Produk Makanan-kopi Yit Foh-Lengkap

download Produk Makanan-kopi Yit Foh-Lengkap

of 43

 • date post

  19-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  1.851
 • download

  35

Embed Size (px)

Transcript of Produk Makanan-kopi Yit Foh-Lengkap

KERJA KURSUS SEJARAH PMR 201221/2

TAJUK TUGASAN : PRODUK MAKANAN TEMPATAN DI DAERAH TENOM KOPI YIT FOH

NAMA CALON : NO.K.P : 790411-12-6118 NO.A.G : HC510 N0?? TINGKATAN : 3 NAMA SEKOLAH : SM. TSHUNG TSIN TENOM

ELEMEN 1

TAJUK TUGASAN :

PRODUK MAKANAN TEMPATAN DI DAERAH TENOM KOPI YIT FOH

SENARAI SEMAK TUGASAN ELEMEN 1 NO 1 2 HIMPUNAN MAKLUMAT BUKU ILMIAH INTERNET TARIKH -10 APRIL 2012 -3 MAC 2012 -4 APRIL 2012 3 4 5 MELAWAT TEMPAT KAJIAN ORANG SUMBER AKHBAR MARKAH 7 APRIL 2012 7 APRIL 2012 7 APRIL 2012 TANDA

............................................................................................ TANDA TANGAN GURU PENILAI

BUKU ILMIAH

Buku Ini Menjelaskan Tentang Perkembangan Sejarah Kopi Di Dunia

Peta Ini Menunjukkan Perkembangan Penanaman Kopi Di Dunia

Peta Menunjukkan Migrasi Kopi Di Asia Tenggara Jenis Kopi Arabica Dan Robusta

INTERNET

Diakses pada 3 Mac 2012

MELAWAT TEMPAT KAJIAN

Pada 7 April 2012 , saya dan rakan-rakan kelas telah dibawa oleh guru sejarah kami, Cikgu Fasila untuk melawat kilang Kopi Yit Foh.

Mesin pengisar kopi yang mengasingkan kulit dengan isi kopi yang sudah dikeringkan.

Biji kopi yang sudah dikisar dan dipanggang.

Puan Vivian pengusaha Kopi Yit Foh sedang menerangkan proses pembuatan kopi.

Gambar kenangan dengan isteri dan cucu pemilik perintis kopi Yit Foh.

Kemudahan penghantaran produk kopi Yit Foh kepada pembeli.

ORANG SUMBERORANG SUMBER (1) Nama :Puan Vivian Chee Sui Liam Umur : No.KP : Pekerjaan : Pengusaha Kilang Kopi Yit Foh

Soalan temubual . 1. Bolehkah puan ceritakan sejarah kewujudan Kopi Yit Foh ini? Kopi Yit Foh mula wujud sejak 1960-an lagi. Pada asalnya pengusaha kopi Encik Yong (sudah meninggal dunia ) sebenarnya membuka Kedai Kopi yang membuat kopi sendiri . Mendiang Encik Yong ini berasal dari negara China. Beliau menghasilkan cara kopi O Hainan yang semakin digemari sejak diperkenalkan di kedai kopinya sendiri. Oleh sebab pemintaan yang semakin banyak daripada kedai-kedai kopi lain, Encik Yong menghasilkan lebih banyak kopi buatan sendiri untuk dibekalkan kepada pembeli. Sehinggalah beliau mengusahakan kilang kopinya sendiri.

2. Apakah bahan-bahan yang diperlukan dalam pembuatan serbuk kopi ini? Bahan-bahan yang diperlukan dalam menghasilkan kopi ini ialah biji kopi, margerin dan gula.

3. Bagaimanakah proses penghasilan kopi ini dilakukan? Biji kopi yang segar dipetik biasanya dibeli daripada kebun kopi yang berhampiran . Kemudian bijih kopi dikeringkan dalam tiga hari yang bergantung kepada keadaan terik matahari. Kopi tidak boleh terlalu sangat kering kerana boleh merosakkan kualiti kopi. Seterusnya, proses mengasingkan kulit kopi dalam mesin pengisar . Biji kopi yang sudah dikisar akan digredkan dan dipanggang mengikut gred tadi. Kopi dimasak dalam drum kopi pemanggang yang menggunakan kayu api. Kopi yang sudah dipanggang dikisar dan dibungkus.

