Poziv Na Grijeh

Click here to load reader

 • date post

  10-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  4.279
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Sedam kćeri spremnih za udaju…A lord Zachary Griffin prava je osoba koja će im pomoći uhvatiti muževe...

Transcript of Poziv Na Grijeh

 • SUZANNE ENOCH

  POZIV NA GRIJEH

 • Za Meredith Foster; najbolju prijateljicu u dobru i u zlu,

  i jednu od malo osoba koje razumiju moju opsjednutost figuricama

  Star Warsa.

 • POGLAVLJE 1

  Lord Zachary Griffin se poslui aom klareta s pladnja koji je nosio jedan lakaj. - Za Boga miloga, bre malo - promumlja, zapiljivi se u jedan plesni par nasred plesne dvorane.

  Tridesetak drugih parova upravo je plesalo na balu obitelji Tamberlake, no oni mu nisu

  bili nimalo zanimljivi. Takoer, nije mu bila zanimljiva ni skupina neudatih mladih dama koje su, stojei uza zid, izvijale vratove prema njemu. One su ga samo podsjetile da se dri podalje od hihotavih dama omotanih u svilu i ipku.

  U normalnim okolnostima Zachary ne bi imao nita protiv plesati valcer sa zgodnim mladim djevojkama. U tome je zapravo uivao. Meutim, danas se drao one stare: posao prije svega. Plesat e kad obavi posao.

  S druge strane dvorane, njegova starija braa, Sebastian, vojvoda od Melbournea, i Charlemagne, takoer su odbili plesati. Njih dvojica udubili su se u razgovor s lordom Harveyjem to je znailo da bez sumnje analiziraju pregovore o kupnji vikontovog udjela u njihovoj brodarskoj tvrtci. Poelio im je uspjeh, no od same pomisli na sve te vraje brojke i postotke koji su izmjenjivali, glava ga je zaboljela.

  Valcer konano doe do kraja. Veina parova uputila se svome drutvu ili krenula prema stolu s okrjepom. Onaj par koji je Zachary ekao razdvojio se ispred dijela stola s okoladnim kolaima. Bacivi jo jedan pogled prema brai, Zachary se ubaci.

  - Drago mi je vidjeti vas jo uvijek u Londonu, bojnie - ree, stavivi ruku na rame gospodina u crvenoj uniformi.

  John Tracey se okrene prema njemu. - Zachary - uzvrati mu smijeak i prui ruku.

  Zachary je protrese. - Dobro izgledate.

  - Ima li razloga da ne izgledam dobro? Osim injenice da se vaa sestra odluila ne udati za mene?

  - To nitko od nas nije oekivao - prizna Zachary, zamrznuvi smijeak. K vragu i Nell. Nije mu veeras trebalo nikakvih dodatnih komplikacija. - Osim moda Melbournea, naravno. On ima obiaj biti upuen u sve.

  - Mogao me onda obavijestiti da se lady Eleanor planira udati za markiza od Deverilla

  prije nego to me pitao bih li se pridruio vaoj obitelji.

  Zachary slegne ramenima ne znajui koliko je bojnik lord John Tracey pogoen nedavnim dogaajima. S obzirom na to koliko je njegova sestra Nell bila naporna, on nikom ne bi poelio da je uzme za enu. - Ona je pobjegla s Deverillom. Jednom smo ih uspjeli uhvatiti, no ipak su nam umakli. Nakon toga nismo mogli mnogo uiniti. Kad se Valentine i Eleanor udrue, nitko ih ne moe zaustaviti.

  - Shvatio sam. Dakle, to mogu uiniti za vas? Ne moe se opet raditi o braku. Vi nemate jo sestara koje biste mi ponudili, a Melbourneovoj je keri, koliko ono, osam godina?

  - Peep ima est godina - uzvrati Zachary. - Zapravo, elio bih vas zamoliti za jednu

 • uslugu.

  - Da ujem.

  Duboko uzdahnuvi, Zachary zakorai u provaliju. - Namjeravam se pridruiti postrojbi i uputiti se s Wellingtonom na Poluotok.

