 48

EXPO ma 07.04.2014 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Geert Van Hertum (tot 08.05.2014) 64MUZIEK vr 11.04.2014 20.15 u. Sint-Bertinuskerk Poperinge Gospodi - Slavisch-byzantijnse gezangen 57EVENT vr 11.04.2014 20.00 u. Centrum & vestingen Ieper Gevleugelde Stad 49EVENT za 12.04.2014 14.30 u. Centrum & vestingen Ieper Gevleugelde Stad 49EVENT zo 13.04.2014 14.30 u. Centrum & vestingen Ieper Gevleugelde Stad 49EXPO do 24.04.2014 CC Het Perron Ieper Nele Tas - solo (tot 25.05.2014) 62

THEATER di 29.04.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Hotel Modern - De Grote Oorlog 50THEATER za 03.05.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper Theater Zuidpool - Faust ofte Krakeling beneden de

louteringsberg 51EVENT za 10.05.2014 20.15 u. Centrum Ieper Vredesfeesten 52EXPO ma 12.05.2014 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Rob Putseys (tot 05.06.2014) 65

THEATER do 15.05.2014 20.15 u. CC Het Perron Ieper NTGent - God van de Slachting 53HUMOR za 17.05.2014 20.15 u. CC Stadsschouwburg Ieper Henk Rijckaert - Zwerm 59EXPO do 05.06.2014 CC Het Perron Ieper Britse grafiek nu (tot 04.07.2014) 62EXPO ma 09.06.2014 CC Het Perron Ieper Fotografiecircuit: Marc Van Deun (tot 26.06.2014) 65

GENRE DATUM UUR LOCATIE P.

Wenst u op de hoogte te blijven van de activiteiten van het CultuurCentum Ieper? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief

via www.acci.be. Deze nieuwsbrief bezorgt u het laatste nieuws over de komende voorstellingen, informeert u over

voor- en nabesprekingen en blikt terug op de voorbije hoogtepunten.

OVERZICHT CULTUUR | 2013-2014

72

72

GROTE MARKT

p/a CultuurCentrum Ieper | Fochlaan 1 - 8900 Ieper tel. 057 239 480 | [email protected]

www.acci.be

NMBS STATION