4.

Apakah keistimewaan kopi Yit Foh ini? Cara pemanggangan biji kopi yang menggunakan kayu api ini menjadikan kopi Yit Foh ini lebih wangi dan aroma kopi lebih sedap berbanding dengan kopi yang lain.

5. Apakah harapan Puan Vivian pada masa hadapan untuk produk Kopi Yit Foh ini? Harapan saya agar Produk Kopi Yit Foh dapat ditambahkan penghasilannya dan kilang kopi kami mampu bersaing dengan pengeluar lain serta dapat menghasilkan pelbagai jenis produk yang berasaskan kopi produk sendiri.

ORANG SUMBER (2) Nama : Puan Voo Chong Kiau Umur : No. KP : Perkerjaan : Pesara pemilik kopi Yit Foh

Soalan temubual 1. Bagaimanakah suami puan mendapat idea untuk menghasilkan kopi sendiri? Suami saya memang seorang yang berakal kerana usaha beliau dalam memajukan kedai kopi sendiri. Pada masa itu, daerah Tenom mempunyai kebun-kebun yang menanam kopi, maka dia sendiri pergi membeli dan membuat kopi untuk kegunaan di kedai kopi sendiri. Usaha ini agak menguntungkan. Kopi yang kami buat mendapat sambutan penduduk yang mengunjungi kedai kopi kami. Memandangkan dia mendapat permintaan yang banyak daripada rakan-rakan kedai kopi lain, dia berusaha membekalkan kopi kepada mereka.

2. Apakah masalah yang dihadapi oleh puan dan suami dalam memajukan kilang kopi ini? Masalah yang dihadapi ialah apabila harga kopi di pasaran jatuh dan kewujudan pesaing daripada pengeluar lain.

3. Bagaimanakah usaha puan dan suami puan untuk mengatasi masalah itu? Suami saya mengeluarkan produk baru yang mempunyai campuran susu dalam bentuk pracampuran. Produk ini semakin diminati dan mampu bersaing dengan pengeluar lain. Malah mendapat sambutan daripada pelancong luar.

4. Apakah langkah yang diambil oleh suami puan untuk memajukan penjualan kopi? Suami saya telah membina kilang yang di tapak baharu ini dan telah mempelbagai jenis kopi dalam bentuk pracampur yang mengikut citarasa pengguna. Sehingga kini produk kami semakin berkembang kerana semakin dikenali dengan rasanya yang pelbagai.

5. Apakah harapan puan dalam usaha puan? Harapan saya agar produk kopi kami terus wujud sehingga ke anak cucu. Sekarang anak saya sendiri yang menggantikan usaha mendiang ayahnya.

ORANG SUMBER (3) Nama : Encik Lee Umur : No.KP : Pekerjaan : Pemandu Bas

Soalan temubual 1. Adakah Encik Lee penggemar minum kopi Yit Foh? Mengapa ? Ya, saya suka minum kopi Yit Foh kerana rasanya yang sedap dan aroma yang menyegarkan.

2. Bagaimanakah Encik mula minum kopi Yit Foh? Sejak kecil lagi malah saya pernah berkerja di kilang Yit Foh membantu pemiliknya mengisar kopi.

3. Bagaimanakah Encik boleh bekerja dengan pengusaha kilang? Saya tinggal sekampung dengan pengusaha kilang . Keluarga saya selalu mengunjungi kedai kopinya. Memandangkan semasa pemerintah British pekerjaan amat sukar, jadi saya membantu keluarga saya dalam usia remaja bekerja di kilangnya. Beliau sangat ramah dan sentiasa mengambil berat tentang kebajikan pekerjanya.

