REISDOSSIER ZOMER 2016

of 26 /26
REISDOSSIER ZOMER 2016 © JEKA 2016

Embed Size (px)

Transcript of REISDOSSIER ZOMER 2016

Page 1: REISDOSSIER ZOMER 2016

REISDOSSIER ZOMER 2016

© JEKA 2016

Page 2: REISDOSSIER ZOMER 2016

2

INLEIDING Adelboden ligt op een zonneterras (op 1 400 m boven de zeespiegel), aan de voet van de Wildstrubel (3 242 m boven de zeespiegel) in het Engstligental, in het westen van het Berner Oberland. Er wonen ongeveer 3.500 mensen.

Door zijn zeer gunstige ligging is Adelboden een waar bergparadijs: zelfs in de winter gemiddeld 9 uur zon per dag! Het is bovendien een erkend klimatologisch kuuroord.

Navigatie Dit reisdossier in pdf-formaat is voorzien van bladwijzers (‘bookmarks’) om de navigatie doorheen het document te vergemakkelijken. Eventueel dien je deze bladwijzers nog expliciet zichtbaar te maken in je je PDF-reader.

Opgelet !

Inleveren van de bestellingen voor de activiteiten en/of excursies:

De teksten en prijzen in dit reisdossier zijn gebaseerd op gegevens, tarieven, taksen en wisselkoersen ons bekend op 15/03/2016.

Uiterlijk vrijdag 13 mei 2016 moet je bestelling bij JEKA toekomen.

Page 3: REISDOSSIER ZOMER 2016

3

BEZIENSWAARDIGHEDEN Hoog in de bergen, onder een stralende zon en gefundeerd op een rijke geschiedenis: Adelboden loopt gewoon over van de bezienswaardigheden!

Alpentuin bij Hörnli De alpentuin bij Hörnli is alleen al door de geur van de vele kruiden en alpenbloemen zeker een bezoekje waard. Weidse uitzichten en de kleuren- en geuren-pracht van de alpenflora: een festijn voor ogen en neus!

Cholerenkloof Tussen ruwe rotswanden speelt zich een imposant water-schouwspel af. In de kloof zijn bruggen en trappen gebouwd, zodat je dichter bij het wassende water kan komen. Neem een regenjasje mee, want door het opspattende water is er amper een droog plekje te vinden!

Dorpskerk Adelboden In het centrum van het dorp vind je de dorpskerk, die gebouwd werd in 1433. Op de gevel van de kerk, bij de ingang en bij de ramen van de kerk zijn zeer bekende fresco's te bewonderen. De kerk is alle dagen open van 9.00 tot 16.00 uur.

Heimatmuseum De zeden en gebruiken, doorheen de geschiedenis, van het Engstligental worden in een tentoonstelling in beeld gebracht in het Heimatmuseum. Het museum ligt tegenover Ciné Rex en is iedere woensdag open, van 14.00 tot 17.00 uur. Prijs 2016: CHF 4,- p.p. (volwassenen); CHF 2,- (kinderen), of CHF 100,- per groep www.adelboden.ch

Page 4: REISDOSSIER ZOMER 2016

4

Houtbewerkers Zonder moeite snijden Robert Trummer en zijn zoon de mooiste ornamenten en beelden uit hout. Ze snijden speciaal voor de scouts en gidsenbeweging badges en souvenirs. De wandeling er naartoe is prettig om te doen, en je kan een bezoek aan Robert Trummer makkelijk combineren met een trip naar de Cholerenschlucht. Let wel: zondag gesloten !

Kaasmakerij Bij het bezoek aan de kaasmakerij waan je je 100 jaar terug in de tijd. Hier kan je zien en proeven hoe de kaas op traditionele wijze boven een open vuur gemaakt wordt.

Prijs 2016: kabelbaan, bezoek kaasmakerij inbegrepen: - CHF 20 p.p. (volwassenen) - CHF 12 p.p. (kinderen) kabelbaan, bezoek kaasmakerij & lunch (spaghetti of chicken nuggets) inbegrepen: - CHF 34 p.p. (volwassenen) - CHF 22 p.p. (kinderen)

"Onze chalet" (Wereld Gidsen Chalet) Het eerste van de 4 World Guides Centres en dus de moeite waard voor alle scouts en gidsen. Je bent er elke dag welkom vanaf begin juni tot eind oktober (vooraf boeken is wenselijk). Er zijn geleide bezoeken tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur. Prijs 2016: CHF 5 p.p. Een kleine souvenirshop verkoopt postkaarten, badges, T-shirts e.d.

Pochtenkessel Aan de samenvloeiing van 2 beken, de Engstligenbach en Tschentenbach heeft er zich door eeuwenlange erosie een enorm diepe, natuurlijke wandtrechter gevormd. Dit indrukwekkend natuur-fenomeen ligt op zo'n 20 min wandelen van de Cholerenschlucht, zodat je de twee kan combineren.

Page 5: REISDOSSIER ZOMER 2016

5

ACTIVITEITEN Je trekt niet naar de bergen om er op je stoel te gaan zitten. Maak je keuze uit de mogelijke activiteiten zodat je JEKA-vakantie spettert van de actie!

Geef je bestelling wel vooraf tijdig door aan JEKA (uiterlijk 13 mei 2016 !)

Abseiling Deze activiteit gaat door in de Cholerenkloof, op 1 uur wandelen van Adelboden en wordt georganiseerd door de Adelboden Alpine School. Duur: 2u30 tot 3u30 afhankelijk van de grootte van de groep. Start: om 09u00 of om 13u00 Prijs 2016: CHF 49 p.p. (inclusief materiaal, instructie)

Adventure park Beleef aan de Rehärtibrug de ultieme kick en voel de adrenaline door je aderen stromen.

Onder het toezicht van ervaren monitoren krijg je de kans om de grenzen van je durf af te tasten.

Heb jij genoeg lef om achterwaarts van een brug te springen?

Prijs 2016 (groepstarieven: min. 10 pers.): - Adventure Park Light programma: CHF 35 p.p. Inbegrepen: 2x afdalingen van de brug, 2x touwenbrug, 2x flying fox - Adventure Park Full programma: CHF 55 p.p. Inbegrepen: 2x afdalingen van de brug, 2x touwenbrug, 2x flying fox, 1x pendulum jump vanaf de brug - ADVENTURE VOORDEELPAKKETTEN > Adelboden adventures 'relaxed': CHF 72 p.p. = Adventure Park Light programma + rappel Cholerenschlucht > Adelboden adventures 'climbing': CHF 62 p.p. = Adventure Park Light programme + klimmen aan Steigelfluh > Adelboden adventures 'challenge': CHF 79 p.p. = Adventure Park Light programme + beklimming van de Chaligang (via ferrata)

Page 6: REISDOSSIER ZOMER 2016

6

Bergspelen Bergspelen in Engstiligenalp Inbegrepen: kabelbaan heen en terug naar Engstiligenalp Activiteiten: koe melken (plastic koe), hamerspel, ballengooien naar koeienbellen, hoefijzerwerpen, kaasbol rollen De groepsleider krijgt bij de aanvang instructies en is dan verantwoordelijk voor de uitvoering van de spelen Duur: 2 uur Prijs 2016: CHF 23,- (volwassenen); CHF 15 ,- (kinderen < 16 jaar)

Mountain fun combo (hele dag) Inbegrepen: kabelbaan heen en terug, bezoek kaasmakerij, bergspelen in de namiddag

Prijs 2016: zonder maaltijd volwassenen kinderen (-16 jaar) Kabelbaan heen en terug & bergspelen 23,00 CHF 15,00 CHF Kabelbaan heen en terug, bergspelen & kaasmakerij 28,00 CHF 20,00 CHF supplement maaltijd chicken nuggets + frietjes of spaghetti 14,00 CHF 10,00 CHF

Bergtochten Het fascinerende decor van de Zwitserse bergen is waarschijnlijk een van de voornaamste redenen voor de keuze van je vakantiebestemming.

