Pengenalan Rmt 1

Click here to load reader

 • date post

  10-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  76
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Pengenalan Rmt 1

-1-

NAMA NO.KP.

: R.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN : 711202-05-5124

NO.MATRIKS: 711202055124002 TUTOR TARIKH : EN.RAZAK BIN SULONG : 28 NOVEMBER 2010

-2-

ISI KANDUNGANBIL. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 PERKARAPENGHARGAAN Pengenalan Pentadbiran Sumber kewangan RMT Kaedah Dan Criteria Pemilihan Pelajara RMT Kaedah Dan Kriteria Pemilihan Tender Kantin Kaedah Pembayaran Kepada Pihak Penyediaan Makanan Kaedah Pengagihan Makanan Kepada Pelajar Pemilihan Pekerja-Pekerja Yang Terlibat Dalam RMT. Pemilihan Bahan-Bahan Mentah Menu Makan RMT Cara Penyediaan Makanan Disediakan Pemilihan Sampel Pelajar Berdasarkan Kriteria Keberkesanan Program RMT Kesimpulan Rujukan Lampiran

MUKASURAT 4 5 6 7 7 8 9 9 - 10 11 12 13 13 14 15 16 17 18 19

-3-

Pada kesempatan ini, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan kepada En.Razak Bin Sulong, Pensyarah menyiapkan tugasan ini. Penghargaan ini juga saya tujukan kepada rakan-rakan sekelas di OUM 2010 yang telah sudi berkongsi maklumat dengan saya. Saya memohon maaf jika ada kesalahan dalam menyediakan tugasan ini. Sebagai insan biasa, sudah tentu kami tidak dapat lari daripada melakukan sebarang kesilapan. Saya amat menghargai sumbangan rakan-rakan yang sudi menegur kelemahan ini agar dapat memperbaiki lagi kerja saya pada masa akan datang. Akhir kata, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam membantu menyiapkan tugasan ini. Program Bersepadu Sekolah Sihat di atas segala tunjuk ajar dan bimbingannya dalam

Sekian, terima kasih.

R.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN 711202055124002

1.0 PENGENALAN Rancangan Makanan Tambahan (RMT) yang sedang dilaksanakan di sekolah rendah di seluruh Malaysia pada hari ini merupakan salah satu usaha murni pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dalam membantu meningkatkan taraf pemakanan dan kesihatan pelajar-pelajar sekolah rendah.Rancangan ini bertujuan untuk

-4memberi makanan percuma kepada pelajar-pelajar sekolah rendah terutamanya dari luar bandar dan dari golongan berpendapatan rendah secara imbuhan. Rancangan ini buat sementara waktu adalah untuk memperbaiki taraf pemakanan dan kesihatan mereka sebagai satu usaha yang selaras dengan Dasar Pembangunan Negara. Menurut Aziz Ibrahim (1997) dalam Buletin Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), rancangan ini sebenarnya tidak bermaksud untuk mengambil alih tugas ibu bapa dalam memberi makanan kepada anak-anak mereka tetapi ianya adalah sekadar membekalkan 25% hingga 33% daripada keperluan kalori harian kanak-kanak tersebut. Objektif khusus pemberian makanan tambahan adalah seperti berikut: untuk member makanan tambahan yang berzat dan seimbang kepada murid-murid yang berkenaan untuk membantu mereka mengatasi pelbagai masalah dari segi pertumbuhan badan dan kekurangan tenaga. untuk menyelenggarakan pendidikan kesihatan dan pemakanan langsung dan tidak langsung. untuk memupuk budaya sopan santun ,disiplin,timbang rasa serta amalan amalan yang diingini berkaitan dengan kebersihan diri,kebersihan makanan dan kebersihan alam sekitar. Pemilihan sekolah-sekolah berdasarkan kepada criteria-kriteria pemberian makanan tambahan kepada murid-murid.Kementerian Pendidikan sedang menilai semula menu dan perlaksanaan program bagi memastikan keberkesanan dan pencapaian matlamat program.Program ini dapat meningkatkan taraf kesihatan murid dan juga taraf pendidikan murid.Kita dapat menghayati keberkesanan Rancangan Makanan Tambahan ini.