AKHBAR

Keratan Akhbar Tentang kebaikan Kopi dalam merendahkan Risiko Penyakit Jantung. Borneo Mail tahun 2009

ELEMEN 2

TAJUK TUGASAN :

PRODUK MAKANAN TEMPATAN DI DAERAH TENOM KOPI YIT FOH

SENARAI SEMAK TUGASAN ELEMEN 2 NO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 HIMPUNAN MAKLUMAT MUKA DEPAN SENARAI KANDUNGAN PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL DAPATAN KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MARKAH TARIKH 13 MAC 2012 22 APRIL 2012 8 APRIL 2012 9 APRIL 2012 9 APRIL 2012 15 APRIL 2012 16 APRIL 2012 18 APRIL 2012 18 APRIL 2012 TANDA

............................................................................................ TANDA TANGAN GURU PENILAI

PRODUK TEMPATAN DI DAERAH TENOM MAKANAN : KOPI YIT FOH

SENARAI KANDUNGAN ISI KANDUNGAN PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL DAPATAN KAJIAN I. II. III. IV. LATARBELAKANG PERKEMBANGAN PRODUK KAEDAH PENGHASILAN PRODUK CABARAN DAN HARAPAN 8 9 MUKA SURAT 1 2 3 4

RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN

PENGHARGAANSaya ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Pengetua Sekolah Menengah Tshung Tsin Tenom, Puan Wong Choi Chin kerana beliau telah memberikan kebenaran untuk menjalankan kerja kursus sejarah ini. Saya juga merakamkan setinggi penghargaan kepada guru Sejarah kami iaitu Cikgu Fasila Abdul Rahman kerana sentiasa memberi bimbingan dan tunjuk ajar dalam menyiapkan kajian ini. Selain daripada itu, saya mengucapkan sekalung budi dan rasa sayang kepada kedua ibu bapa saya Encik ______________________ dan Puan __________________ kerana sentiasa meluangkan masa dan sokongan material dan moral dalam menyiapkan tugasan ini. Seterusnya, setingg-tinggi penghargaan yang tidak terhingga kepada pemilik dan pengusaha Kilang Kopi Yit Foh Tenom kerana sudi meluangkan masa sibuknya dalam menyokong dan membantu kami dalam memberikan maklumat tentang penghasilan kopi . Tidak lupa juga kepada orang sumber Encik / Puan _________________________ yang sudi meluang masa untuk ditemubual ketika kajian ini dijalankan. Akhir sekali kepada ahli-ahli kumpulan saya, Saudara__________________, Saudari _____________________ dan Saudara _____________________________ kerana sentiasa berada di samping saya dalam menyiapkan dan berkongsi maklumat bagi menyiapkan tugasan ini. Sekian dan terima kasih.

Ms.1

OBJEKTIF KAJIANObjektif kajian ini ialah :1. Kajian ini dilaksanakan secara amnya untuk mendapatkan dan mengumpul maklumat tentang produk tempatan yang berkaitan dengan makanan di daerah Tenom

2. Kajian ini juga dapat mengumpul maklumat tentang Produk kopi di daerah Tenom dan cara-cara penghasilan kopi Yit Foh.

3. Kajian ini juga dapat memberikan pengalaman dalam mengaplikasikan kaedah mencari maklumat yang dipelajari dalam mata pelajaran sejarah seperti kaedah temu bual, melawat tempat kajian dan membuat penyelidikan di perpustkaan dan internet.

4. Kajian ini dapat memupuk semangat patriotisme terutamanya agar berbangga dan bersyukur bahawa penduduk tempatan mampu mengeluarkan produk sendiri .

Ms.2

KAEDAH KAJIANSaya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat iaitu :1. MELAWAT TEMPAT KAJIAN Saya telah melawat kilang kopi untuk mendapatkan maklumat. Saya juga telah mengambil

berberapa gambar dijadikan sebagai bahan bukti.

2. TEMU RAMAH Semasa saya melawat tempat kajian, saya berpeluang menemu ramah orang sumber dan merekod segala hasil temu ramah itu untuk dianalisi kemudian.

3. RUJUKAN KE PERPUSTAKAAN Saya juga telah mengunjungi perpustakaan sekolah dan perpustakaan daerah untuk mendapatkan maklumat tambahan terhadap tugasan yang diberikan.

4. MELAYARI LAMAN SESAWANG / INTERNET Saya juga menggunakan kaedah teknologi dengan melayari internet. Melalui layaran ini saya dapat maklumat tambahan untuk tajuk tugasan.

Ms.3

HASIL DAPATAN KAJIAN1. LATAR BELAKANG PRODUK KOPI YIT FOH a. b.