Hieronder vind je enkele praktische inlichtingen en tips met het oog op een vlot en veilig verloop van de door jou geplande tochten.

TOCHTEN Om de mogelijkheden van de individuele deelnemers en de groep te observeren, start je het best met een "rustige" inlooptocht. Dergelijke bescheiden tochten vind je in de buurt van je logement. Vervolgens kies je tochten uit volgens de interesse en de mogelijkheden van de groep: fauna, flora, een top bereiken, naar een bergmeer of een berghut, een één- of tweedaagse tocht... Vertrek altijd vroeg. De voormiddag levert de beste weersomstandigheden voor bergtochten. In de bergen zijn plotse weersveranderingen in de namiddag immers niet ongewoon.

BERGGIDSEN JEKA doet een beroep op de Alpinschule Adelboden, een lokale bergschool onder leiding van Hans Hostettler, die beschikt over bekwame en gemotiveerde gidsen. Een gids neemt een groep van ongeveer 10 à 12 personen mee de bergen in. Voor het vertrek zal hij met je groep de tocht bespreken. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de weersomstandigheden neemt hij dan de beslissingen voor het welslagen van de geplande tocht. Prijs 2016: vanaf CHF 550 per gids per dag (tot 15 personen per gids). In de prijs is geen kabelbaan inbegrepen.

BERGHUTTEN Overnachten in een berghut is een unieke belevenis, voor vele groepen het hoogtepunt van hun vakantie. Vanuit een berghut beklim je gemakkelijk een hoger gelegen top en geniet je van de prachtige natuur op grote hoogte.

Page 7: REISDOSSIER ZOMER 2016

7

WANDELEN Beleef de pure natuur op de meer dan 200 km wandelwegen, waarvan vele wegen zonder grote hoogteverschillen: koele bossen, bloeiende alpenweiden, grazende koeien, spetterende bergbeken, stuivende watervallen en berghellingen vol blauwe gentiaan. Wekelijkse tochten met begeleiding: - wild bekijken met een jager - botanische wandelingen - bezichtiging van de alpenkaasmakerij Overigens brengen de bergbanen je naar de mooist gelegen uitzichtpunten en de beginpunten van de wandelingen. Gemoedelijke restaurants en openbare picknickplaatsen nodigen uit om even te vertoeven langs de weg. In Adelboden vind je wat je wandelhart begeert, van korte wandelwegen tot veeleisende dagtoeren. Informatie in het Tourist Center: wandelkaarten, panoramakaarten, wandelideeën en wandelbegeleiders.

Bowling In de nieuwe Adelboden Sport Arena zijn er 6 banen beschikbaar. Open: ma. – zat. 10u tot 23u en zon. van 10u tot 18u. Prijs 2016: CHF 40 per baan, per uur + huur schoenen CHF 2,50 p.p.

Canyoning Spectaculaire afdaling van een kloof met o.a. waden door de rivier, springen in waterbekkens, rappel door watervallen,... Je krijgt een waterdicht rubberen pak dat je beschermt en isolerend werkt.

Canyoning Alpine School Deze activiteit gaat door op de Grimsel Pas, op 2 uur rijden met de bus vanuit Adelboden en wordt georganiseerd door de Adelboden Alpine School. Duur: dagactiviteit waarvan je ongeveer 4 uur in de canyon doorbrengt. Leeftijd: vanaf 14 jaar Prijs 2016: CHF 115 p.p. inclusief materiaal en gekwalificeerde monitoren. Transport niet inbegrepen in de prijs.

Canyoning met Interlaken Outdoor Gevarieerd aanbod volgens leeftijd en vaardigheid, georganiseerd door Interlaken Outdoor. Duur: je zal tussen de 2 tot 4 uur doorbrengen in de canyon. Leeftijd Prijs 2016 (inclusief materiaal en gekwalificeerde monitoren) Canyoning Interlaken (easy) + 12 jaar CHF 90,- p.p. Canyoning Grimsel (intermediate) + 14 jaar CHF 130,- p.p. Canyoning Chli Schleire (Advanced) + 14 jaar CHF 170,- p.p. Transport niet inbegrepen in de prijs.

Page 8: REISDOSSIER ZOMER 2016

8

Chocolate Show Interlaken Elke dag om 17u is er in Interlaken een ‘Chocolate Show’ in het Grand Café Restaurant Schuh. Je kan zien hoe de chocoladeproducten gemaakt worden en zelf uitproberen om een echte ‘chocolatier’ te worden. Prijs 2016: CHF 16,- p.p. (je zal CHF 8,- p.p. terugkrijgen in de vorm van een voucher die je kan ruilen in de shop) www.schuh-interlaken.ch

Kabelbanen In en rond Adelboden zijn er verschillende kabelbanen (Bergbahnen) die je tot bijna 2 000 meter hoog kunnen brengen: - Adelboden (1.353 m) - Schwandfeldspitz (1.940 m) - Adelboden (1.353 m) - Sillerenbühl (1.978 m) - Adelboden (1.353 m) – Oey - Geils (1.707 m) - Hahnenmoos (1.956 m) - Unter dem Birg - Engstligenalp (1.964 m) - Elsigbach (1.250 m) - Elsigenalp (2.027 m) Ze zijn dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur. Een "Regionalpass" voor 1, 2, 6 of 7 dagen is het voordeligst. Ze zijn te koop in het Toeristenbureau of aan de kassa van de kabelbanen.

Prijzen 2016 (1 dag): volwassenen: CHF 31,00 p.p. kinderen < 16 jaar: CHF 17,00 p.p. 5 CHF waarborg per kaart. Speciaal tarief: dagkaart voor JEKA groepen, geldig op Silleren, Hanenmoos en Tschentenalp Prijs 2016 CHF 16.00 p.p. CHF 5 waarborg per kaart.

Klimmuur De berggidsen leren je hier de eerste knepen van het rotsklimmen op de klimmuur. Deze klimmuur kan je vinden in het centrum van Adelboden. Je hebt de keuze tussen 4 niveaus, van gemakkelijk naar moeilijk.

Prijs 2016 (materiaal inbegrepen): groepen van 15 tot 50 pers.: CHF 25 p.p.

Je kan de klimmuur elke maandag en donderdag tussen 18.00 en 22.00 uur aan dit tarief 4 maal beklimmen, dit wel zonder de deskundige uitleg van een monitor.

