Plan de Afaceri Aplicatie

Click here to load reader

 • date post

  18-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  62
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Plan de afaceri

Transcript of Plan de Afaceri Aplicatie

CAPITOLUL IV

PLANUL DE AFACERI

PLANUL DE AFACERI 4.1. Date de indentificare a agentului economic

Numele societii:Societatea Naional de Radiocomunicaii SA

Sediul social:Bucureti, B-dul Libertii

Sucursale:

Bucureti, Calea Victoriei, nr. 37

Cluj-Napoca, str. Fagului, nr. 2

Iai, str. George Enescu, nr. 7

Timioara, str. Alexandru Demetriade, nr. 1Forma juridic: persoan juridic romn, avnd form de societate comercial pe aciuni; Societate naional de interes public.Acionariat: Statul prin Ministerul Comunicaiilor i Tehnologia Informaiei.

Participaii:

TELEMOBIL, cota 0,5 %

RARTEL, cota 38 %

GARANTA, cota 3 %

Aciuni internaionale: acionar la organizaiile internaionale de telecomunicaii prin satelit:

INTELSAT LTD = 0,154 %

EUTELSAT S.A. = 0,186 %

INMARSAT = 0,05 %

INTERSPUTNIC = 1,00 %

Mod de constituire:Societatea s-a constituit prin reorganizarea Regiei Autonome de Radiocomunicaii prelund activul i pasivul regiei conform situaiei contabile existente la 04.08.1998.

Domeniul de activitate:

S.N.Radiocomunicaii S.A. are ca domeniu de activitate prestarea i comercializarea de servicii de comunicaii, ntreinerea i exploatarea, dezvoltarea i modernizarea sistemului naional de radiocomunicaii;

S.N.Radiocomunicaii S.A. i exercit obiectul de activitate pe ntreg teritoriul rii i n afara acestuia, asigurnd transportul i difuzarea programelor naionale de radiodifuziune i televiziune, precum ale programelor de radiodifuziune i televiziune destinate strintii i a altor programe de radio i televiziune;

Societatea asigur traficul interurban de telefonie.

Societatea particip la piaa liber a serviciilor de radiocomunicaii cu valoare adugat, n calitate de prestator de servicii, n condiii de egalitate cu ali furnizori de servicii, direct, n asociere, sau n societi comerciale la care societatea este parte n conformitate cu licenele ori autorizaiile acordate de Ministerul Comunicaiilor. De asemenea, realizeaz lucrri de proiectare, construcii montaj i servicii.

4.2. Conducerea i personalul societii

Conducerea societii este asigurat de ctre Adunarea Generala a Acionarilor. Pn la data prevzut n programul de guvernare, atribuiile Adunrii Generale a Acionarilor sunt exercitate n numele acionarului unic de ctre Ministerul Comunicaiilor i Tehnologia Informaiei, prin Ministru sau mputernicitul desemnat prin Ordin al Ministrului.

Societatea este administrat de un consiliu de administraie. Conducerea operativ este asigurat de directorul general i patru directori executivi.

Adunarea general

Adunarea General a Acionarilor este organul de conducere al societ(ii comerciale, care decide asupra activit(ii acesteia i asigur politica ei economic i comercial.

Administratorii sau alte persoane salarizate sau remunerate de societatea comercial nu pot reprezenta acionarul unic n adunrile generale ale acionarilor.

Adunarea general ordinar a acionarilor se convoac cel puin o dat pe an, n maximum 3 luni de la ncheierea exerciiului financiar precedent avnd ca scop examinarea bilanului, a contului de profit i pierderi pe anul anterior i pentru stabilirea programului de activitate i a bugetului de venituri i cheltuieli pe anul n curs.

Consiliul de administraiePreedintele Consiliului de Administraie va fi desemnat de ctre Adunarea General a Acionarilor.

Preedintele Consiliului de Administraie numete personalul cu funcii de conducere din cadrul societii. Preedintele Consiliului de Administraie este i Director General i reprezint societatea n relaiile cu terii sau poate desemna o alt persoan n acest scop, n limitele stabilite de Adunarea General a Acionarilor.

Directorul GeneralDirectorul General al Societii Naionale de Radiocomunicaii S.A. i desfoar activitatea sub direct coordonare a Consiliului de Administraie.Directorul General ndeplinete i funcia de Preedinte al Consiliului de Administraie i reprezint societatea n relaiile cu terii pe plan intern i internaional sau poate desemna o alt persoan n acest scop n limitele stabilite de Adunarea general a acionarilor;

4.3. Piaa actual

4.3.1. Piaa intern

n procesul liberalizrii comunicaiilor au aprut o serie de operatori punctuali, dezvoltai pentru unul sau mai multe servicii, la scar local sau mai extins.

Acetia se bazeaz n mare parte pe existena infrastructurii S.N.Radiocomunicaii S.A. (apar printre clienii societii) i pe interconectarea cu reeaua public de telefonie.

