REVISTA AVOKATI i POPULLIT Nr. 4

download REVISTA AVOKATI i POPULLIT Nr. 4

of 32

 • date post

  03-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  249
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of REVISTA AVOKATI i POPULLIT Nr. 4

 • 1

  BOTIM PERIODIK I INSTITUCIONIT T AVOKATIT T POPULLIT NR. 4 PRILL 2015

  SPITALET

  GRAT 50% T KUOTAVE ENERGJIA & FAMILJET ME NDIHM EKONOMIKE KODI I PUNS PUNONJSIT E POLICIS S BURGJEVE

  PERFUNDIMET JO OPTIMISTE T NJ RAPORTI T PARAQITUR NGA AVOKATI I POPULLIT N KUVENDIN E SHQIPRIS. FAR DUHET BR PR TI RIKTHYER SHNDETSIN QYTETARIT?

 • 2

  INTERVIST

  BOTIM PERIODIK I INSTITUCIONIT T AVOKATIT T POPULLIT NR. 4 PRILL 2015

  PRMBAJTJE

  EDITORIAL

  RAPORT

  KOMENT

  KOMUNITET

  REKOMANDIM

  REKOMANDIM

  INTERVIST

  03

  04

  08

  12

  16

  18

  21

  NSE I HUMB PARAT, KE HUMBUR PAK. NSE E HUMB SHNDETIN, KE HUMBUR SHUM

  GJENDJA E SPITALEVE N SHQIPRI

  NGA PRO.DR ISUF KALO

  AKTIVITETE T AP

  FALJEN E DETYRIMEVE T ENERGJIS PR FAMIJLET ME NDIHM EKONOMIKE

  RESPEKTIMI I T DREJTAVE T PUNONJSVE T POLICIS S BURGUT

  FLET AKTIVISTI I SHOQRIS CIVILE, SAZAN GURI

  Kryeredaktore: Elona Demollari

  Print: Adel CO sh.p.k.

  Design: Erind Osmani

  Institucioni i Avokatit t Popullit

  Blv. Zhan DArk, Nr. 2, Tiran Email: ap@avokatipopullit.gov.al Tel: 04 2 380 300, 04 2380 333 Fax: 04 2 380 315

  BORDI I ETIKS

  IGLI TOTOZANI

  ENIO HAXHIMIHALI

  ARBEN SHKEMBI

  ETILDA GJONAJ

  ERMIR KAPEDANI

  FATBARDH ZENELI

  MIMOZA GJIKA

  DENIS MINGA

  REKOMANDIM24AP: 50% TE KUOTAVE ZGJEDHORE T JEN GRA

  LARG DHE AFR NESH

  KNDI I EKSPERTIT

  SUGJERIME

  26

  28

  30

  LAJME SHKURT NGA BOTA

  KRITERET E PRANUESHMRISES NJ KRKESE PARA GJEDNJ

  MENDIME DHE KOMENTE MBI KODIN E PUNS

 • 3

  E drejta pr kujdes shndetsor sht nj e dre-jt themelore e njeriut, ku rolin themelor e luan shteti si garantues i siguris s pacientit bazuar ne mosdiskriminim. Sistemi yn shnde-

  tsor duhet t reflektoj vlerat shtetrore, profesionale dhe shoqrore si dhe nevojat pr cilsi t shrbimeve shndetsore, t ofroj vlera n kontekst t profesion-alizimit t mirfillt, si dhe ngritje e zhvillim profesional t t gjith profesionistve shndetsor n secilin nivel.

  Shndeti sht nj aspekt shum i rndsishm i jets njerzore. Madje, n mnyr disi filozofike, shpeshher njerzit i referohen konceptit t shndetit si nj qllim m vete i ekzistencs. Shrbimet e kujdesit shndetsor jan ndrhyrjet mjeksore, pr t rritur mbrojtjen dhe trajtimin shndetsor nprmjet parandalimit, diagnosti-kimit, masave kurative dhe rehabilituese t siguruara nga ana e ofruesve t regjistruar t kujdesit shndetsor.

  Nj ndr aspektet kryesore t shndetit publik sht ndrmarrja e veprimeve pr kufizimin e pabarazis n lid-hje me prfitimin e kujdesit nga t tr qytetart, pavar-sisht nga kufizimet financiare, gjeografike, sociale, kul-turore, arsimore, etj, q ata mund t ken, n mnyr q ata t ken akses n pasjen e shrbimeve shndetsore.

