Proiect cresterea prepelitelor

download Proiect cresterea prepelitelor

of 24

Transcript of Proiect cresterea prepelitelor

MINISTERUL AGRICULTURII, PDURILOR I DEZVOLTRII RURALE AGENIA NAIONAL DE CONSULTAN AGRICOL OFICIUL JUDEEAN DE CONSULTAN AGRICOL OLT

OJCA OltStr. Doamnei, nr. 17-19, Bucuresti, Sector 3, Tel.: +40 21 312 46 20; Fax: +40 21 312 46 43, www.consultantaagricola.ro Str. Tudor Vladimirescu, nr. 165, Slatina, Jud. Olt Tel./fax: 0249/415 770 0349/422 757 E-mail: [email protected]

PROIECT TIPPentru exploataii agricole - creterea prepelielor

- 2006 1

2

Proiect tip pentru exploataii agricole creterea prepelielorIntroducerePrepelia (Coturnix Coturnix) este o pasre migratoare, care triete n ara noastr n cmpii deschise, din primvar pn n toamn. Specii i subspecii ale genului Coturnix se pot gsi i pe alte continente. Primele mrturii privind creterea prepelielor n captivitate s-au gsit n Japonia, unde n secolul XII aceste psri se creteau ca psri de companie pentru cntecul lor. La noi n ar creterea prepeliei n captivitate n microferme se face nc de acum 25 de ani. n ultimii ani datorit calitiilor curative ale crni i oulor de prepeli, creterea acestei psri n captivitate s-a dezvoltat mult.

Carateristiticile morfologice ale prepeliein activitatea curent se pot crete dou tipuri de prepeli i anume: cea european (importat i de noi) i cea japonez. Tipul european se caracterizeaz prin: masculul are gtul i pieptul de culoare mai inchis (maron spre rocat) fa de femel care are gtul i pieptul mai deschis, pestriate cu negru. Cloaca femelei este alungit transversal, n timp ce cloaca masculului, prezint o excrecen de culoare roz. Cloaca nu este acoperit cu penaj. Greutatea unei femele este de 150 gr., masculul putnd atinge o greutate de 120gr.

3

Prepelia japonez prezint urmtoarele caracteristici morfologice: greutatea corporal la o femel este n medie de 150 gr, masculul putnd s aib o greutate medie de 120 gr. Culorile penajului sunt asemmtoare cu cere ale tipului european: la mascul gtul i pieptul sunt de culoare mai inchis fa de femel care are gtul i pieptul mai deschis, stropite cu negru. Cantitatea de ou produs de o femel pe an este de peste 23 ori greutatea proprie (290 de ou /an).

Sisteme tehnologice aplicate n microfermele de cretere a prepelielorCreterea acestei psri este o afacere profitabil, deoarece necesit costuri i eforturi sczute. Ca activitate de baz, creterea prepelielor presupune un numr mare de psri, care se cresc intensiv n ferme speciale (5.000-10.000 de psri). Ca activitate conex, prepeliele se pot crete n cresctorii familiale (100-500 psri).

Ferma mixt pentru ou-carneEste sistemul cel mai utilizat, pentru c permite organizarea activitii n flux continuu, cu activitate constant pe tot parcursul anului i include toate sectoarele de activitate i anume: producerea prinilor, staia de incubaie, sectorul de tineret crescut pentru carne, punct de sacrificare. Produsul finalul n aceast ferm const n obinerea de psri pentru carne i ou, care se livreaz la vrsta de 6 sptmni. Amenajarea unei ferme mixte pentru ouat i carne de prepeli se poate face cu eforturi financiare reduse, asigurndu-se un flux liniar, ncepnd cu tineretul prini de reproducie n vrst de o zi i terminnd cu punctul de sacrificare. Prepeliele tineret de reproducie de 6 sptmni rezultate, din considerente de ordin sanitar-veterinar i organizatoric, vor fi crescute n spaii mai retrase.

4

Aspectul oulor de prepeli dup 6 zile de incubaie

5

Ferma specializat pentru producia de carnen funcie de resursele materiale i de spaiul disponibil, ferma pentru producerea de carne poate cuprinde numai sectorul de cretere a puilor pentru carne, n funcie de sistemul de achiziie a puilor de o zi, sau a ulor de incubaie de la o ferm specializat sau poate avea un flux tehnologic complet incluznd: cumprarea de prini, staia de incubaie tineretul crescut pentru carne, punct de sacrificare. La vrsta de 6 sptmni, toi puii de carne se sacrific. Dup aceast vrst, acumularea sporului nu este rentabil i apar depuneri de grsime care depreciaz calitatea carcasei. De la fiecare femel adult se obin (n 29 sptmni): 139 ou x 90% ou incubabile x 72% ecloziune = 90 pui de o zi. Pe baza acestui calcul se stabilete capacitatea spaiilor de cazare a prinilor, pentru incubaie, de cazare a tineretului pentru carne, de abatorizare precum i ritmul ecloziunilor i al sacrificrilor. Totodat trebuie inut cont i de o perioad de vid sanitar de 7 zile.

