Presocràtics Power

of 19 /19
ELS PRESOCRÀTICS: DEL MITE AL LOGOS EL PROBLEMA DE LA PHYSIS

Embed Size (px)

description

presocratics

Transcript of Presocràtics Power

ELS PRESOCRTICS:DEL MITE AL LOGOSEL PROBLEMA DE LA PHYSIS1Escola dAtenes de Rafael

2El pas del mite al logos1.- Aprox. segle VII-VI aC2.- Dexplicacions mtiques (sobrenaturals) a explicacions racionals (naturals).3.- No sn contraposats: Intenten donar resposta a les grans preguntes (fer el mn habitable): Qu hi fem aqu? Quin s lorigen del cosmos? Per qu hi ha ordre i no caos? 4.- Tots dos volen passar del CAOS al COSMOS. 5.- No s un tall radical. Plat tamb sexpressa en mites.

Atena/Minerva

3MITESRelat memorable i tradicional que explica lactuaci exemplar de personatges extraordinaris (dus i herois) fets a semblana humana, en un temps prestigis i lluny i que pretn explicar lorigen de lunivers, els fenmens naturals i la cultura.

1.- No sn dogmtics.2.- Es transmeten de pares a fills.3.- A travs dells coneixem: Ideals, explicaci dels fenmens naturals, explicaci institucions socials4.- Fonts: La Ilada i La Odissea dHomer Teogonia i Els treballs i els dies dHesode.

Homer a El Parns (detall). Rafael.

4Teogona. HesodeDigueu-me, oh Muses dels estatges olmpics!, quin dels dus fou el primer. Abans que totes les coses, fou el Caos, i desprs Gea (la Terra) dample pit, mansi perenne i slida dels Immortals que habiten al cim del vents Olimp, i el tenebrs Trtar, enclavat en les profunditats de la terra espaiosa. I Eros, el ms forms dentre els dus immortals, que deslliura de totes les preocupacions i domestica, de tots els dus i de tots els homes, la ment i la prudent voluntat.I del Caos nasqueren lreb (tenebres) i la negra nit; i de la Nit, en unir-se amorosament amb lreb, nasqueren lter i el Dia. Gea engendr primerament el Cel Estrellat (Ur), perqu la cobrs del tot, i fos sempre segura per als divins i benaurats dus. Fu desprs les altes Muntanyes []. Ms tard Gea, unint-se amorosament amb el Cel Estrellat, va engendrar lOce, de profunds remolins [...]. Posteriorment nasqu lastut Cronos, que fou el ms terrible dels fills del Cel (Ur) i que odi des del comenament el seu prolfic pare. [...]La Nit par lodiosa Thnatos (Mort) i el Dest. Par, tamb, Hipnos (Somni) i la multitud dIllusions o Fantasies, sense que aquesta deessa, la tenebrosa Nit, jagus amb ning; i, posteriorment, la dolorosa Aflicci [...].

Rea i Cronos en una cermica grega

5Hesode ens explica el naixement del cosmos i dels dus: Cronos, el temps, era fill dUr, el cel estrellat, i de Gea, la Terra. Cronos odi tant el seu pare que acab lluitant amb ell i destronant-lo de lOlimp. Tot seguit es cas amb Rea, la seva germana. Quan Rea li pos en braos el seu primer fill, tem que la seva descendncia repets el que ell fu al seu pare i, per tal devitar-ho, devor el fill. Els temors es revifaren amb el naixement del segon fill i, successivament, an devorant tots els seus fills. Rea, turmentada, ord un estratagema per a conservar damagat un fill: quan va nixer Zeus el va dur a lilla de Creta i lliur a Cronos una pedra embolicada amb bolquers, pedra que el du devor. Posteriorment, Zeus, ja adult, realitz linevitable: senfront al seu pare, el destron i li fu vomitar tots els seus germans devorats.

Rubens. Saturn devorant els seus fillsGoya. Saturn devorant els seus fills

6

ELS PRESOCRTICS

1.- Per qu la filosofia neix a Grcia?2.- Magna Grcia: Grcia, sud dItlia, costes de lactual Turquia.3.- POLIS: Petites comunitats que compartien llengua, mites, cultura.4.- Moltes Polis tenien PORTS COMERCIALS. JNIA: Mercat del Mn Antic. 5.- Rgim poltic: DEMOCRCIA.

SOBRE QU REFLEXIONEN?

