Raport La practica tehnologica

download Raport La practica tehnologica

of 23

 • date post

  10-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  68
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of Raport La practica tehnologica

Ministerul Educaiei al Republicii Moldova

Introducere

Practica la ntreprinderi de baz urmeaz scopul de a consolida cunotinele teoretice acumulate n procesul de instruire teoretic, n baza investigaiilor proceselor tehnologice i de activitate la ntreprindere, unde studentul i desfoar practica i de asemenea acumularea i formarea priceperilor i deprinderilor n profesia dat, aplicarea metodelor i tehnologiilor avansate.

Pe parcursul practicii tehnologice studenii obin noiuni despre management i marketing, perceperi n rezolvarea situaiilor nestandarde.

Practica se desfoar conform programului i planului de nvmnt aprobate de instituia de nvmnt i ntreprinderea de baz.

La nceputul practicii toi studenii sunt datori s asculte instructajul despre practica tehnologic precum i ntrebrile generale despre tehnica securitii organizat n colegiu.Informaie general despre S.A. Moldtelecom

MoldtelecomesteOperatorul Naional de Telecomunicaiii totodat cea mai mare companie de telecomunicaii dinRepublica Moldova La 1 aprilie 1993, n urma restructurrii sectorului de telecomunicaii din Republica Moldova, a fost nfiinat ntreprinderea de Stat "Moldtelecom". La5 ianuarie1999ntreprinderea a fost reorganizata nSocietate pe Aciuni,Statulfiind fondator i unic acionar. De-a lungul activitii sale, Moldtelecom a parcurs o perioad de perfecionare i evoluie continu, de la un monopol de stat la o companie deschis pentru colaborare, de la tradiionala telefonie fix, pn la cele mai avansate servicii. Astfel, Moldtelecom este unica companie care oferite populaiei ntreaga gam de servicii de telecomunicaii: Telefonie Fix, Telefonie Mobil, Internet, Transport Date i Televiziune Digital n prezent, compania deine poziia de lider pe piaa serviciilor de Telefonie Fix (96,5%), pe piaa serviciilor de acces la Internet n band larg are cota de pia de 70,3%. De asemenea, dup volumul vnzrilor, primul loc pe acest segment de pia i revine tot companiei Moldtelecom, cu o cot de pia de circa 57%. Performanele companiei sunt reflecia investiiilor de circa 700 800 mln lei alocate anual, n implementarea de tehnologii i servicii noi, precum i mbuntirea continu a relaiei cu abonaii si. Abonaii justific efortul i ateptrile companiei, nregistrnd, n 2011, cifra record de 1.124 mln abonai. Numrul abonailor este ntr-o continu cretere, atingnd o densitate de 33% la 100 de locuitori.Tehnica securitii:

Normele specifice de protecie a muncii pentru telecomunicaii cuprind prevederi pentru prevenirea accidentelor de munc i mbolnvirilor profesionale n activitatea de telecomunicaii (inclusiv ntreinere). Toate procesele de munc vor fi conduse i supravegheate de persoane care posed pregtire tehnic corespunztoare i care au fost desemnate n acest scop.

nainte de nceperea lucrului, persoanele special desemnate n acest scop vor verifica starea i funcionarea uneltelor, sculelor, utilajelor i dispozitivelor ce urmeaz s fie utilizate i vor lua msuri pentru a nu fi folosite dect cele corespunztoare din punctul de vedere al proteciei muncii.

n locurile de munc din incinte unde exist riscul de intoxicare cu diferite gaze sau de asfixiere, nceperea lucrrilor este permis numai dup ventilarea spaiului i verificarea prin probe a atmosferei din spaiul respectiv.

Este interzis s se execute operaii de nlocuiri, reparaii, intervenii de orice fel la echipamentele de telecomunicaii sau de alte echipamente tehnice folosite n procesul de munc de ctre persoane care nu au aceast sarcin de serviciu.

Lucrul pe stlp va ncepe numai dup ce lucrtorul a verificat fixarea scrielor i a cordonului centurii de siguran.

nainte de a ncepe urcarea pe stlp, lucrtorul trebuie s verifice rezistena i stabilitatea stlpului. Ajutorul celui care lucreaz pe stlp va sta la o distan de minimum 2 m de la baza stlpului pe care se lucreaz.

Sculele sau materialele se vor trimite la lucrtorul aflat pe stlp numai cu ajutorul frnghiei i numai dup ce s-a verificat corecta lor legare; este interzis aruncarea lor.

Pe timp umed (cea, ploaie sau ninsoare) i atunci cnd stlpii din beton sunt acoperii cu polei se interzice folosirea scrielor de crat.

Se admite lucrul n cazul cnd stlpii sunt acoperii de polei numai cu condiia utilizrii scrilor extensibile: ultima treapt a scrii se va lega obligatoriu de stlp cu frnghia.

La exploatarea i ntreinerea instalaiilor electrice trebuie s se respecte prevederile cuprinse n normele specifice de protecie a muncii pentru utilizarea energiei electrice. Cei care exploateaza i execut manevre la instalaiile, echipamentele i utilajele electrice, trebuie s verifice nainte de nceperea lucrului imposibilitatea atingerii pieselor aflate sub tensiune, precum i existena legturilor vizibile de protecie

Este interzis punerea sub tensiune a instalaiilor, echipamentelor i utilajelor electrice care prezint pericol de atingere a pieselor aflate normal sub tensiune, care au legturile de protecie desfcute sau nu au fost verificate din punctul de vedere al asigurrii proteciei mpotriva electrocutarii.