Ferma specializat pentru producia de ou de consumPentru producia de ou, dimensiunile unei ferme se recomand a fi de minim 1000 - 2000 prepelie outoare, cu producii anuale de 240.000 -600.000 de ou i un consum zilnic de furaje cuprins ntre 25-50 kg. Pentru producia de ou, cea mai eficient form de exploatare a prepelielor outoare este creterea n baterii. Recoltarea oulor se face prin partea din fa a bateriilor. La fel ca i furajarea, adparea se face lateral sau pe partea opus a bateriei. n practic se utilizeaz 4-6 baterii (vezi creterea prepelielor n baterii). Un factor important care influeneaz producia de ou este temperatura. O temperatur optim c este cuprins ntre 20-250C. Sub 200C ncepe s scad procentul de ouat, iar la 150C nceteaz complet. Pentru a evita acest inconvenient este foarte important ca adpostul folosit s fie izolat i compartimentat corespunztor, adic s nu existe un exces de spaiu care iarna trebuie s fie nclczit la 20-250C, lucru care ar duce la mrirea cheltuielilor. Ca surs de cldur se recomand combustibil solid: lemne sau crbuni.nclzirea unui adpost cu 1000 de prepelie pe perioada sezonului rece cu ajutorul unor radiatoare electrice, este nerentabil, deoarece o mare parte din venitul obinut se consum pentru plata curentului electric. De aceea, adpostul trebuie izolat, suprafaa util interioar trebuie optimizat, iar sursa suplimentar de energie s fie cu crbuni sau lemne i nu cu curent electric sau gaze naturale.Dac n sezonul cald temperatura trece de 250C apare stressul la psri care se caracterizeaz prin: scderea ouatului i a consumului de furaje; precum i prin oprirea ouatului. Un alt factor de microclimat important este umezeala, care poate crete peste limitele admise atunci cnd adpostul nu este ventilat corespunztor sau exist defeciuni la sistemul de adpare. Aceast cretere a umezelii poate produce apariia bolilor respiratorii, care determin scderea ouatului i creterea procentului de mortaliti. Un furaj de calitate determin obinerea unei producii mari de ou i de calitate superioar. Creterea n baterii Cel mai utilizat sistem de cretere al acestei psri este sistemul de cretere n baterii att n sistemul industrial ct i gospodresc, datorit comportamentului de ouat specific ( prepelia i ascunde oul n aternut). n practic se cunosc trei sisteme de cretere n baterii a puilor de prepeli, i anume: - sistemul japonez, cu cuca de demaraj avnd dou compartimente: 1/3 din cuc nchis, nclzit, cu funcie de spaiu de odihn i 2/3 din cuc deschis, nenclzit, ca spaiu de micare. Cldura se poate produce cu un bec de 60 W iarna sau 40 W vara, cldura venind de sus, doarece prepelia prefer s simt cldur la nivelul capului. Podeaua poriunii de cuc nchis are forma unui grtar de lemn, peste care se pot pune rogojini sau pungi de cnep. Demarajul n aceste cuti dureaz diferit n funcie de anotimp i anume: vara - 7 zile, iarna - 10 zile. 6

Pe teren, se ntlnesc dou dimensiuni de cuti: mici (50-100 capete) i mijlocii (100-200 capete). Ele se dispun una peste alta, numrul lor fiind de 5. Dup 7-10 zile, puii se transfer n cutile de cretere, unde se in pn la vrsta de 30 zile, cnd se transfer n cutile pentru psrile adulte. Acest sistem de cretere este un sistem controversat deoarece, curenia i dezinfecia se fac cu greutate, mai ales n fermele cu efective mai mari de 500 - 1000 capete. n a doua parte a procesului de cretere hrnirea i adparea de face prin peretele frontal, ce este prevzut cu plas cu ochiuri de 1,5 cm (n faza I peste ele se pune o plas cu ochiuri mai mici prin care puii pot doar s scoat capul pentru a se hrni i adpa).nclzirea spaiului se face cu rezistene electrice i termostat. Jgheabul bateriei este comun pentru hrnire i adpare. El se mparte n 3 compatimente egale, din care cel din mijloc este pentru ap, iar cele dou laturi pentru furaje. Dup ecloziune, furajele se presar i pe jos, pe buci de hrtie sau n jgheaburi speciale, pn cnd puii au acces la hrnitoare. Pentru a asigura o umiditate relativ ridicat a aerului din ncperea de cretere a puilor, n primele zile de via a lor, se vor pune recipiente cu ap pe pardoseal. ncperea trebuie s fie bine aerisit, dar far cureni de aer. n practic, s-a eliminat sistemul de hrnire i adpare comun. Se recomand utilizarea unor jgheaburi separate dipuse pe pereii opui ai cutii, pentru meninerea cureniei n hrnitori i adpatori i pstrarea apei de but la parametrii de potablitate stabilii de tehnologie. - sistemul autohton. Demarajul are loc, ntr-o baterie simpl, cu 3 nivele i 6 compartimente. Podeaua este sub form de plas cu ochiuri foarte mici (sub 1 cm2), din oel anticoroziv, cel mai indicat material fiind srma plastifiat. Deasupra fiecrui compatiment este dispus, sub plafonul cutii, o rezisten electric de 500 W. Hrnirea i adparea se fac n recipiente mobile, cu marginea joas aezate pe podea. n fiecare compartiment se introduc cte 130 de pui (150-160 cap./cm2). Transferul din bateria de demaraj n cea de cretere se face la vrsta de 20 zile. Creterea se realizeaz ntr-o baterie cu 7 niveluri, unde se introduc circa 490 de pui (7x70 de pui; 120-140 pui/m2). Sub podea, se pun recipiente de colectare a dejeciilor. Hrnirea se face din jgheaburi, dispuse pe cealalt latur a bateriei, iar adparea din jgheaburi dipuse pe alt latur a bateriei. Transferul n bateria de adulte se impune s se foloseasc la vrsta de 5-6 sptmni, naite de intrarea la ouat. - un alt sistem, este sistemul comun, n care demarajul i creterea pna la 5 sptmni se fac ntr-o baterie comun, schimbndu-se numai plasa de pe podea (peste care se aeaz n perioda de demaraj o podea suplimentar- un covora- din material plastic, cu ochiuri foarte mici) i la peretele frontal (unde, de asemenea exist dou poziii de lucru, pentru prima i a doua faz de cretere, asa cum s-a artat la sistemul japonez). Comparativ cu creterea la sol, n tehnologia de cretere la baterie trebuie luate urmtoarele msuri suplimentare: jgheaburile de hrnire i adpare sa fie bine luminate, pentru a fi uor gsite de pui. golirea recipientelor mobile pentru pentru dejecii trebuie s se fac des astfel nct s se evite ca dejeciile s ajung la nivelul podelii cutii. cutile s fie corect confecionate, spre a nu permite evadarea psrilor, care n libertate nu dispun de ap i mncare. Pe recipientele de colectare ale dejeciilor ar fi bine s se pun un strat de rumegu. Acesta va absorbi umiditatea din dejecii, lucru care va duce la descompunerea lent a dejeciilor i mirosul degajat de ele este nlturat. Confortul psrilor n baterii este determinant pentru obinerea celor mai bune rezultate. Alegerea materialelor folosite, dimenisonarea spaiului, tipul de utilaj i instalaii, densitatera psrilor, condiiile 7

