Proiect Bere

9
a) Aria pietei Berea se poate mandri cu statutul uneia dintre cele mai vechi om,fiind cea mai populara bautura.Productia de masa a berii pe teri dateaza de la inceputul secolului 19.Astfel,cea mai veche marca de Timisoreana, fiind fabricata de aproape 300 de ani. Piata berii din Romania este inca intrun proces de d concentrata si competitiva, avand o concurenta puternica la nivel d realizat de Added !alue,"#$ dintre rom%ni au ca b&utur& preferat& b 'ndustria berii din Rom%nia este un sector cu un puternic impa important& la economia local&, consumul de bere fiind acoperit *n p produc)ia intern&. Rom%nii au reu(it performan)a in anul 00+ de a intra europeni de bere,cu un consum mediu de 93 litri pe cap de locuitor -,9 mil hl,crescand cu ,-$ fata de anul 00-. 'n prezent, piata berii din Romania este impartita in proporti producatori internationali, /RBB, 'nBev, AB iller si 2eine en. 1

description

proiect bere

Transcript of Proiect Bere

Berea se poate mandri cu statutul uneia dintre cele mai vechi bauturi fabricate de om,fiind cea mai populara bautura

a) Aria pietei

Berea se poate mandri cu statutul uneia dintre cele mai vechi bauturi fabricate de om,fiind cea mai populara bautura.Productia de masa a berii pe teritoriul Tarilor Romane dateaza de la inceputul secolului 19.Astfel,cea mai veche marca de bere romaneasca este bere Timisoreana, fiind fabricata de aproape 300 de ani.Piata berii din Romania este inca intr-un proces de dezvoltare,fiind una foarte concentrata si competitiva, avand o concurenta puternica la nivel de marca. Potrivitstudiului realizat de Added Value,54% dintre romni au ca butur preferat berea.Industria berii din Romnia este un sector cu un puternic impact i o contribuie important la economia local, consumul de bere fiind acoperit n proporie de 98% de producia intern.

Romnii au reuit performana in anul 2008 de a intra n topul 10 al butorilor europeni de bere,cu un consum mediu de 93 litri pe cap de locuitor si cu un total de vanzari de 7,9 mil hl,crescand cu 6,7% fata de anul 2007.In prezent, piata berii din Romania este impartita in proportie de 80% de primii 4 mari producatori internationali, URBB, InBev, SAB Miller si Heineken.

b) Structura pietei

Fiecare marca de bere are un public tinta foarte bine definit, in functie de ocaziile lui de consum. De exemplu, reprezentantii Brau Union au identificat o marca din portofoliul companiei pentru fiecare segment de pret. Astfel, consumatorii Heineken (bere super premium) sunt, in marea lor majoritate, barbati foarte deschisi la nou si activi social, din mediul urban, cu varsta intre 20 si 35 de ani. Berea premium Ciuc este consumata cu precadere de tineri, 25-35 ani, sociabili si prietenosi, iubitori de distractii, spontani, cu chef de viata si cu simtul umoru lui. Golden Brau, situate in segmentul mainstream, are un public larg si eterogen. Cei mai multi dintre ei sunt insa barbatii cu varsta intre 25-35 de ani, dinamici si cu atitudine proactiva. Consumatorii marcii Bucegi (in segmentul economic) sunt barbati de peste 25 de ani, familisti, cu venituri mici (si medii), pentru care succesul copiilor reprezinta o modalitate de implinire personala.

Asociatia Berarilor din Romania afirma ca 85% dintre barbatii cu varste peste 18 ani si 56% dintre femei sunt consumatori fideli de bere, iar 97,5% din berea consumata provine din productia locala.

Deoarece vanzarile de bere reflecta situatia economica si sociala din tara, datorita specificului produsului, in Romania, patura sociala mijlocie este aproape inexistenta. Drept urmare si pe piata berii tendinta este de a polariza catre segmentele de pret economic pe de o parte, respectiv premium si super premium pe de cealalta parte.

In functie de cadrul in care se afla, consumatorul alege o marca sau alta. Astfel, marca de bere consumata acasa este diferita de cea cumparata la o terasa cu prietenii. Explicatia acestui comportament sta in faptul ca, in ochii celor din jurul nostru, marca de bere pe care o avem in fata reflecta statutul social pe care il detinem, astfel oamenii aleg un produs a carui imagine de marca este in tandem cu ceea ce ei vor sa"comunice" despre persoana lor.

Cea mai mare parte din berea produsa in tara noastra, in proportie de 70%, este consumata acasa, in timp ce restul, in restaurante si baruri. Berea cea mai cautata este cea blonda, in defavoarea celei negre, rosii sau alba. Berea bruna este pe locul secund, dupa cea blonda, avand ca specific nivelul ridicat de alcool (6-7%), berea blonda avand o concentratie alcoolica de 4-5%.

