Packet Switching - 4 Byte | - Faqja .Cfare eshte packet switch? •Packet switching...

download Packet Switching - 4 Byte | - Faqja .Cfare eshte packet switch? •Packet switching eshte nje metode

of 24

 • date post

  29-Aug-2019
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Packet Switching - 4 Byte | - Faqja .Cfare eshte packet switch? •Packet switching...

 • Packet Switching

  Një histori dixhitale, me shumë bytes…

 • Cfare eshte packet

  switch?

  • Packet switching eshte nje metode komunikimi rrjeti

  dixhitale e cila grupon te gjitha te dhenat qe transmetohen

  pa marre parasysh permbajtjen, tipin apo strukturen, ne

  madhesi blloqesh te pershtatshme te quajtura paketa.

  • Keto paketa transmetohen ne rrjet, ku gjate kalimit te

  tyre ne pershtates rrjeti(adapter), switche-ra, rutera dhe

  nyje te tjera rrjeti vendosen ne buffer sipas rradhes, gje qe

  rezulton me vonesa dhe trafik ne rrjet.

 • Historiku

  • Koncepti i packet switching i pare u shpik nga Paul Baran

  ne fillim te viteve 1960 dhe pastaj disa vite me vone ne

  menyre te pavarur nga Donald Davies.

  • Leonard Kleinrock udhehoqi kerkimet ne fushen e digital

  message switching dhe ndihmoi ne ndertimin e

  ARPANET qe ishte edhe rrjeti packet switch i pare ne

  bote.

 • Historiku

  • Ne veren e vitit 1961 Baran paraqiti para Forcave Ajrore

  idene e tij qe: mesazhi mund te ndahej ne paketa

  informacioni individuale te cilat mund te gjenin rrugen e

  tyre per ne destinacion nepermjet rrjetit.

  • Ndersa ne vitin 1962 zgjeroi publikimin e tij per Paper

  P2626 ne nje seri prej njembedhjete letrash te titulluara

  “Mbi komunikimin e shperndare”.

 • Historiku

  • Letrat fokusoheshin ne tre ide celes:

  • 1.Perdorimi i rrjetave te decentralizuara me pathe te

  ndryshme mes cdo dy pikash.

  • 2.Ndarja e mesazheve ne blloqe mesazhesh te cilat me

  vone u quajten paketa.

  • 3.Shperndarja e mesazheve nepermjet ruaj dhe percill.

 • Historiku

  • Baran krijoi konceptin e packet switch dhe e quajti

  ”Distributed adapted message block switching”, por disa

  vite me vone Donald Davies e quajti “packet switching”

  nga e ka marre edhe emrin.

  • Rrjeti i pare kompjuterik i cili perdori packet switch ishte

  Octopus Network tek Laboratori Nacional Lawrence

  Livermore.

 • Packet switching ne rrjeta

  • Packet switching perdoret per te permiresuar kapacitetin e

  disponueshem te kanalit te transmetimit te te dhenave ne

  rrjete sic jane rrjetet kompjuterike dhe per te minimizuar

  vonesat ne transmetim.

 • Packet switching ne rrjeta

   Perdorimi me i njohur i packet switching eshte interneti

  dhe local area network ose LAN. Interneti implementohet

  nga Internet Protocol Suite. Gjithashtu teknologji te reja

  celularesh perdorin packet switch per shembull GPRS, I-

  mode.

 • • Një file do niset nga kompjuteri A në kompjuterin B.

  • File ndahet në pjesë më të vogla, të quajtura “paketa”

  • Paketat etiketohen në mënyrë individuale me: origjinën,

  mbërritjen dhe vendin në skedarin fillestar.

 • • Paketat nisen në rrjet.

  • Kur paketa shkon në një router, ai kontrollon paketën për

  të parë se ku duhet të shkojë.

  • Pasi paketat mbërrijnë, informacioni mbi vendndodhjen

  në skedarin fillestar përdoret për të ribashkuar pjesët.

 • Si dergohen paketat

  nepermjet rrjetit?

  • Imagjinoni internetin si miliarda kompjutera te lidhur

  bashke, nuk ka vetem nje rruge per te kaluar nga nje

  kompjuter tek tjetri, porse ka me miliona.

  • Paketa le kompjuterin tuaj dhe dergohet ne rrjet duke

  ditur se ku duhet te shkoje.