1.1 PENTADBIRAN/ORGANISASI CARTA ORGANISASI RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN SJK(TAMIL) ST.HELIER,72100 BAHAU,NSDK. PENGERUSI(GURU BESAR)

-5EN.SUBRAMANIAM

NAIB PENGERUSI(GPK HEM) PN.R.NAVAMANI

SETIAUSAHA(GURU RMT) CIK.MOHANA MARIE

AJK

PN.PUSPARANI (GURU TAHUN 1) PN.LALITHA (GURU TAHUN 2) PN.PN.THANGAM (GURU TAHUN 3) CIK.ESWARY (GURU TAHUN 4) CIK.MOHANA SAKTI (GURU TAHUN 5) PN.ANUREKHA (GURU KELAS TAHUN 6)

1.2 SUMBER KEWANGAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN 2010

A

Tarikh Mula & Tempoh

-6-

i) Dilaksanakan mulai pada hari pertama pesekolahan untuk tempoh enam bulan pertama persekolahan tahun 2010. ii) Tempoh enam bulan kedua pula akan diteruskan tertakluk kepada peruntukan yang disalurkan melalui Jabatan Pelajaran Negeri ke semua sekolah oleh KPM.

B

Kadar Bantuan RMT Dibawah program ini ,setiap murid yang menyertai program Rancangan Makanan Tambahan diberi bantuan dalam bentuk makanan dengan kadar; i) Semenanjung Malaysia : RM 1.80 / murid /hari. ii)Sabah ,Sarawak ,WP Labuan :RM2.05 / murid /hari.

1.3 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN PELAJAR RMT Rancangan makanan Tambahan hanya diberi kepada murid yang layak sahaja. Antara kriteria pemilihan murid RMT adalah seperti yang dinyatakan di bawah :

Pendapatan ibubapa di bawah RM400.00 atau Pendapat perkepita RM 80.00

-7 Saiz endrolmen sekolah iaitu kelonggaran di beri khusus kepada sekolah rendah dengan bilangan murid 100 orang dan kebawah. Status pemakanan murid-murid yang mengalami pemakanan yang salah perlu dikesan dan disahkan oleh pegawai perubatan. Jarak rumah dari sekolah bagi murid-murid yang tinggal jauh dari sekolah dan tidak mempunyai kemudahan pengangkutan.

1.4 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN TENDER UNTUK RMT Tender pemilihan pihak penyediaan RMT adakah satu proses yang amat penting. Pihak sekolah perlu mengambil tindakan yang wajar dan baik untuk melaksanakan tender RMT.Guru Besar memainkan peranan penting dalam pelaksanaan tender RMT. Tender dibuka secara menyeluruh.Pihak yang berminat akan mendapatkan borang tender yang disediakan oleh pihak sekolah.Biasanya tender dibuka pada masa yang tertentu iaitu sekurang-kurangnya sebulan.Borang tender itu akan di isi dan dipulangkan di sekolah .Satu jawatankuasa khas di wujudkan untuk melaksanakan pemilihan pihak penyediaan RMT. Jawatankuasa terdiri daripada pegawai Pegawai Pelajaran Daerah ,Guru Besar,Guru Penolong Kanan Hem dan juga Guru DG41.Tender itu akan dibuka dihadapan jawatankuasa dan akan dipilih pihak pengendali RMT.

1.5 KAEDAH PEMBAYARAN KEPADA PIHAK PENYEDIAAN MAKANAN Pembekal RMT di setiap sekolah hendaklah menuntut bayaran penyediaan makanan tambahan pada pihak sekolah.Pembekal RMT haruslah menuntut bayaran

-8mereka setiap akhir bulan selepas habis perkhidmatannya. Pembekal akan

menyerahkan borang tuntutan mereka kepada pihak sekolah. Pembantu tadbir di setiap sekolah akan menyemak borang tuntutan pembekal dengan teliti. Sekiranya semua maklumat di borang itu adalah betul dan memuaskan pembantu tadbir akan menguruskan bayarannya. Pembantu tadbir akan menyediakan cek serta baucar bayaran untuk pembekal. Seterusnya pembekal memberi resit penerimaan pembayaran kepada Guru Besar.