  Bojnik se nasmije. - O, to je... - I uuti. - Vi to mislite ozbiljno.

  - Naravno da mislim ozbiljno. - K vragu, nitko mu nije vjerovao. Zato je i poelio razgovarati s bojnikom nasamo kako ga vojvoda od Melbournea ne bi uo. Smijeh i zadirkivanje lanova obitelji postali su ve vraki zamorni.

  - U tom sluaju se ispriavam - uzvrati Tracey. - No, Zachary, shvaate li da kad se prijavite u vojsku, ne moete se samo tako predomisliti. To jest, ne moete bez ozbiljnih posljedica.

  - Svjestan sam toga - uzvrati on, odluivi ignorirati uvredu. - Ja vas ne pitam mislite li vi bih li se ja trebao prikljuiti vojsci. Pitam vas samo kojoj bih se regimenti trebao prikljuiti kako bih imao najvie anse ukljuiti se u borbu. Ne elim zavriti teglei bave viskija tridesetak kilometara od bojinice.

  - Tada bi vam odgovarala moja regimenta. etrdeset peta pjeaka - odgovori brzo bojnik. - Ako uistinu ozbiljno elite u vojsku, rado u vas preporuiti general - bojniku Pictonu. Iako vama ne trebaju preporuke s obzirom na ugled vae obitelji.

  - Bio bih vam zahvalan ukoliko biste razgovarali s generalom - ree Zachary, ignorirajui kompliment koji je bojnik udijelio njegovoj obitelji. to se njega ticalo, on je zadovoljavao sve vane kriterije - bio je vjet s orujem i imao je silnu elju istaknuti se. No ako je novac jamio da e se nekoga smatrati kompetentnim vojnikom, imao je on i novaca. - Predstavite li me generalu, bit u vam vjeiti dunik.

  - Ako mi obeate da nikada neete spomenuti moje ime i brak u istoj reenici, smatrat u da ste otplatili dug - ree Tracey, ponovno mu se osmjehnuvi.

  Krajikom oka Zachary primijeti da je sastanak na drugoj strani dvorane zavren. Prui ruku Traceyu i zahvali mu. - To vam obeajem. I zahvaljujem vam.

  - Poslat u vam poruku kad organiziram sastanak. I general i ja se vraamo u panjolsku za etrnaest dana pa oekujte sastanak u najskorije vrijeme.

  - Bit u spreman.

  Kad je bojnik otiao, Zachary primijeti kako ga Melbourne promatra. Pogledavi vojvodu ispod oka, Zachary ode pronai partnericu za ples. Bez obzira na to hoe li ga njegova obitelj, a posebno njegov najstariji brat, shvatiti ozbiljno ili ne, on e sam odluiti o svojoj budunosti. A veeras je napravio veliki korak u tom smjeru - to je znailo da sada moe pronai neku djevojku i zabaviti se.

  *

  Sljedeeg jutra Zachary je sjedio za stolom, dorukovao i itao poruku koju mu je poslao

 • bojnik Tracey. inilo se da je general - bojnik Thomas Picton izuzetno zainteresiran ukljuiti jednog Griffina u svoju postrojbu i da e obojica biti na ruku u Whitesu. Gurnuo je presavijenu poruku u dep i poeo itati pomalo izguvani primjerak London Timesa, koji ga je ekao na stolu. S obzirom na stanje novina, pretpostavio je da su ili Shay ili Melbourne ve dorukovali. Kladio se da je to bio Charlemagne.

  Prema posljednjem izvjeu u novinama, Eleanor i Valentine su uivali u svom medenom mjesecu u Veneciji. Nell je to napisala u svom posljednjem pismu, no Zacharyju je uvijek bilo

  zanimljivo itati o dogodovtinama klana Griffin iz perspektive nekoga tko nije bio lan obitelji.

  - Dobro jutro, strie Zachary - ree estogodinja Penelope doskakutavi u blagovaonicu.

  - Zdravo, Peep. - Zachary se nagne i poljubi djevojicu u obraz. - Nell i Valentine su se prolog tjedna vozili u gondoli.