Servicii de telecomunicaii

Telefonie FixServiciul de baz al companieiMoldtelecomeste Telefonia Fix. Cota de pia a serviciului de Telefonie fix era de 96,5% n primul trimestru al anului2011cu 1.124.000 abonai.n anul2007a fost lansat serviciul de telefonie fix fr fir (Wireless Local Loop - WLL) cu denumirea comercialAmplus. Serviciul se bazeaz pe tehnologia CDMA i utilizeaz standardul CDMA2000 1X n banda de frecven 450 MHz. Avantajul acestei tehnologii const n faptul c permite utilizarea serviciilor telefonice chiar i n regiunile unde conectarea la reeaua de telefonie tradiional este dificil sau chiar imposibil. Telefonia Amplus presteaz servicii similare telefoniei tradiionale: primirea i efectuarea apelurilor, accesarea reelei Internet i multe alte servicii suplimentare.Serviciul telegrafpermite expedierea telegramelor prin intermediul telofonului, iar destinatarul va primi mesajul sub forma de telegram.Video Telefoniapermite comunicarea prin apel video ntre dou sau mai multe persoane situate att pe teritoriul Republicii Moldova (naional) ct i peste hotarele ei (internaional).

InternetDup numrul de abonai, n trimestrul I 2011, cota de pia a companiei Moldtelecom, dup numrul de abonai era de 70,9%. Dup cifra de afaceri, cota de pia a Moldtelecom era de 76,2%. n2008a nceput extinderea reele deFibr OpticFTTx i a fost lansat serviciul de acces la internet n band largMaxFiber. Acest serviciu ofer conexiuni simetrice cu viteze de pn la 100 Mbps download i upload, att pentru resursele locale MD-IX, ct i cele externe. Iniial serviciul era disponibil n or. Chiinu, ns treptat a fost extins i n centrele raioanale ale republicii i localitile mari.MaxDSLeste serviciul de internet oferit prin intermediul tehnologiei ADSL. Acest serviciu ofer conexiune la viteze de pn la 20 Mbps download i upload. Serviciul MaxDSL este disponibil n majoritatea localitilor din Republica Moldova. n primul trimestru 2011 au fost nregistrati 169.900 abonai MaxDSL.Telefonie Mobil Unitn luna martie 2007 Moldtelecom a devenit al treilea operator de servicii de telecomunicaii mobile din Republica Moldova, prin lansarea serviciului de telefonie mobil Unit. Serviciul utilizeaz n exclusivitate pe pia tehnologia CDMA2000 n banda de frecvene de 450 MHz i permite transmiterea de voce i date, folosind inovaii tehnologice de ultim generaie. La finele anului 2008, Unit a asigurat cu Internet mobil toat ara, oferind libertatea de comunicare, dezvoltare a afacerilor i relaiilor personale, indiferent de timpul i locul aflrii. Din 21 mai 2010 Unit trece la o nou etap de dezvoltare a comunicaiilor mobile n ntreaga ar i devine operatorul cu cea mai mare reea de generaia a treia din Republica Moldova care lucreaz n standard UMTS (3G).

Televiziune Digital Interactiv IPTVLa 22 februarie 2010, Moldtelecom a lansat primul serviciu deTeleviziune Digital Interactiv IPTVdin Republica Moldova. Noul serviciu IPTV (Internet Protocol TV sau televiziunea IP) presupune transmiterea semnalului TV n calitate digital, via protocoalele IP de Internet, direct pe ecranul televizorului. Aceast nou experien n domeniul audio-vizualului este transmis printr-o conexiune de band larg direct ctre televizoarele clienilor, prin intermediul unui Mediabox (Set-Top-Box). Abonatul IPTV poate avea acces la o paleta de servicii de video, voce i date mpreun cu mecanisme elaborate de interactivitate - att pentru canale TV sau servicii video la cerere. La 7 decembrie 2010 a fost lansat n premier serviciul deTeleviziune cu rezoluie naltHD. La 15 iunie 2011 au fost lansate serviciile interactive Pauz, Reluare i nregistrare, care ofer abonailor experiene inedite, ct i libertatea de alegerea i control asupra coninutului televizat. Aceasta a nsemnat o nou etap n dezvoltarea pieei televiziunii Republicii Moldova.Toi mpreun i fiecare n parte contribuie la realizarea misiunii Moldtelecom: Clientul i necesitile acestuia sunt pe primul loc.

Termeni i echipamente studiate n timpul practiciiDSLAM(Digital Subscriber Line Access Multiplexer)- este un multiplexor folosit de companiile de telecomunicaii ce presteaz sercvicii de acces la Internet, pentru acces a abonailor la serviciul xDSL. Se prezint ca un echipament cu porturi WAN pentru serviciu ADSL, pentru programare i monitorizare , si porturi la care sunt conectai abonaii, la captul liniei de abonat st un splitter care separ semnalul analog vocal de semnalul digital de Internet. Dac nu se utilizeaz acest dispozitiv este posibil s se aud zgomot atunci cnd se utilizeaz telefonul sau s se ntrerup des conexiunea la Internet, i modem- echipamentul care permite unuicalculatorsau unui alt aparat inteligent s comunice cu alte calculatoare sau aparate prin intermediul liniilortelefoniceanaloagestandard. Cuvntul provine din prescurtarea expresiei MOdulator/DEModulator, modemurile codificn