Omatoimimateriaali opettajille - Amos Rex 2018. 8. 24.¢  teamLab: Massless 30.09.2018...

download Omatoimimateriaali opettajille - Amos Rex 2018. 8. 24.¢  teamLab: Massless 30.09.2018 ¢â‚¬â€œ 06.01.2019

of 10

 • date post

  28-Jan-2021
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Omatoimimateriaali opettajille - Amos Rex 2018. 8. 24.¢  teamLab: Massless 30.09.2018...

 • Opettajan omatoimiopas 1

  Omatoimimateriaali opettajille

  Hei opettaja!

  Tämä materiaali on koottu sinulle, opettamastasi luokka-asteesta riippumatta. Alla löydät lisätietoja saapumisesta museolle, miten vierailuun voi valmistautua etukäteen, ja vinkkejä joita voi käyttää museossa paikan päällä sekä koulussa museokäynnin jälkeen.

  Toivottavasti tästä on sinulle hyötyä!

  Terveisin,

  Amos Rexin taidekasvattajat

  Sisältö

  2

  3–4

  5–6

  7–9

  10

  Ennen vierailua

  Saapuminen

  Museon säännöt

  Ajankohtaiset näyttelyt

  Vierailun jälkeen

 • Opettajan omatoimiopas 2

  Ennen vierailua

  Ennakkoilmoittautuminen

  Ilmoitat helpoiten omatoimivierailunne nettilomak- keemme kautta (amosrex.fi/varaa-vierailu/). Pyydäm- me kaikkia ryhmiä ilmoittautumaan etukäteen, jotta voimme palvella paikan päällä mahdollisimman hyvin. Etukäteen ilmoittautuneet ryhmät voivat siirtyä suo- raan alakerran kassapisteelle kulkematta yläkerran kassojen kautta. Huomioittehan, että upouuden muse- on auetessa alkusyksystä saattaa olla ruuhkaista!

  Opeinfo

  Amos Rexin ensimmäinen opeinfo järjestetään 12.09.2018 klo 16 – 17.30. Siihen voi ilmoittautua mu- kaan lähettämällä sähköpostia otsikolla ”Opeinfo 12.9.” osoitteeseen melanie.orenius@amosrex.fi. Sa- maan sähköpostiin voi ilmoittautua kouluille tarkoite- tulle postituslistalle (otsikoi viesti ”Opelistalle”). Opet- tajille suunnattuja infotilaisuuksia järjestetään 1–3 vuodessa.

  Suunnitteluvierailu

  Jos sinulla on voimassa oleva ryhmävaraus, pääset ilmaiseksi museoon suunnittelemaan vierailua ja tu- tustumaan näyttelyihin. Muutoin sisäänpääsy OAJ:n jäsenkortilla on 12€.

  Omatoimitehtävät museossa

  Avajaisnäyttelyn aikana museossa on osittain hyvin pimeää, joten suosittelemme tekemään kirjoitettavia omatoimitehtäviä vasta vierailun jälkeen.

  Puhelinta saa käyttää muistiinpanovälineenä ja kuvien ottamiseen (ilman salamaa).

  Huom!

  teamLab -näyttelyssä on paljon nopeasti liikkuvia kuvia sekä runsas äänimaisema, ja saattaa siksi olla haastava näyttely esimerkiksi aistiyliherkille, epilepti- koille tai migreenistä kärsiville. Näyttelyssä on osittain myös pimeää, ja se voi olla jännittävä pienimmille kävi- jöille. Sisällöltään se sopii kuitenkin kaikenikäisille!

  Lisätietoja saavutettavuudesta löytyy nettisivuiltamme osoitteesta www.amosrex.fi.

  http://amosrex.fi/varaa-vierailu/ mailto:melanie.orenius%40amosrex.fi?subject= http://www.amosrex.fi

 • Opettajan omatoimiopas 3

  Saapuminen

  Saavutte ryhmän kanssa helpoiten Lasipalatsinaukion kautta, josta löytyy esteetön sisäänkäynti. Lähimmät metroasemat ovat Kamppi ja Rautatieasema. Näistä molemmista pääsee museoon ylittämättä ruuhkaisia teitä: Kampista Narinkkatorin läpi ja Rautatieasemalta asematunnelin alikulkukäytävää pitkin (uloskäynti D).

