No£iuni de contabilitate primarƒ, Managementul afacerilor

download No£iuni de contabilitate primarƒ, Managementul afacerilor

of 79

 • date post

  14-Dec-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of No£iuni de contabilitate primarƒ, Managementul afacerilor

 • Noiuni de contabilitate primar, Managementul afacerilor, Marketing i dezvoltarea afacerilor noiuni de baz

  Agenia Naional pentru ntreprinderi Mici i Mijlocii i Cooperaie - ANIMMC

  1

  Noiuni de contabilitate primar, Managementul afacerilor, Marketing

  i dezvoltarea afacerilor noiuni de baz

  Autori: ec. Lucian Nedelcu

  ec. Rzvan Mitocariu

  ec. Adrian Rndau

 • Noiuni de contabilitate primar, Managementul afacerilor, Marketing i dezvoltarea afacerilor noiuni de baz

  Agenia Naional pentru ntreprinderi Mici i Mijlocii i Cooperaie - ANIMMC

  2

  CUPRINS

  I. Noiuni de contabilitate primar .....3

  1.1. Rolul contabilitii n economia de pia .....4

  1.2. Patrimoniul societilor comerciale .....5

  1.3. Evaluarea elementelor patrimoniale .....8

  1.4. Bilanul contabil .....9

  1.5. Balana de verificare ...11

  1.6. Documente justificative (primare) ...13

  1.7. Metode de eviden a gestiunilor n activitatea de desfacere ...17

  1.8. Registrele contabile ...18

  1.9. Inventarierea patrimoniului ...19

  1.10. Obligaii de plat a agenilor economici ...22

  1.11. Modele de formulare utilizate n activitatea economico-financiar ...29

  1.12. Planul de conturi general ...48

  II. Noiuni de marketing i dezvoltarea afacerilor ...49

  2.1. De ce strategie de marketing ...49

  2.2. Mixul de marketing pentru produse i servicii ...49

  2.3. Concepte noi n marketing ...54

  2.4. Procesul de vnzare ...55

  III. Noiuni de management ...60

  3.1. Abilitile de lider ...60

  3.2. Organizarea firmei ...66 3.3. Metoda de creare a fielor de post Belbin ...69 3.4. Management financiar ...72

 • Noiuni de contabilitate primar, Managementul afacerilor, Marketing i dezvoltarea afacerilor noiuni de baz

  Agenia Naional pentru ntreprinderi Mici i Mijlocii i Cooperaie - ANIMMC

  3

  I. NOIUNI DE CONTABILITATE PRIMAR

  Organizarea contabilitii patrimoniale constituie o obligaie stabilit prin lege pentru toate persoanele juridice, precum i pentru persoanele fizice care au fost autorizate s desfoare activiti pe cont propriu i au calitatea de comerciant.

  Baza legal privind organizarea i conducerea evidenei contabile este format n principal din:

  - Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 48 din 14.01.2005, cu modificrile i completrile ulterioare;

  - Ordinul Ministrului Finanelor Publice 94 / 2001 pentru aprobarea Reglementrilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a Comunitii Economice Europene i cu Standardele Internaionale de Contabilitate, publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 85 din 20.02.2001, cu modificrile i completrile ulterioare;

  - Ordinul Ministrului Finanelor Publice 306 / 2002 pentru aplicarea Reglementrilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 279 din 25.04.2002, cu modificrile i completrile ulterioare. ncepnd cu data de 01.01.2006, OMFP 94/2001 i OMFP 306/2002 se abrog prin Ordinul 1752/2005 pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1085 din 30.11.2005.

  Legea Contabilitii nr. 82/1991 enumer unitile patrimoniale obligate s-i organizeze i s conduc contabilitatea, astfel :

  o Regii autonome o Societi comerciale o Societi agricole o Organizaii ale cooperaiei meteugreti o Organizaii ale cooperaiei de consum i de credit o Banca Naional a Romniei i organizaiile bancare o Instituii publice de subordonare central i local o Uniti de asigurri sociale, altele dect cele de stat o Asociaii o Fundaii o Sindicate o Uniti de cult o Organizaii obteti o Alte persoane care au dobndit personalitate juridic o Persoanele fizice care presteaz activiti independente, care

  exercit n mod obinuit acte de comer i sunt nmatriculate la Oficiul Registrului Comerului.

  Obligaia de a organiza i conduce contabilitatea revine, potrivit legii, i subunitilor fr personalitate juridic cu sediul n strintate, care aparin de persoane juridice, cu sediul sau domiciliul n Romnia, ct i subunitilor cu sediul n Romnia care aparin unor persoane juridice sau fizice cu sediul sau domiciliul n strintate.