O alta caracteristica specifica pietei romanesti o reprezinta preferinta mult mai mare decat in alte state si din ce in ce mai accentuate pentru ambalajul PET. Se poate spune ca, la nivel sortimental, lupta se da intr-o masura foarte mare pe tipul de ambalaj. Astfel, daca in 2007 volumul vanzarilor de bere la PET reprezenta 45,6% din totalul pietei si cel la sticla de 40,5%, in 2008 ponderea PET-ului era de 46,5% din total, iar a sticlei de 37,5%.

Din punctul de vedere al zonelor geografice, cele mai mari vanzari se inregistrea za in Transilvania, Bucuresti si Dobrogea, potrivit reprezentantilor Brau Union. In ultima regiune exista o sezonalitate accentuata.

c) Capacitatea pieteiUn romn a consumat n medie 93 de litri de bere n 2008, cu 4 litri mai mult dect n 2007. Romnia se afl printre primele 10 tri din Europa cnd vine vorba de consumul de bere pe cap de locuitor.

Piata berii a crescut in primele noua luni ale anului 2008 cu 8,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent dupa ce lunile de vara le-au adus din nou berarilor o crestere medie a vanzarilor de peste 5%, potrivit informatiilor oferite de producatorii de bere care citeaza Institutul National de Statistica.

Astfel, vanzarile realizate de berari in primele noua luni au depasit 17 milioane de hectolitri de bere, in timp ce in perioada ianuarie-septembrie 2007 volumulera de peste 15,7 milioane de hectolitri.

Chiar si dupa ce au obtinut rezultate bune in trimestrul doi si trei din acest an, berarii nu par prea optimisti cu privire la viitorul apropiat, deoarece investitiile realizate de jucatorii din industria berii in publicitate au fost de trei ori mai mici in luna septembrie a acestui an fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit datelor companiei de cercetare Alfa Cont.

Potrivit asociaiei, industria berii din Romnia este un sector cu o contribuie important la economia local, consumul de bere fiind acoperit n proporie de 98% de producia intern. La nivelul anului 2008, investiiile raportate de membrii Asociaiei nsumau 200 milioane de euro, iar industria berii asigur un numr direct de 6.700 de locuri de munc, n timp ce contribuia total la bugetul de stat se ridic la 272 milioane euro. Potrivit datelor furnizate de Asociaia Berarii Romniei, piaa berii din Romnia a nregsistrat o cretere de 4,1% n 2008, vnzrile ajungnd la 20,2 milioane de hectolitri de bere.d) Dinamica pieei

Ritmul mediu de variaie al vnzrilor de bere n perioada 2006 2008 este urmtorul:

Yn volumul vnzrilor n cel mai recent an al perioadei analizate(2008)

Y1 volumul vnzrilor n primul an al perioadei analizate(2006)n numrul de ani inclui n analiz

Yn= 731 de milioane de euroY1=500 milioane de euron=3nlocuind n formul avem :

In ultimii 10 ani industria berii a avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste calitatea, diversitatea marcilor si productia realizata. Consumul de bere in Romania a crescut,in medie, cu aproximativ 10-15% "In 2008, piata berii a avut un trend ascendent, Romania intrand n Top 10 al tarilor din Europa, cu o productie de peste 20 milioane hectolitri potrivit Asociatiei Berarilor.

e) Dezvoltarea pietei

Evolutia pietei din primele noua luni a anului 2008 intareste estimarile principalilor jucatori care previzionau pentru finalul anului 2008 un plus al volumelor vandute pe total piata intre 6 si 8%, la peste 20 de milioane de hectolitri, si atingerea unui consum anual per capita de 95 de litri. Desi recunosc ca Romania nu va fi ferita de efectele crizei financiare, principalii producatori de bere spun ca piata va inregistra in continuare cresteri de 3-4% anual, ritm care va duce la un consum de 110-115 litri de bere per capita.

Sursa: Ziarul Financiar, editia 21.11.2008

Botterman considera ca atat distribuitori, cat si consumatorii vor fi afectati, de cresterea dobanzilor, dar si de deprecierea leului, pentru cei care au luat credite in euro.Piata berii a inregistrat in primele trei luni ale acestui an cele mai mici rate de crestere din 2005 pana in present, iar in lunile iunie, iulie si august, vanzarile de bere au avut un ritm de crestere mediu de 9,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, rezultatul fiind chiar mai bun decat cel inregistrat in anul 2007, cand acest segment a crescut in lunile de vara cu doar 5,2% fata de aceeasi perioada din 2006.

