PORTRETI MILOST, VJERA I vjera i grijeh.pdf...

Click here to load reader

 • date post

  21-Mar-2021
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of PORTRETI MILOST, VJERA I vjera i grijeh.pdf...

 • // 31

  PORTRETI

  Izdavač: Zavičajna naklada “Žakan Juri” d.o.o. Glavni i odgovorni urednik: Aldo Kliman Adresa: 52100 Pula, Tršćanska 7 mob. 00385 99 8333-872 e-mail: [email protected] © Zavičajna naklada “Žakan Juri”

  Jezgrom Ilićeve knjige teološki je nauk Vlačićev o istočnome grijehu, nauk koji Vlačić u svojim djelima i djelovanju širi u općenitiji nauk o čovjeku kao tjelesnomu i du- hovnom Božjem stvoru, koji je u Stvoriteljevoj zamisli dobar, ali po istočnome, iskonskome grijehu (“grijehu ljudskih praroditelja Ad- ama i Eve”, lat. peccatum originale) đavao zaposjeda ljudsku narav, i ona postaje zlotvorna, u sebi i svijetu proizvodi zlo, biva Bogu neprijateljska; raspravu o tome Vlačić smješta u širi okvir svojega ukupnog učenja o Bogu i Božjim stvarima. Najširim pak okvirom autorova izlaganja Vlačićev su “građanski” životopis i onovremena vjerska i društvena zbivanja: rodio se 1520. i bio samo tri godine mlađi od luteranstva (17 Lutherovih teza 1517.), s kojim je, tako reći, skupa rastao od djetinjstva u Labinu do rane zrelosti u Wittenbergu i do vrlo aktivna osobnoga udjela u suvremenim mu vjerskim previranjima, sve do također rane smrti u Frankfurtu 1575.

  Načela “prikazivanja Vlačića njim samim” i “vraćanje k izvorima” za autora su od prven- stvene važnosti u tumačenju Vlačićeve misli i djela; ona jamče za izvornost i samostal- nost Ilićevih tumačenja i zaključaka o predmetu istraživanja, za uvjerljivost u ovoj knjizi ponuđenoga, iscrpnog i sustavnog prikaza središnjega − u Vlačićevoj teološkoj misli − pojma grijeha. Pomnjiva pak kritičnost u izboru najnovije tzv. sekundarne literature o predmetu bogato potkrjepljuje svaku pojedinost u autorovim spoznajama stečenima raščlambom izvornih podataka.

  Autor knjige Luka Ilić rođen je i odrastao u Karlovcu. Protestantsku teologiju i povijest studirao je na sveučilištima u Amsterdamu, Briselu i Philadelphiji (Sjedinjene Američke Države). Radio je kao profesor na Evangeličkom teološkom fakultetu u Osijeku. Kao svećenik, pak, radio je u Zemunu, Haddon Heights, New Jersey, nakratko i u Rijeci, a trenutačno živi i radi u Ravensburgu, u Njemačkoj. Od 2010. do 2014. bio je znastveni suradnik na Leibniz institutu za europsku povijest u Mainzu.

  # 0005191ISBN 978-953-6487-41-1

  Godina izdanja: 2014. Format: 12.5 x 20 cm Opseg: 148 stranica, 9 ilustracija u boji Uvez: meki, šivano, sjajno pla sti fi cirano

  Cijena: 180,00 + PDV

  LUKA ILIĆ

  MILOST, VJERA I GRIJEH