Portfolio Marloes Pieper / feb2016

Click here to load reader

 • date post

  26-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Portfolio Marloes Pieper / feb2016

 • PORTFOLIOMarloes Pieper

  Werk, academisch werk & eigen projecten

  Februari 2016

 • INHOUDRubroek DementieVerzorgingstehuis

  Obesitas Kliniek

  Korkeasaari EntreeDierentuin

  Barre Retail Design

  Duinpaviljoen

  Kookfabriek

  Piet Oudolf Vedute

  Oya Festival

  Infographics

  4

  12

  14

  16

  18

  20

  22

  24

  26

  Dit is een selectie van architectonische projecten, vooral gerelateerd aan de

  Technische Universiteit, te Delft. Meer werk en eigen projecten zijn te bekijken op:

  marloespieper.nl

 • PROJECTENsept. 2015 - hedenDe FRIEKfabriek DansvoorstellingDecor ontwerper (en danser) o.a. medeverantwoordelijk voor het decor concept en ontwerp, opbouw en constructie tijdens voorstelling.

  febr. 2014 - jan. 2016 NU-InterieurColumnist o.a. verantwoordelijk voor het schrijven blogs, stylen en fotograferen producten, onderzoek en zelf kleine ontwerpen uitwerken.

  sept. 2013 - jan. 2015Love to ShareColumnist o.a. verantwoordelijk voor het schrijven van blogs en fotograferen op locatie.

  febr. 2014 Ontwerpwedstrijd: 120 HoursOntwerp voor lounge/interactief element op ya Festival in Zweden.

  okt. 2012Het OverstichtOntwerp voor kast/kapstok element in werkruimte van Het Oversticht, te Zwolle.

  CVMarloes Pieper

  +31 6 38 5155 26marloespieper@outlook.com

  Warmoezierstraat 92613 VG Delft, NL

  Nederlandse

  Geboren op 25 juni 1991, te Groningen

  WERKfebr. 2012 - hedenMarloes Pieper OntwerpstudioOprichter onder mijn eigen naam en bedrijf profileer ik mezelf als beginnend architect en ontwerp ik interieurs, verbouwingen en kleine nieuwbouw projecten. Huidig project is nieuwbouw praktijk bij boerderij, te Joppe.

  jan. 2014 - jan. 2015Gemeente Amsterdam, te AmsterdamInfographics Ontwerper o.a. verantwoordelijk voor het ontwerpen en produceren van infographics, aannemen, onderhouden en het afronden van opdrachten, het professionaliseren en structureren van de algemene werkwijze van de infographics afdeling.

  sept. 2011 - dec. 2014Dille & Kamille, te DelftAlgemeen Winkelmedewerkster o.a. medeverantwoordelijk voor productpresentatie en styling.

  aug. 2006 - aug. 2010Boekhandel Praamsta, te DeventerAlgemeen Winkelmedewerkster o.a. medeverantwoordelijk voor kassa werkzaamheden en productpresentatie.

  OPLEIDING2013 - 2016 Master ArchitectuurSpecialisatie; Architecture of the InteriorTechnische Universiteit, te Delft Masterclass Ontwerpen met Planten Piet Oudolf, te Hummelo

  2014 - 2015 Master ArchitectuurErasmus ExchangeAalto University, te Helsinki Masterclass Hout in Architectuur Pekka Heikkinen, te Helsinki

  2009 - 2012 Bachelor BouwkundeTechnische Universiteit, te Delft Cursus Grafisch Ontwerpen 1 Cursus Grafisch Ontwerpen 2 Cultuurcentrum TU, te Delft

  2002 - 2009 IGCSE & IBInternational School Eerde, te Ommen Visal Arts, Higher Level

  Lagere school, Vrije School, te Groningen

  STAGEsept. 2012 - febr. 2013AAArchitecten, te Den HaagStagiaire naast meegewerkt te hebben aan verschillende (stedenbouwkundige/interieur) projecten o.a. verantwoordelijk voor visualisaties, 3D modelleren, maquettes bouwen.

  INTERESSENaast een grote liefde voor architectuur lees, leer, doe en kijk ik graag dingen over wonen en woonstijlen, design objecten, meubels, tuinen en planten, moderne dans, ballet, schaatsen, fotografie, (stedelijke) geschiedenis en andere culturen.

  DIGITAALIk ben zeer bekend met ArchiCad, AutoCad, Sketchup, Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign en Wordpress.Ik ben bekend met Revit, Artlantis, Maya en Rhino (grasshopper).

  ANALOOGIk spreek vloeiend Nederlands en Engels.Ik heb ervaring met houtbewerking, 3D-printen, gips (gieten), solderen, (aquarel) verven, pentekenen, klei, naaien en werken met schuim.

  @marloespieper

  marloespieper.nl

  nl.linkedin.com/in/marloespieper

  nl.pinterest.com/marloespieper

  www.facebook.com/marloes.pieper

 • RUBROEKDementie Verpleeghuis

  Individueel Afstudeerwerk, 2015-2016Technische Universiteit, in Delft

  Voorafgaand aan het ontwerpen heb ik een half jaar onderzoek gedaan naar de huidige dementie voorzieningen in Nederland. Uit mijn onderzoek kwamen een aantal dingen naar voren waaronder dat bestaande dementie tehuizen zich heel erg afsluiten van hun omgeving, ze functioneren als een op zich zelf staande (zorg)machine. Hierdoor wordt de stap om naar een dergelijk verzorgingstehuis te verhuizen enorm, en voelen ouderen zich totaal niet verbonden met zon instantie. De (ouderen)bevolking in een tehuis is daarom ook geen reflectie van de (ouderen)bevolking buiten het tehuis, laat staan dat er wordt nagedacht of plek wordt gegeven aan andere geloven/nationaliteiten. Ook is er vaak geen mogelijkheid om in dezelfde kamer te blijven wonen wanneer dementie verergerd. Mensen worden verhuisd wat weer meer verwarring voor de patinten oplevert.