Anul trecut insa, avansul de doar 5% a fost un efect atat al ritmurilor foarte mari de crestere inregistrate in lunile de vara din 2006, de peste 20%, dar si al faptului ca apetitul romanilor pentru bere i-a luat prin surprindere pe producatori, unii dintre ei confruntandu-se cu o capacitate de productie insuficienta.Ritmul mediu de crestere al pietei s-a mentinut la 5% pana la finalul primelor sase luni ale acestui an cand vanzarile totale ale pietei berii au atins 9,9 milioane de hectolitri, sau 800 de milioane de euro (suma calculata la pretul mediu la raft al unui litru de bere).f) Conjunctura pieei

Pentru calculul metodei n varianta adaptat vom lua n considerare urmtorii indicatori macroeconomici de referine Produsului Intern Brut (PIB) la 7,1% n 2008, care a fost ns cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007, potrivit datelor estimative ale INS. Dinamica vnzrilor cu amnuntul n 2008 fa de 2007 este de 5.6%

Rata inflatiei a coborat, la sfarsitul anului 2008, la 6,3%, fata de nivelul de 6,57% inregistrat in 2007, sub estimarile analistilor, anunta Institutul National de Statistica. Analistii anticipau ca inflatia anuala se va situa in decembrie 2008 intre 6,6% si 6,8%. Rata omajului nregistrat la sfritul lui 2008 a 5.2%

Cursul mediu pe anul 2008 leu/EURO a fost de 3,3373RONEvaluarea conjucturii pietei

Tabel nr.12(foarte favorabil)1(favorabil)0(nici favorabil nici nefavorabil)-1(nefavorabil)-2(foarte nefavorabil)

Dinamica PIB-uluiX

Dinamica vanzarilor X

Rata inflatiei X

Rata somajului X

Curs de schimbX

Sursa:proprieSporul mediu:1+1-1+1-1=1

Conjunctura pietei poate fi considerata favorabilag)Cerere i oferta

Volumul cererii la nivelul anului 2007 :-numarul consumatorilor potentiali:25 milioane

-Consumul domestic de bere a crescut cu 6,7% n ultimul an la 20.7 milioane hectolitrii, plasnd Romnia n topul primilor 7 productorii de bere din Uniunea European i intre primele 6 tari europene ca si consum de bere pe cap de locuitor, cu o medie de 95 litri.-pretul mediu al unei sticle de bere in Romania:3 lei(0.8-0.9 centi) Volumul ofertei la nivelul anului 2007 n funcie de urmtoarele criterii:

-Cu o productie de peste 20 de mil. hectolitri, piata romaneasca de bere a intrat in Top 10 la nivel european. Top producatori de bere in Romania:

-Ursus Breweries

-Heineken

-InBev

-URBB

-Bere Mures

Top 5 branduri de bere in Romania:

-Timisoreana

-Golden Brau

-Ursus

-Bergenbier

-Noroc

Sursa:www.revista-piata.roh) Preturile si tarifelePretul mediu de vanzare al unui litru de bere in Romania este de 0,8-0,9 eurocenti,aproximativ 3 lei.Pretul de vanzare al berii este unul dintre cele mai scazute din Europa.

Berea s-a scumpit in anul 2008 cu aprximativ 30% fata de anul 2007 datorita cresterii pretului la hamei si malt.

In medie un roman a cheltuit in anul 2008 aproximativ 75 de euro pe bere.

i) Importurile ai exporturile

Importurile de pe piata romaneasca de bere reprezinta sub 2,5%, aproximativ 97% din consumul de bere din Romnia vine din producia local.Volumul Importului de bere a crescut in anul 2008 de la 26.000 de hectolitri la 60.000 de hectolitri.

Romania importa bere din Austria,Cehia,Italia,Germania si Belgia.Marcile importate sunt: Zipfer si Edelweiss,Efes Pilsener,Peroni Nastro Azzuro,Calsberg si Stella Artois.Odata cu aderarea Romaniei la UE,importurile de bere nu se mai supun taxelor vamale si nici nu exista alte obstacole tarifare.Capacitatea de export a Romaniei este foarte redusa. Astfel, exporturile sunt mult inferioare importurilor. Exportul este o activitate destul de limitat, pentru c nu ai atta siguran.Romania exporta bere in Bulgaria, Serbia, Republica Moldova i Hong Kong.Cel mai mare exportator de bere din Romania este Tuborg.

Tabel nr.2

Numarul de importuri si exporturiAnul200620072008

Importuri*0.0320.180.5

Exporturi*0.0760.0260.006

*Milioane hl

Sursa:www.insse.ro`j) Concluzii

Piata romaneasca a berii se poate spune ca a ajuns deja la maturitate,aceasta fiind intr-o continua dezvoltare.

Romanii au ajuns sa consume din ce in ce mai multa bere aproape 100 litri pe cap de locuitor,mai ceva ca apa,care este consumata intr-o cantitate mult mai mica.Jucatorii de pe piata berii sunt constienti de impactul pe care promovarea il are in randul consumatorilor,motiv pentru care nu pot ramane indiferenti la asteptarile acestora.In multe cazuri,investitiile masive in promovare par a fi cheia succesului vanzarilor,insa in multe efortuile sunt nule,nereusind sa transmita eficient mesajul catre consumator.PAGE 1

_1324554898.unknown

_1324894526.unknown