  Paikan päällä ryhmä voi siirtyä suoraan alakertaan. Alakerran kassalla ilmoittautuessanne saatte pääsy- liput. Kouluryhmillä ja heidän mukanaan seuraavilla opettajilla/avustajilla on ilmainen sisäänpääsy mu- seoon. Jos ryhmässä on suurimmaksi osaksi alaikäisiä, pääsevät täysi-ikäiset ryhmäläiset myös ilmaiseksi. Yli 18-vuotiaiden opiskelijalippu maksaa 5€/hlö, mikäli opiskelijat vierailevat itsenäisesti ilman ryhmää.

  Alakerrasta löytyy maksuton vaatesäilytys, lukittavia kaappeja (joista osassa pistorasiat puhelimien latausta varten) ja vessat. Aulassa on mahdollista nauttia eväi- tä, mutta siellä saattaa olla ruuhkaa. Eväitä voi nauttia myös yläkerrassa, Bio Rexin lämpiössä sen ollessa vapaana ja sisäpihalla sään salliessa. Henkilökunta auttaa mielellään paikan päällä.

  Pienemmät vierailijat

  Alakerrasta löydätte narikan, josta henkilökunta tar- joaa teille ison kärryn tai kassin ryhmän ulkovaatteita ja reppuja varten. Jos ryhmässänne on hajamielisiä vierailijoita, voitte lainata narikasta museonarun, josta ryhmäläiset voivat pitää kiinni kulkiessanne näyttelys- sä. Narikasta saa lainaan myös istuinalustoja ja kuulo- suojaimia.

  Isommat vierailijat

  Museossa saa lojua vapaasti siellä missä se tuntuu mukavalta, teokset ja muut ihmiset huomioon ottaen. Narikasta saa lainaan istuinalustoja. Ja vaikka suosit- telemme katsomaan teoksia omien silmien kautta, on museossa myös ilmainen WiFi ja kuvia saa mielellään jakaa somessa. Muistattehan, että teoksia ei saa kuva- ta salamalla!

  Muistutus: opettaja on vastuussa ryhmästään koko mu- seovierailun ajan.

  Aukioloajat

  Ma 11—18 / Ti suljettu / Ke 11—20 / To 11—20 / Pe 11—18 / La–su 11—17

  https://www.hel.fi/static/liitteet/hkl/3Dkartat/HKL_Metroasemien_opaskartat_Rautatientori_173x236mm_0517_WEB.pdf

 • Opettajan omatoimiopas 4

  Main entrance: Amos Rex & Bio Rex

  Entrance

 • Opettajan omatoimiopas 5

  Museon säännöt (ja miksi ne ovat olemassa)

  Kaikki tietävät, että museossa ei saa koskea mihinkään. Mutta miksi?

  Alla eriteltynä museon säännöt sekä miksi niitä ylipäätään kuuluu noudattaa.

  Museon pääsääntöisenä tehtävänä on huolehtia taideteoksista, jotta ne säilyvät ehjinä ikuisesti. Museo sitoutuu pitämään huolta omista- ja lainateoksista, jotta vierailijoille on mahdollista tarjota mielenkiintoisia näyttelykokemuksia ja teoksia ympäri maapalloa. Eli sääntöjen noudattamisesta hyötyvät kaikki!

 • Opettajan omatoimiopas 6

  Säännöt

  • Teoksiin ei saa koskea, ellei asiasta erikseen maini- ta. Tämä siksi, että ne saattavat mennä rikki, mutta myös jotta ne eivät likaannu. Vaikka ihmisellä on puhtaat kädet, niissä on silti luonnollinen kerros rasvaa, joka syövyttää teosten pintaa ajan saatossa.

  • Teoksiin kuuluu pitää kunnon etäisyys. Esimerkiksi kompastuminen tai jopa aivastus voi olla taideteok- selle kohtalokasta. Hyvä etäisyys teoksista ja jalus- toista on vähintään 1m.

