Referat - Nervii Spinali

19
REFERAT NERVII SPINALI 1

Transcript of Referat - Nervii Spinali

Page 1: Referat - Nervii Spinali

REFERAT

NERVII SPINALI

1

Page 2: Referat - Nervii Spinali

NERVII SPINALI

CUPRINS

1. Notiunea de nerv2. Alcatuirea nervului spinal3. Alcatuirea neuronala4. Actul reflex5. Plexurile nervoase:

plexul cervical plexul brahial plexul lombar plexul sacral plexul coccigian

6. Legatura dintre coloana vertebrala, nervi spinali si organism.7. Bibliografie

2

Page 3: Referat - Nervii Spinali

NERVII SPINALI

1. NERVUL

Notiunea de nerv desemneaza un manunchi de fibre nervoase situate in afara creierului sau a maduvei spinarii. In structura nervului intra fibre nervoase, tesutul conjunctiv care uneste aceste fibre nervoase si da nervului rezistenta, vase sanguine si limfatice cu rol trofic.

2. ALCATUIREA NERVULUI SPINAL

Nervii spinali sau rahidieni au originea in maduva spinarii si constituie caile de conducere a influxului nervos spre si de la maduva spinarii. Ei au luat nastere din unirea fibrelor nervoase ale radacinilor posterioare si anterioare, dupa ce au strabatut cele trei invelisuri ale maduvei siparii ( pia mater, arahnoida, dura mater).

Un nerv spinal este format din:

Neuronul senzitiv (somatic sau vegetativ) al ganglionului spinal, care trimite dendritele din piele (pentru sensibilitatea cutanata) sau la organele interne si axonul in maduva spinarii;

Neuronii de asociere aflati in substanta cenusie; Neuronul motor reprezentat prin neuronul

radicular (somatomotor sau visceromotor), al carui axon formeaza radacina anterioara, terminandu-se in muschii scheletici sau in ganglionii vegetativi

Fiecare nerv spinal are:

doua radacini: - radacina anterioara motoare - radacina posterioara senzitiva

un trunchi patru ramuri – posterioara, anterioara, viscerala (alba), meningiana (cenusie)

3

Page 4: Referat - Nervii Spinali

Radacina anteriora este alcatuita din axonii neuronilor motori somatici din coarnele anterioare si din axonii neuronilor motori vegetativi din coarnele laterale; acesti axoni se termina in muschii scheletici si respectiv in ganglionii vegetativi.

Radacina posterioara prezinta pe traiectul sau ganglioni spinali ce contine neuroni senzitivi pseudounipolari somatici si vegetativi.

Radacina anterioara si posterioara se unesc si formeaza trunchiul comun al nervului spinal.

Nervii spinali sunt nervi micsti, fiind alcatuiti din fibre senzitive si fibre motorii (somatice si vegetative). Ei sunt foarte scurti, intrucat, imediat ce au iesit prin gaura de conjugare,trunchiul lor se imparte in 4 ramuri: - posterioara - anterioara - viscerala (alba) - meningiana (cenusie)

Ramura posterioara inerveaza pielea, glandele sudoripare si sebacee, vasele sangvine si muschii din partea posterioara a trunchiului si din regiunile occipitala si parietala ale capului.

Ramura anterioara este mai voluminoasa si inerveaza acelasi organe, ca si ramura posterioara, insa din regiunile: cervicala, temporala, articulara, partrile superioare, laterale si anterioare ale toracelui si abdomenului, precum si ale membrelor superioare si inferioare.

Ramura viscerala (sau ramura comunicanta alba) contine numai fibre vegetative, care prin sistemul nervos vegetativ se leaga de sistemul nervos central.

Ramura meningiana este o ramura foarte subtire care se reintoarce, prin gaura de conjugare, in canalul neural si inerveaza meningele rahidian.

4

Page 5: Referat - Nervii Spinali

La adult, nervii spinali din regiunea inferioara, in drumul lor spre gaurile de conjugare (intervertebrale), sunt din ce in ce mai inclinati in jos si mai lungi. Astfel, ultimele radacini si nervii din regiunile lombara, sacrala si coccigiana devin aproape verticale, formand ceea ce poarta denumirea de coada de cal. Aceasta se datoreste faptului ca, incepand din luna a III-a embrionara, coloana vertabrala se dezvolta mai repede decat maduva spinarii, astfel ca nervii spinali din aceasta regiune sunt siliti sa coboare de-a lungul canalului neural, pana la orificiile de conjugare respective.

3. ALCATUIREA NEURONALA

Nervul spinal este un nerv mixt. El este alcatuit din: fibre aferente somatice fibre aferente vegetative fibre eferente somatice fibre eferente vegetative

Fibrele aferente somatice isi au originea in neuronii pseudounipolari senzitivi somatici din ganglionii spinali. Dendritele lor sunt lungi si culeg informatii de la piele (tactile, termice, dureroase) – sensibilitate cutanata. Ele intra in alcatuirea nervului spinal si a ramurilor posterioare si anterioare ale acestuia. Axonii acestor neuroni sunt scurti si se indreapta spre maduva, formand radacina posterioara a nervului.

