Ondernemen in de zorg, Kortgene (Zeeland)

Click here to load reader

download Ondernemen in de zorg, Kortgene (Zeeland)

of 27

 • date post

  27-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Nieuwe kansen voor de oude pastorie. Verkenning naar de mogelijkheden voor een combinatie van zorg en wonen.

Transcript of Ondernemen in de zorg, Kortgene (Zeeland)

 • ONDERNEMEN in de z o r g

  lab 03

  nieuwe kansen voor de oude pastorie in Kortgene (Zld)

 • 2 | Hoofdstraat 45, Kortgene

 • 3 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Vergrijzing, zorg en ondernemenZeeland is op dit moment de meest vergrijsde provincie. In feite is hier sprake van dubbele vergrijzing: er wonen verhoudingsgewijs veel ouderen en deze groep zal de komende jaren sterk in omvang toenemen. Niet alleen het aantal, maar ook de leeftijd van de ouderen zal stijgen. Zeeland zal qua vergrijzing in 2025 de kroon spannen met een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar. De groep ouderen kan globaal gesplitst worden in actieve senioren (van 60-79 jaar) en zorgbehoevende ouderen (van 80 jaar en ouder). De groep actieve senioren neemt een groot deel van vrijwilligerswerk en mantelzorg voor haar rekening en maakt veel gebruik van het cultuuraanbod. Het streven is dat ouderen zo lang mogelijk actief, zelfstandig en zelfredzaam kunnen blijven. Leefgemeenschappen zullen hierdoor veranderen en dat heeft gevolgen voor de sociale cohesie, het be-roep op mantelzorgers, de woonbehoefte en de vraag om voorzieningen en vervoer.In de vergrijzende samenleving zullen eenzaamheid, ongezondheid en een kleiner sociaal netwerk vaker voorkomen. Risicogroepen zijn met name minder gezonde en minder mobiele mensen. Mogelijke oplossingen lig-gen in het versterken van sociale netwerken van ouderen en het benutten van de kwaliteiten van ouderen. Dit kan door ouderen te stimuleren om te blijven participeren in de maatschappij. Bijvoorbeeld in verenigingsleven, sport en cultuur, politieke of burgerparticipatie. Daarnaast spelen ook aan-gepaste woningen met zorg en goed bereikbare en toegankelijke voorzie-ningen een rol in het voorkomen van sociaal isolement.bron: www.zeeland.nl

 • 4 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Kortgeneeen landelijk havendorp

  Alle dorpen op Noord-Beveland zijn voorstraatdorpen: n van de oudste dorpsvormen in de nieuwlandpolders. Een brede hoofd-straat dwars op de zeedijk, haven en kerk verbindend. Het type heeft overwegend niet-agrarische bebouwing omdat de boerde-rijen van meet af aan verspreid in de polder werden gebouwd. Toerisme en recreatie zijn beeldbepalend voor de provincie en hebben een grote sociale, economische en maatschappelijke be-tekenis. Hiervan kunnen andere sectoren profiteren. Kenmerkend voor het dorp is de unieke ligging aan zowel landelijk gebied als aan het water. Rust en ruimte zijn veelgehoorde termen als dorpsbewoners Kort-gene omschrijven. Toch heeft Kortgene een levendige oude kern waar de meeste voorzieningen ten behoeve van levensonderhoud aanwezig zijn. Kortgene ademt door de aanwezigheid van de def-tige Hoofdstraat, de molen, de oude kerk, de haven en de vele ho-recagelegenheden een aangename sfeer.

  De toren van de kerk dateert uit 1413.

  Noord-Beveland

 • 5 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Terrasjes in de Hoofdstraat

  De havenMolen De Korenbloem

 • 6 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Woning voor ondernemersin het hart van Zeeland

  Tot 1976 is de uit ca. 1850 daterende voormalige pastorie als zo-danig in gebruik geweest. Achter de gevel van dit karakteristieke pand schuilt een heerlijk groot huis met veel licht, veel authentieke stijlelementen die gecombineerd zijn met een modern comfort. De woonoppervlakte van 300 m2 is met 6 slaapkamers, 2 badkamers, een ruime living en eetkeuken ruim van opzet. Niet alleen het huis is geweldig, maar ook de achter het huis ge-legen tuin is een plaatje. De bezonning is er zuid-west zodat u kunt genieten van de middag- en avondzon. Achter in de tuin, en ook bereikbaar vanuit de achterliggende straat, vindt u een forse stijlvolle garage annex schuur. In deze volledig gesoleerde schuur is voldoende ruimte voor meerdere autos maar is eventueel ook geschikt te maken als gastenverblijf of atelier (gas, water en elek-trisch aanwezig).Bent u op zoek naar een multifunctioneel huis nabij het Veerse Meer in de altijd mooie provincie Zeeland? Deze woning heeft het in zich om niet alleen goed te wonen, maar biedt ook tal van extra mogelijkheden. Wij laten u hier enkele mogelijkheden zien.

 • 7 | Hoofdstraat 45, Kortgene

 • 8 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Bebouwbaar oppervlak Mogelijkheden die bestemmingsplan biedt

  Het perceel heeft de bestemming centrumvoorzieningen. Dit houdt in dat bijna alle mogelijke functies, zoals horeca, kantoor of woning, denkbaar zijn. Op het achtererf zijn alleen bijgebouwen toegestaan. De gemeente heeft echter aangegeven open te staan om hier permanente be-woning toe te staan. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld twee volwaardige (senioren)woningen op het achtererf gerealiseerd worden. Het betreft een pand met ongekende opties. In deze verkenning schetsen we de mogelijkheden voor een:#1 Herstelhotel#2 Combinatie met paramedisch centrum Fitzz#3 Seniorenwoongroep (CPO)#4 Kangoeroewoning

  Het pand is centraal gelegen, middenin de dorpskern van Kort-gene. Het is hierdoor zeer geschikt voor senioren of mensen met een niet al te zware zorgbehoefte. Dit ook vanwege de fysiothe-rapiepraktijk met fitness- en revalidatiemogenlijkheden slechts twee deuren verderop. Het behoort zelfs tot de opties deze twee panden, inclusief de praktijk en fitnessruimte gezamenlijk aan te kopen.

