Pris: 20 kr SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER MADE BY 2015-11-27¢  John Tavener samt Madonna...

Click here to load reader

download Pris: 20 kr SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER MADE BY 2015-11-27¢  John Tavener samt Madonna f£¶r att

of 7

 • date post

  15-Aug-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Pris: 20 kr SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER MADE BY 2015-11-27¢  John Tavener samt Madonna...

 • Pris: 20 kr

  DAGENS PROGRAM

  SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

  MADE BY

  Edda, Moto Boy och Jenny tolkar isländska Björk

 • 3

  MADE BY BJÖRK

  Torsdag 3 december kl 18.00 Fredag 4 december kl 19.30

  Sveriges Radios Symfoniorkester Julia Kretz konsertmästare Hans Ek dirigent och arrangör

  Edda Magnason Moto Boy Jenny Wilson Ensemble ur damkören La Cappella körinstudering: Tony Margeta

  Adam Hagstrand gitarr Robert Elovsson keyboard Tomas Bergquist trummor

  Konserten sänds i Sveriges Radio vid ett senare tillfälle.

  Ungefärlig konsertlängd: 2 timmar (inkl paus)

  En fascinerande blandning av det hypermoderna och det uråldriga presenteras när den isländska sångerskan och fenomenet Björk uppmärksammas. Väl valda delar av hennes produktion tillsammans med musik av tonsättare som hon inspirerats av presenteras av tre aktuella svenska artister, kör och orkester. Allt under ledning av initiativtagare Hans Ek.

 • 4 5

  Kanske kommer man ihåg Björk från det sena åttiotalet när hon fick internatio- nellt genomslag som sångerska i bandet The Sugarcubes. En udda röst, ett speciellt uttryck vars like man inte hade hört då. Sedan dess har mycket hänt runt den isländska sångerskan, kompositören och artisten. Utöver en framgångs- rik solokarriär med uppmärksammade musikvideor har hon filmat med, och skrivit filmmusik åt, Lars von Trier och samarbetat bland annat med Evelyn Glennie, John Tavener samt Madonna för att nämna några av hennes musikaliska och artistiska meriter.

  När nu Björk fyller 50 år den 21 november uppmärksammar Norrlandsoperan hennes gärning genom en konsert med Jenny Wilson, Edda Magnason och Moto Boy tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester och kör. Den 3 december flyttar arrangemanget vidare till Berwaldhallen men då heter naturligtvis den medverkande orkestern Sveriges Radios Symfoniorkester. Gästande kör är La capella, den välkända damkören från Uppsala. Initiativ- tagaren till projektet är dirigenten Hans Ek, känd från åtskilliga konserter med varumärket Svenska stjärnor.

  ”Björk har ett eget gåtfullt universum och dess storslagenhet gör sig otroligt bra för symfoniorkester”, säger Hans Ek, som också skriver orkesterarrangemangen och dirigerar.

  Konserten 3 december kommer att innehålla väl valda delar av Björks produktion och även musik av tonsättare som hon inspirerats av, däribland Brian Eno, Kraftwerk och Karlheinz Stockhausen.

  ”Vi kommer också att väva in riktigt gammal musik, som Perotinus från 1100-talet. Björks musik är ju en fascinerande blandning av det hypermoderna och det uråldriga”, säger Hans Ek.

  Medverkande artisten Jenny Wilson kommenterar Björk och säger: ”Jag tycker hennes gränslösa, kompromisslösa och geniala attityd är otroligt triggande!”

  MADE BY BJÖRK – EN HYLLNING TILL BJÖRK, 50 ÅR

  MADE BY BJÖRK

  All is full of love (Homogenic, 1997)

  Venus as a boy (Debut, 1993)

  It’s not up to you (Vespertine, 2001)

  Bachelorette (Homogenic, 1997)

  Frosti (Vespertine, 2001)

  Aurora (Vespertine, 2001)

  Oceania (Medúlla, 2004)

  Dream (1948) (John Cage, 1948)

  Zwillinge (Karlheinz Stockhausen, 1975)

  Hall of mirrors (Kraftwerk, 1977)

  I’ve seen it all (Selmasongs 2000)

  Paus

  Sinfonia ur Madrigalbok nr 7 (Claudio Monteverdi, 1618)

  Hunter (Homogenic, 1997)

  Franz Schubert (Kraftwerk, 1977)

  Löwe (Karlheinz Stockhausen, 1974)

  Music for airports 1/2 (Brian Eno, 1978)

  Hyperballad (Post, 1995)

  Metal on metal (Kraftwerk, 1977)

  Human behaviour (Debut, 1993)

  Army of me (Post, 1995)

  Play Dead (Debut, 1993)

  Vokuro (Medúlla, 2004)

  Joga (Homogenic, 1997)

  Notum (Perotinus, 1198)

  All is full of love (Homogenic, 1997)

  Björk har skrivit all musik där inget annat uppges.

  Hans Ek har arrangerat all musik.

 • 6 7

  Artisten Moto Boy, eller Oskar Humlebo som han heter privat, som också medverkar i Made by Björk har ett mycket personligt förhållande till Björk: ”Björk har varit en av mina största förebilder sen mitten på nittiotalet, jag har lyssnat ändlösa timmar på hennes musik. Hon var en av anledningarna till att jag började sjunga överhuvudtaget.”