Organisatie: Alpine School Adelboden.

Page 9: REISDOSSIER ZOMER 2016

9

Klimtoren Silleren Een echte klimtoren met een touwenparcours, uniek in zijn soort in Zwitserland, bestaande uit 4 levels. Hoe hoger je gaat hoe moeilijker het wordt. Eenmaal je het hoogste platform hebt bereikt, heb je een geweldig uitzicht. Het ligt bovenaan de top van de Silleren kabelbaan.

Prijs 2016: CHF 36 p.p. (incl. dagpas voor de kabelbaan en toegang tot het parcours).

www.adelboden.ch/en/s/climbing-tower

Mountainbike Adelboden staat borg voor fietsen en biken in een imposante bergwereld. Op het perfect gemarkeerde en omvangrijke net van boswegen, bergpaden en gemeentestraten vinden zowel de sportieve biker alsook families tal van mogelijkheden. Er zijn tochten met variaties in afstanden en stijgingspercentages. Een prettige belevenis is de Panorama-tour, een afdaling van Sillerenbühl (1 978 m), Geils (1 707 m), Hahnenmoos (1 956 m) of Tschenten(1 940 m) terug naar Adelboden. De bergbahn brengt je naar boven, waar je bij het beginpunt van de tour een fiets kan huren en deze nadien in Adelboden (busstation), Frutigen of Spiez (station) terug kan afleveren. Ook de Vogellisi-tour verdient aanbeveling. Die loopt van Adelboden naar Frutigen of Spiez. Voor deze tour zijn bij elk Zwitsers station voordelige kaartjes verkrijgbaar, inclusief fietshuur. In het Tourist Center van Adelboden kan je een kaart vinden met verschillende fietstochten.

Je kan alle mountainbikes bestellen via de JEKA-medewerker. Prijs 2016 (vanaf 10 personen, helm inbegrepen): - ½ dag (8.00 tot 12.00 uur of 13.30 tot 18.00 uur) : CHF 25 p.p. - 1 dag (8.00 tot 18.00 uur) : CHF 35 p.p.

Mountainbiken met gids De berggidsen kennen naast de bergpaden ook de beste fietsroutes voor mountainbike. Je kan je laten leiden langs steile afdalingen, echte mountainbikewegeltjes of rustige fietsroutes aan de voet van de berg. Je kiest zelf je eigen niveau en de gids geeft je een onvergetelijke dag. Tot max. 15 personen per gids. Prijs 2015: CHF 250 per gids (½ dag), CHF 450 per gids (1 dag). 1 gids per 15 personen.

Pool party! Elke maandag van 18u tot 20u30 (afhankelijk van het weer) kan je terecht in het zwembad van Adelboden voor een heuse pool party. Inbegrepen: - ritje van 10 min. met een Segway - inkom tot verlicht zwembad vanaf 18u - avondeten (hamburger of veggieburger met frietjes en water) - muziek (disco) - hele reeks spelletjes in en rond het zwembad. Prijs 2016: CHF 14,00 per persoon

Page 10: REISDOSSIER ZOMER 2016

10

Raften Rafting is mogelijk op de rivieren de "Rhône" (nabij Sion en Wallis) en de "Lütschine" (aan de voet van de Eiger, in Bern Oberland). Er zijn verschillende mogelijkheden van afdalingen: - Lütschine Senior (vanaf 14 jaar); Prijs 2016: CHF 90 p.p. - Lütschine Junior (vanaf 12 jaar); Prijs 2016: CHF 80 p.p. Uiteraard zit er steeds een gekwalificeerde kapitein mee in de boot en wordt al het nodige veiligheids- en reddingmateriaal voorzien.

Alternatief in Thun: Aare float trip van Thun naar Bern (leeftijd: + 8 jaar): Prijs 2016: CHF 80,- p.p. Duur: 5u op het water, minimum 8 personen.

Segways Onder begeleiding van een gids kan je een tocht maken op een Segway. De tocht duurt 30 minuten tot 2 uur

Prijs 2016: vanaf CHF 25 p.p.

Slapen op stro Opties Prijs 2016 1. Overnachting in stro bij op de boerderij met ontbijt de volgende morgen CHF 19,- p.p. 2. Keuze tussen kaas of chocolade fondue ‘s avonds, overnachting in stro + ontbijt CHF 29,- p.p.

Enkel de kaas of chocolade fondue (zonder slapen op stro) kan ook georganiseerd worden: Prijs 2016: CHF 17,- p.p. (voor groepen < 10) CHF 14,- p.p. (10-20 personen) CHF 12,- p.p. (> 20 personen) Drank niet inbegrepen

Touwenparcours Interlaken Het touwenparcours - met een hoog tarzan gehalte - tussen de bomen bevindt zich in Interlaken. Prijs 2016: CHF 25,- p.p. (inclusief materiaal en initiatie) Enkel voor personen ouder dan 12 jaar.

Touwenparcours in combinatie met raften Duur: dagactiviteit. Leeftijd Prijs 2016 Touwenparcours & junior rafting + 12 jaar CHF 95,- p.p. Touwenparcours & senior rafting + 14 jaar CHF 105,- p.p.

Page 11: REISDOSSIER ZOMER 2016

11

Zwemmen Openluchtbad Met de afvalwarmte van de kunstijsbaan wordt de watertemperatuur in het panorama-zwembad "Gruebi" (+ kinderzwembad) bijna altijd op 22°C of hoger gehouden. Zowel de waterratten als de zonaanbidders komen in het zwembad volledig aan hun trekken. Open: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur, tot 19.00 uur (van 15 juli tot 15 augustus). De toegang is gratis voor JEKA groepen.

Overdekt zwembad Frutigen Het dichtstbijzijnde overdekte zwembad vind je in het sportcentrum van Frutigen. Er is ook een openluchtbad. Open: maandag van 10.00 tot 21.00 uur dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur weekend en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur Groepsprijs 2016 Frutigen : - overdekt: CHF 12,50 p.p. (volwassenen), CHF 7,00 p.p. (kinderen) - openlucht: CHF 5,50 p.p. (volwassenen), CHF 3,50 p.p. (kinderen) Voor groepen van +10 personen: 1 per 10 gratis. Geen toegang voor groepen op dinsdag.

Zwitserse avond Enkel mogelijk indien de groep ook echt deelneemt aan de avond. Elke groep die naar de Zwitserse avond gaat, moet een lied zingen, een sketch brengen of iets doen om het publiek te entertainen. Prijs 2016: 36,- CHF p.p. (volwassenen) 31,- CHF p.p. (< 15 jaar) Inclusief maaltijd, kabelbaan en muziek. Dranken zijn niet inbegrepen. Hou er rekening mee dat er alcohol te verkrijgen is die avond en dat er groepen zullen zijn van verschillende leeftijdscategorieën.

Page 12: REISDOSSIER ZOMER 2016

12

EXCURSIES Hierbij geven we je een overzicht van de meest interessante bestemmingen voor een daguitstap. Je bevindt je in het hart van een streek die heel wat moois en variatie te bieden heeft. De prijzen hieronder zijn enkel voor de trein, kabelbaan of toegang en bevatten dus niet het transport vanuit Adelboden.