de microclimat concur la obinerea unor producii extrem de diferite de la un cresctor la altul. De multe ori chiar i cresctorilor experimentai le scap anumite detalii tehnice sau de comportament specifice acestei psri i trebuie s suporte sanciunile asupra indicatorilor de producie (spor n greutate, producia de ou, consumul de furaje, indicatori de incubaie etc.) care ncep s scad. Este foarte important ca la alegerea tipului de baterie s se in cont de faptul c, ntr-un spaiu extrem de ngust se n deplinesc funcii vitale fundamentale: transpiraie, expiraie, hrnire, adpare, defecare, cretere, reproducie, producie. Pentru ndeplinirea acestora, un rol extrem de important l are stabilirea unor norme tehnologice de confort, pe categoriii de vrst, sistem de exploatare i categorii de producie.

Norme de confort tehnologic la prepelie

8

n continuare se arat cteva imagini cu diferite sisteme de baterii pentru creterea prepelielor care se utilizeaz n Romania.

9

10

AlimentaiaAlimentaia est unul din cei mai importani factori pentru meninerea prepelielor la un nivel normal de cretere i de producie de ou. Deoarece costurile legate de procesul de hrnire reprezint 60-70% din investiia curent a unei ferme, este necesar de avut n vedere o proporie corect a substanelor nutritive din amestecul de furaje care se administreaz la prepelie. n practica hrnirii prepelielor se folosesc mai multe sisteme de hrnire i anume: terci uscat (n zonele calde), furaje i pastile. La noi n ar se practic hrnirea cu furaje uscate ce se gsesc n proporii diferite nraie. Un proces de hrnire obinuit, care este utilizat frecvent de ctre cresctorii amatori const ntr-o diet asemntoare cu cea a ginilor la care se adaug soia, lapte praf sau fin de pete. Pentru o cresctorie intensiv n care este nevoie de un proces de cretere ct mai scurt se va apela la folosirea unor diete cu un procent ridicat de proteine. ndeosebi prepelia japonez care atinge maturitatea corporal la 5-6 sptmni rspunde foarte bine la aceast diet. Aceast metod de hrnire intensiv determin devansarea perioadei n care prepeliele vor ncepe s ou. n practic s-a observat c mrirea procentului de protein din raie detemin obinerea unor ou mai mari. Trebuie ns avut grij deoarece dac se continu cu aceast raie pot aprea accidente prin spargerea oului n cloac datorit dimensiunii exagerate. Astfel de accidente duc inevitabil la moartea psrii. La psrile adulte dieta recomandat se menine i se completeaz cu calciu i fosfor. Se recomand o diet care s conin cel puin 1,25% fosfor i 3,5% calciu, dei se poate ajunge i la 3,9% calciu n sezonul clduros, atunci cnd prepeliele mnnc mai puin, dar au nevoie de calciu pentru ou. Este foarte important ca hrana s fie proaspt i s fie pstrat n condiii igienice (loc uscat i rcoros), departe de animalele domestice sau duntori. Hrana stocat mai mult de 50 zile se poate deteriora i i poate pierde nivelul nutritiv. Din pcate, nu toi cresctorii folosesc nutreuri adecvate i implicit acest lucru afecteaz calitatea oulor vndute. Acest lucru este foarte impotant mai ales cnd oule sunt utilizate crude pentru tratamente naturiste. Reete de furaj combinat pentru prepelie La hrnirea prepelielor, cei mai muli cresctori utilizeaz n furajarea tineretului de prepelie n perioada 0 - 5 sptmni reeta de furaj combinat pentru fazani faza I , iar pentru psrile outoare reeta de furaj elaborat de IBNA Balotesti. La prepelie separarea efectivelor pe sexe se face la vrsta de 5 sptmni, la atingerea maturitii sexuale. Tineretul de reproducie trebuie s beneficieze n faza a II de cretere (3-5 sptmni), n mod deosebit de reete de furaj destinate special acestei categorii, diferite de cel destinate prepelielor pentru carne. 11

