Pierre-Marie Delfieux_Bog u Srcu Grada

download Pierre-Marie Delfieux_Bog u Srcu Grada

of 52

 • date post

  28-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  6
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Pierre-Marie Delfieux_Bog u Srcu Grada

Transcript of Pierre-Marie Delfieux_Bog u Srcu Grada

 • Pierre-Marie Delfieux

  BOG U SRCU GRADAJeruzalem, knjiga ivota

  TeovizijaZagreb, 1996.

 • 2 BRATSTVO

  1. LJUBAV

  1. Ljubi. Cijelim svojim biem prihvati ljubav koji ti Bog prvi daje. Zauvijek ostani usidren u toj sigurnosti koja je jedina sposobna podariti smisao, snagu i radost tvome ivotu: njegova ljubav za tebe nee proi, njegov savez mira s tobom nee biti prekinut. Bog ne ali zbog svojih darova i svoga poziva. Urezao je tvoje ime u dlanove svojih ruku.Neka tvoja dua danonono bude ispunjena Gospodinovom prisutnou, koja je puna ljubavi, i ivjet e. Jak u radosti zbog te boanske prisutnosti u tebi i zbog snage te ljubavi, nee slabiti.

  Bude li vjerno, kao Marija, u srcu uvao sjeanje na tu ljubav, Bog e te malo pomalo zahvaati, izgraivati, ujedinjavati. Neprekidno prihvaanje njegove ljubavi tvoj je prvi zadatak, budui da si mu posveen.

  2. Jak u toj milosti, i ti ljubi Gospodina koji te je stvorio na svoju sliku, sebi nalik, ljubi ga svim srcem, svom duom, svom snagom i svim duhom svojim. Jednom rijeju, cijelom svojom osobom i itavim svojim ivotom. U toj potpunoj nepodijeljenoj ljubavi sve je tvoje monako zvanje. Znajui, naime, da je on ljubio tebe darom svega svoga ivota, zauzvrat ga moe ljubiti darom svega tvoga ivota. Toliko te ljubio, dajui ti svoga jedinoga Sina, da i ti slobodno izabire odgovoriti mu darom svoga jedinog ivota. Taj prinos cijeloga tvoga bia Ljubavi iz ljubavi, poziva te da prihvati sve izgubiti kako bi zadobio Krista. Na taj nain nauit e da je sve nita i nita sve. Jer ako sve tebi pripada, ti si Kristov, a Krist je Boji.

  Tako e biti monah ili monahinja imajui oi jedino za Boga, elju jednino za Bogom samim, sve primjenjujui na Boga i elei sluiti jedino Bogu; u miru s Bogom, postat e uzrokom mira drugima.

  3. Ako je sav tvoj ivot slobodno i radosno prihvaanje njegove ljubavi te marljivo i strpljivo traenje njegova lica, sm sa Smim, bit e pred njim kao pravi sin i u tvom e srcu Duh njegova jedinog Sina vikati: Abba, Oe!

  Sada kad si upoznao Boga ili, bolje rei, sada kada je on tebe upoznao, ljubi li ga, uvaj njegovu Rije i Otac e te ljubiti i Presveto Trojstvo e do k tebi i kod tebe se nastaniti.

  Moi e tada rei da ne ivi vie ti, nego da Bog ivi u tebi, i bit e ivo svetohranite njegove prisutnosti. Istinski posveen. Jer ovaj hram je svet, a taj hram si ti. Sve to e ti u tvome monakom ivotu valjati initi, sluit e da te dovede k tom cilju. Bog, koji je prodirui Oganj, hoe te svega spaliti u svojoj Ljubavi. Neka ove rijei, koje ti danas Gospodin govori, ostanu u tvome srcu. ini to i ivjet e.

  4. Ljubi svoju brau. Slijedi put ljubavi po uzoru na Krista. Ne moe, naime, tvrditi da ljubi Boga koga ne vidi ako ne ljubi brata ili sestru kraj sebe.

  Budui da je ljubav punina Zakona, zahtjevnost bratske ljubavi odsada je saetak svega tvojega monakog ivota, jednako kao to je saetak Zakona i Proroka. U svakom tenutku preispituj se koliko ljubi, jer e ti se suditi po ljubavi.