  Kto politika t shndetit publik kan patur nj ndi-kim shum t madh n bot sidomos gjat viteve t fundit pr shkak t prpjekjeve t prbashkta q bj-n vende t ndryshme n lidhje me programet dhe projektet e shndetit publik.

  Koncepti i cilsis s jets n ditt tona shihet i lid-hur ngusht me lirit dhe t drejtat e njeriut dhe t drejtn pr t krkuar dhe arritur lumturin. Lumturia sht e vshtir pr tu matur sepse sht nj koncept jo real, por parametrat e komoditetit, rritja e t ard-hurave, etj mund t japin nj vlersim. Cilsia e jets sht nj koncept i rndsishm n fushn e zhvillimit ndrkombtar pasi ajo lejon t bhen analiza dhe t arrihet n prfundime n lidhje me jetesn dhe shn-detin e njerzve n vende t ndryshme t bots.

  Qllimi i Banks Botrore sht t punojm pr nj bot t lir nga varfria, dhe me varfri kuptojm

  mungesn e realizimit t nevojave themelore t njeriut t tilla si: ushqimi, uji, strehimi, liria, qasja n kujdesin shndetsor, arsimi dhe punsimi.

  N fushn e kujdesit shndetsor, cilsia e jets ka t bj me shmangien dhe eliminimin e shkaqeve dhe efekteve t smundjeve q jan t rrezikshme, kr-cnuese dhe jo t rrezikshme e krcnuese pr jetn e individit. N aspektin shndetsor, cilsia e jets sht shkalla n t ciln nj person gzon mundsit e rndsishme t jets.

  T drejtat e njeriut nuk sht vetm nj term i prgjithshm q prfaqson nj simbol t shoqris son bashkkohore, por edhe reflektim i nj percep-tim t prbashkt mbi vlerat njerzore. Deklarata Uni-versale pr t Drejtat e Njeriut njeh dinjitetin e lindur dhe t drejtat e barabarta dhe t patjetrsueshme t t gjith antarve t familjes njerzore. sht pikr-isht n baz t ktij koncepti pr personin, dinjitetin dhe barazin e t gjitha qenieve njerzore, mbi t cilin u zhvil-lua nocioni i t drejtave t pacientve. Kuptimi i t dre-jtave baz t individit ndihmoi q t merrnin form e t njiheshin e respektoheshin, si nga shteti ashtu dhe nga mjekt, t drejtat e pacientve si qenie njerzore.

  Avokati i Popullit gjykon se angazhimi i strukturave shndetsore pr prmirsimin e gjendjes s sistemit shndetsor n vendin ton, do ende pun dhe pr-pjekje t vazhdueshme, q qytetart t ken qasje n shrbime shndetsore t cilsis sa m t lart, pa dallim feje, race, ngjyre,perkatesie gjinore etj.

  Ne angazhohemi se do vazhdojm t kemi nj vmndje t veant n respektim t dinjitetit t pa-cientit si dhe plotsimit t nevojave t tij pr kujdes shndetsor dinjitoz. N kt rrug te vshtir por jo t pamundur pr prmirsimin e situats shndetsore n vend, ne krkojm bashkpunim dhe shkmbimim t ndrsjellt informacioni me t gjith aktort dhe faktort e ktij procesi.

  Igli TotozaniAvokat i Popullit

  NSE I HUMB PARAT, KE HUMBUR PAK. NSE E HUMB SHNDETIN, KE HUMBUR SHUM

  Nga IGLI TOTOZANIAvokat i Popullit

  REKOMANDIM

 • 4

  DOSJE

  Institucioni i Avokatit t Popullit, gjat veprim-taris s tij i ka kushtuar rndsi t veant kujdesit shndetsor. Duke vler-

  suar kt t drejt, si nj prej shtjeve m t rndsishme t nj shteti social, si dhe ele-ment t rndsishm t se drejts q ka do individ pr t jetuar i shndetshm, veprim-taria e Avokatit t Popullit gjat viteve 2011-2012-2013, sht fokusuar ne inspektime n Qendrat Spitalore t Shndetit

  PROBLEMATIKAT DHE GJENDJA E SPITALEVE N SHQIPRI

  Mendor, n Spitalet Rajonale n t gjith vendin si dhe ankesat individuale ardhur pran institu-cionit ton.