Cota de participare a substanelor nutritive n cadrul unei reete de furaj combinat pentru prepelie adulte outoare

Ingredientele folosite n aceast reet sunt: rot soaia. rot floarea soarelui, fin de pete, fosfat, carbonat de calciu,ulei,sare, aminoacizi, premix vitamino-mineral, antioxidant Reet de furaj combinat pentru prepelie adulte outoare

12

Prepelia crescut n baterii are tendina de a risipi furajul, ncercnd s reproduc bile de nisip ale psrilor aflate n libertate. Din acest motiv trebuie s se limiteze ct mai mult posibil apropierea psrilor de furaj, ct i s se realizeze o supranlare a prilor laterale i frontal a jgheabului de furajare. n funcie de sistemul contructiv al bateriei sau al hrnitorii, consumul de furaj/cap/zi poate ajunge de la 22 grame/zi la peste 30-35 grame /zi. Aceast pierdere are implicaii foarte mari asupra costului de producie al unui ou i n final asupra rentabilitii microfermei.

Parametrii tehnici i economici realizai n creterea prepelielorn continuare ncercm s facem o analiza economico-financiar a activitii de cretere a prepelielor, prin exemplificarea unor parametrii tehnici realizai ntr-o cresctorie de 1500 prepelie outoare din Japonia i a calculului marjei brute pentru o microferm de cretere a prepelielor cu 100 capete. Parametrii tehnici realizai ntr-o cresctorie de 1500 prepelie outoare din Japonia

Bugetul produsului prepelie outoare Potenial de producie: mediu, la producie de 260 ou/cap/an Calcule estimative pentru 100 capete

13

Calcul de marja brut pentru prepelie outoare Producie principal: ou pentru consum; Producie secundar: - carne reform Producie anual medie: 260 buci/an; Modulare pentru 100 capete

14

Biosecuritatea n microfermele de cretere a prepelielorPracticile manageriale necesare prevenirii intrrii agenilor infecioi n microferme sunt cunoscute sub numele de Biosecuritate. Izolarea biologic (bio-izolarea) este parial sinonim cu biosecuritatea. Izolarea biologic presupune practici manageriale necesare prevenirii rspndirii agenilor infecioi ntre grupele de animale dintr-o ferm, ntre microferme, sau uniti de producie. Datorit folosirii sistemelor de producie intensiv, n multe cazuri este relativ uor ca bolile infecioase s ptrund i s cuprind efective ntregi. n cazurile n care efectivele sunt constante, reduse ca numr, cu intrri de animale puine, iar confortul animalelor este sporit, exist o frecven redus a bolilor infecioase, ceea ce ofer avantaje n dezvoltarea unui plan de biosecuritate i izolare biologic. O metod simpl de introducere a biosecuritaii i izolrii biologice este utilizarea acronimului IRS (Izolare-Rezisten-Sanitaie).

IzolareaCel mai obinuit factor de risc iniial este achiziionarea psrilor. Psrile proaspt aduse n microfermele cu efective rezidente trebuie selectate i examinate cu atenie i carantinate. De asemenea, este necesar s se implementeze un program regulat i sistematic de monitorizare a efectivelor, cu scopul depistrii prezenei agenilor infecioi importani. Aceti pai reprezint fundamentul izolrii. Psrile aparent sntoase se pot afla in perioada de incubaie a unor boli infecioase, sau pot fi deja purttoare, aparent sntoase, a unor ageni infecioi. n cazul plasrii acestor psri n vecintatea altor psri susceptibile, infecia se rspndete rapid. Dezvoltarea unei strategii eficiente de izolare a psrilor nou venite, precum i a reziduurilor acestora, poate reduce semnificativ frecvena infeciilor i a pierderilor economice. O testare adecvat poate limita ptrunderea n efective, a psrilor cu potenial infecios.Testele obinuite, aplicate n cunotin de cauz, mpreun cu buna cunoatere epidemiologic local, permit o evaluare corect a riscurilor completrii efectivelor de psri. Din punct de vedere teoretic si practic, situaia recomandat dup testare este de carantinare a psrilor proaspt achiziionate, timp de minim 2 sptmni sau, ideal, timp de 4 sptmni. Toate reziduurile psrilor carantinate trebuie izolate de cele ale animalelor rezidente. Perioada de carantin presupune i circuite separate pentru admisia i evacuarea aerului, a furajelor i apei de but. n general, majoritatea bolilor infecioase acute au o perioad de incubaie i debut de cca. 2 3 sptmni, iar un program de carantinare eficient poate reduce semnificativ riscurile imediate de biosecuritate. Perioada de carantin poate fi utilizat i pentru identificarea unor stri clinice patologice nedepistate la testarea iniial. Orice pasre care, la scurt timp dup achiziionare, sau n perioada de carantin, dezvolt o boal infecioas, trebuie investigat, tratat sau sacrificat. Detectarea rapid a afeciunilor i tratamentul adecvat pot preveni apariia epidemiilor infecioase n efectivele de psri. Alte zone de risc, n urma crora psrile pot fi expuse i necesit izolare includ: echipamentul obinuit de transport sau administrare a furajelor sau de ndeprtare a reziduurilor, mbrcmintea/ nclmintea personalului, roztoarele i vectorii slbatici, sau utilajele (camioane, trailere) insuficient decontaminate ntre accesul n cele dou grupe de efective (izolate si rezidente). Zone de contact posibile ntre efective sunt i gardurile de protecie sau zonele despritoare.