Fibrele aferente vegetative isi au originea in neuronii pseudounipolari senzitivi vegetativi din ganglionii spinali. Dendritele lor culeg informatii de la organele interne - sensibilitate profunda. Ele intra in alcatuirea nervului spinal, a ramurii viscerale (comunicanta alba) si a radacinii posterioare si patrund in maduva.

Fibrele eferente somatice sunt axonii neuronilor somatomotori din coloanele anterioare ale maduvei spinarii. Ele alcatuiesc radacina anterioara a nervului spinal si dupa ce participa la alcatuirea nervului, se distribuie in ramurile posterioara si anterioara ale acestuia.

Fibrele eferente vegetative constituie axonii celulelor visceromotorii ale maduvei toracalensi lombare superioare din zona intermedio-laterala. Ei participa la alcatuirea radacinii anterioare a nervului spiunal, ca apoi prin ramura viscerala (comunicanta alba), sa ajunga la un ganglion simpatic; reprezinta fibrele preganglionare ale sistemului vegetativ.

5

Page 6: Referat - Nervii Spinali

Nervii spinali sunt in numar de 31 de perechi, asezati simetric, doi cate doi, de o parte si alta a maduvei spinarii si repartizati metameric astfel:

8 perechi, in regiunea cervicala 12 perechi, in regiunea toracal 5 perechi, in regiunea lombara 5 perechi, in regiunea sacrala 1 pereche, in regiunea coccigiana

6

Page 7: Referat - Nervii Spinali

Fiecare pereche de nervi spinali porneste dintr-un centru nervos medular si corespunde unui anumit teritoriu tegumentar, numit dermatom.

Legatura dintre centrul nervos medular si dermatomul respectiv se face prin perechea de nervi spinali corespunzatori.

DERMATOAMELE:

A.vedere din fata; B.vedere din spate;

C1-C8-dermatoamele cervicale;T1-T12-dermatoamele toracice;L1-L5-dermatoamele lombare;S1-S5-dermatoamele sacrale

Intreaga suprafata a corpului este controlata de acesti nervi cu exceptia fetei si a fruntii. Radacinile posterioare sunt senzitive si conduc impulsurile de la periferie spre centrii nervosi, iar

radacinile anterioare sunt motorii si conduc impulsurile de la centrii nervosi spre periferie. Prin radacinile lor, nervii spinali contribuie, impreuna cu centrii nervosi medulari, la realizarea actelor reflexe medulare.

7

Page 8: Referat - Nervii Spinali

4. ACTUL REFLEX

Actul reflex este raspunsul organismului la un excitant intern sau extern, cu participarea sistemului nervos. Suportul anatomic al actului reflex este arcul reflex.

Arcul reflex medular face parte din aparatul elementar pentru intreg sistemul nervos si este dispus segmentar. Din punct de vedere fiziologic, arcurile reflexe se impart in:

arcuri reflexe somatice arcuri reflexe vegetative

Elementele componentele ale arcului reflex: receptorul calea aferenta (dendrita neuronului senzitiv) centrul nervos, unde se realizeaza legatura functionala a neuronului aferent, cu cel

eferent, iar informatiile primite sunt prelucrate si transformate in influx motor calea aferenta (axonul neutronului motor) efector (muschi sau glande)

Cel mai simplu act reflex este format din doi neuroni: un neuron senzitiv in ganglionul spinal si un neuron motor in coarnele anterioare. In majoritatea cazurilor, intre neuronul senzitiv si cel motor se interpun unul sau mai multi neuroni de asociatie.

8

Page 9: Referat - Nervii Spinali

5. PLEXURILE

Ramurile anterioare ale nervilor spinali, cu exceptia celor din regiunea toracala, se anastomozeaza* si dau nastere plexurilor. Se delimitează astfel 5 plexuri:

plexul cervical, format din ramurile anterioare ale primilor 4 nervi cervicali (C1-C4); plexul brahial alcătuit din ramurile anterioare ale ultimilor 4 nervi cervicali (C5-C8) si ale

primului toracal (T1); plexul lombar, constituit din ramurile anterioare ale primilor 4 nervi lombari (L1-L4) si filete

nervoase din T12; plexul sacral format din ramurile anterioare ale celui de-al cincilea lombar (L5) si a primilor 4

nervi sacrali (S1-S4); plexul coccigian la formarea căruia participă prin ramurile lor anterioare ultimii 2 nervi sacrali

(S3-S4) si nervul coccigian. Ramurile anterioare ale nervilor toracali (cu exceptia primului) nu formează plexuri.