  Budui da emo u nebu jedino, vjeno, potpuno ljubiti i budui da monah eli predusresi Kraljevstvo; budui da je Bog ljubav, kao to nam je to Isus dokazao, i budui da monah eli nasljedovati Krista; budui da je prva zapovijed ljubiti, i budui da je monah posluan Bogu vrei njegovu Volju; ljubi bez prestanka, napodijeljeno i bez mrmljanja. Neka Gospodin uini da raste i obiluje u ljubavi prema svima.

  Jednom zauvijek dano ti je sljedee kratko pravilo: Ljubi i ini to hoe.

 • 3uti li, uti iz ljubavi. Govori li, govori iz ljubavi.

  Ispravlja li, ispravljaj iz ljubavi. Oprata li, oprataj iz ljubvi.

  Imaj u dnu srca korijen ljubavi. Iz tog korijena moe izai samo dobro.

  (Sv. Augustin)

  5. Dopusti u meuvremenu priznati da je tvoja spontanost neiskrena. Jasno uvidi da je dno tvoga bie egocentrino, sebino, ljubomorno, agresivno, lukavo, i da u njemu avao, tuitelj tvoje brae, neprestano trai koga da prodre, sijui kukolj u noi.

  Da bi se otvorio ljubavi morat e se, dakle, neprestano otimati ne-ljubavi. Bez toga prvog preduvjeta poniznosti i obraenja nikad nee znati ljubiti. To e bolje ljubiti brau to bolje bude znao ljubiti sebe samog.

  Ako si ujedinjen u sebi, bit e orue jedinstva; ako si pomiren sa sobom, pomirivat e druge. Ljubi sebe ponizno i ponosno, ljubavlju kojom te Bog ljubi i, polazei od toga, ljubi svoga blinjega kao samoga sebe. To je drugi preduvjet za ljubav prema blinjemu.

  Ljubi se sve do samozaborava. Postoji ljubav koja prima, ljubav koja dijeli, ljubav koja daje i koja se daje, i

  konano, ljubav koja se rtvuje. Kao monaha ili monahinju Bog te upravo tu eka. Bude li jednoga dana mogao rei da vie ne trai samoga sebe, ivjet e najsretniji mogui ivot i ljubav e Boja postati vidljiva kroz tebe. To je trei preduvjet za ljubav prema drugima.

  6. Svakog dana trai od Boga da ti u srce ulije ljubav prema brai i da u njihovo srce stavi ljubav za tebe. Bog ne moe nita odbiti zajednici koja tako moli, jer njegova je volja da ljubimo jedni druge kao to je on ljubio nas.

  Tamo gdje nema ljubavi, unesi ljubav i ubrat e ljubav. Osjetljivost je najgori neprijatelj ljubavi, a poniznost njezina najbolja saveznica. U sukobu budi dovoljno inteligentan i svet da prvi odustane i nikad nemoj izgubiti duboko jedninstvo s braom prepirui se oko sitnica. Moe imati pravo razljutiti se, ali tvoj je zadatak da ne dopusti da sunce zae nad tvojom srdbom. Svakoga dana vrsto odlui moliti za svoju brau. Moli da ljubi i ljubi molei, i milost njegove ljubavi moi e se dogoditi.

  Primi poziv na bratsko ljubav kao otvaranje jednome velikom otajstvu, jer e po njoj ui u samo Boje bie. Gdje je ljubav, tamo je Bog. Tako, zajedno sa svojom braom, Bogu dariva tijelo, izraava njegovu prisutnost, oznauje njegovo djelovanje. Neka cijela tvoja zajednica na taj nain bude objava njegove Ljubavi.

  7. Da bi ovu ljubav izrazio na djelu, dijelit e je. Dijelit e vrijeme, stol, krov, plau i dobra. Ne uvaj nita za sebe da bi jednoga dana, kao Krist, bio bogat svime onime to si dao. Uzmogni svakom lanu zajednice i ti rei: sve moje tvoje je.

  Tvoj hod prema Kristu nije usamljena, nego zajednika pustolovina. Ta zajednika zaloenost poziva te, dakle, na meusobno sluanje, na uzajamno bodrenje, na bratsko obraenje u solidarnosti istoga dara.

  Nosite bremena jedni drugih i tako ete ispuniti Kristov Zakon. U svoj poniznosti, blagosti i strpljivosti, podnosite jedni druge s ljubavlju.

