Programim ne Internet - ricum.edu.rs Book in  · PDF fileii Sqarimet në libër...

download Programim ne Internet - ricum.edu.rs Book in  · PDF fileii Sqarimet në libër janë bazuar shumë në shembuj konkretë dhe në fund të leksioneve ka ushtrime që do të shërbenin

If you can't read please download the document

 • date post

  06-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  262
 • download

  17

Embed Size (px)

Transcript of Programim ne Internet - ricum.edu.rs Book in  · PDF fileii Sqarimet në libër...

 • i

  Parathnie

  Aplikacionet web jan t ekspozuar n internet ndaj ndrtimi i tyre e

  prball programuesin me mundsi e problematika t ndryshme nga

  aplikacionet pr desktop.

  Duke qen t ekspozuar n internet aplikacionet duhet t jen t

  ndrtuara pr tu br ball sulmeve q synojn t gjejn vrima sigurie

  n to.

  Aplikacionet nuk kan nevoj pr instalim ndaj edhe numri i

  prdoruesve t njkohshm i tyre mund t jet i madh dhe n disa

  raste shum i vshtir pr tu parashikuar.

  Natyra e jetess ka rritur nevojn pr t prdorur aplikacionin

  nprmjet ndrfaqeve jo tradicionale si si nga pajisjet celulare apo

  nprmjet zrit dhe telefonit.

  Shpesh koha q kemi n dispozicion pr ndrtimin dhe modifikimin e

  nj aplikacioni web sht e shkurtr. Nj analiz e kujdesshme

  paraprake, nj njohje e mir e mjeteve n dispozicion dhe zbatimi i nj

  metodologjie q ndan dizenjimin nga programimi, na mundson q t

  aplikojm ndryshime n aplikim, n mnyt t vecant n ndrfaqen

  e tij, n nj koh t shkurtr dhe t ndajm punn n ekip.

  Ky libr ju njeh me mjetet dhe teknikat pr ndrtimin e aplikimeve

  web n platformn php&mysql. Kjo sht nj platform me kod

  burimi t hapur prandaj aplikacionet e ndrtuara n kt platform

  nuk kan kosto pr licenca t software, ndaj edhe jan me kosto t

  ult pr hostimin.

  Libri fillon me mjetet e programimit n klient, html dhe javascript

  dhe vazhdon m tej me PHP dhe MySQL.

 • ii

  Sqarimet n libr jan bazuar shum n shembuj konkret dhe n

  fund t leksioneve ka ushtrime q do t shrbenin pr prforcimin e

  njohurive t marra gjat leksionit.

  Nj faqe interneti sht ndrtuar pr t dhn zgjidhjet e disa

  ushtrimeve si edhe pr informacione shtes ndihmse si udhzime

  pr instalimin e platforms apo teknika dhe truke n ndrtimin e

  aplikimeve.

  Informacionet shtes n lidhje me librin do ti gjeni n adresn

  http://ictedu.info/books

  Autort

 • iii

  Pasqyra e lnds

  Parathnie ....................................................................................................... i

  Pjesa I - Programimi Client Side ................................................................ 1

  1. HTML......................................................................................................... 2

  1.1 Bazat e HTML ..................................................................................... 3

  1. 2 Struktura e dokumenteve HTML .................................................... 4

  1.3 Fontet .................................................................................................... 8

  1.4 Linket ................................................................................................. 11

  1.5 Listat ................................................................................................... 13

  1.5 Imazhet .............................................................................................. 15

  Ushtrime .................................................................................................. 17

  2. Tabelat ..................................................................................................... 18

  2.1 Dizenjimi i faqes nprmjet tabelave ............................................. 22

  Ushtrime .................................................................................................. 24

  3. Format ...................................................................................................... 25

  3.1 Elementt e Forms .......................................................................... 26

  Ushtrime .................................................................................................. 31

  4. CSS .......................................................................................................... 33

  4.1 SPAN dhe DIV ................................................................................. 34

  4.2 Tipare t tjera t CSS ........................................................................ 34

  4.3 Trashegimia ....................................................................................... 35

  Ushtrime .................................................................................................. 39

  5. JavaScript ................................................................................................. 40

  5.1 Programi i pare ................................................................................. 40

  5.2 Elementet baze te JavaScript ........................................................... 41

  5.3. Tipet e te dhenave dhe variablat ................................................... 41

  Ushtrime .................................................................................................. 43

  5.4 Strukturat e kontrollit ..................................................................... 44

  5.5 Eventet ............................................................................................... 49

  5.6 Objektet .............................................................................................. 51

  5.7 Prcaktimi i objekteve ne JavaScript .............................................. 51

  5.8 Vektort............................................................................................. 52

  Ushtrime .................................................................................................. 55

  5.9 Funksionet ......................................................................................... 56

 • iv

  5.10 jQuery ............................................................................................... 57

  5.11. Aplikime JavaScript ...................................................................... 60

  6. DOM ........................................................................................................ 70

  Pjesa II - Programimi Server Side ............................................................ 75

  7. Prezantim me PHP ................................................................................. 77

  7.1 Sintaksa, Variablat dhe Operatoret ................................................ 79

  7.2 Tipet e t dhnave ne PHP .............................................................. 79

  7.3 Operatort.......................................................................................... 80

  Ushtrime .................................................................................................. 82

  8. Strukturat e kontrollit ne Php .............................................................. 83

  8.1 Degzimi i kodit nepermjet If .. else .............................................. 83

  8.2 Cikli FOR ........................................................................................... 83

  8.3 Cikli While dhe cikli do .. while ..................................................... 85

  8.4 Degzimi i kodit me instruksionin switch .. case ........................ 87

  Ushtrime .................................................................................................. 92

  9. Stringjet ne PHP ..................................................................................... 95

  9.2 Funksionet mbi stringjet .................................................................. 97

  9.2 Ruajtja e rreshtave t rinj nga teksti n html .............................. 100

  Ushtrime ................................................................................................ 101

  10. Funksionet dhe modulimi i kodit .................................................... 103

  10. 1 Kalimi i argumentave nj funksioni ......................................... 104

  10. 2 Funksionet rekursive .................................................................. 106

  10.3 Prfshirja e skedarve n skedar t tjer PHP ........................ 107

  Ushtrime ................................................................................................ 113

  11. Komunikimi me browserin .............................................................. 114

  Ushtrime ................................................................................................ 122

  12. Array ne PHP ...................................................................................... 123

  12.1 Deklarimi i nje array .................................................................... 123

  12.2 Perdorimi i Array ......................................................................... 125

  Ushtrime ................................................................................................ 130

  13. Puna me skedart ............................................................................... 132

  13.1 Hapja e skedarve nprmjet funksioni fopen() ...................... 132

  13.2 T lexojm skedarin rresht pr rresht nprmjet funksionit

  fgets() ...................................................................................................... 134

 • v

  13.3 T lexojme skedarin karakter pr karakter nprmjet funksionit

  fgetc() ...................................................................................................... 134

  13.4 T shkruajm n skedar nprmjet funksionit fwrite().......... 135

  13.5 Funksionet mbi datn dhe kohn............................................... 138

  Ushtrime ................................................................................................ 140

  14. Cookie-t dhe Sesionet ...............