RezistenaUn alt aspect important al unui program de biosecuritate l reprezint Rezistena. Rezistena cuprinde practicile nutriionale, ecologice, farmacologice i imunologice care amelioreaz capacitatea de rezisten 15

a psrilor la boal. Toi aceti factori externi, la care se adaug condiia natural, genetic, determin o susceptibilitate crescut sau sczut la anumite boli infecioase. Printre metodele de control ale bolilor infecioase utilizate, de regul, pn n prezent, se afl antibioticele i imunizrile. Importana acestor doi factori nu poate fi ignorat, dar trebuie acordat o mai mare atenie suportului dat rezistenei naturale la boli. Din aceast perspectiv, terapia antibiotic i imunizrile sunt potrivite ca tratamente adjuvante. Un program nutriional corect determin o cretere general bun; un mediu propice reduce stresul, iar, mpreun, cresc rezistena psrilor n faa agenilor infecioi. Adugat unui status imun optim, ameliorarea peformanelor biologice crete i productivitatea psrilor. Un beneficiu deloc de neglijat, este i faptul c o stare nutriional corect, pe un fond biologic adecvat, asigur un rspuns mai bun la tratamentul antibiotic i imunologic. Un program imunologic eficient trebuie adaptat condiiilor fiecrei microferme. Exist scheme imunizare standard, ns un plan eficient i din punct de vedere economic trebuie s in seama de particularitile grupelor de psri existente, precum i de riscul de expunere din microferma respectiv. O singur msur nu se potrivete la toi, iar mai mult, nu inseamn neaprat mai bine. Un plan de imunizare bun va complementa sntatea animalelor, dar nu se poate substitui practicilor manageriale corecte sau prevenirii infeciilor, mai ales n condiiile tot mai competitive actuale.

SanitaiaSanitaia pare aspectul cel mai puin atractiv al planului de biosecuritate/izolare biologic. Cu toate acestea, de cele mai multe ori reprezint factorul cheie al reducerii rspndirii i al limitrii evoluiei unor boli infecioase. Aceasta presupune ndeprtarea sau eradicarea psrilor cu infecii persistente sau a purttorilor agenilor infecioi, precum si decontaminarea oricrui echipament sau adpost potenial contaminat. Odat ce psrile infectate sau purttoare sunt vindecate sau ndeprtate, trebuie, de asemenea, ndeprtat orice material contaminat, pentru eliminarea surselor de ageni infecioi. Decontaminarea separatoarelor dintre boxe, a pardoselilor i a tuturor obiectelor ce pot susine prezena agenilor infecioi, trebuie s fie parte a unui plan corect de biosecuritate. Ca parte a planului de biosecuritate, izolarea biologic presupune prevenirea ptrunderii agenilor infecioi n lanul alimentar exterior microfermelor (generatoare de boli zoonotice) sau rspndirea n efectivele adiacente sau mai ndeprtate de ferma de origine (generatoare de boli infecioase i epidemii). Durata de via a agenilor infecioi variaz destul de mult. Multe dintre virusuri i bacterii au o perioadde via relativ scurt n afara gazdei i ntr-un mediu neprotejat, de cele mai multe ori msurat n ore sau zile. Ali ageni infecioi pot fi viabili ani de zile. Durata de via a celor mai muli dintre patogeni se prelungete indefinit cnd este vorba de prezena lor pe un substrat organic. Astfel protejai, chiar i cei mai fragili patogeni i pstreaz deseori potenialul infecios pentru zile, luni sau chiar ani de zile. De asemenea, materialele organice pot inactiva muli dintre agenii decontaminani, limitnd capacitatea acestora de a distruge patogenii. De aceea, un factor cheie al limitrii numrului de patogeni i al eliminrii acestora, l reprezint ndeprtarea n totalitate a materialelor organice. In multe cazuri, simpla curaare poate ndeprta pn la 95% dintre patogeni. Din punct de vedere al sanitaiei, echipamentele cu utilizare la mai multe animale, necesit o atenie special. Astfel de materiale i echipamente includ: echipamentele de administrare a hranei la tineret, echipamentul medical pentru tratamentul animalelor bolnave sau celor cu leziuni fizice. Se recomand sanitaia tuturor secreiilor animale. Echipamentul utilizat n mixarea furajelor i administrarea hranei trebuie curat i decontaminat n funcie de necesiti. Camioanele, trailerele i alte utilaje utilizate la mai multe microferme, pentru diverse munci, trebuie curate i decontaminate nainte i dup fiecare utilizare, mai ales cele folosite la transportul efectivelor. Alte zone ce necesit o atenie special sunt echipamentele de protecie individual, ce pot constitui vectori mecanici de transmisie ai agenilor infecioi. Reziduurile animale, psrile moarte sau resturile 16