S.N.Radiocomunicaii S.A. rmne principalul nucleu organizatoric n domeniu, asigurnd exploatarea i dezvoltarea sistemului naional de radiocomunicaii, are urmtoarele avantaje:

- magistralele naionale de radiorelee, care reprezint cel mai ieftin suport de transmisiuni i n consecin, cu tarifele cele mai atractive;

- staiile i translatoarele de radiodifuziune i televiziune naional;

- staiile de sol pentru comunicaiile spaiale;

- circa 200 amplasamente situate n locuri strategice pentru radiocomunicaii i dotate cu sisteme proprii de electroalimentare, cu sisteme proprii de electroalimentare, piloni nali pentru fixarea de antene, acces la drumuri i la sistemul naional de energie electric, etc;

- este singurul deintor de staii de sol de mare putere pentru comunicaii europene i intercontinentale;

- este semnatar desemnat la organizaiile de telecomunicaii internaionale prin satelii;

- are clieni stabili ce nu pot renuna la serviciile societii.

4.3.2. Piaa internaional

Marile piee naionale de telecomunicaii din Uniunea European (dar i din Statele Unite i Japonia) s-au dezvoltat ca piee nchise conduse de operatori publici cu puternice conexiuni cu fabricanii. Datorit legislaiei Uniunii Europene i procesului de standardizare a produselor, pieele naionale parcurg acum un proces de liberalizare.

Cele dou segmente ale pieei de telecomunicaii anume sectoarele consumatorilor juridici i fizici, sunt deja deschise concurenei. Cererea de echipamente este stimulat i de dezvoltarea principalelor categorii de servicii, reelele de date i voce i comunicaii mobile. n urmtorii ani, o atenie sporit se va acorda procesului de globalizare, creterii concurenei, extinderii pieei furnizorilor I eventual, reducerii numrului angajailor n sector.

Operatorii europeni de telecomunicaii (mare parte dintre ei vor fi privatizai ) n numr tot mai mare vor dobndi statut de clieni privai fa de productori.

Dup cum reiese din Raportul Bangemann (emis de Comisia European), serviciile de telecomunicaii avansate vor avea o importan strategic n dezvoltarea economic a naiunilor i vor determina cererea pentru produsele i sistemele de telecomunicaii.

Proiectele de investiii masive n noile reele digitale (ISDN, GSM, reele multimedia de band larg pentru servicii video la cerere i televiziune prin cablu) contribuie la dezvoltarea sectorului de echipamente.

Pentru dezvoltarea rapid a acestui sector, o importan deosebit se va acorda aplicaiilor patronate de Uniunea European.

n general, ntre operatorii naionali de telecomunicaii i productorii de echipamente, exist o strns colaborare, n sensul c operatorii publici sunt principalii cumprtori ai produselor i sistemelor de telecomunicaii. Accesibilitatea pe pieele locale de telecomunicaii este strict condiionat de modul de segmentare a acestora ntre furnizorii autohtoni. Accesibilitatea pe piaa telecomunicaiilor, spre exemplu n Fana i Suedia este de aproximativ 50% i de aproape 40% n Italia.

Operatorii de azi sunt interesai s-i amortizeze investiia i s obin un profit ct mai mare n timp ct mai scurt, ncurajnd n acest fel creterea concurenei ntre productori.

Astfel, n urmtorii ani, competiia ntre furnizori la nivel local va fi nlocuit de un fenomen concurenial cu caracter global.

n domeniul destul de dinamic al echipamentelor de comunicaii de date pentru persoane juridice, se observ o tendin de marginalizare a furnizorilor europeni de echipamente n favoarea companiilor americane de nalt tehnologie.

Succesul companiilor americane pe piaa european se datoreaz n primul rnd flexibilitii pieei lor de telecomunicaii din punct de vedere legislativ.

4.3.3. Piaa agentului economic

ntre agenii economici din domeniul radiocomunicaiilor S.N.Radiocomunicaii S.A. se distinge prin calitate, gama larg de servicii oferite, continuitate, siguran i fiabilitate.Principalii mari clieni ai S.N.Radiocomunicaii S.A. pe piaa intern sunt Societatea Romn de Radiodifuziune, Societatea Romn de Televiziune

n volumul total al veniturilor sectorul radiodifuziune i televiziune este principal, urmat ndeaproape de sectorul de transport al semnalelor de radio, televiziune i telefonie.

Prin instalarea echipamentelor de multiplexare ci, pentru reeaua proprie de telecomunicaii, s-au asigurat legturile pe liniile de radiorelee pentru ali clieni, n domeniul telefoniei celulare. De asemenea societatea asigur pentru sistemul de telefonie mobil GSM nchirierea suportului de transmisie i spaiilor tehnice necesare operrii serviciului (MOBILROM i MOBIFON).

n ultimii ani, n Romnia serviciile INTERNET au nceput s prind din ce n ce mai mult la publicul de toate categoriile. Problema cea mai delicat pentru furnizorii de servicii INTERNET, este trangularea pe relaia extern. S.N.Radiocomunicaii S.A. vine n ajutorul acestora, i n viitorul apropiat, i propune crearea unui nod naional INTERNET.

4.3.4. Clieni stabili i echipamente de nalt tehnicitate

Societatea este operatorul naional de radiocomunicaii i are anse reale i condiii materiale i umane pentru a deveni al doilea operator naional de telefonie.

Totodat are o reea de radiorelee unic prin capacitate i dispersare n Romnia, analogic i