Geef je bestelling wel vooraf tijdig door aan JEKA (uiterlijk 13 mei 2016 !).

Jungfraujoch De absolute top in het Berner Oberland is de met maagdelijk witte sneeuw bedekte top van de Jungfrau. Samen met de Eiger en de Mönch vormt dit trio één van de meest adembenemende zichten in de bergwereld. Vanaf de Kleine Scheidegg gaat een speciale trein naar het hoogstgelegen spoorwegstation in Europa, het Jungfraujoch (3.454 m). Alleen met stralend zomerweer lonend! Gezien de hoogte van het Jungfraujoch is deze uitstap niet aan te raden aan personen die problemen hebben met hun bloeddruk.

Prijs 2016 vanaf Lauterbrunnen: volwassenen: CHF 147,- p.p. kinderen 6-15 jaar: CHF 73,60 p.p. Elke 10de persoon is gratis. Kredietkaarten worden aanvaard.

Schilthorn De kabelbaan naar de top van de Schilthorn (2.970 m) vormde één van de spectaculairste scènes uit de James Bondfilm "On her Majesty's secret service". Vanuit Interlaken en via het charmante Mürren bereiken we de top waarop een draaiend restaurant werd gebouwd. Hoeft het nog gezegd dat het zonneterras een spectaculair uitzicht biedt op het dak van Zwitserland.

Groepsprijs 2016: vanaf Stechelberg (H&T): volwassenen: CHF 81,60 p.p. kinderen -16j: CHF 40,80 p.p. Elke 10de persoon is gratis. Kredietkaarten worden aanvaard.

Bern De federale hoofdstad van Zwitserland is een aardig stadje met een haast middeleeuws karakter. De nauwe steegjes en overdekte winkelgalerijen (Gassen), de stadswallen en het vele groen nodigen uit tot een flinke stadswandeling. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de wereldberoemde klok waar, 4 minuten voor elk uur, de berenpoppen "Zytlogge" aan het dansen gaan.

Page 13: REISDOSSIER ZOMER 2016

13

Trummelbach watervallen De watervallen liggen net voorbij Lauterbrunnen. Het water stroomt van de gletsjers van Munch, Jungfrau en Eiger. Op sommige plaatsen valt er 10 000 liter water per seconde naar beneden. Je gaat eerst de grotten in met een lift en nadien te voet verder langs de watervallen. Er zijn 8 watervallen in de grot en 3 erbuiten.

Prijs 2016: volwassenen: CHF 11 p.p. jonger dan 16 jaar: CHF 4 p.p.

Interlaken Zoals de naam van het stadje al doet vermoeden, ligt Interlaken geklemd tussen twee meren: de Thunersee en de Brienzersee. Het is een heel pittoresk stadje vol met kleine winkeltjes en levendige stalletjes op straat.

Ballenberg openluchtmuseum Op een 130 are groot domein, op een alpenweide even boven de Brienzersee, heeft men een 60-tal oude boerderijen uit de 17de en de 18de eeuw (waaronder één van Hari's chalets uit Bonderlen) samengebracht en gerestaureerd. Het openluchtmuseum evoceert het dagelijkse leven van de voorbije eeuwen in Zwitserland. Trek stevige schoenen aan bij je bezoek! Groepsprijs 2016 (+10 pers.): volwassenen: CHF 22,- p.p. kinderen 6-16 jaar: CHF 11,- p.p. Kredietkaarten worden aanvaard.

St-Beatusgrotten Deze grotten zijn gelegen aan de Thunersee en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Vooral imposant zijn de spiegelgrotten waar de druipstenen worden weerspiegeld in het kristalheldere meer, de "Koh-i-noor", een zeker 40.000 jaar oude enorme druipsteen en de onderaardse watervallen. Niet geschikt voor personen die moeilijk kunnen stappen. Open: dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur. Iedere 30 minuten vindt er een rondleiding plaats. Het grottenmuseum is dagelijks geopend van 11.30 tot 17.30 uur.

Prijs 2016: volwassenen: CHF 16,- p.p. kinderen: CHF 9,- p.p. Kredietkaarten worden aanvaard.

Page 14: REISDOSSIER ZOMER 2016

14

Kandersteg Kandersteg is een van de populairste alpendorpen aan de voet van het majestueuze Blumlisalpmassief. Het is hier dat de spoorlijn naar Wallis (Lötschbergbaan) door een tunnel richting zuiden gaat. Het internationale karakter wordt beklemtoond door het Internationale Scouts Centrum.

Blausee Op de weg naar Kandersteg, vormt de Blausee met zijn kristalhelder water een ideale plek om te picknicken. Je moet er wel toegang voor betalen, en dat is naar verhouding erg duur.

Prijs 2016: 10-29 personen: CHF 5,50 p.p. 30-49 personen: CHF 5,00 p.p. > 50 personen: CHF 4,00 p.p.

Brienzer Rothorn bahn Net buiten het stadje Brienz kan je een stoomtreintje nemen tot de top van de Rothorn. De treinrit duurt 1 uur (enkele richting). De trein stopt enkel onderweg om water bij te tanken in de locomotief.

Prijs 2016 (heen en terug, vanaf 10 pers.): volwassenen: CHF 67,00 p.p. kinderen -16jr: CHF 33,50 p.p.

Boottochten op het meer van Thun of Brienz Groepsprijs 2016: Interlaken Ost - Brienz: volwassenen: CHF 24,- p.p. (enkel) / CHF 40,80 p.p. (heen & terug) kinderen: CHF 12,- p.p. (enkel) / CHF 20,40 p.p. (heen & terug) Thun - Spiez: volwassenen: CHF 16,80 p.p. (enkel) / CHF 28,80 p.p. (heen & terug) kinderen: CHF 8,40 p.p. (enkel) / CHF 14,40 p.p. (heen & terug) Thun - Interlaken West: volwassenen: CHF 34,40 p.p. (enkel) kinderen: CHF 17,20 p.p. (enkel)

Oeschinensee en rodelbaan Het Oeschinenmeer ligt in de buurt van Kandersteg en kan dus gemakkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan deze stad. Na een half uurtje wandelen vanaf het bergstation bereik je het adembenemende meer, waar het aangenaam vertoeven is. Bovendien kan je daar ook rodelen.

Groepsprijs stoeltjeslift 2016 (H/T) (+ 10p.): volwassenen: CHF 26,00 p.p. kinderen 6-16 jaar: CHF 13,00 p.p. Per 10 betalenden: 1 gratis.

Page 15: REISDOSSIER ZOMER 2016

15

Prijs rodelbaan 2016: Kinderen Volwassenen 1 afdaling CHF 3,00 CHF 4,00 5 afdalingen CHF 12,00 CHF 18,00 10 afdalingen CHF 22,00 CHF 30,00 Om de rodelbaan te bereiken, neem je best eerst de stoeltjeslift. Voor de stoeltjeslift kan je met kredietkaart betalen, bij de stoeltjeslift betaal je enkel cash. Open: van 9.30 tot 17.30 uur

Niesenbahn Met het steilste treintje (funiculair) ter wereld naar de top van de Niesen. Op de top wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de vallei van Adelboden, het meer van Thun en de vallei van Lenk.