de esuturi trebuie manipulate, depozitate i tratate n aa msur, nct s permit inactivarea patogenilor, prin aciunea timpului, desicaiei sau razelor UV. Aceste materiale, cu potenial infecios nalt, necesit o atenie special, pentru prevenirea reintroducerii patogenilor n zonele cu efective susceptibile. Biosecuritatea / izolarea biologic pot fi obinute n orice ferm, n condiiile aplicrii unor msuri, unele - de bun sim, iar altele - cu valoare tiinific, prin crearea de programe i protocoale adecvate. Un plan corect de biosecuritate ferete productorul de pierderi economice semnificative i asigur ncrederea consumatorilor n calitatea produselor. Blocajul ce apare n unele microferme, pornete de la incapacitatea managerilor de a transpune conceptul de biosecuritate n pai simpli, clari, ce pot fi parcuri ntr-un ritm susinut. Dac aceste msuri de biosecuritate nu se asigur pot aprea diferite boli care se ntalnesc i la gini cum ar fi: variola, puloroza, coccidioza, aspergiloza, candidoza, maladia de Newcastle. Pentru combaterea lor se va solicita asisten sanitar-veterinar. Planul de prevenire a a acestor mbolnviri este simplu i const n: nici o vaccinare sistematic, n general; utilizarea limitat a antibioticelor; utilizarea coccidiostaticelor n furaje

Bibliografie1. Viorica Boboc; M. Cioceanu - Sisteme de mangement aplicate n micofermele pentru creterea prepelielor; Ed.Atar; Bucureti 2005 2. Viorica Boboc; M. Cioceanu - Sisteme de baterii aplicate pentru creterea prepelielor; Ed.Atar; Bucureti 2005 3. Viorica Boboc; M. Cioceanu - Elemente specifice n nutriia prepelielor; Ed.Atar; Bucureti 2005 4. Viorica Boboc; M. Cioceanu - Ghid tehnic pentru creterea prepelielor; Ed.Atar; Bucureti 2005 5. Viorica Boboc; M. Cioceanu - Biosecuritatea n microfermele de prepelie; Ed.Atar; Bucureti 2005

17

LISTA CU FURAJE, NUTREURI COMBINATE I ADITIVI FURAJERIABO MIX- Str.Depozitelor, nr.31, Satu Mare, Jud .Satu Mare, Cod 440198 Tel: 0261-769306; 0261-769266; Fax: 0261-769569; [email protected] www.abomix.ro AGRICOLA INTERNATIONAL BACU, DEPARTAMENTUL 2 SNC -Calea Republicii , nr 283, Bacu, Cod 600304 Tel: 0234-573730; Tel/Fax: 0234-573732 AGRICOLA ROM- ITA IMPEX-Str.I.C.Dumitracu,nr.10, Ineu, Jud. Arad, Cod 315300 Tel/Fax: 0257 511047; [email protected] AGRO CENTER TRANSILVANIA os. Sibiu Rusciori, Km. 8, Rusciori, Jud. Sibiu, Cod 557271 Tel/Fax: 0269 213679; Mobil: 0788303266; [email protected] AGRO AGENTUR-Bd. Unirii, nr.2, bl. 8A, sc.1, ap. 34, Sector 4 Bucureti, Cod 040104 Tel/Fax 021-3367777917; 021-3373002; [email protected] AGRO BANAT-Str.Sub Deal, nr. 1, Caransebe; Jud Cara Severin, Cod 325400 Tel. 0255-516324 ; Mobil 0724211641; Fax: 0255-513096; agrobanat2mail.dntm.ro; www.agrobanat.ro AGROBIOTIC- Str. Divizia 9 Cavalerie, Nr. 49, Timioara, Jud Timi, Cod 300264 Tel/Fax : 0256-211659 ALTCO PROD- Str. Mintiului, nr. 99, Gherla, jud. Cluj, Cod 405300 Tel/Fax: 0264-243511; Mobil:0740835087 AMIX SUPER- Str. Mihail Koglniceanu, nr. 20-22, Arad, Jud. Arad, Cod 310092 Tel/Fax: 0257-254642; [email protected] ANADIN- Str. Eternitaii, nr. 11; Breaza, Jud. Prahova, Cod 105400 Tel/Fax 0244-340798; [email protected]

18

ANDAGRA Sos. Arad-Zdreni, km 3, Arad, Jud Arad Tel: 0257 216760; Fax: 0257 -216720 ANIMAX Str. Fnului, nr. 16, Sfntu Gheorghe, Jud. Covasna, Cod 520024 Tel: 0267 315026; [email protected] AVE IMPEX Str. oimoeni, nr. 32, Satu Mare, Jud. Satu Mare, Cod 440111 Tel: 0261-770227; 0261- 770225; Tel/Fax: 0261-757304; [email protected] ; AVIAN PROD- os. Iancului , nr. 29. Bl. 105B, Sc. C, Ap. 110, Sector 2, Bucuresti, Cod 021725 Tel/Fax: 021 2503517; Mobil: 0741156456 AVICOM-Str.Digului, nr. 45, Odorheiu Secuiesc, Jud Harghita, Cod 535600 Tel/Fax: 0266 212955; Mobil: 0744595343 BANDRINO IMP-EXP-Str. Godri Ferenc nr. 16, Sfntu Gheorghe, Jud Covasna, Cod 520023 Tel/Fax: 0267 314340; [email protected] BILIARDI PRODUCT Str. Mocirei, nr. 1, Baia Mare, Jud Maramure, Cod 430316 Tel/Fax: 0262 220192; [email protected] BLOMAR- Str. Oaului, nr. 241, Cluj-Napoca, Jud. Cluj, Cod 400645 Mobil: 0745357195 BIOMIN ROMNIA Str. Justiiei, nr. 24 Sibiu, Jud. Sibiu, Cod 550004 Tel: 02269-214833, Fax: 0269-243843; [email protected] ; www.biomin.ro BIOPLANT - Bd. Decebal, nr. 17, Craiova, Jud. Dolj, Cod 200458