  Rndsia e ktij procesi qn-dron jo vetm ne evidentimin e gjendjes se respektimit dhe zbatimit t ligjit, i cili reflekton respektimin e t drejtave dhe lirive t individit n kto institu-cione, por dhe pr vlersimin e funksionimit t strukturs institucionale, t prshtatur me profesionalizm, sipas stan-dardeve t krkuara konform ligjit, si dhe vlersimit t kush-teve infrastrukturore ekzistuese n ambientet e ktyre insti-tucioneve. N kt raport u prezantuan gjetjet kryesore dhe rekomandimet pr prmirsi-min e shrbimit shndetsor.

  Sigurimi i qasjes s plot dhe i prmirsimit t sistemit t ku-jdesit shndetsor n t gjitha nivelet dhe pr t gjith qytetart mbetet ende sfid pr shtetin dhe shoqrin shqiptare.

  Kujdesi shndetsor sht trsia e masave dhe veprim-tarive t ndrmarra nga institu-cionet e kujdesit shndetsor, punonjsit shndetsor dhe shtetasit me qllim prmirsimin e mirqenies fizike, mendore e sociale, si prcaktohet n Kush-tetutn e Organizats Botrore t Shndetsis. Shrbimet e kujdesit shndetsor prfshijn ndrhyrjet mjeksore, pr t rritur mbrojtjen dhe trajtimin shnde-tsor nprmjet parandalimit, diagnostikimit, masave kurative dhe rehabilituese t siguruara nga

  Lindita Xhillari

  NDIHMS KOMISIONERE

  RAPORT I VEANT

 • 5

  ana e ofruesve t regjistruar t kujdesit shndetsor. E drejta pr kujdes shndetsor sht nj e drejt themelore e njeriut, ku rolin themelor e luan shteti si garantues i siguris s pacientit bazuar ne mosdiskriminimin.

  Ministria e Shndetsis ka si mision realizimin e politiks shndetsore t programit t Qeveris. Ministria e Shndet-sis harton politikn shndet-sore n shkall vendi, prcakton zhvillimin dhe planifikimin e shrbimit shndetsor n nivel kombtar dhe sipas zonave. harton legjislacionin q prcak-ton marrdhniet n fushen e ruajtjes dhe mbrojtjes s shn-detit dhe zbaton me rigoroz-itet legjislacionin n fushn e shndetsis. Harton strategjin e zhvillimit shndetsor dhe taktikat e vnies n jet t pro-gramit t Qeveris. Studion dhe harton programin e investimeve n zhvillimin e infrastrukturs s shrbimit shndetsor.

  Kryen drejtimin operativ t shrbimit shndetsor n shkall kombtare dhe sipas zonave. Trajtimi korekt i qytetarve bazuar n ligj dhe rrespektimi i plot i t drejtave dhe i lirive themelore t njeriut, t prcaktuara me kon-venta ndrkombtare;

  Sigurimi i qasjes s plot t kujdesit shndetsor n t gjitha nivelet dhe pr t gjith qytetart, duke siguruar pr per-sonat me aftsi t kufizuara, nj qasje t leht fizike

  Cilsia: Aplikimi i standardeve ndrkombtare n procesin e organizimit dhe zhvillimit t buri-meve t kujdesit shndetsor n pun, trajnim dhe edukim, liensim, udhzime etike dhe n mbrojtje t shfrytzuesve t shrbimeve.

  Ndershmria dhe prgjegjsia: Prdorimi i ndershm dhe me

  prgjegjsi i mjeteve finan-ciare publike, si dhe ushtrimi transparent i kompetencave gjat zbatimit t kujdesit shndetsor.

  Gjithprfshirja dhe jo diskriminimi: Kujdes shndetsor i barab-

  art pr t gjith qytetart duke siguruar standardet gjat prmbushjes s krkesave n t gjitha nivelet e kujdesit shndetsor, si dhe sigurimi i kujdesit shndetsor pa dis-kriminim n baz t gjinis, kombit, racs, ngjyrs, gjuhs, fes, bindjeve politike gjen-djes sociale, statusit pronsor, shkalls s aftsive fizike dhe mendore, statusit familjar dhe moshs.

  KUADRI LIGJOR

  Kuadri ligjor, mbi bazn e t cilit Avokati i Popullit ka ushtruar veprimtarin e tij n kt fush t t drejtave t njeriut, me qllim mbrojtjen dhe garantimin e saj, ka t bj me:

  Kushtetutn e Republiks s Shqipris, Ligjin Nr.10 107, dt.30.03.2009 Pr Kujdesin Shndetsor n Republikn e Shqiprise, Ligjin Nr.44/2012 Pr Shndetin Mendor, Ligjin Nr.7870, dat 13.10.1994 Pr Sigurimet Shndetsore ne Repub-likn e Shqipris,

  Vijon n faq