Prijzen 2016: Ochtendticket (alle treinen van 8u00 tot 12u45, behalve trein van 09u15) volwassenen: CHF 34,00 kinderen < 16 jaar: CHF 17,00 Namiddagticket (treinen vanaf 13u00) inclusief thee of koffie met cake volwassene: CHF 33,00 kinderen < 16 jaar: CHF 22,00 Ochtendtrein van 9u15 en alle treinen na 13u00: volwassenen: CHF 23,00 kinderen < 16 jaar: CHF 12,00

Busprijzen Prijzen 2016:

Bus t.e.m. 30 plaatsen Bus met 31 t.e.m. 50 plaatsen

Rafting (halve dag) CHF 690 CHF 750

Niesen (halve dag) CHF 550 CHF 650

Kandersteg CHF 690 CHF 750

Lauterbrunnen/Trummelbach/Grindelwald CHF 840 CHF 940

Brienz/Ballenberg CHF 840 CHF 940

Interlaken/Thun CHF 840 CHF 940

Bern CHF 840 CHF 940

Page 16: REISDOSSIER ZOMER 2016

16

NUTTIGE INFORMATIE Sommige zaken die vanzelfsprekend lijken, worden in het buitenland net ietsjes anders gedaan. Om ongemakken en misverstanden te vermijden, geven we je hier wat praktische informatie over de regio.

Adressen en telefoonnummers BELGIË

JEKA vzw (PERMANENTIE) Ambiorixsquare 32, bus 28 1e verdieping 1000 BRUSSEL

02.230.84.55 02.230.42.42 [email protected]

VERZEKERINGSKANTOOR WDR & PARTNERS NV Grote baan 225 1620 DROGENBOS Contactpersoon: Marie-Anne Van Kerckhoven www.wdr.be

02.333.82.82

02.333.82.80 [email protected]

ZWITSERLAND - ADELBODEN

JEKA TER PLAATSE Chalet Baergose Bodenstrasse 57 CH-3715 ADELBODEN

0041.33.673.10.39 0041.78.698.26.54 (GSM)

NOODNUMMERS Neem altijd eerst telefonisch contact op met JEKA in Adelboden!

DOKTERS - Dr. Bleisch W., Dorfstrasse 40 - Dr. Reto Konig, Dorfstrasse 6 Tandartsen: - Dr. Bergant M., Ob. Bahnhofstr. 17, Frutigen - Dr. Steiner M., Dorfstrasse 2, Frutigen

033.673.13.48 033.673.26.26 033.671.10.81 033.672.37.37

APOTHEKER Inniger B., Dorfstr. 16

033.673.13.75

ZIEKENHUIS Bezirksspital Frutigen Adelbodenstraße 27

033.672.26.26

AMBULANCE POLITIE BRANDWEER

144 117 118

Page 17: REISDOSSIER ZOMER 2016

17

Adelboden autoluw Om het verkeer in Adelboden centrum te beperken, en zo de gemeente aantrekkelijker te maken voor voetgangers, is het mogelijk om je wagen in een parkeergarage te plaatsen voor korte duur. De eerste 30 minuten zijn gratis. Meestal volstaat dit om enkele kleine boodschappen te doen.

Apotheken Er zijn in de Dorfstrasse 2 apothekers met volgende openingsuren: maandag tot vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.45 tot 18.30 uur en zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.45 tot 17.00 uur.

Feestdagen 1 augustus: Nationale feestdag 15 augustus: Maria Hemelvaart

Gästekarte Adelboden biedt aan alle gasten een Gästekarte aan. Deze biedt meerdere voordelen, die gaan van aanzienlijke reducties tot zelfs vrije toegang voor de ijsschaatsbaan, het Heimatmuseum, de peutertuin, concerten, de curlingbaan, verscheidene attracties, kinderprogramma's, ...

Geld - Banken Koers 01.02.2016: CHF 1 = € 0,9014 € 1,00 = CHF 1,1072

Betalingen aan JEKA gebeuren steeds contant. JEKA aanvaardt onder geen beding krediet- of betaalkaarten of cheques.

In Adelboden zijn er verschillende banken waar je terecht kan. Openingsuren: 8.00 tot 12.00 uur en 13.30 tot 17.00 uur (vrijdag tot 18.30 uur). Gesloten op zaterdag en zondag.

In het centrum zijn er internationale bankautomaten en postomaten ter beschikking. Indien je op zondag geld wenst te wisselen, wend je je best tot de geldwisselkamer of het busstation.

Heimatavonden en concerten Op het dorpsplein worden op regelmatige tijdstippen concerten van de muziekvereniging, de koren en de jachthoornblazers gegeven. Gewoontes en folklore uit het Engstligental worden je getoond op de Heimatavonden. Klassieke concerten gaan dan weer door (meestal 's avonds) in de dorpskerk van Adelboden.

Page 18: REISDOSSIER ZOMER 2016

18

Post Het postkantoor in Adelboden is open: - maandag tot vrijdag: 8.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot 18.00 uur - op zaterdag, 8.00 tot 11.00 uur

Portkosten naar een EU-land voor een prior-brief tot 50 gram: 2,20 CHF met prioriteitsticker.

Een brief van max. 50 gram of een briefkaart versturen vanuit België naar Zwitserland kost € 1,23 (tarief 2016). Je verstuurt je zendingen best als prioritaire zending met "a prior"-sticker. Deze stickers kan je gratis verkrijgen in het postkantoor.

Gelieve steeds volgende gegevens in het adres op te nemen: - groepsnummer + groepsnaam - naam van de deelnemer - adres van het logement

Telefoneren In sommige van onze logementen is een telefoon aanwezig, in andere niet. Welk nummer moet je vormen? - vanuit België: 0041 (= landcode Zwitserland) + netnummer (0 weglaten) + abonneenummer - vanuit Zwitserland: 0032 (= landcode België) + netnummer (0 weglaten) + abonneenummer - in Adelboden: abonneenummer

Toeristische informatie Voor streekinformatie kan je terecht in het Tourist Center Adelboden Tel.: 0041.33.673.80.80, fax: 0041.33.673.80.92

Open: - maandag tot vrijdag: 8.30 tot 12.00 uur en 14.00 tot 18.00 uur - zaterdag/zondag: 8.30 tot 12.00 uur en 14.00 tot 17.30 uur

Uiteraard kan je ook al vooraf aan de slag, hierbij enkele sites om je op weg te helpen: www.adelboden.ch of www.engstligenalp.ch. Of per e-mail: [email protected].

Page 19: REISDOSSIER ZOMER 2016

19

DE REIS In het JEKA-aanbod zit standaard het vervoer in de kampprijs inbegrepen. Voor Adelboden wordt hiervoor gebruikt gemaakt van autocars.

Je kan er echter voor kiezen om het vervoer zelf te organiseren, je krijgt dan een korting op de kampprijs. We geven je hieronder de nodige praktische informatie om je reis voor te bereiden.