Tel: 0251-315799; Tel/Fax: 0251-591244 BRENNTAG ROMNIA Bd. Timisoara, nr. 8+; Sector 6, Bucureti, Cod 061334 Mobil 0741816500; [email protected]; www.brenntag.ro CERASIL os. Borului, nr. 31, Oradea, Jud. Bihor, Cod 410605 Tel: 0259-416140; Fax: 0259+427803; [email protected]; www.cerasil.ro 19

COMAN & CO Str. Vintil Mihilescu, nr. 15, Bl.60, Sc. 1, Ap. 3, Sector 6, Bucureti, Cod 060394 Tel: 021-2216508 - [email protected]; www.comanco.go.ro COMB GORJ Str. Ciocrlan, nr. 7, Trgu Jiu, Cod 210103 Tel: 0253-226330; [email protected] COMBAVIPOR Str. tefan cel Mare, nr. 9, Galai, Jud. Galai, Cod 800198 Tel/Fax: 0236-472896 COMBIAL Str. Grii, nr. 33, Urziceni, Jud. Ialomita, Cod 925300 Tel/Fax: 0243-254043 COMBIMAR Str. Fabrici, Nr. 5, Baia Mare, Jud. Maramure, Cod 403015 Tel: 0262-222441; [email protected] COMBIPRA Str. Trgovitei, nr. 2, Ploieti; Jud. Prahova, Cod 100299 Tel 0244-554451; [email protected] COMBRIVA Str. Coteti, nr. 116, Focani, Jud. Vrancea, Cod 620068 Tel/Fax: 0237-221143 CORNEX Str. Liviu Rebreanu, nr. 54, Arad, Jud. Arad, Cod 310047 Tel/Fax: 0257-253589; [email protected]; www.cornex.ro DANO PAN Dumbrveni, Jud. Vrancea, Cod 627105 Tel: 0237-255383 DEVEST FARMATECH Str. Grii nr. 14 Timioara jud. Timi, Cod 300167 Tel: 0256-499.080; fax: 0256-247.435 DIDFARM Str. 16 Decembrie 1989 nr. 40 Sannicolau Mare, Jud. Timi, cod 305600 Tel: 0256 370.083; fax 0256-370.261; [email protected] EURO NUTRIMIX Str. Gelu nr. 4 Timioara, Jud. Timi, cod 300168 Tel/Fax: 0256-296.667; mobil 0274.220.330

20

Free Land Mariua Mariua jud Clrai, cod 917014 Mobil 0722-573.152; fax 0242-642.761 Grdinaru Rare Sat Izvoare, Dumbrava Rosie, jud. Neam, cod 617188 Tel. 0233-237.151; 0233-282.101; fax 0233-282.330 GuyomarchH Romnia Str. Botaenu nr.3B et.3 ap.9 sect.1, Bucureti, cod 010027 Tel. 021.3102764; fax 021-3134504; [email protected]; www.guyomarch.ro Interself Trade tei Str. Unirii nr.8 bl.8 ap.6 Stei; jud Bihor, cod 415600 Tel. 0259 335. 582; [email protected] Ionic Service os. Chitilei nr.381 sect1 Bucureti, cod 012391 LNB Romnia Feed Bd. Victoriei nr.43 Sibiu, Jud. Sibiu, cod 550024 Tel. 0269-213.280, fax 0269-218.515, [email protected]: www.lnb.ro Mareal Str. tefan cel Mare nr. 199 ap. 13 Vaslui, jud. Vaslui, cod 730006 Tel/Fax 0335-410.615; 0253-361.769; [email protected] Mirovia Str. Valea Viilor (fosta Avicola Beclean) nr.2/2, Beclean, juud. Bistria Nsud, cod 425100 Mobil 0745-206554 Mixabis Str. Lebedeni nr. 33 Baia Mare, jud. Maramure. Cod 430306 Tel: 0262-223247; mobil 0722-729.970; [email protected] Mixalim Frumuani, jud. Clrai, cod 917100 Tel: 021-311.10.62 Fax: 021-312.60.80: [email protected] Moroanu Prest Ferma B3, GOC 3, Sat Izvoare, Dumbrava Roie, jud. Neam, cod 617188 Tel/fax ; 0233-237.349 Nadsai Impex str. Principal nr. 115, Mureni, Jud. Mure, cod 547638 Mobil 0745.396.618; fax 0265-777.432; [email protected]; www.nadsai.ro Naumof Serv Cireu. Jud Brila, Cod 817035 21