  Begreppet MADE betyder den här gången inte bara ”gjort” eller ”skapat” utan är också en förkortning av Music, Art, Dance, Etc … Termen är Norrlandsoperans, ett namn på ett koncept för gränsöverskridande uttryck inom musik, konst och dans. Men inte är det svårt att dra parallellen från MADE till serien Svenska stjärnor. Välkomna till en gränsöverskridande kväll i Berwaldhallen.

  Karin Ekedahl

  SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

  Berwaldhallen i Stockholm är hemvist för över 100 förstklassiga musiker vilka utgör Sveriges Radios Symfoniorkester. Samtliga konserter direkt- sänds i radio över hela landet vilket medför att orkestern inte bara är huvudstadens symfoniorkester utan även hela Sveriges. Orkesterns unika klang och samspel har under lång tid byggts upp och finslipats av en rad dirigenter i världsklass.

  Sveriges Radios Symfoniorkester bildades 1936 och formades till en ensemble med världsrykte under Sergiu Celibidaches ledning 1965–1971. Celibidache efterföljdes av Herbert Blomstedt, numera hedersdirigent, som ledde orkestern mellan 1977 och 1982. 1984 tog 25-åriga Esa-Pekka Salonen över och utvecklade orkestern genom att välja innovativ repertoar och tillföra ny energi. Tio år senare gick taktpinnen vidare till Jevgenij Svetlanov, och från 2000 till 2006 leddes orkestern av Manfred Honeck.

  Idag åtnjuter Sveriges Radios Symfoniorkester en avundsvärd plats bland världens främsta orkestrar. Tack vare den nuvarande chefsdirigenten Daniel Hardings ledning och engagemang hyllas orkestern som en av de mest intressanta och mångfasetterade orkestrarna i världen med återkommande inbjudningar till de mest prestigefyllda konserthusen.

  Genom att samarbeta på ett ständigt utvecklande och nyskapande sätt med en rad av världens främsta dirigenter, solister och kompositörer är man på väg att bli en av vårt århundrades mest nydanande symfoniorkester.

  Lika gärna som man sätter sin prägel på etablerade och hyllade repertoarer, lika gärna engagerar sig Sveriges Radios Symfoniorkester i att framföra och spela in samtida musik vilket inte sällan leder till nya uppdrag för svenska och internationella kompositörer. Sveriges Radios Symfoniorkester åker ofta utomlands på turné på inbjudan av större internationella festivaler och konserthus.

  Utöver ett fullspäckat schema med konserter, inspelningar och inter- nationella turnéer utgör Sveriges Radios Symfoniorkester husensemblen

  BIOGRAFIER

 • 8 9

  och den konstnärliga grundpelaren i den årliga Östersjöfestivalen i Stockholm.

  Sveriges Radios Symfoniorkester erhöll det välrenommerade Grammophone’s Classical Music Award 2015 för inspelningen av Beethovens Pianokonserter nr 3 och nr 4 med Maria João Pires och chefsdirigent Daniel Harding.

  HANS EK

  Hans Ek är arrangören och dirigenten som i 25 år har befunnit sig i front- linjen av det svenska musiklivet. Hans specialitet är genreöverskridande samarbeten. Sedan flera år är Hans ansvarig för musiken vid Polarprisut- delningen där han dirigerat Kungliga Filharmonikerna tillsammans med flera av Sveriges främsta artister. Han är även musikaliskt huvudansvarig för Björn och Bennys musikal Kristina från Duvemåla.

  EDDA MAGNASON

  Edda Magnason är född 1984 i Ystad. Hon har släppt tre album i eget namn, först den kammarmusikaliska självbetitlade debuten, uppföljaren Goods och senast i november förra året släppte hon Woman Travels Alone som är inspelad tillsammans med Johan Lindström från Tonbruket. Hennes musik har beskrivits som eklektisk och detaljrik och rör sig mellan pop, jazz, film och folkmusik. Förutom turnerande med det egna livebandet har hon medverkat i diverse projekt som sångerska och artist. År 2012 spelade hon huvudrollen som Monica Zetterlund i filmen Monica Z som resulterade i en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Hösten 2013 och våren 2015 var hon sångsolist i Ben Wrights dansföreställning Feeling of Going på Malmö Opera. Hon har tidigare samarbetat med Hans Ek på Södra Teatern våren 2014, samma år var hon sommarvärd i P1.

  MOTO BOY

  När Moto Boy dök upp på den svenska musikscenen 2006 med sin sakrala sång och självklara utstrålning lämnade han få oberörda. Hans första skivor Moto Boy och Lost in the call togs emot väl av musikrecensenterna och beskrevs som ”en hel gosskör i fjäderboa” och ett ”stort svenskt album”.

  De senaste åren har Moto Boy turnerat utomlands, komponerat musiken till och själv medverkat i teateruppsättningen Lubiewo – Kärleksön på Göteborgs stadsteater och turnerat över hela världen som gitarrist med The Cardigans. Under våren 2014 medverkade han dessutom i Werm- land Operas uppsättning av L’Orfeo.

  Hans tredje album, Keep Your Darkness Secret, är skapat tillsammans med Niko Stoessl och medverkar gör bland andra Titiyo, Bengt Lagerberg från bl a The Cardigans och Leari från The Ark.

  JENNY WILSON

  Tio år har gått sedan Jenny Wilson släppte sitt debutalbum Love and Youth. Det firas me