Plantele ca Arome Şi Leacuri

download Plantele ca Arome Şi Leacuri

of 23

 • date post

  01-Jun-2018
 • Category

  Documents

 • view

  243
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Plantele ca Arome Şi Leacuri

 • 8/9/2019 Plantele ca Arome i Leacuri

  1/23

  Plantele - arome i leacuri

  Natura i pune la dispozi ie tot ce are mai bun din plantele sale, din copacii si, din

  frunzele sale, din rdcinile, seminele, mldiele i mugurii si. Dac aceste daruri suntcombinate i preparate cu tiin i responsabilitate de ctre gospodine, ele vor da att un plus de savoare bucatelor alese pentru mesele de srbtoare ct i un a utor la sntateatrupului, a minii i a sufletului.

  Toata lumea se minuneaza de eficienta tratamentelor naturale orientale, capabile savindece spectaculos fel de fel de boli. Daca terapiile chinezesti sunt recunoscute oficialin toata lumea si aplicate in spitale de catre medicii alopati, de ce n-am avea increderesi in cele indiene, vechi de 4000 de ani, despre care se spune ca au parvenit oamenilor

  direct de la zei? Ayurveda, una dintre cele mai vechi terapii din lume, se vadeste a fi oexcelenta metoda de tratament, care se adreseaza deopotriva corpului, mintii sispiritului. Daca va chinuie vreo problema mai usoara, incercati unul dintre remediilede mai os, recomandate de literatura ayurvedica indiana. !icul nostru indreptar s-alimitat la plantele aromatice autohtone si la cele care se "asesc in comert. #a va fie deleac$

  %usuiocul &'cium sanctum(

  )arti medicinale* frunze, flori, seminte si radacini.

  Tuse, raceala, "ripa* +0-+ frunze spalate si strivite si o lin"urita rasa de "himbir sepra esc intr-o ti"aie, la foc mic, pana cand frunzele se inmoaie. #e adau"a o cana cuapa si se fierb cateva minute. #e adau"a o lin"urita de miere si se bea. #e faceinfuzie din +0-+ frunze la doua cani cu apa. #e bea cald. #e stoarce sucul a +0-+frunze/ se adau"a o lin"urita de suc de "himbir si o lin"urita de miere. #e amesteca sise consuma dimineata si seara. #e foloseste pudra din frunze de busuioc uscate, carese prizeaza pentru inlaturarea con"estiilor nazale.

  )robleme di"estive* se fierb 0 de frunze de busuioc in 0 ml de apa si se bea. napetenta* se mesteca 4 frunze de busuioc dimineata, pe stomacul "ol. )robleme ale

  pielii* se face o pasta din cateva frunze proaspete si putina apa. #e aplica pe zonaafectata. #uplimentar, se consuma cate o lin"urita de suc de frunze de busuioc zilnic.

  http://elixir4beauty.files.wordpress.com/2014/08/a2c38-busuioc.jpg
 • 8/9/2019 Plantele ca Arome i Leacuri

  2/23

  %usuiocul proaspat, pus in vaza, a uta la improspatarea aerului din locuinta sialun"a insectele.

  #cortisoara &1innamomum zeylanicum(

  )arti medicinale* scoarta, pudra frunzelor uscate, uleiul din frunze, radacini sauscoarta.

  2aceli, bronsite* se amesteca cate o lin"urita de scortisoara, turmeric, "himbir, piperne"ru, nucsoara si cuisoare. #e adau"a trei lin"urite de zahar nerafinat si se piseazapana cand se obtine o pudra fina. #e consuma cate o lin"urita de pudra amestecata cumiere, de doua ori pe zi.

  3ripa* se fierbe o lin"urita de scortisoara intr-o cana cu apa, la foc mic, pana scade la umatate. #e strecoara, se adau"a miere si se bea cald.

  nsomnie* se adau"a umatate de lin"urita de pudra de scortisoara si o lin"urita demiere la o cana de lapte cald. #e bea inainte de culcare.

  3in"ivita* se fierbe o lin"urita de scortisoara intr-o cana de apa. #e lasa se se raceascasi se face "ar"ara.

  2e"enerare celulara* se face un amestec in parti e"ale &cate o lin"urita( dinscortisoara, nucsoara si frunze de dafin uscate. #e pune amestecul intr-o cana cu apafierbinte. 1ontinutul se imparte in doua si se bea pe durata zilei.

  Tensiune nervoasa* se ia pudra de scortisoara atat cat se apuca cu de"etele, seamesteca cu miere si se consuma inainte de culcare. )robleme ale pielii* se face opasta din scortisoara si suc de lamaie si se

  aplica zilnic pe locul afectat.

  Dureri de dinti* se pun doua picaturi de ulei de scortisoara pe o bucatica de vata si seaplica in urul dintelui.

  #tari de "reata* se mananca putina pudra de scortisoara. #timularea lactatiei* seconsuma zilnic cate o lin"urita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu lapte saumancata ca atare.

  http://elixir4beauty.files.wordpress.com/2014/08/bb63b-scortisoara.jpg
 • 8/9/2019 Plantele ca Arome i Leacuri

  3/23

  1uisoarele yzy"ium aromaticum(

  )arti medicinale* mu"uri uscati, ulei de cuisoare.

  Astm* se amesteca picaturi de ulei de cuisoare cu o lin"urita de miere si un catel deusturoi pisat. #e consuma inainte de culcare. 2espiratie urat mirositoare* se mestecadoua cuisoare zilnic. ndi"estie* se pra esc doua lin"urite de cuisoare si se adau"a ocana cu apa fiarta. #e lasa sa se inmoaie 0 de minute. #e soarbe cate o lin"urita, depatru ori pe zi.