  • Museossa kuljetaan rauhallisesti. Saa olla innois- saan, mutta pitää malttaa olla juoksematta, ettei kompastu ja vaaranna teoksia tai muita ihmisiä.

  • Museoon ei saa tuoda nesteitä tai sateenvarjoja eikä märkiä ulkovaatteita. Tämä siksi, ettei teoksiin vahingossa tule tippaakaan vettä ja ettei tarkkaan säädelty museoilmasto tule liian kosteaksi sa- depäivinä ihmisten märkien takkien ja sateenvarjo- jen vuoksi.

  • Valokuvausjalustoja tai selfiekeppejä ei saa käyttää kuvattaessa.

  • Isot reput on jätettävä narikkaan tai lukittaviin kaappeihin. Pienet laukut ja reput (max 30x30cm) voi pitää mukana kädessä tai vatsan puolella. Tämä museosääntö on olemassa teosturvallisuuden vuoksi – selässä oleva lisäuloke repusta tai laukus- ta osuu helposti kantajansa huomaamatta teoksiin.

  • Museossa ei suinkaan tarvitse olla hiljaa! Aina saa jutella, mutta pyydämme huomioimaan muut vierai- lijat, jotta kaikilla olisi mukava ja mieluista näytte- lykokemus.

  • Museossa saa tuntea. Jos naurattaa saa nauraa, ja jos itkettää niin sekin on ok!

  • Ja vielä viimeisenä: Henkilökunnan ohjeita pitää noudattaa, he ovat museossa kävijöitä varten. Pai- kan päällä on myös keskusteluoppaita, joiden työ- tehtäviin kuuluu nimenomaan keskustella ja vasta- ta vierailijoiden kysymyksiin. Käykää siis rohkeasti jututtamassa heitä!

 • Opettajan omatoimiopas 7

  Ajankohtaiset näyttelyt

  Frosterus-kuva tähän Sigurd

  Frosterus

  teamLab

 • Opettajan omatoimiopas 8

  teamLab: Massless

  30.09.2018 – 06.01.2019

  Museon ensimmäisestä näyttelystä vastaa teamLab, 500 hengen to- kiolainen taiteilijaryhmä. teamLab koostuu visuaalisten taiteilijoiden lisäksi koodareista, tietokoneanimaattoreista, matemaatikoista, arkki- tehdeistä, graafisista suunnittelijoista sekä kirjailijoista.

  Näyttelyn yhteydessä on oiva tilaisuus käsitellä oppilaiden kanssa esimerkiksi taiteilijakollektiiveja, yhdessä tekemisen etuja ja taiteili- juutta. Mitä tarkoittaa taiteilijuus, minkälainen ammatti taiteilija on? teamLabilaiset ovat tarkkoja siitä, että kaikki kollektiivin jäsenet ovat yhtä tärkeitä eikä kukaan ole sen enempää taiteilija kuin toinenkaan.

  Näyttelyn teokset ovat täysin digitaalisia tilan täyttäviä elämykselli- siä kokonaisuuksia. Teokset reagoivat kävijään. Esimerkiksi Graffiti Nature -teos herää eloon vierailijoiden itse värittämillä hahmoilla, ja Crows… on aina erinäköinen, riippuen siitä kuinka moni ihminen sitä kerralla katsoo ja miten he huoneessa liikkuvat.

  Teokset saattavat olla jännittäviä näyttelyn pienimmille kävijöille, mutta ovat sisällöltään sopivia kaikenikäisille!

  Lisätietoa näyttelyn yksittäisistä teoksista löytyy nettisivuilta ja paikan päällä lainattavasta esitteestä.

  Luontevia teemoja käsiteltäväksi teamLab -näyttelyn yhteydessä:

  • Luonto, luonnon kiertokulku, ihminen osana luontoa

  • Digitaalisuus: taide, ympäristöt, tekniikka

  • Nykytaiteen monimuotoisuus

  • Japanilainen taidehistoria ja taidetekniikat

  • Taiteilijakollektiivit, yhdessä tekeminen

 • Opettajan omatoimiopas 9

  Sigurd Frosteruksen kokoelma

  30.9.2018–6.1.2019

  Amos Rexissä on vaih