Bagage Per persoon is slechts 1 koffer of rugzak van max. 20 kg + 1 stuk handbagage (20 x 30 x 30 cm) toegestaan. De slaapzak mag in een aparte zak meegenomen worden (bij voorkeur geen vuilniszak). Gelieve deze echter niet aan de buitenkant van de koffer of rugzak bevestigen: dit bemoeilijkt het stapelen in de kofferruimte van de bus.

Per 20 busreizigers mag de groep 1 stuk groepsbagage (afmetingen max. 100x55x44 cm) van 30 kg meenemen; alle overige bagage wordt geweigerd. Bagage van wie niet met de autocar meerijdt, wordt meteen geweigerd. Verdeel de groepsbagage zoveel mogelijk over de individuele koffers.

Een gedetailleerde lijst met benodigdheden die de deelnemers en de leiders tijdens het kamp nodig hebben vind je op onze website achter de knop ‘Bagage’ van deze bestemming.

Zorg ervoor dat alle bagage duidelijk herkenbaar is, bv. door gekleurde lintjes te voorzien. Indien je groep in verschillende huizen logeert, gebruik dan één kleur per huis zodat onze medewerkers ter plaatse ook gemakkelijk kunnen zien welke bagage bij welk huis behoort. Spreek binnen de leidingploeg ook duidelijk af wie verantwoordelijk is voor het toezicht op het correct uit- of inladen van de bagage ter plaatse. Noch de chauffeur, noch de JEKA-medewerkers kunnen verantwoordelijk gesteld worden wanneer een stuk bagage bij aankomst per ongeluk terug naar België gaat of bij vertrek ter plaatse achter blijft !

Met de JEKA autocar De autocarindeling en de juiste vertrekuren worden je ten laatste 2 weken voor het vertrek toegezonden. We kunnen je nu reeds melden dat de vertrekuren variëren tussen 6 en 8 uur 's ochtends. De gevolgde route loopt via Frankrijk, Duitsland naar Adelboden. De aankomst is voorzien rond 19 à 20 uur.

Veiligheid en comfort Voor uw veiligheid en comfort wordt de reis uitgevoerd met een autocar van minder dan 7 jaar oud en met minimum 2 sterren. Sinds enige tijd geldt een verplichte gordeldracht in autocars. Dit betekent concreet dat je in autocars die uitgerust zijn met gordels, deze gedurende de hele rit moet dragen. De rit wordt uitgevoerd door 2 of 3 chauffeurs, overeenkomstig de wettelijke regeling van rij- en rusttijden. Het aantal chauffeurs is afhankelijk van het feit of de autocar vol of leeg terugkeert. De chauffeur rijdt ononderbroken maximaal 4,5u en houdt dan 30 à 45 minuten pauze aan een autowegrestaurant.

Page 20: REISDOSSIER ZOMER 2016

20

Eten onderweg Bij de heenreis zijn er door JEKA geen maaltijden voorzien. Je kan een lunchpakket meebrengen of, indien de tijd het toelaat, in het autowegrestaurant een warme maaltijd bestellen. Drank wordt meestal goedkoper aangeboden door de chauffeur in zijn autocar dan in het wegrestaurant. Bij nachtreizen zijn de stoptijden dikwijls minder lang. Voor de terugreis voorziet JEKA een lunchpakket dat bestaat uit boterhammen (die je zelf klaarmaakt voor je vertrek), een drankje, een stuk fruit en een versnapering.

Toiletten onderweg Soms zijn er toiletten aan boord. Deze zijn toegankelijk bij noodgevallen. Hou er echter rekening mee dat de voorraad spoelwater zeer beperkt is. Gebruik daarom zoveel mogelijk de toiletten op de stopplaatsen.

Reisdocumenten Voor volwassenen volstaat een identiteitskaart. Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt, indien ze in het gezelschap van hun ouders reizen, het witte identiteitsbewijs. Reizen ze niet samen met hun ouders dan moeten zij in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Belangrijk: JEKA vraagt u met aandrang om het evaluatieformulier nauwkeurig in te vullen en terug te sturen, zodat we in staat zijn controle uit te oefenen op de correcte naleving van de rij- en rusttijden.

Nog enkele spelregels: - iedereen moet 30 minuten vóór het aangeduide vertrekuur op het afhaaladres aanwezig zijn - er zijn geen gereserveerde plaatsen, neem gegroepeerd plaats - eten en drinken in de autocar is toegestaan, maar vermijd kruimelige eetwaar zoals koekjes, chips e.d. deponeer de afval in ieder geval in de plastic zakjes aan de armleuningen en zeker niet op de vloer - kauwgom is niet toegestaan - hou steeds rekening met je medepassagiers (filmkeuze, muziek, etc.) - roken in de autocar is niet toegestaan - maak gebruik van de stopplaatsen om je afval in de daartoe voorziene containers te gooien - om hygiënische redenen worden er geen huisdieren toegelaten op de autocar, - volg de instructies van de chauffeur.

Met eigen vervoer Met eigen wagen Deelnemers die met hun eigen vervoer reizen, moeten het normaal voorziene aankomstuur in en vertrekuur uit het logement respecteren. Omdat de aankomst van een nieuwe groep samenvalt met het vertrek van de voorgaande, kan JEKA hierop geen afwijkingen toestaan.

Om naar Adelboden te rijden via de autowegen heb je een autovignet nodig! Dit kost per jaar CHF 46,20 en kan aangekocht worden bij de automobielclubs of aan de grens.

Page 21: REISDOSSIER ZOMER 2016

21

LOGEMENT Wat kan je zoal verwachten van je JEKA-logement? En wat verwacht JEKA van jou tijdens het verblijf? Om de grondplannen van de logementen in Adelboden van naderbij te bekijken kan je terecht op onze website.

Logement De chalets zijn sober maar efficiënt ingericht om een jongerengroep in onder te brengen. De slaapkamers zijn voorzien voor 2 à 6 personen en zijn voornamelijk uitgerust met stapelbedden, maar daarnaast zijn er een paar chalets met één of twee "Matratzenlager". Dit zijn slaapruimtes met een aantal matrassen naast elkaar, geschikt voor een 10-tal jongeren. Elke woning beschikt over slaapkamers met stapelbedden, voldoende modern sanitair, een uitgeruste keuken en een eet- en recreatieruimte. In de keuken is alle materiaal aanwezig om het JEKA-menu klaar te maken. Elektrische toestellen zijn er echter niet. In het logement vind je een basispakket aan poetsgerei om je huis netjes te houden, evenals afwasproduct. JEKA zorgt ook voor toiletpapier. Deze producten kan je steeds bijvragen. Opgelet : keukenhanddoeken en vaatdoeken moet je echter zelf voorzien ! Onze logementen zijn degelijk maar sober ingericht, zodat het groepsleven er volledig tot zijn recht kan komen. Daarom is er bv. geen televisie of radio. Telefoon is er evenmin, maar via de JEKA-permanentie ben je in geval van nood altijd bereikbaar. Bovendien vind je steeds een openbare telefooncel in je buurt. Opmerking: Huisdieren worden niet toegelaten in de JEKA-logementen !