  Dureri musculare sau dureri de spate* se aplica ulei cald de cuisoare pe zona afectatasi se maseaza usor.

  Dureri de "in"ii sau de "at* se face "ar"ara cu infuzie din cuisoare sau se mestecapatru cuisoare. Dureri de dinti* se aplica ulei de cuisoare in urul dintelui, pe "in"ie.

  #tari de "reata* se pra este o umatate de lin"urita de pudra de cuisoare, se amestecacu o lin"urita de miere si se mananca.

  n ndia, cuisoarele sunt mestecate impreuna cu ierburi aromate si cu frunze debetel, pentru o respiratie proaspata.

  !56TA &!entha spicata(

  http://elixir4beauty.files.wordpress.com/2014/08/795c2-cuisoare.jpg
 • 8/9/2019 Plantele ca Arome i Leacuri

  4/23

  )arti medicinale* frunze, seminte, ulei extras din planta intrea"a.

  )robleme di"estive &indi"estie, flatulenta, "reata, diaree(* se spala cateva frunze dementa, se pun intr-un bol, se adau"a putina sare, +- lin"urite de suc ata si pentru aa uta di"estia de lamaie, o lin"urita de coriandru si putina pudra din seminte dechimion. #e adau"a putina apa si se face o pasta. #e ia o lin"urita din aceasta pasta dedoua ori pe zi, inaintea meselor sau in timpul lor. #e mesteca un sfert de lin"urita deseminte de menta, apoi se in"hit cu apa. #e amesteca o lin"urita de suc de menta cuo lin"urita de suc de lamaie si o lin"ura de miere. #e consuma de trei ori pe zi. #ebea ceai de menta &o lin"urita de frunze la o cana de apa( sau lapte cald cu menta.

  2espiratie urat mirositoare* se amesteca o lin"urita de suc de menta in umatate de

  cana de apa. #e face "ar"ara. #e mesteca frunze de menta proaspete. #e folosestepudra din frunze uscate de menta, pentru curatarea dintilor si a "urii.

  3reata* se tine sub limba o umatate de lin"urita de pulbere de menta, timp de +minute, apoi se in"hite. #e fierbe o lin"urita de menta uscata si umatate delin"urita de nucsoara intr-o cana de apa. 1eaiul se bea caldut.

  1osuri si acnee* se pune putina pasta de menta &obtinuta din frunze zdrobite( pe zonaafectata sau se aplica frunze proaspete pe cosuri si se lasa peste noapte.

  Diaree* se face un macerat din doua lin"urite de frunze de menta uscate la 0 ml apa

  plata &se lasa la macerat 7 ore( si se consuma trei cani pe zi.

  !ararul, )atrun elul si 8eusteanul celemai cunoscute si benefice plantearomate

  http://elixir4beauty.files.wordpress.com/2014/08/2dc49-menta-piperita.jpg
 • 8/9/2019 Plantele ca Arome i Leacuri

  5/23

  !oteaza articol"

  # $%.&%' afisari

  8e folosim drept condimente, le punem inmancaruri si salate, dar le utilizam si pentru beneficiile lor asupra sanatatii. 6u e demirare ca ne dorim mereu sa le avem la indemana. )atrun elul, mararul, leusteanulsi multe alte plante aromate atat de des folosite in bucataria romaneasca pot fiplantate cu succes in "hivece. 8e vei avea tot timpul la dispozitie, proaspete, si pelan"a asta, va fi interesant sa iti decorezi bucataria cu "hivece inverzite.

  MARARUL

  (ste probabil zarzavatul cu cea mai lunga )cariera* din lume, folosirea sa ca adaos inmancaruri, dar si ca medicament, fiind mentionata intr-un papirus egiptean vec+i de peste

  de ani.Descoperiri ar+eologice foarte recente, facute langa un lac din (lvetia, au aratat, insa, caaceasta planta era cunoscuta si folosita in (uropa cel putin cu de ani inainte, fiindcultivata la o distanta de sute de /ilometri de tarmul 0editeranei, unde creste spontan.1nteresant este si ca acest zarzavat a )migrat* foarte de timpuriu din sudul (uropei catre2sia indepartata. 0ararul a fost intens folosit si in medicina tibetana 34nani5, si in ceaindiana 326urveda5, unde era administrat ca tonic digestiv, antiinfectios si antiinflamator.1n 2ntic+itate, romanii pretuiau in mod special mararul, care era un remediu de prim a utor contra tulburarilor digestive si a durerilor de cap ce apareau dupa petrecerile preaimbelsugate. 1n medicina populara romaneasca, sucul proaspat sau decoctul obtinut dintulpinile de marar se dadea contra bolilor de inima si contra tusei, dar si pentru diverse)boli femeiesti* ori pentru )boli de pantece*. 7 parte din secretul frunzelor sale fine, de un

  http://www.totpal.ro/wp-content/uploads/2011/08/344.jpghttp://www.totpal.ro/wp-content/uploads/2011/08/343.jpg
 • 8/9/2019 Plantele ca Arome i Leacuri

  6/23

  verde ambrat, este constituit de uleiul aromat pe care il contin, o substanta cu proprietatiterapeutice e8ceptionale. 4leiul aromatic din marar actioneaza in special asupra sistemuluidigestiv si a celui nervos, dar are si alte actiuni, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza"

  !odalitati de preparare si de administrare a mararului

  Pentru a obtine sucul de marar, se mi8eaza 3cu a utorul mi8erului electric5 o mana defrunze proaspete, la care s-au adaugat 9-' linguri de apa, dupa care se lasa umatate de orasa macereze si se filtreaza. :icoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de ore. ;ucul proaspat obtinut din frunze de marar deobicei nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula,se ia de $ ori pe zi cate un sfert de pa+ar 3& ml5 de su