1.6 KAEDAH PENGAGIHAN MAKANAN KEPADA PELAJAR Makanan Tambahan diberi kepada pelajar mengikut peruntukan tempoh yang diberi oleh Kementerian Pelajaran Malaysia Cawangan Bantuan.Sehubungan itu,Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan mengarahkan semua sekolah yang melaksanakan RMT hendaklah bermula pada haripertamapersekolahan.Selama 190 hari diberi RMT kepada murid-murid RMT. Kualiti makanan yang diberi hendaklah mengikut kadaran bayaran iaitu RM 1.80 seorang. Kandungan makanan adalah makanan ,minuman dan

-9buah.Pihak pengendali makanan perlu mengikut menu yang disediakan oleh pihak sekolah.Bahan bahan makanan perlu mengikut pyramid makanan.Makanan berkhasiat perlu disediakan.Antaranya ialah sayur-sayuran,ikan ,daging , susu dan banyask lagi. 1.7 PEMILIHAN PEKERJA-PEKERJA YANG TERLIBAT DALAM RMT Pihak pekerja kantin yang mengendalikan Rancangan Makanan Tambahan hendaklah diperiksa dan disahkan sihat oleh doktor kerajaan. Pekerja yang mengendalikan RMT di sekolah mesti mempunyai sijil kesihatan yang sah.Jika mereka y tidak mempunyai sijil kesihatan yang sah mereka tidak akan dibenarkan bertugas atau membantu di tempat penyediaan makan. Pemeriksaan berkala hendaklah diusahakan. Tidak boleh dibenarkan pekerja yang sakit, batuk, selsema dan berkudis bekerja di tempat masak / makanan. Dari segi pakaian pula hendaklah sentiasa bersih.Semua pekerja mesti memakai pakaian yang bersih dan seberapa boleh, yang berwarna putih. Pekerja yang mengendalikan RMT tidak dibenarkan memakai singlet yang tidak berlengan atau tidak memakai baju langsung. Pekerja digalakkan memakai kain apron dan menutup kepala. Kuku tangan pekerja hendaklah sentiasa pendek dan bersih. Sebelum memulakan tugas di tempat masak / makanan setiap pekerja mesti membasuh tangan mereka hingga ke siku dengan menggunakan sabun. Tangan hendaklah juga dibasuh dengan sabun setiap kali selepas membuang air besar atau air kecil atau selepas memegang barang-barang yang kotor untuk menjamin kebersihan makanan. Setiap penyedia makanan hendaklah menjaga rambut supaya jangan terjuntai semasa membongkok sehingga tersentuh bahan makanan. Pekerja-pekerja yang berambut panjang hendaklah digalakkan memakai jaring rambut, topi yang sesuai atau diikat dengan kemas.

- 10 -

1.8 PEMILIHAN BAHAN-BAHAN MENTAH

- 11 -

Pemilihan bahan-bahan mentah adalah berdasarkan pyramid makanan di atas.Semasa perjanjian pihak sekolah akan menjelaskan tentang kualiti dan kuantiti makanan.Pihak penyediaan makanan perlu menitik berat terhadap penyediaan makanan. Sebagai pembekal makanan perlu mengikut menu makanan dan masa yang ditetapkan iaitu diberi pada pukul 7.15 pagi.Pihak pembekal juga perlu mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Pihak sekolah perlu memberi penjelasan yang mendalam tentang kandungan makanan RMT kepada pihak sekolah.Bahan- bahan yang disediakan perlu segar dan baru dibeli.Bahan mentah yang lama disimpan tidak boleh digunakan dalam masakan RMT.

- 12 1.9 MENU MAKANAN RMT BIL 1 HARI ISNIN MENU NASI LEMAK - IKAN BILIS - KACANG TANAH - TIMUN - TELUR REBUS - SAMBAL TUMIS 2 SELASA BUBUR NASI AYAM -AYAM -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG -DAUN SADRI(SUP) AIR BARLI OREN AIR OREN TEMBIKAI MINUMAN BUAH

3

RABU

NASI GORENG -DAGING AYAM -TELUR -SAYUR CAMPUR -CENDAWAN -PUTIK JAGUNG -MINYAK -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG SUSU KACANG SOYA BELIMBING

4

KHAMIS

SANDWISH SARDIN -ROTI BIJIRAN

- 13 -SARDIN -MINYAK -TIMUN -TOMATO -SALAD -MARJERIN 5 JUMAAT YONG TAUFU -KUAH SUP -TAUHU KUKUS -SUHUN -FUCUK TAUHU -KEK IKAN -BEBOLA IKAN -SAYUR SAWI -DAUN BAWANG -SOS CILI -BAWANG GORENG SUSU JAMBU BATU SIRAP PISANG

