Pestera Scarisoara.pptx

download Pestera Scarisoara.pptx

If you can't read please download the document

 • date post

  27-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  16
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Pestera Scarisoara.pptx

Pestera ScarisoaraMacean PatriciaClasa a VIII-A1

I. LocalizarePetera Scrioara sau Ghearul de la Scrioara adpostete cel mai mare ghear subteran din Romnia. De aici i vine i numele de ghear iar Scrioara provine de la comuna Scrioara situat 16 km mai jos. Acum aparine comunei Grda de Sus, judeul Alba.

II. BIOTOPUL

TemperaturaLuminaClima

TemperaturaVara, temperatura este aprox. +1, iarna de cca. -7. In pestera e frig, caci pe fundul avenului danuie mereu chiar si vara- un strat de zapada.

LuminaLumina patrunde foarte putin la intrare, din cauza spatiului subteran..

ClimaVentilatia este foarte slaba, sunt spatii inchiseIn timpul ierniiregimul ventilatiei este mai rece si are o densitate mai mare decat cel din subetran, patrunzand in pestera.Astfel se creeaza doi curenti:-unul imergent (rece) -unul emergent(mai cald)In timpul verii raportul termic se inverseaza.

I.BIOCENOZA

PlanteFauna

PlanteLipsesc completPeretii sunt plini de arbusti si planteDesi aerul este rece iar temperatura scazuta, peretii laterali ai avenului sunt plini de vegetatieLa intrarea in pestera se gasesc tufe cu flori galbene, si muschi care imbraca pietrele masive ale avenului.

FaunaFauna este mai putin bogata din cauza numarului redus de cavernicole.Lumea animala este reprezentata de nevertebrate : viermi insecte, crustacee, cea mai reprezentativa fiind o mica insecta Pholeum prosperinae glaciale, de 2-3 mm lungime.Speciile adaptate la viata in pesteri se deosebesc de cele aflate la suprafata prin : -lipsa de culoare a pielii -alungirea antenelor si picioarelor -lipsa ochilor

www.Wikipedia.orgwww.TPU.rowww.Salvatililieci.rowww.Descopera.ro

Bibliografie