Sobre la physis (naturalesa), especialment sobre el CANVI i lorigen o ARJ.

Exemples: 1.- Hi ha alguna cosa que no canvi en el canvi? 2.- Hi ha algun principi que sigui lorigen de totes les coses?

GRUPS:1.- Milesis.2.- Pitagrics.3.- Heraclit i Parmnides.4.- Pluralistes.

TALES, DE MILET1.- Astrnom i matemtic. Considerat el primer filsof.

2.- Arj: Aigua (s font de vida com al riu Nil, envolta la Terra, la trobem en 3 estats).

3.- La Terra s un plat que flota sobre aigua.

4.- Sen riu dels que diuen que la filosofia s intil.

ANAXIMANDRE1.- Arj: APEIRON o lillimitat.

2.- Engendra coses amb un moviment arremolinat.

3.- Terra: s un cilindre.

4.- sser hum surt del mar. 5.- Dibuixa el primer mapa geogrfic.

ANAXMENES1.- ARJ: AIRE, al vital, nima.

2.- Terra: Disc sobre aire.

PITAGRICS1.- Sud dItlia. 2.- Pitgoras: -Inventa nom filsof. -Fundador escola-secta. Secretisme.-Influncia de lOrfisme: Immortalitat i transmigraci de les nimes. -Parentesc de tots els ssers vius (no menjar carn, vida senzilla). -Realitat es pot reduir a figures geomtriques i nmeros: Estructura/carcassa del cosmos (influncia en Galileu).-Nmeros sn mgics. Es manifesten en la msica: Purifica nima, desvincula del cos, els planetes fan msica. -Gran influncia en PLAT

HERACLIT, defes1.- Lobscur, el ploraner, misantrop.

2.- Estil aforstic i enigmtic.

3.- Fragment 91: No podem banyar-nos dues vegades al mateix riu.Tot canvia, no hi ha res que sigui permanent. PANTA REI: Tot flueix, sescola, passa. El jove-adult, el dia-nitCom el FOC, sempre en moviment. Lluita de contraris: PLEMOS s el pare de totes les coses.

4.- Hi ha alguna cosa que perdura en el canvi?S, en el cas del foc, el foc mateix.

5.- SAVIESA, LOGOS, ENTENIMENT: Saber descobrir all que no canvia en el canvi.

6.- No ho podem veure tots, la majoria: Adormits.

PARTEIX DEL CANVI, PER DIU QUE ALL IMPORTANT S VEURE EL QUE NO CANVIA EN EL CANVI:

NAIXEMENT DEL LOGOS!!!

PARMNIDES, DElea1.- Escriu poema: SOBRE LA NATURALESA. Diu que lhan raptat uns ens divins i que lhan portat fins una deessa de qui en rep els mots de la veritat: Que lsser s i que el no sser no s.

2.- Noms puc pensar all que S, no all que NO S.

3.- EL NO-SSER no el puc pensar ni dir.

4.- s contradictori parlar i pensar una cosa que NO S.

5.- Acceptar el CANVI seria passar duna cosa que s a una que no s i viceversa. s impossible!!!6.- Conclusi 1: EL CANVI NO EXISTEIX.7.- El CANVI s aparent. Els sentits ens mostren les coses canviant (enganyen).8.- La RA ens diu que no hi ha canvi. 9.- Fem cas a la Ra perqu els sentits ens enganyen. Ra: Ment, Unitat, Conceptual.Sentits: Realitat fsica, Pluralitat.10.- Conclusi 2: Lsser s compacte, esfric, etern, immbil, immutable.11.- No soposa a Heraclit:All immutable es capta amb el LOGOS (ra).12.- SUPERIORITAT DEL LOGOS, NAIXEMENT DEL PENSAR OCCIDENTAL.

EMPDOCLES, dAgrigent1.- ARJ: 4 elements (aire, aigua, terra, foc).

2.- Coses naturals: Combinaci daquests elements.

3.- Suneixen per amor i es separen per odi.

Anaxgoras, de claxmenes1.- ARJ: Elements/llavors (passives) estan en totes les coses.

2.- El NOS (actiu) organitza/ordena totes les coses.

Atomistes: leucip i demcrit1.- ARJ: Petits elements, durs, indivisibles, eterns, inalterables. 2.- Es mouen en el buit.3.- Formen agrupacions per atzar.4.- nima: Conjunt dtoms (corporal i mortal).5.- Visi materialista.