 • Si dergohen paketat

  nepermjet rrjetit?

  • Ajo fillon duke levizur ne drejtime te ndryshme duke

  kaluar ne pathin me pak te zene ne ate moment. Nje

  paisje e quajtur Router zgjedh se cila eshte lidhja e

  ardhshme me e shpejte dhe e dergon paketen ne ate

  drejtim. Gjate rrugetimit paketa kalon ne mjaft routera, ka

  mundesi edhe ne mjaft shtete.

 • Si dergohen paketat

  nepermjet rrjetit?

  • Kjo metode punon mjaft mire sepse nese nje rruge eshte e

  zene apo jashte funksionit, atehere paketa automatikisht

  kalon ne nje path tjeter ne vend te saj.

  • Ne figuren me poshte paraqitet menyra e dergimit te

  paketave ne rrjet duke perdorur pathe te ndryshme.

 • Cfare ndodh kur paketat

  mberrijne?

  • Kur paketat mberrijne ne destinacion ato bashkohen

  serish sipas te njejtit rend sic ishin para dergimit. Kjo

  mundesohet nga nje numer qe ka cdo pakete.

 • • Në një rrjet me packet switching, nuk krijohet asnjë lidhje

  para se të nisen të dhënat nga pajisjet. Grupe të dhënash,

  qofshin të të njëjtit file apo komunikimi, mund të marrin

  një numër të pacaktuar rrugësh ndërkohë që shkon nga

  një pajisje në një tjetër

 • Cfare ndodh kur paketat

  mberrijne?

  • Gjithashtu koka e paketes permban numrin e paketave qe

  permbante mesazhi i copetuar ne fillim, keshtu qe nese

  nje pakete nuk mberrin brenda nje kohe te caktuar,

  atehere i dergohet nje mesazh kompjuterit ne origjine per

  te zevendesuar paketen qe mungon.

 • Cfare ndodh me paketat

  qe humbin?

  • Nganjehere mund te humbin paketa dhe ato vazhdojne

  duke u endur nga nje router tek nje tjeter pau ndalur

  asnjehere ne destinacion.

  • Per te zgjidhur kete problem, ne koken e paketes vendoset

  nje numerues i cili tregon se paketa mund te endet nga nje

  router tek nje tjeter maksimumi 100 here, duke eleminuar

  keshtu bllokimin e rrjetit me paketat e humbura.

 • Avantazhet e packet

  switching

  • Ben shume eficent perdorimin e rrjetit pasi eleminon

  lidhjet me tela.

  • Mund te anashkaloje lehtesisht bitet e thyera te rrjetit.

  • Me rritjen e klientave, networku duhet vetem te zgjerohet

  ngadale ne krahasim me circuit switching.

 • Disavantazhet e packet

  switching

   Pas transmetimit te paketes bashkohen te dhenat dhe

  krijohet mesazhi si ne burim, por kjo kerkon kohe dhe mund

  te jete e papershatshme per transmetimin e te dhenave ne

  kohe reale si per shembull videokonferenca.

   Nuk eshte menyre shume e mire per transmetimin e

  paketave te vogla, psh nese paketa eshte 600 byte atehere

  duhen perdorur dy paketa 515 byte plus dhe informacionin e

  adreses.

 • Disavantazhet e packet

  switching

   Pas transmetimit te paketes bashkohen te dhenat dhe

  krijohet mesazhi si ne burim, por kjo kerkon kohe dhe mund

  te jete e papershatshme per transmetimin e te dhenave ne

  kohe reale si per shembull videokonferenca.

   Nuk eshte menyre shume e mire per transmetimin e

  paketave te vogla, psh nese paketa eshte 600 byte atehere

  duhen perdorur dy paketa 515 byte plus dhe informacionin e

  adreses.

 • Cila eshte e ardhmja e

  packet switching?

  • Packet switching ka provuar se eshte i suksesshem,

  prandaj kompanite telefonike jane duke ndryshuar rrjetin

  telefonik ne menyre qe thirrjet telefonike te perdorin kete

  teknologji. Por kjo do te kerkoje shume vite dhe miliarda

  paund.

 • Punuan

  • Google, Wikipedia, Chat i facebook.

  • Gjysma e cunave dhe gocave të informatikës viti 3.

 • Ju faleminderit