  Door gebruik te maken van kleinschalige groepswoningen kan je per woning, wanneer nodig, een andere cultuur kan benadrukken. Bijvoorbeeld een woning met ouderen van een Surinaamse achtergrond, of een met een Turkse leefstijl. Tradities, maaltijden, objecten in de woning en frontjes op het aanpasbare meubilair kunnen desgewenst naar een bepaalde cultuur worden aangepast. Ook is er geprobeerd veel gebruik te maken van rijke buitenruimtes die je zowel beschermd van binnen als gewoon buiten kan ervaren, zodat de belevingswereld voor de demente ouderen heel groot is. Het gebouw is zo opgezet dat demente mensen er veilig zelf in kunnen rondlopen terwijl ze nooit ergens een dichte deur of doodlopende gang tegenkomen. In de individuele kamers kunnen meubels en de vaste kastenwand zo worden

  aangepast dat bewoners er alle verschillende stadia van dementie kunnen blijven wonen. Tijdens de verschillende stadia van dementie in de kamer, spelen de twee raamopeningen en de opening in de vaste kastenwand steeds een andere rol maar blijven altijd als drieluik bestaan die het zicht op de publieke wereld (raam voorkant), het zicht op het leven in de groepswoning (raam zijkant) en het (in)zicht op het eigen leven (raam in kast) laten zien. In de groepswoningen, waar de individuele kamers op aansluiten, is door middel van geuren, kleuren en vormen een heldere leefomgeving gemaakt

  Boven en rechts; Voorgevel, moderne kloostergang en het complete gebouw.

  Arch

  itect

  ure /

  Por

  tfolio

  4

 • Architecture / Portfolio5

 • Rechts en links; Beelden vanuit gezamelijke moderne kloostergang om tuin heen.Onder; Beelden van de aanpasbare indeling in de individuele (slaap)kamers.

  Arch

  itect

  ure /

  Por

  tfolio

  6

 • Plattegrond van de begane grond, incl. entree, aanleun-woningen, dagopvang, tuinen, gezamelijke kloostergang, ,buurtcentrum, hammam, klein theater en restaurant.

  Architecture / Portfolio7

 • Arch

  itect

  ure /

  Por

  tfolio

  8

 • Rechts en boven; Beelden uit de individuele (slaap)kamers.Boven; Plattegrond van een 8-pers. groepswoning.

  Architecture / Portfolio9

 • Links; Voorgevel aan stad kant verzorgingstehuis.Boven; Beelden van de raamopening in de individuele (slaap)kamers Rechts; Doorsnede typisch geveldeel, aanzicht buiten, doorsnede en binnen aanzicht..

  Arch

  itect

  ure /

  Por

  tfolio

  10

 • Rubroek Dementia Home / Marloes Pieper The Healthy Environment

  Architecture of the Interior, January 2016TU Delft

  Facade section

  Scale 1:20

  Architecture / Portfolio11

 • HOBOKENObesitas kliniek

  Msc 1, 2013Technische Universiteit, in Delft

  Binnen de zeer specifieke stedelijke context van de Westersingel in Rotterdam ligt het Hoboken Centrum voor Obesitas. Aan de oost zijde grenst de kavel aan de stad en functioneert het centrum als een open buurtcentrum. Aan de west zijde grenst de kavel aan het Museumpark waar het centrum juist privacy biedt aan zijn medische functies. Het is hoog en trots aan de stad kant terwijl het aan de park kant langzaam wegzakt in het landschap. Het interieur laat dezelfde transitie van publiek naar privaat zien door het gebouw heen. Het centrum huist een restaurant, bibliotheek, onderzoekscentra, vergaderzalen, fitness, wachtkamers, behandelkamers en fysiotherapie.

  MARLOES PIEPER TUDELFT / ARCHITECTURE 23 JUNI 2013, ROTTERDAM

  DESIGN STUDIO SENSE & SENSIBILITY , MSC 1 INTERIORS, BUILDINGS & CITIES

  Arch

  itect

  ure /

  Por

  tfolio

  12

 • MARLOES PIEPER TUDELFT / ARCHITECTURE 23 JUNI 2013, ROTTERDAM

  DESIGN STUDIO SENSE & SENSIBILITY , MSC 1 INTERIORS, BUILDINGS & CITIES

  REVALIDATIE CENTRUM

  HERENHUIZEN

  MUS

  EUM

  PARK

  WESTERSINGEL

  Architecture / Portfolio13

 • KORKEASAARIEntree Dierentuin

  Msc 2, 2013Aalto University, in Helsinki

  Op een kleine eiland voor de kust van Helsinki in Finland, ligt de dierentuin Korkeasaari. Als belangrijke toeristen trekpleister moet het eiland een heldere, moderne en vriendelijke uitstraling hebben. Een cirkelvormige serie van nieuwe gebouwen vormt de entree van dierentuin. Samen met de aanlegsteigers vormt het een herkenbare plek waar tickets worden verkocht, de souvenir winkel zit, alsmede een auditorium, tentoonstellingsruimte en restaurant. De looproute door de dierentuin begint slingerend door drie tropische kassen waar door middel van verschillende niveaus de meest optimale ervaring van tropische planten en dieren is gemaakt.

  Arch

  itect

  ure /

  Por

  tfolio

  14

 • Architecture / Portfolio15