Pestera Mamut

download Pestera Mamut

of 33

 • date post

  20-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  380
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Pestera Mamut

Relieful carstic

Se numete relief carstic relieful specific format pe roci solubile. Printre rocile solubile pe care poate lua natere relieful carstic se numr calcarul, sarea i gipsul. Principalul "vinovat" de formarea reliefului carstic este apa. Sub aciunea ei, rocile solubile sunt corodate i erodate, lund natere forme deosebite de relief.

Endocarst si Exocarst

Rocile solubile sunt modelate att la suprafa ct i n subteran ceea ce duce la mprirea carstului n endocarst (n subteran: peteri, avene, marmite) i exocarst (la suprafa: lapiezuri, doline, uvale).

Petera

Este, prin definiie, un gol natural aflat n scoara Pmntului destul de mare pentru a permite accesul omului i cu o lungime mai mare de 5 metri, cu specificarea c dezvoltarea peterii trebuie s fie mai mare dect dimensiunea portalului de intrare.

Petera Mamut

Este una dintre cele mai vechi i cele mai bine cunoscute peteri de pe teritoriul Statelor Unite situate n Kentucky, reprezint cel mai lung sitem natural de asemenea tuneluri din lume, cu o reea ce insumeaza 587 de kilometri de galerii subterane.Transformat n parc naional n 1941, Petera Mamut i datoreaza numele tocmai dimensiunilor colosale. Petera include un canal denumit Chiuveta de Cedru i alte formaiuni cu denumiri autodescriptive, intitulate Bulevardul Principal, Niagara ngheat i Tragedia Grsanului.

Mammoth Cave National Park

A fost autorizat ca un parc naional n 1926 i a fost stabilit pe deplin in iulie 1941. Acesta a fost nfiinat pentru a pstra sistemul de pesteri, vile hidrografice pitoresti ale rurilor Verde i Nolin, i o seciune deluroas a tarii din partea central sudica a Kentucky.Mammoth Cave a fost desemnat ca monument a Patrimoniului Mondial n 1981, i ca o Rezervaie a Biosferei Internaionale n 1990. Mammoth Cave National Park are 52,830 de acri.

Mammoth Cave National Park

Dupa 4000 de ani de explorari acest labirint format de apa nu este inca in totalitate cunoscut. Cu mai mult de 350 de km de pasaje studiate, Mammoth Cave este de cel puin 3 ori mai lunga dect orice peter cunoscut. Geologii estimeaza ca ar putea fi inca 600 de mile de pasaje nedescoperite.

Formarea Pesterii Mamut

Apa de ploaie, acidificat de dioxidul de carbon n sol, s-a infiltrat prin milioane de mici fisuri i crpturi n straturile de calcar. Acest acid carbonic slab a format o reea de micro-pesteri de-a lungul fisurilor.n timp ce terenul i continua formarea , rul Verde i eroda canalul. Apa din reeaua de micropesteri era drenata prin platoul de calcar spre ru. Pe msur ce apa de ploaie a continuat s se infiltreze n sistem calcarul a fost i mai mult dizolvat, rezultnd lrgirea micro-pesterilor. Astfel, cele mai vechi pasaje de petera sunt cele mai apropiate de suprafa, iar cele mai tinere pasaje orizontale sunt situate mai profund n subteran.

Formaiuni ale peterii

Aa cum apa i timpul participa la eliminarea calcarului i la formarea pasajelor din petera ele contribuie la depunerea ornamentelor peterii numite speleoteme.Aceste decoraiuni includ att flori de ghips ct i ace. Dei aceste speleoteme par s creasc magic de pe perei, tavane, i etaje, ele sunt de fapt formate prin procesul de dizolvare i de precipitaii. Cele mai comune dou tipuri de speleoteme sunt cele compuse n mare parte din calcar, carbonat de calciu (CaCO3) i de sruri i cele cu o component minor de sulfai (SO4).

Formaiuni ale peterii

n cazul n care mai exista carbonat n soluie atunci cnd apa ajunge pe podea se formeza baraje i piscine.Barajele ncep s se formeze ca o depunere n micile neregularitati din podea, iar piscinile se formeaz n spatele barajului care continua s cresca de a lungul marginii piscinei.

Clima pesterii

Temperatura din petera variaz din cauza circulaiei aerului din aproprierea intrrilor, locaia (pe culmi sau n vi), i temperatura apei care intr n peter. ntrun sens, petera are un sistem propriu de vreme. Vntul este creat de diferenele de temperatur dintre intrare i interiorul culoarelor. Acest lucru determin un "efect de horn", rezultnd n subteran factorul de vntul rece. Efectul de co de fum poate produce, de asemenea, "ploaie" n interiorul peterii prin modificarea punctului de rou. Contribuitor final, al vremii din peter este presiunea barometric. Modificrile barometrice afecteaz circulaia aerului, nivelul de umiditate i de puncte de rou.

Forme de via

La prima vedere pasajele ntunecate i linitite ale peterii Mamut par lipsite de viaa Dar, primele impresii pot fi neltoare, i surprinztor, biologii au descoperit peste 200 de specii de animale n Mammoth Cave.Unele animale au ajuns accidental n petera ca ratonii i broasca-bou la care se adaug nc 42 de specii de troglobiti, animale adaptate strict la viaa de ntuneric.

Forme de via

In pestera traiesc trogloxeni(vizitatorii pesterii) care viziteaz n mod regulat sau hiberneaz n peteri. Ei joac un rol important n furnizarea de hran pentru animalele de peter care nu se aventureaz niciodat afar. Liliecii, greierii de peter, i obolani sunt bine-cunoscutii trogloxeni.