  Ti, dakle, ulazi u zajednicu da bi sve dijelio, od sitnica pa sve do bitnog angamana, te na taj nain zajedno s braom tvorio ivo tijelo Sina Jedinoroenoga, bivaljui tako "mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedinci udovi jedan drugome". Ako to hoe i to ivi, radost darivanja u tebi e potpuno izbisati sjeanje na sve rtve.

  8. S braom i sestrama, obdarenima razliitim darovima po milosti koja im je iskazana, tei graditi jedinstvo, potujui razliitosti. No nemoj nikada zaboraviti da je uspon k jedinstvu mukotrpan, a silazak prema razliitostima lagan. Tek polazei o vrstog jedinstva pronai e istinske razliitosti.

 • 4Da jedinstvo ne bi bila neodreena mjeavina razliitosti, ili tek puka pokornost disciplini, a razliitost samo sebini individualizam ili udna matarija, moli Presveto Trojstvo da ti otkrije tajnu svoje Jednine u Mnoini.

  Neka jedinstvo tvoga Bratstva izraava uzajamnu ljubav. Neka potvrena osobnost svakog od tvoje brae izraava preuzetu slobodu. Moli

  li, ui li ili radi, raduj se zbog rada, uenja ili molitve drugoga za tebe. "Sve to djeluje jedan te isti Duh, dijelei svakome napose kako hoe."

  9. Da bi nauio ljubiti; budi proziran. Dopusi drugima da te upoznaju i tei upoznati druge. Poznavanje nuno otvara

  prema ljubavi. Otvaranjem srca, ponaanja i misli najbolje e nauiti suglasiti se s braom i osujetiti zamke Zloga. Ne treba se dati nasamariti od Sotone. Ne ignoriraj njegove namjere. Onaj tko djeluje u istini, dolazi k svjetlu.

  Budi dovoljno ponizan dopustiti da te se gleda u istini i dovoljno milosrdan da vidi ne osuujui. Uz cijenu toga dvostrukog napora, vidjet e kako je dobro i milo ivjeti zajedno kao braa.

  Neka ogovaranja, gunanja i ljubomore zauvijek budu izbaeni iz tvojih usta i tvoga srca. "Izbjegavaj sitniave prepirke meu braom; nita ne razdvaja tako kaoneprestane rasprave o svemu i svaemu. Znaj ih, ako je potrebno, zaustaviti. Odbij sluati bilo kakva podmetanja ovom ili onom bratu. Budi kvasac jedinstva." "Tko potajno ocrnjuje svoga blinjega, njega u uutkati... Nema mjesta u mojoj kui za tvorca prijevara."

  Nikada nita ne reci i ne sluaj o odsutnom bratu to mu ti sm nisi ve rekao ili mu ne bi bio spreman rei sasvim otvoreno.

  I moli da cijelo tvoje Monako bratstvo bude prozirno za prisutnost Rijei kao ognjite svjetla i iva ikona Trojstva.

  10. Nikad se ne umori opratati, da se ne bi izloio avlu. Iz sveg srca, spontano, budi milosrdan i pun suosjeanja. Gospodin ti je pratao tijekom cijeloga dana; u tiini svoje due ini isto, neumorno i od sveg srca.

  Ako konkretno na ovoga ili onoga brata ima kakvu pritubu, idi i bez odlaganja pomiri se s njim u etiri oka kroz uzajamno pratanje; ako to nije dovoljno, povjeri ga prioru koji e s tobom razmotriti kako postupiti i pomiriti te s bratom; ako ni to nije dovoljno, uini to u nazonosti nekoliko brae; zatim progovori zajednici: neka se svi zajedno tada povjere milosru Bojem i sudu Duha Svetoga.

  Ako netko ne bi htio duboko ljubiti i opratati, neka ne ulazi i ne ostane u monakom ivotu.

  U slobodi svoje savjesti, i uz suglasnost priora, primaj milost sakramenta pomirenja kod svog ispovjednika. Ne moe napredovati na putu savrenstva bez podrke duhovnog oca.

  Svakog tjedna s braom, pred Bogom, ivi milost uzajamnog opratanja u skladu s rijeju apostola koji nas poziva da ispovijedamo nae grijehe jedni drugima. To uzajamno opratanje ujedinit e Bratstvo i svakome e pomagati da raste u svjetlu i istini.