1.10 Cara Penyediaan makanan disediakan Pengusaha kantin menyediakan RMT pada pukul 7.00 pagi. Semua makanan ditutup dan diletakkan di atas meja yang teratur,terselamat dan mudah diambil. Murid-murid yang terlibat akan berbaris dan mengambil pinggan makanan dan minuman yang dihidangkan. 2.0 PEMILIHAN SAMPEL PELAJAR BERDASARKAN KRITERIABIL NAMA PELAJAR TAHUN TARAF SOSIO EKONOMI TEMPAT TINGGAL PENDIDIKAN IBUBAPA ADIKBERADIK

1

KUHAN A/L

- 14 THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 SIRALAN SASWATA A/P 4 SARAVANAN 4UM RM200 LDG.ST.HELIER, BAHAU. TARAF KESIHATAN DAN TARAF PENDIDIKAN BIL 1 NAMA PELAJAR KUHAN A/L THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 4 SIRALAN SASWATA A/P SARAVANAN 17KG 15KG 27KG 20KG 18KG 35KG 45CM 34CM 45CM 50CM 38CM 48CM GRED C GRED C GRED E GRED B GRED B GRED D 18KG 20KG 46CM 47CM GRED D GRED C BERAT(KG) SEM 1 SEM2 TINGGI (CM) SEM1 SEM2 PENC.AKADEMIK SEM1 SEM2 TING.1 7 6UM RM250 TAMAN PUTRA,BAHAU. SRP 8 5USM RM350 KG.MALLIGA, BAHAU. SRP 7 3UM RM 200 TAMAN JAYA,BAHAU. TAHUN 6 6

2.1 Keberkesanan program RMT sebelum dan selepas 2.1.1 Akademik

- 15 Pada keseluruhannya,melalui Program RMT ini pelajar dapat meningkatkan tahap pencapaian akademik mereka..Boleh dikatakan sebanyak 75% pelajar menunjukkan suatu prestasi yang baik.Terdapat peningkatan markah dalam setiap ujian bulanan dan peperiksaan semester yang dijalankan oleh sekolah. 2.1.2 Kesihatan Dari segi kesihatan pula, ada peningkatan dalam berat badan mereka ini. Didapati pelajar-pelajar ini aktif dalam pembelajaran mereka mahupun dalam kegiatan kokurikulum. Mereka jarang menjangkiti sebarang penyakit.Kehadiran mereka ke sekolah adalah penuh. 2.1.3 Keyakinan Kendiri pelajar Program RMT ini memberi keyakinan kendiri pada diri pelajar. Pelajar yang menerima RMT ini sangat berpuas hati dan mengharapkan gembira. Mereka juga aktif dan rajin dalam kelas serta di sekolah. RMT dengan sepenuhnya. Mereka dapat belajar dengan seronok dan dalam situasi yang

2.2KESIMPULAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN atau lebih dikenali dengan singkatannya RMT adalah merupakan salah satu program yang dilaksanakan oleh

- 16 Kementerian Pelajaran Malaysia bersama Kementerian Kesihatan Malaysia .Kedua dua kementerian ini telah mencorakkan program ini dan memberi nafas baru kepada pelajar-pelajar dengan mewujudkan program RMT. Tujuan atau objektif program ini adalah memberi makanan tambahan kepada murid murid sekol;ah rendah,terutamanya dari luar bandar dan golongan berpendapatan rendah secara imbuhan dan sementara waktu ,untuk memperbaiki keadaan kesihatan sebagai satu usaha yang selaras dengan dasar pembangunan Negara. Walaupun rancangan ini lama telah diperkenalkan namun ia sentiasa berwajah baru dari masa ke semasa.Ini bermakna program ini sentiasa diperbaharui.Dengan ini,jelasnya kita boleh mengatakan pelajar memperolehi faedah yang amat terbesar daripada program RMT ini. Pelajar merupakan tunjang negara kita.Oleh itu kesihatan mereka amat dihargai.Pelajar pelajar yang datang dari kawasan pedalaman dan dari keluarga yang kurang berpendapatan diberi makanan percuma yang berkhasiat. Berdasarkan kajian saya ramai pelajar mendapat kelebihan daripada program ini.Ianya telah menyebabkan kedatangan murid lebih memuaskan dan pencapaian akademik yang lebih baik terutama daripada golongan berpendapatan rendah.Ini menunjukan imej sistem pendidikan kita bertambah cemerlang.