Verblijftaks Iedereen die ouder is dan 6 jaar is in Zwitserland verplicht verblijfstaks te betalen. Dit is niet begrepen in je kampprijs en moet dus nog ter plaatse betaald worden. Verblijfstaksen 2016: - voor de logementen Hari, Alpenflora, Motondo, Ruedy Hus, Bergblick, Trachsel, Schwyzi: CHF 3,10 p.p. per nacht (volwassenen +16jaar) en CHF 1,05 p.p. per nacht (kinderen -16 jaar). - voor het logement Sonnenrain: CHF 3,10 p.p. per nacht (volwassenen +16jaar) en CHF 1,50 p.p. per nacht (kinderen -16jaar). - voor het logement Cantate CHF 4,00 p.p. per nacht (volwassenen +16jaar) en CHF 1,50 p.p. per nacht (kinderen -16 jaar). De JEKA-medewerker zal je een deelnemerslijst vragen en bekommert zich verder met de afhandeling van de formaliteiten bij de gemeente.

Brandveiligheid Hoewel de nodige veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, blijven de JEKA-huizen uiteraard heel wat brandbaar materiaal bevatten. Daarom vragen we verscherpte oplettendheid in de keuken, niet te roken in het huis of in de nabijheid van gasflessen. Ga bij aankomst na waar de brandblusapparaten in het huis hangen en hoe je ze moet bedienen, en hoe je in geval van nood iedereen weet te evacueren. Bekijk dus zeker ook de verschillende (nood-)uitgangen. Het is ten strengste verboden te roken in de huizen. Elk huis heeft een brandalarm dat automatisch de lokale brandweer verwittigt..

Page 22: REISDOSSIER ZOMER 2016

22

Geluidshinder We vragen met aandrang de groepen om rekening te houden met de omwonenden. Geluidsoverlast is dan ook onaanvaardbaar. Beperk het geluid (bv. door de ramen te sluiten). 's Middags nemen heel wat mensen hun siësta. Hou hier rekening mee ! Natuurlijk moet je na 22u de nachtrust strikt respecteren en dit tot zeker 8u ’s morgens !

Onderhoud JEKA hecht er vanzelfsprekend veel belang aan dat aankomende groepen een logement aantreffen dat zuiver, netjes en in goede staat is. Elke nieuwe groep heeft immers het recht om in een net en gezellig huis terecht te komen.

Daarbij zal je voor de afreis vooral letten op de netheid in alle kamers, douches en de wc's. Tegelijkertijd zal je controleren of het aantal bedden per kamer overeenstemt met het plan dat je van JEKA kreeg. Verder zal je ook de keuken grondig controleren of alles netjes werd achtergelaten (het gasfornuis en oven verdienen een extra controlebeurt). Wanneer bij vertrek blijkt dat je logement niet netjes in en goede staat verkeert, zal de JEKA-medewerker de buschauffeurs verwittigen dat de bus niet mag vertrekken alvorens het logement behoorlijk is schoongemaakt.

In ieder geval kan een nieuwe groep het aantreffen van een “vuil” huis niet als reden inroepen om zelf niet te moeten poetsen op het einde van het verblijf ! Een JEKA-medewerker zal daarom bij aankomst van de groep samen met de groepsleider een rondgang door het huis maken zodat deze een eventueel onaanvaardbare toestand van een bepaalde kamer onmiddellijk kan melden. De JEKA-medewerkers zullen dan de nodige stappen ondernemen om dit euvel te verhelpen.

JEKA verwacht dat je tijdens je verblijf : - geen bedden, kasten, tafels e.d. uit de slaapkamers of buitenshuis verplaatst, - niet rookt in de slaapkamers, - altijd alle vensters sluit als je het huis verlaat en ook het licht uitdoet als je het huis verlaat, - geen keukenafval, papier, maandverbanden en dergelijke in de lavabo's of toiletten gooit, - geen nagels, vijzen of haken in de muren bevestigt zonder toestemming van de eigenaar of JEKA, - geen agressieve plakband (zoals bruine inpaktape) te gebruiken om iets te bevestigen op de muur, - geluidsoverlast vermijdt, vooral na 22u en voor 08u, - het brandreglement kent (alle deelnemers), - steeds een volledige deelnemerslijst beschikbaar hebt.

JEKA verwacht dat je vóór je vertrek : - de vloeren schoonmaakt, - de meubels reinigt, ook de tafels en de stoelen, - de bedden nakijkt en controleert of er geen schade is, - zorgt dat over alle matrassen én kussens een JEKA-hoes zit, - de koelkast en de diepvriezer (eerst ontdooien !) reinigt op de vooravond van het vertrek (vraag de JEKA-medewerker vooraf wat je met de eventuele resten doet), - gasvuren en oven een grondige onderhoudsbeurt geeft; - geen etensresten achterlaat op niet daartoe bestemde plaatsen, - kook- en tafelgerei degelijk afwast en sorteert, - de toiletten en douches een grondige beurt geeft, - het terrein rond het huis opruimt (vuilnis verzamelen in zakken die je stevig toebindt en op de afgesproken plaats achterlaat)

Page 23: REISDOSSIER ZOMER 2016

23

Beschadigingen moeten onmiddellijk aan onze medewerkers gemeld worden. Over de vergoeding wordt in samenspraak met de groepsleider beslist.

Iedere groepsleider is verantwoordelijk voor het naleven van deze regels. Wanneer de regels niet gevogld worden, zal eventuele schade ter plaatse of na je verblijf gefactureerd worden. Onopzettelijke schade kan door de groep via de familiale verzekering van het betrokken groepslid worden gerecupereerd en eventueel nadien door de groep via de afgesloten verzekeringen Burgerlijke Aansprakelijkheid.

Alvast bedankt voor je medewerking, in naam van JEKA én van de groepen die na jou komen.

Bezoekers Soms gebeurt het dat ouders van deelnemers of vrienden van de groep langs komen om een bezoek te brengen. Daarvoor gelden de volgende afspraken die we je vragen in volle fair-play toe te passen:

- Bezoekers die slechts één dag ter plaatse doorbrengen, zonder in het JEKA-logement te overnachten, worden ons gemeld. Hiervoor wordt niets bijgeleverd, noch aangerekend.

- Overnachten bezoekers bij de groep, dan moet je dat melden en betalen ze € 25 per persoon, per nacht.

- Bezoekers die meer dan 6 nachten ter plaatse doorbrengen, betalen dezelfde prijs als de groepsleden. Dit geldt ook voor diegenen die klaarblijkelijk de vakantie van de groep meebeleven maar in een tent of een caravan overnachten. Zij worden door ons als gewone groepsleden aanzien.

Elk bezoek wordt onmiddellijk ter plaatse contant afgerekend met onze medewerkers, en de opbrengst is bestemd voor JEKA Ontwikkelingssamenwerking vzw. Cheques worden niet aanvaard!

Verder merken we nog op dat: - door JEKA in geen geval (meubel)transporten kunnen uitgevoerd worden omwille van bezoekers, - plaatselijke reglementen het vrijwel overal verbieden om zonder schriftelijke toestemming van de autoriteiten rond onze huizen tenten of caravans op te stellen.