Forme de via

Un alt grup de animale de peter, troglofilii (sau iubitori de peter), au evoluat cu un pas mai aproape de dependena de petera dect trogloxenii. Troglofilii pot supravieui ntreaga via n peteri, dar ele pot tri, de asemenea, exclusiv pe suprafa, caz n care acetia i aleg locuri ntunecoase i reci asemntoare mediului din peter. Troglofilii includ raci, salamandre, i pianjeni.

Forme de via

Troglobitii grupul de animale cel mai adaptat la viaa de petera nu poate supravieui nafara ei, cum ar fi petii orbi, raci, care ilustreaz adaptri creative la mediul lor. Deoarece nu au nevoie de camuflaj sau de protecie de soare multe dintre aceste animale i-au pierdut pigmentarea i sunt de culoare alb.Unele nu au ochi.

Forme de viaLa suprafaa apar animale tipice unei pduri estice de esen tare. Animalele mai mari includ cerbul cu coada alb , vulpea, ratonul, castorul, iepurele i veveria. Multe reptile i amfibieni gsesc protecie n parc. Psri, cum ar fi porumbei de doliu, bufnie, oimi, ciocnitori, zboar prin pdurile parcului. Curcani slbatici reintrodui n 1983, sunt acum n mod regulat vzui de vizitatori.

Forme de via

Exista o serie de comuniti de plante unice, (cucut i alte plante care cresc n ravene nordice reci, umede ), contribuie la varietatea speciilor de plante. Pn n prezent, 872 de specii de plante cu flori au fost confirmate, iar lista este nc n cretere. Dintre aceste specii, 21 sunt n prezent enumerate drept pe cale de dispariie, ameninate

Protejarea parcului

Prietenii Parcului Naional Mammoth Cave sunt o organizaie care au ca scop conservarea i protejarea parcului.Ei finaneaz proiecte i iniiative importante fr s beneficieze de nici o finanare din partea guvernului, se bazeaz n schimb pe sprijinul generos al cetenilor, turitilor i anumitor fundaii private.Organizaia ncearc s sprijine i s promoveze programe educative n rndul turitilor i a celor ce viziteaz parcul.

Potenial turistic

Turitii pot parcurge urmtoarele trasee n Parcul Naional Mammoth Cave:Frozen Niagara, Ganter Cave, Grand Avenue, Great Onyx Lantern, Violet City Lantern, Travertine, Wild Cave s.a.

Frozen Niagara

Traseul se parcurge n limita a 2 ore cu un grad ridicat de dificultate.Limita grupului este de 118 persoane. Preul unui bilet este cuprins ntre 5$ pentru tineri i 10 $ pentru aduli. Repere: New Entrance, Roosevelt's Dome, Silo Pit, Grand Central Station, Big Break, Fairy Ceiling, Flat Ceiling, Frozen Niagara, Travertine Tour Route.

Ganter Cave

Traseul are o lungime de 8000 de picioare iar limita grupului se ncadreaz ntre 4 i 9 persoane.Deschis doar speologilor cu experien, Petera Ganter este alctuit din cel puin 2 nivele de pasaje.Doar persoanele cu echipament adecvat de speologie pot obine o rezervare pentru a vizita aceast peter

Grand Avenue

Acest traseu are o lungime de 4 mile i dureaz aproximativ 4 ore i 30 minute.Are un grad de dificultate ridicat, iar preul unui billet este de 18 $ pentru aduli i 9 $ pentru tineri. Limit de persoane n cadrul unui grup este de 118. Repere: Carmichael Entrance, Cleaveland Avenue, Snowball Room, Boone Avenue, Thorpe's Pit, Mt. McKinley, Grand Canyon, Aerobridge Canyon, Hippodrome, Grand Central Station, Frozen Niagara, Travertine Tour Route.

Great Onyx Lantern

Gradul de dificultate al acestui traseu este moderat, distan de 1 mil se parcurge n 2 ore i 15 minute, iar limita grupului admis este de 38 de persoane.Preul unui billet pentru aduli este de 11 $ iar pentru tineri de doar 6 $. Repere: Flint Ridge Road, intrarea n Great Onyx Cave, cteva camere inclusiv "The Nativity," gips.

Violet City Lantern

Cele aproximativ 3 mile ale traseului sunt parcurse n 3 ore n condiiile n care gradul de dificultate este unul ridicat.Limita grupului este de 58 de persoane, iar preul biletului pentru au adult este de 12 $.Tinerii au o reducere de 50 %. Repere: Natural Entrance, Narrows, Broadway Avenue, Giant's Coffin, Tuberculosis Huts, Star Chamber, Wright's Rotund, Cataracts, Chief City, Mummy Ledge, Elizabeth's Dome, Violet City Entrance.

Travertine

Este unul dintre cele mai uoare trasee, dureaz doar 1 or i 15 minute,iar limita de persoane ntr-un grup de vizitatori este de 39.Un bilet pentru aduli cost 9 $, iar pentru tineri 4,50$ . Repere: Frozen Niagara Entrance, Rainbow Dome, Crystal Lake, Frozen Niagara, Drapery Room.

Wild Cave

Este unul dintre cele mai dificile trasee, cele 5 mile i jumtate parcurgndu-se n aproximativ 6 ore i jumtate. Limita grupului este de 14 persoane iar preul biletului de 45 $.Traseul nu este accesibil persoanelor sub 16 ani, iar tinerii sub 18 ani trebuie nsoii de un adult. Repere: Carmichael Entrance, Cleaveland Avenue, Split Rock, Snowball Room, Boone