Mobil: 0744.691.568 Nutribuz Sahateni, Jud Buzu, cod 127535 Tel: 0238-545.721; fax 0238-545.701 Nutricod str. Halciului nr. 15 Codlea, jud. Braov, cod 505100 Tel: 0268-251.906; fax 0268-251.807; [email protected] Nutricom os. Portului nr. 52, Oltenia, jud. Clrai, cod 915400 Tel: 0242-515.430 fax 021-310.16.00; [email protected] Nutrientul Str. Cmpului nr. 1, Palota, jud. Bihor, cod 417516 Tel: 0259-471.811; fax 0259-411.695; [email protected] Nutrimold Str. Chiinului nr. 41, Iai, jud. Iai, cod 700178 Tel: 0232-233.185; fax 0233-233.405; [email protected] Nutristar Romnia Str. Teodor Sperantia nr. 130 bl.73, sc.1, ap.8, sector 3, Bucureti, cod 030942 Tel/Fax: 021-322.88.08 Oltchim FNC Calea Traian nr176 Bbeni, jud. Vlcea, cod 245100 Tel: 0250-753.750, fax 0250-735.751, [email protected] Original Prod FNC Tinc, Jud. Bihor, cod 417595 Tel: 0259-310.166, fax 0259-310.359, [email protected] Pacomb Poarta Alb, Jud. Constana, cod 907245 Tel/Fax: 0241-853.637; [email protected] PET WORLD Str. Constructorilor nr. 7, Sfntul Gheorghe, Jud. Covasna, cod 510077 Tel/Fax: 0267-312.816; [email protected] Polena B-dul Socola nr.6, Iai, Jud. Iai, cod 700194 Tel: 0232-430.137; mobil 0744.586.811

22

Primivet Sat Calomfiresti, Poroschia., Jud. Teleorman, cod 147280 Tel: 0247-318.828; fax 0247-318.930; [email protected] Premix Str. Nicolae Iorga bl.21-31 sc.1, ap.1, Jud. Dolj, cold 200026 Tel: 0251-596.422; tel/fax 0251-598.008 Probiotic -Aleea I.D. Suciu, nr. 6 ,ap. 6, Timisoara , jud. Timi, cod 300093 Tel: 0256-423.306; Prodalis -Dumbraveni, jud Vrancea, cod 6271-5 Tel: 0237-255.383 Proserco CMI os. Afumai, nr. 123, Voluntari, jud Ilfov, cod 077190 Tel/fax: 021-270.46.07; [email protected] Provident Prodcom Str. Matei Corvin, nr. 184 Oradea, jud. Bihor, cod 410144 Tel/fax: 0259-477.700; [email protected] Rmnicom os. Puieti, nr. 10, Rmnicu Srat, jud. Buzu, cod 125300 Tel 0238-565.885 ; fax :0238-561.546 ; Reviva Str. Libertii, nr. 3F, jud. Cluj, cod 407035 Tel/fax: 0264-231.715; Secombi Str. Unirii, nr. 2, Segarcea, jud Dolj, cod 205400 Tel/fax 0251-210.618; Servet Vlcea sat Linea, Budeti, jud Vrancea, cod 627101 Tel: 0250-760.608; fax: 0250-760.607; [email protected] Societatea Cresctorilor de Animale din Transilvania(SCAT) os. Sibiu, Rusciori, km. 8, Rusciori, jud. Sibiu, cod 557271 Tel : 0269-231.678 ; Sotto os. Bucureti, km. 5, Giurgiu, jud. Giurgiu, cod 080301 Tel : 0246-217.628 ; fax : 0246-215.064 ; [email protected] 23

Tecas P-a Alba Iulia, nr. bl. 17 ap. 13, sect. 3, Bucureti, cod 031105 Tel: 021-323.8676; fax: 021-322.1670; [email protected] Tecomb Str. Mihail Koglniceanu, nr. 61, Tecuci, jud. Galai, cod 805300 Tel/fax: 0236-820.049; Transvet Str. Dragalina, nr. 91, ap. 4, Cluj-Napoca, jud. Cluj, cod 400024 Mobil: 0745.643.589; 0745.653.269; fax: 0264-580.970; [email protected] Trouw Nutrision Hifeed Calea Naional, nr. 67, sc. b, ap. 21, Botoani, jud. botoani, cod 710006 Tel: 0788-305.920; tel/fax 0231-529.992; [email protected] ; www.trownutrision.net Verboon Str. Independenei, nr. 1 Bileti, jud Dolj, cod 205100 Tel: 0251-311.105; fax: 0251.311.309 Vetland Compimpex Str. Republicii, nr. 67 Salonta, jud. Bihor, cod 415500 Tel/fax: 0259-433.685; [email protected] Vipromax Str. Preciziei, nr. 19, Craiova, jud. Dolj, cod 200747 Tel: 0251-315.801;fax 0251-315.302; [email protected] Vipromin2000 os. Aradului, km. 75+300m, Salonta, jud. Bihor, cod 415500 Tel/fax: 0259-373.019; 0259-373.02; fax: 0259-373.020; [email protected] ; www.vipromin.com Yohana group Str. Mare, nr. 126, Lumina, jud Constana, cod 907176 Tel/fax : 0241-257.560 ; [email protected] Zamur Trgu Mure Str. Bneasa, nr. 2, Trgu Mure, cod 540199 Tel: 0265.269.918; 0265-220.201; fax: 0265.269.918; [email protected] Zooprotein Str. Ardealului, nr. 20, Arad, jud. Arad, cod 310188 Tel/fax: 0257-462.527; mobil 0745.191.125; [email protected] Zoovet B-dul Unirii, bl. U18, sc. C, ap. 42, Slobozia, jud Ialomia, cod 920042 Tel: 0243-233.384; tel/fax 0243-236.123; mobil 0722.502.688

24