Privaatkamers Sommige groepen wensen voor hun kookpersoneel of voor een vergezellend echtpaar een of meerdere kamers te huren (zonder maaltijden) in de nabijheid van hun logement.

Als je zulke kamers wenst, neem dan eerst telefonisch of schriftelijk contact op met ons kantoor in Brussel, zodat we de mogelijkheden samen kunnen bespreken. Pas daarna kan je het bestelformulier gebruiken om de kamer(s) te reserveren. Na de reservatie via dat formulier, en de toezegging van onze kant, blijft 60 % van de prijs van de kamers verschuldigd bij eventuele annulering. Bij opzegging binnen de 7 dagen vóór het vertrek blijft de volledige huurprijs verschuldigd aan de eigenaar.

Page 24: REISDOSSIER ZOMER 2016

24

LEVERING EN SERVICE JEKA doet er alles aan om je verblijf zo vlot mogelijk te laten verlopen. Hier krijg je in het kort uitgelegd hoe onze medewerkers ter plaatse je met raad en daad bijstaan waar nodig en hoe de leveringen verlopen.

Het JEKA team ter plaatse JEKA waarborgt je een permanente service ter plaatse, je geleverd door medewerkers in je eigen taal, die 7 dagen op 7 ter beschikking staan voor inlichtingen, dienstverlening en noodgevallen. Ook is er steeds een medewerker aanwezig die de plaatselijke taal machtig is. Je kan bij hen terecht voor informatie in verband met autocaruitstappen, wandelingen, bestellingen van activiteiten en met praktische zaken. Tijdens je verblijf komt er regelmatig een medewerker langs om ervoor te zorgen dat alles naar wens verloopt.

Levensmiddelen JEKA levert alle levensmiddelen die je tijdens je verblijf, voor tochten, uitstappen en de terugreis nodig hebt. Per dag zijn twee broodmaaltijden met het nodige beleg en één warme maaltijd voorzien. Het eten is ruim bemeten, van hoge kwaliteit, vol afwisseling en aangepast aan onze smaak. Kortom, we besteden er veel aandacht aan, want het succes van je vakantie hangt er grotendeels van af. De broodmaaltijden kunnen gemakkelijk als lunchpakket gebruikt worden.

Bij aankomst vind je in je logement de eerste bevoorrading met de basisbestanddelen (aardappelen, boter, melk, suiker, enz...) en de voorraad voor de eerste dagen. Voor het warme avondmaal gebruiken we zo veel mogelijk verse producten: zo voorzien we voor elke deelnemer bijna elke dag een stuk vers fruit.

Uiteraard is er geen enkele verplichting om het menu strikt te volgen: JEKA levert telkens de voeding van 3 dagen ineens waardoor je het menu van die 3 dagen naar eigen believen mag herschikken. Herschikkingen over de leveringsdagen heen zijn echter niet mogelijk: JEKA kan geen producten vroeger leveren dan wanneer ze door de groothandelaars aan het bureau geleverd zijn. Je moet er dus wel rekening mee houden dat de volgorde en de samenstelling van de verschillende leveringen volledig is afgestemd op dit menu, en dat je bijgevolg in de knoei kan geraken wanneer zonder nadenken alles op tafel wordt gezet wat voorhanden is.

Vegetariërs en diëten In de mate van het mogelijke ondersteunen we de volgende aanpassingen aan de maaltijden: voor vegetariërs, moslims, glutenvrij en andere allergieën, op voorwaarde dat het aantal personen per soort dieet minstens 2 weken voor afreis vanuit België aan JEKA wordt meegedeeld, liefst ook voorzien van de nodige nuttige informatie (zeker wat betreft de allergieën: hoe ernstig is de allergie, wat kan, wat niet,...?). Deelnemers die een bepaald dieet volgen, doen er goed aan om toch hun eigen specifieke dieetproducten mee te nemen vanuit België. Ervaring leert ons dat deze producten niet altijd te vinden zijn in de lokale winkels.

Page 25: REISDOSSIER ZOMER 2016

25

Levering Indien je te veel of te weinig krijgt, meld je het ons door een briefje klaar te leggen voor de medewerkers die de leveringen verzorgen. Vermeld voor welk huis het is, wat je wil, en hoeveel stuks je wenst.

We vragen wel dat de producten op een correcte manier worden gebruikt. Wanneer je iets overhoudt of niet lust, laat het dan niet bederven maar verwittig de JEKA-medewerker, die er wellicht andere groepen een plezier mee kan doen. Vanzelfsprekend neem je bij je vertrek niets mee naar huis van de permanente voorraad.

De laatste dag van je verblijf wordt in je logement de eerste bevoorrading geleverd voor de volgende groep. We vragen je om van deze levering geen producten te gebruiken.

Afval sorteren Voor het sorteren van afval gelden in Adelboden strikte regels en controles. Er worden tegenwoordig ook boetes uitgeschreven voor wie het met die regels niet zo nauw neemt! We hopen echter dat dit niet je enige motivatie zal zijn om het vuilnis te sorteren. Denk in de eerste plaats maar eens aan deze mooie natuur, en help ze mee bewaren! Mogen we je daarom vragen om de richtlijnen, die je ter plaatse zal krijgen, zo nauwgezet mogelijk na te leven en er op toe te zien dat de ganse groep zich hieraan houdt.

Page 26: REISDOSSIER ZOMER 2016

26

Voorbeeldmenu Type = brood, margarine, confituur, instantkoffie, thee, melk, suiker.

Dag Ontbijt Middagmaal Avondmaal

1 (aankomstdag)

/ type + cornflakes, Tilsiterkaas

soep aardappelen, cordon bleu, sla, tomaten chocolademousse

2 type + cornflakes, choco

type + spek met eieren koekjes

soep aardappelpuree, erwten, braadworst vers fruit

3 type + cornflakes, honing

type + salami, Edammerkaas vers fruit

soep aardappelen, varkens gebraad, sla, tomaten yoghurt

4 type + cornflakes, smeerkaas

type + sardienen, ei, gekookte ham vers fruit

soep schnitzel, gemengde groenten perziken

5 type + cornflakes, eieren

type + Gruyèrekaas, hespenworst koekjes

soep spaghetti bolognaise chocolademousse

6 type + cornflakes, Tilsiterkaas

type + koude schotel: aardappelen, sla, tomaten, eieren, ham, mayonaise vers fruit

soep aardappelen, hamburgers, prinsessenboontjes yoghurt

7 type + cornflakes, cacao, choco

type smeerpaté, salami vers fruit

soep rijst, kippenfilet, currysaus ananas

8

(vertrekdag) type + cornflakes, spek met eieren

/ /

Lunchpakket voor de terugreis = type + kaas, hespenworst, smeerkaas, vers fruit, koekjes

Opmerkingen: - het menu kan nog lichte wijzigingen ondergaan, de definitieve versie ligt bij aankomst klaar in de keuken - alleen de dranken vermeld op het menu zijn inbegrepen - geen terugbetaling voorzien voor ongebruikte maaltijden