  Uz batlerovu pomo Peep izabere sa stolia hranu za doruak i sjedne za stol kraj svog strica. - I ja u ii u Veneciju. Ti moe sa mnom ako eli.

  - Danas se moram sastati s nekim u Whitesu - uzvrati on, suzdravajui se da se ne nasmije - no sutra sam slobodan.

  - Ma ne sada - usprotivi se ona, zakolutavi svojim lijepim sivim oima. - Kad odrastem.

  - Aha. Bit u slobodan i tada, naravno.

  - Dobro. - Ona zagrize jednu breskvu. - Zato to mislim da bi tata i stric Shay bili malo prestrogi.

  - A ja ne bih?

  - Strie Zach, ti si mi dao da kuam malo viskija iz tvoje ae.

  Divno. - Mi to nikada neemo nikome spomenuti, sjea se?

  - Zaboravila sam. - Ona se nasmije, bezbrino i neustraivo kako se to moe oekivati samo od jedne estogodinjakinje. - Tata me jutros vodi na jahanje na Buttercupu. Ti nam se moe pridruiti, ako eli.

  Prije nego to je uspio odbiti, Peepin otac ue u sobu. Sebastian, vojvoda od Melbournea, izgledao je tono u skladu s onim to je bio - s trideset etiri godine bio je on jedan od najmonijih i najutjecajnijih ljudi u Engleskoj te glava slavne i ugledne obitelji. No nije izgledao kao osoba odjevena za jahanje.

  - Ve sam se pitao hoe li se netko od vas dvoje danas pojaviti - lijeno e Melbourne, zaobiavi stol kako bi poljubio svoju ker.

  - Kasno sam iao na poinak - ree Zachary, odbivi spomenuti u ijem je drutvu zavrio. Plesanje valcera bilo je samo jedan od talenata lady Amelie Bradley.

  - Morala sam odjenuti gospou Hooligan. - Peep pogleda svoga oca. - I ona eli ii na jahanje.

  Vojvoda je njeno povue za jedan tamni uvojak. - Oprosti mi, Peep, no pozvali su me u rezidenciju Carlton.

  Penelope poskoi u stolcu. - Vidjet e princa regenta?

 • - Vjerojatno. - Melbourne se uspravi. - Moda bi stric Zachary mogao odvesti tebe i tvoju lutku na jahanje.

  Zachary se namrti. - A to je sa stricem Shayom?

  Vojvoda ga znakovito pogleda. - Mogao bi i Shay, siguran sam - nastavio je istim

  bezbrinim tonom. - Zar si ti imao neto drugo u planu?

  - On ide na ruak u Whites - doda Peep, lativi se prepeenca s medom.

  - Aha. - Melbourne kimne, okreui se prema vratima koja vode u predvorje. - Sad sam se sjetio, ima li malo vremena, Zachary?

  Zachary kimne i ustane, prisjetivi se da iako se Eleanor zaklinjala da njihov najstariji brat zna itati misli, to nikada nije dokazano. - Peep, ostavi moje jagode na miru - upozori svoju neakinju koja mu uzvrati smijuljenjem koje se ulo kad je izlazio iz prostorije.

  Melbourne ga povede u svoj ured. Hm. Razgovor u uredu nikada nije slutio na dobro.

  Zachary krene prema prozoru; nije mu padalo na pamet sjediti na jednoj od onih fotelja koje su

  on i njegov brat i sestra zvali optuenikom klupom, bez obzira na vojvodinu namjeru.

  Vrata se za njim zatvore. - Imam jedan zadatak za tebe - ree Melbourne.

  - Odvest u Peep sutra na jahanje - usprotivi se Zachary.

  - Ve sam joj rekao da danas imam neke obaveze.

  Vojvoda sjedne za svoj masivni stol od mahagonija. Zachary nije skidao pogled s vrta

  kue Griffin, podsjeajui se da bez obzira na to koliku mo Melbourne ima nad ostatkom svijeta, on je ipak samo njegov stariji brat.

  - Nije me briga za tvoj ruak - uzvrati njegov brat nehajno. - Shay e ii s Peep na jahanje. Ja elim razgovarati o neemu to se tie obitelji.

  Ovo nije zvua