Polikliniek voor dwangstoornissen, informatie voor volwassenen

4
Polikliniek voor dwangstoornissen Bij kinderen, jeugdigen en volwassenen Informatie voor volwassenen

description

 

Transcript of Polikliniek voor dwangstoornissen, informatie voor volwassenen

Page 1: Polikliniek voor dwangstoornissen, informatie voor volwassenen

Polikliniek voordwangstoornissen

Bij kinderen, jeugdigen en volwassenen

Informatie voor volwassenen

Page 2: Polikliniek voor dwangstoornissen, informatie voor volwassenen

“Ik ben constant bezig met controleren. Zijn de stekkers uit het stopcontact? Is het gasfornuis echt uit? Is de deur wel op slot? Die vragen spoken constant door mijn hoofd. Ik word pas rustig als ik zie dat er niks aan de hand is.”“Ik heb iets met het nummer zeven. Het licht moet zeven keer aan en uit voordat ik naar buiten kan. Ik weiger over te steken voordat er zeven auto’s langs zijn gereden. Mijn gedrag begint op te vallen. Wat is er toch aan de hand?”

Herkent u zich in de bovenstaande uitspraken en vindt u het tijd om hulp te zoeken? Dan kan de polikliniek voor dwangstoornissen u die specialistische hulp bieden die nodig is. Het team van de polikliniek voor dwangstoornissen is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van dwangstoornissen die zich bij volwassenen met autisme voor kunnen doen.

Passende hulpDe polikliniek dwangstoornissen is onderdeel van Jonx. Kinderen, jongeren en volwassenen met problemen op het gebied van dwang-stoornissen en tics kunnen bij de polikliniek terecht voor diagnostiek en behandeling. De polikliniek dwangstoornissen helpt kinderen en jongeren zonder autisme. Maar ook kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. Omdat dwangstoornissen niet vaak voorkomen en er sprake is van hardnekkige problematiek, is Jonx deze gespecialiseerde polikliniek gestart. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen nu snel de hulp krijgen die bij deze hardnekkige problematiek nodig is.

Wat zijn dwangstoornissen?Dwangstoornissen kunnen worden verdeeld in dwanggedachten en dwanghandelingen.

Voorbeelden van dwanggedachten zijn:Indringende gedachten over rampzalige gebeurtenissen. Iemand met een dwangstoornis denkt bijvoorbeeld dat een persoon hem of haar iets aan wil doen terwijl diegene juist aardig is. Of nare gedachten over bijvoor-beeld besmetting en seksualiteit waar diegene van in paniek raakt.

Voorbeelden van dwanghandelingen zijn:• Schoonmaakrituelen. Iemand met een dwangstoornis wast

bijvoorbeeld voortdurend zijn of haar handen, uit angst om besmet te raken. Of gebruikt heel veel deodorant, shampoo, aftershave of parfum, uit angst voor een vervelende lichaamsgeur.

Page 3: Polikliniek voor dwangstoornissen, informatie voor volwassenen

• Controleren, is een veel voorkomende dwanghandeling. Veel mensen met een dwangstoornis controleren of het gas wel uit staat, of de kaarsen echt uit zijn. Soms uit angst voor brand of inbrekers.

• Tellen en herhalen. Mensen met een dwangstoornis kunnen geobsedeerd zijn door bepaalde getallen waar ze altijd op uit moeten komen, bijvoorbeeld altijd vijf. Ze wachten dan tot er vijf auto’s voorbij zijn voor ze oversteken of het brood moet in vijf happen worden opgegeten. Deze handelingen worden herhaald totdat het goed voelt.

DiagnostiekDiagnostiek bij de polikliniek voor dwangstoornissen bestaat uit een intakegesprek en een interview. Aanvullend onderzoek, zoals een intelligentie onderzoek, is ook mogelijk. Na de intakegesprekken krijgt u uitleg over de (eventuele) diagnose en wordt besproken welke behandeling het beste past. In de meeste gevallen zal dit gaan om een cognitieve gedragstherapie. Daarnaast kan medicatie een mogelijkheid zijn of behandeling in de thuissituatie.

Wat kost de behandeling?De eigen bijdrage voor de GGZ vervalt in 2013. Er zijn dus geen kosten verbonden aan behandeling bij de dwangpoli. Houdt u wel rekening met het eigen risico. Meer informatie over het eigen risico vindt u ook op www.lentis.nl/Patiënten/EigenBijdrageggz.aspx. Voor meer informatie over het eigen risico voor de zorgverzekering kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.

AanmeldenU kunt bij de polikliniek dwangstoornissen worden aangemeld door uw behandelaar bij het Autisme Team Noord-Nederland of door de huisarts. Heeft u vragen? Neem dan contact op met:

Polikliniek dwangstoornissen t.a.v. mevrouw L. VetLaan Corpus den Hoorn 102-29728 JR GroningenPostbus 869700 AB GroningenTelefoon: (050) 522 32 99Fax: (050) 522 32 66E-mail: [email protected]

Kijk op www.jonx.nl voor tips, ervaringsverhalen en handige websites.

Page 4: Polikliniek voor dwangstoornissen, informatie voor volwassenen

UitgaveAfdeling Communicatie & MarketingJONX 0095 / 05-2013