  Bestemmingsplan

  De riante tuin aan de achterzijde van de huidige woning

 • 9 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  De huidige garage

  Paramedisch centrum Fitzz

  Op de afbeelding van het bestemmingsplan (p.8) is een deel van het achtererf gearceerd weergegeven. In de gestreepte zone zijn in principe alleen bijgebou-wen toegestaan. De gemeente heeft aangegeven open te staan voor het bou-wen van (senioren)woningen. Bebouwing is mogelijk in de gehele gearceerde zone.

  Herstelhotel,WoongroepKangoeroewoning

  Seniorenwoning(en)B&B (logies)PensionGarage

  Huidige situatie Mogelijke nieuwe situatie, even-tueel gecombineerd met parame-disch centrum

  Tuin

  Woning45 4549

  Gezamenlijke tuin

  Paramedisch centrum

 • 10 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Huidige indelingwoonhuis

  Via de hardstenen stoep komt u binnen in de royale en statige hal (met toilet, meterkast, trapkast en trapopgang). Links van deze hal bevindt zich een studeerkamer. Deze ruimte zou prima dienst kunnen doen als B&B eetkamer of slaapkamer. Aansluitend vindt u de ruime bijkeuken waar alle voorzieningen al zijn getroffen voor het geval u hier een ruime badkamer wenst. Ook is hier een extra separaat toilet. De living is heel gerieflijk en biedt o.a. een leuk zicht op de straat. De haardpartij is er een echte eyecatcher. Aan de achterzijde is het huis over de volle breedte uitgebouwd met een woonkeuken die naadloos aansluit op de living. Deze open woonkeuken geeft het huis dat heerlijke thuisgevoel. Het is er heerlijk vertoeven en u geniet er -mede vanwege de openslaande terrasdeuren- volop van het zicht op de grote tuin.De authentieke bordestrap in de hal brengt u op de 1e verdieping: deze bestaat uit een ruime masterbedroom met badkamer en-sui-te en twee extra slaapvertrekken. Een vaste trap brengt u op de 2e verdieping, waar u naast heel veel opbergruimte nog eens drie extra kamers en een doucheruimte aantreft.

  Begane grond met (deel van de) tuin

 • 11 | Hoofdstraat 45, Kortgene Woonkamer

  Eerste verdieping

  Zolderverdieping

  Het terras Woonkeuken

 • 12 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  HerstelhotelPrettig herstellen in huiselijke sfeer

  Na een ziekenhuisopname is het niet altijd mogelijk thuis te her-stellen of te revalideren. Of wellicht is het niet mogelijk de wacht-tijd voor een operatie thuis te overbruggen. Het kan ook zijn dat de mantelzorger tijdelijk ontlast moet worden.In dit hotel kunt u herstellen onder toezicht van professionele zorg. Zij zorgen voor een comfortabel verblijf. Fysiotherapie en fitness zijn op steenworp afstand, zodat u daarvoor geen vervoer hoeft te regelen.Door de woning te transformeren tot kleinschalig herstelhotel kan met een minimum aan ingrepen een prettige huiselijke sfeer wor-den gerealiseerd.Gelet op de functionele invulling van de hoofdwoning als herstel-hotel, zouden op het achtererf pensions gerealiseerd kunnen wor-den die meer geschikt zijn voor een langer verblijf.

 • 13 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Wat fijn dat mijn vader aangaf zo graag weer een weekend naar Kortgene te wil-len. Hij voelde zich er helemaal thuis.

 • 14 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Gezamenlijk, maar met een eigen kamer

  In de woning kunnen, zonder de structuur van het pand aan te tas-ten, 6 kamers worden gerealiseerd. De kamers zijn elk voorzien van een douche en een toilet. Op de begane grond is een gemeen-schappelijke woonkamer met open haard. Om het huiselijke ge-voel te versterken is er geen receptie voorzien. In de open woon-keuken kan gezamenlijk gekookt worden. Het is tevens mogelijk met lokale horeca afspraken te maken om op bestelling het eten thuis geserveerd te krijgen.De zolder kan als open woonzolder voor de eigenaar worden in-gericht. Vanwege de hoogte biedt deze talloze ruimtelijke mogen-lijkheden. De gezamenlijke woonkamer grenst aan de ruime tuin. Vanwege de gunstige ligging is het hier al snel aangenaam. Op warme dagen kunnen bezoekers afkoelen in het zwembad.

  Kamer 1: ca. 20,4 m2 Kamer 2: ca. 27,2 m2 Kamer 3: ca. 20,1 m2 Kamer 4: ca. 21,4 m2 Kamer 5: ca. 19,5 m2 Kamer 6: ca. 18,0 m2 Zolderverdieping: ca. 58,0 m2 Achtererf: ca. 2 pensions

  Begane grond met (deel van de) tuin

 • 15 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Eerste verdieping

  Zolderverdieping

  Foto: Jeroen Staats

 • 16 | Hoofdstraat 45, Kortgene

  Herstelhotel +Inclusief naastgelegen paramedisch centrum

  Een unieke mogelijkheid om een herstelhotel te