 • Noiuni de contabilitate primar, Managementul afacerilor, Marketing i dezvoltarea afacerilor noiuni de baz

  Agenia Naional pentru ntreprinderi Mici i Mijlocii i Cooperaie - ANIMMC

  4

  1.1. Rolul contabilitii n economia de pia Descentralizarea economiei a determinat apariia i dezvoltarea liberei iniiative care solicit agentului economic s-i asume riscul n activitatea sa pentru c activitatea pe care o desfoar are loc n condiii de concuren. Pentru a putea s se menin i s reziste n aceast lupt agentul economic trebuie s i cunoasc rezultatele activitii sale astfel nct din venituri s-i acopere cheltuielile i s obin i profit. Pentru ndeplinirea obiectului de activitate, patrimoniul ag. ec. se afl ntr-o permanent micare i transformare ca urmare a urmtoarelor procese economice :

  aprovizionarea urmrete cheltuielile privind transportul i aprovizionarea cu materiale prime i materiale efectuate cu mijloace proprii i strine (nchiriate) ; cheltuielile cu ncrcarea, descrcarea materialelor n depozit i magazie (cheltuieli de manipulare); pierderi pe timpul transportului n limita normelor legale

  producia urmrete totalitatea cheltuielilor aferente produciei precum i cheltuielile realizate ca rezultat al activitii desfurate de ag. ec. i care produc n patrimoniul unitii modificarea de volum i structur, transformri cantitative i calitative, determinnd rezultatele financiare ca rezultat al unor operaii economico financiare consumatoare de resurse i productoare de rezultate.

  Activitile desfurate de un ag. ec. pot fi grupate astfel : 1. activiti de exploatare sau de producie 2. activiti financiare 3. activiti excepionale

  n funcie de aceste activiti se angajeaz i cheltuielile, respectiv se utilizeaz mijloace bneti i financiare pentru a satisface anumite necesiti productive sau obligaii.

  Cheltuielile se clasific astfel : a. cheltuieli de exploatare consum de materii prime i materiale,

  amortizarea imobilizrilor, energie, ap, gaz, fond de omaj, cheltuieli cu deplasri, detari, reclame, protocol, publicitate, alte servicii executate de teri (transporturi, servicii, etc.)

  b. cheltuieli financiare cheltuieli legate de emiterea, cumprarea i rscumprarea titlurilor de valoare, diferene nefavorabile de curs valutar, cheltuieli cu depozite.

  c. cheltuieli excepionale pierderi din calamiti naturale, debitori prescrii, amenzi, penaliti, donaii, despgubiri.

  Corespunztor acestor categorii de cheltuieli, unitatea obine i venituri, ca rezultat al vnzrii de mrfuri sau produse, executare de lucrri i prestri de servicii.

  Veniturile se mpart n : a) venituri din exploatare din comercializarea mrfurilor, livrri

  produse, executri de lucrri i prestri servicii b) venituri financiare din dobnzi i din participaii (dividendul

  obinut prin cumprri de aciuni de la alte SC) c) venituri excepionale - din despgubiri i penaliti

 • Noiuni de contabilitate primar, Managementul afacerilor, Marketing i dezvoltarea afacerilor noiuni de baz

  Agenia Naional pentru ntreprinderi Mici i Mijlocii i Cooperaie - ANIMMC

  5

  desfacerea urmrete i ine evidena cheltuielilor privind desfacerea produselor (cheltuieli cu ambalarea, transportul, depozitarea, sortarea i ntreinerea sau conservarea lor)

  repartiie urmrete modul de constituire i legalitatea formrii fondurilor din resurse proprii pentru a asigura desfurarea normal a activitii de finanare.

  Cunoscnd aceste elemente se apreciaz c obiectul contabilitii l reprezint nregistrarea, urmrirea i controlul sistematic al existenei, micrii i transformrii patrimoniului n procesul de producie (de exploatare) precum i al surselor de formare ale acestora concomitent cu rezultatul obinut.

  Pentru aceasta, contabilitatea utilizeaz procedee comune cum ar fi : o documentele, care stau la baza prelucrrii informaiilor privind operaiile

  economice patrimoniale i prin care se face dovada nfptuirii lor; o evaluarea, care const n exprimarea operaiunilor economice n uniti

  monetare reprezentnd o identificare a fiecrui element de patrimoniu i care are n vedere prevederile legale, dar nu se ia n consideraie un etalon unic de apreciere sau comparaie ci se au n vedere prevederile legale, dar nu se ia n consideraie un etalon unic de apreciere sau comparaie ci se are n vedere costul de achiziie, perioada de utilizare sau gradul de uzur i alte elemente ce constituie la stabilirea bunului ;

  o calculaia care const ntr-o nlnuire de calcule economice ale cror rezultat se urmrete sistematic prin intermediul conturilor i generalizate cu ajutorul bilanului.

  Ca procedee specifice, contabilitatea utilizeaz: contul, dubla nregistrare, balana de verificare, tehnici de inregistrare i bilanul contabil.

  1.2. Patrimoniul societilor comerciale PATRIMONIUL unui ag. ec. este format din totalitatea mijloacelor

  economice de care dispune ag. ec. n vederea realizrii obiectului de activitate, precum i totalitatea drepturilor i obligaiilor cu valoare economic.

  Existena patrimoniului este legat de existena unei persoane (fizice sau juridice) ca subiect de patrimoniu, care s aibe posesia i gestiunea bunurilor materiale, drepturilor i obligaiilor, cu condiia de a exercita liber acte de dispoziie i administraie asupra sa.

  Patrimoniul unei SC are urmtoarea structur : 1. Elemente de activ adic tot ce aparine persoanei 2. Elemente de pasiv adic toate obligaiunile materiale pe care le

  are persoana

  Elemente de activ Prin activ se nelege patrimoni