9

Page 10: Referat - Nervii Spinali

PLEXUL CERVICAL

Se formează prin unirea ramurilor anterioare C1-C4 cu exceptia primului.Nervii cervicali se divid in două ramuri (superioară si inferioară) ce se anastomozează intre ele

formad trei anse prevertebrale din care vor pleca diverse ramuri. Acest plex da doua feluri de ramuri:

Ramuri profunde care formeaza plexul cervical profund inervează următorii muschi:- muschiul drept lateral si micul drept anterior- muschiul marele drept anterior si lung al gaului- muschiul ridicător al scapulei, muschii romboizi- contribuie la inervatia muschilor sternocleidomastoidian si trapez- muschiul diafragmei prin nervul frenic (C3-C4).

Ramuri cutanate sau superficiale care formeaza plexul cervical superficial asigură sensibilitatea teritoriilor cutanate ale gaului.Includ:

- nervul transvers al gaului pentru regiunea antero-laterală a gaului-nervul auricular mare pentru regiunea parotidiană, mastoidiană si partea posterioară a pavilionului urechii- nervul occipital mic pentru regiunea cefei- nervii supraclaviculari pentru regiunea supraclaviculară.

Aceste ramuri se reunesc la jumatatea marginii posterioare a sternocleidomastoidianului (punctul nervos al gatului al lui Erb) si de aici diverg spre teritoriile cutanate respective.

Ramurile superficiale ale plexului cervical

\

10

Page 11: Referat - Nervii Spinali

PLEXUL BRAHIAL

Este constituit din ramurile anterioare C5-C8 si T1.El prezinta o portinune supraclaviculara si o portiune axilara. Dupa teritoriile pe care le inerveaza,nervii formati de plexul brahial se grupeaza in:

nervii centurii scapulare si ai unor muschi respiratori si nervii membrului superior

Nervii centurii scapulare si ai unor muschi respiratori reprezinta ramurile colaterale ale plexului brahial si se distribiue la muschii centurii scapulare si la unii muschi care au functie respiratorie.

Nervii membrului superior reprezinta ramurile terminale ale plexului brahial si se distribuie la muschii si pielea diferitelor segmente ale acestui membru si la articulatii.

11

Page 12: Referat - Nervii Spinali

PLEXUL LOMBAR

Este constituit prin unirea ramurilor L1-L3 cu participarea unor filete nervoase.Din T12 si din plexul lombar iau nastere doua feluri de ramuri: colaterale si terminale.

Ramurile colaterale formeaza : Nervul iliohipogastric inerveaza muschii lati ai abdomenului si dreptul

abdominal(ramura musculara); inerveaza si pielea din regiunea soldurilor. Nervul ilioinghinal Nervul femurocutanat lateral inerveaza pielea regiunii fesiere si pielea regiunii

laterale a coapsei. Nervul genitofemural inerveaza pielea fetei mediale a copsei,etc

Ramurile terminale formeaza: Nervul obturator, care are 2 ramuri:

- ramura posterioara, care inerveaza muschiul abductor mare si articulatia coxofemurala.

- ramura anterioara (inerveaza muschiul obturator extern, muschiul pectineu, abductor lung si scurt, precum si pielea din regiunea genunchiului si a fetei mediale a coapsei).

Nervul femural este cel mai voluminos nerv al plexului lombar. In cavitatea pelviana da ramuri pentru muschiul psoasiliac, muschiul pectineu si pentru artera femurala, iar sub arcada inghinala formeaza numeroase ramuri pentru muschii anteriori ai coapsei.

12

Page 13: Referat - Nervii Spinali

PLEXUL SACRAL

Este constituit prin fuziunea trunchiului lombosacrat (L4-L5) cu primele trei rădăcini sacrate. In plus, mai primeste un ram de la S4 ce se anastomozează cu S5.

Este cel mai voluminos plex si se afla situat in bazin.El distribuie ramuri pentru muschii centurii pelviene si ramuri pentru muschii membrului

inferior.

Nervii centurii pelviene sunt : nervul gemen inferior, nervul piriform, nervul fesier superior si nervul fesier inferior.

Nervii membrului inferior sunt: nervul femurocutanat posterior care impreuna cu nervul fesier inferior formeaza micul sciatic si nervul sciatic sau mare sciatic.

PLEXUL COCCIGIAN

Plexul coccigian este format prin anastomozele ramurilor anterioare ale nervului sacral al V lea(S5) si ale nervului coccigian.

Ramurile cutanate care pornesc din acest plex inerveaza muschiul ischiococcigian si pielea regiunii varfului coccigelui si a regiunii cuprinse intre varful acestiua si orificiul anal, iar ramurile viscerale intra in alcatuirea plexului hipogastric.

13

Page 14: Referat - Nervii Spinali

14

Page 15: Referat - Nervii Spinali

15

Page 16: Referat - Nervii Spinali

7. BIBLIOGRAFIE

“Anatomia si fiziologia omului”- I.C. Voiculescu, I.C. Petricu, Ed. Medicala, Bucuresti, 1964

“Compendiu de anatomie si fiziologie” – Gheorghe Mogos, Alexandru Ianculescu, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1976

“Fiziologie” – I. Baciu, ED. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1978

“Fiziologie umana” – P. Groza, editia a III-a, Ed. Medicala, Bucuresti, 1980

16