Pada pendapat saya KPM telah mengambil langkah baru dalam program ini iaitu memberi RMT pada waktu pagi sebelum sesi pembelajaran dimulakan adalah satu langkah yang bagus dan wajar kerana ramai pelajar berpeluang untuk bersarapan

- 17 pagi sebelum memulakan pembelajaran mereka.Ini akan menjamin kesihatan pelajar. Pihak sekolah dan pihak-pihak tertentu memainkan peranan penting dalam pelaksanaan RMT di sekolah.Pihak sekolah perlu mengambil perhatian berat terhadap penyediaan makanan.Pembekal perlu menyediakan makanan yang berkhasiat daripada bahan-bahan mentah yang segar dan baru.Pembekal bukan hanya mementingkan keuntungan malahan pembekal dan penyedia makanan perlu mementingkan kesihatan pelajar. Pelajar masa kini adalah pemimpin masa hadapan di Negara kita.Ungkapan ini perlu disedari oleh setiap warga Malaysia.Sekiranya menyedari kenyataan tidak akan berlaku penyelewengan dalam program KPM ini.Keracunan makanan yang sering berlaku di Negara kita tidak akan berlaku sekiranya pihak pihak berkenaan menjalankan tanggungjawab mereka dengan penuh ikhlas. Secara keseluruhannya, kajian ini dijalankan untuk melihat tahap tumbesaran dan tahap akademik pelajar selepas mendapat Rancangan Makanan Tambahan. Kajian ini memfokuskan kepada 3 aspek berhubung pendidikan,kesihatan dan tingkah laku pelajar. Program Rancangan Makanan Tambahan berperanan untuk menjaga kebajikan pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan. Pelaksanaan RMT pada masa sekarang jauh lebih baik daripada 10 tahun yang lalu kerana saya dapat lihat perbezaannya di sekolah saya sendiri.

Rujukan.

- 18 1. http://eprints.utm.my/11037/1/Persepsi_Ibu_Bapa_Pelajar_Terhadap_Rancangan_ Makanan.pdf 2. http://kesihatanjpnpp.blogspot.com/2008/03/rancangan-makanan-tambahanrmt.html 3. Bahagian pengurusan sekolah harian(2008).Panduan Pengurusan Kantin Sekolah.Selangor:Permai Padujaya sdn.bhd. 4. Bahagian Pengurusan Sekolah Harian(2003).Panduan Rancangan Makanan TambahanDi Sekolah:Kuala Lumpur.Affluent Master sdn.bhd. 5. Norazhan che lan(2010).Program Bersepadu Sekolah Sihat.Selangor.Meteor Doc.sdn.bhd.

- 19 -

Borang Soal selidik murid SJKT LDG ST.HELIER

- 20 -

Nama : . Bulatkan jawapan yang anda pilih. 1. Bersarapan setiap hari . 2. Memahami kepentingan sarapan. 3. Minat menu RMT di sekolah. 4. Makanan RMT seimbang. 5. RMT memberi tenaga untuk saya. 6. Anda aktif dalam kelas. 7. RMT membantu dalam akademik 8. Anda bekerjasama dalam kerja kumpulan. 9. Anda suka datang ke sekolah. 10. Anda lebih cergas selepas makan makanan RMT

Kelas :

A. Ya A. Ya A. Ya A. Ya A. Ya A. Ya A. Ya A. Ya A. Ya A. Ya

B.Tidak B.Tidak B.Tidak B.Tidak B.Tidak B.Tidak B.Tidak B.Tidak B.Tidak B.Tidak

- 21 -

Guru Besar, SJKT Ldg St.Helier, 72100 Bahau, N.Sembilan. R.Navamani a/p Ramakirisnan, SJKT Ldg St Helier, 72100 Bahau, Negeri Sembilan. Kelulusan Membuat Kajian Kes Saya dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas. 2. Sukacitanya dimaklumkan bahawa permohonan membuat kajian berkaitan RMT di SJKT Ldg St Helier telah diluluskan dan anda boleh memulakan kajian tersebut . 15 OKTOBER 2010

Sekian , Terima Kasih. BERKHIDMAT UNTUK NEGARA Saya yang Menurut Perintah , _____________________ ( GURU BESAR)

- 22 -

Tempat pemberian makanan RMT

Tempat penyediaan makanan dan pekerja-pekerja .

- 23 -

Tempat murid makan makanan RMT

Makanan RMT ditutup dan disusun dengan bersih.

- 24 -

Murid-murid sedang makan makanan RMT.

Sayur-sayuran yang digunakan untuk masakan RMT.

- 25 -

Bahan mentah yang segar digunakan untuk masakan RMT.

Buah buahan yang diberi kepada murid-murid RMT