Nerd alert 2

Click here to load reader

 • date post

  05-Dec-2014
 • Category

  Documents

 • view

  288
 • download

  2

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Nerd alert 2

 • 1. nerd alert! h.e.r.o.
 • 2. Marion van de Coolwijk & Juliette de Wit H.E.R.O. de fon t ei n
 • 3. Jongens bedankt Juliette en Marion 2011 illustraties Juliette de Wit 2011 tekst Marion van de Coolwijk Voor deze uitgave: 2011 Uitgeverij De Fontein, Utrecht Omslagontwerp en grafische verzorging: Zeno Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden ver- veelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopien, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. isbn 978 90 261 2915 5 nur 283
 • 4. 5 Dit ben ik: Bas Geitenbreier (voor mijn beste vrienden Bassie) Dat ik een genie ben, weet (nog) bijna niemand. Zelfs mijn ouders hebben geen idee waartoe ik in staat ben. Om maar te zwijgen van mijn twee zussen Liv en Liz: die stoppen al hun energie in het ontdekken van hun eigen talenten.
 • 5. 6 Dat ze ieder twee flinke kanjers van talenten hebben, waar ze de wereld mee kunnen veroveren, dringt nog niet echt tot ze door. Ik laat het maar even zo. Sommige talenten moet je koesteren. Mijn moeder, de advocate, besteedt 86.400 seconden per etmaal aan haar clinten: criminelen, oplichters, moordenaars en winkeldieven Ze geeft ze al haar tijd en energie onder het motto: Ik doe iets nuttigs voor de samenleving!
 • 6. 7 Op zich vind ik dat natuurlijk een mooi streven. Ware het niet dat we een gezin zijn. Pap, mam, ik en mijn twee zussen. En gezinnen hebben een moeder nodig. Uit onderzoek blijkt dat gezinnen zonder moeder een voedingsbodem zijn voor probleem- kinderen. Grote kans dus dat ik een probleemkind word of eigenlijk al ben (als ik naar mijn leraren luister). Mijn moeder houdt dus haar eigen beroepsgroep in leven en dat vind ik nu niet echt getuigen van inzicht in de maatschappij.
 • 7. 8 Voor een advocaat toch jammer. Het genie-zijn kan ik gewoonweg niet van haar hebben. Blijft over: mijn vader. Mijn vader doet vreselijk zijn best doen om mijn moeders afwezigheid te compenseren door de hele dag thuis te werken. Nou ja, werken... Stofzuigen, afwassen, ramen lappen, bedden opmaken, wassen en dweilen mag mijn vader dan een glanzende carrire noemen, ik vind het nogal suf. Iemand met een beetje intelligentie sluit zich toch niet op in zijn huis om dat vervolgens met veel enthousiasme elke dag te soppen? Intelligentie en gek zijn op soppen gaan wat mij betreft niet samen. Ik vraag me dan ook al jaren af welke van de twee mijn vader
 • 8. 9 faket: zijn liefde voor soppen of zijn intelligentie. Het kan natuurlijk ook dat mijn vader mijn vader niet is, maar die gedachte wil ik als laatste redmiddel gebruiken. Op zich is mijn vader namelijk best intelligent. Hij kent wel 10.000 recepten uit zijn hoofd en weet zich tot op de decimalen precies de ingredinten van taart, pasteitjes en souffls te herinneren. Best knap, toch?
 • 9. 10 En dat hij tijdens het soppen, wassen en schrobben de vrolijkste liedjes fluit, getuigt in ieder geval van enthousiasme. Ik ben er alleen van overtuigd dat intelligentie en enthousiasme voor het huishouden niet samengaan. Echt niet! Als je intelligent bent, zorg je er namelijk voor dat je als een gek die maatschappelijke ladder op klimt. Met een beetje intelligentie zit je binnen no time op een topfunctie of verdien je goudgeld met een van je uitvindingen of patenten. Geen haar op je hoofd die er dan nog aan denkt dat je het huishouden moet doen. Nee! Natuurlijk niet. Je huurt met gemak een huishoudster die fluitend het werk voor je doet. Kijk, en daarom ben ik er nog steeds niet achter of ik de intelligentie van mijn vader of van mijn moeder heb gerfd. Beiden zijn twijfelachtig. Hmm, misschien ben ik wel een evolu- tionair wonder: een selfmade genie.
 • 10. 11 Gefeliciteerd! Ik geef mijn twee jarige zussen een kus op hun wang en leg een zelfgemaakte tekening op de verder lege tafel. Mijn vader kijkt bewonderend naar het exact nagetekende koffiezetapparaat. Knap gedaan, Bas! zegt hij. Ik denk dat je zussen er erg blij mee zijn. Terwijl Liv en Liz mij bedanken, kijken ze ondertussen speurend rond in de kamer. Uit hun teleurgestelde blikken kan ik opmaken dat ze toch wel wat meer cadeaus hadden verwacht.
 • 11. 12 Jullie moeten de groeten hebben van mama, zegt pap en de meiden knikken. Zo te zien is de afwezigheid van cadeautjes erger dan die van hun moeder. Mijn moeder is sinds gisteravond weg. Ze heeft het druk met Boris Bratsjlava, een Russische crimineel die vastzit voor fraude in de modebranche. Of liever gezegd vastzat. Gisteravond rond een uur of zeven kreeg mijn moeder een belletje dat Boris ontsnapt was en dat dat haar schuld was. Zij had hem die middag het laatst gesproken en per ongeluk haar nagelvijltje laten liggen op de bezoekerstafel. De sluwe, handige Boris had daar dankbaar gebruik van gemaakt en was spoorloos.
 • 12. 13 Volgens de politie was hij op weg naar zijn geheime werkplaats, een plek die niemand kende. (Daarom was het ook een geheime werkplaats.) Mijn moeder was in alle staten. Stel je voor dat hij achter haar aankwam? Met criminelen wist je het nooit zeker. Ze waren zo onvoorspelbaar. Mijn vader kon haar gelukkig meteen geruststel- len. Er liep al jaren niemand achter haar aan, dus waarom zou dat nu wel gebeuren? Zelf vond ik het wat negatief klinken, maar mijn moeder was opgelucht en trok haar jas aan. Ik moet iets doen, hijgde ze en ze gaf Liv en Liz een kus. Fijne dag morgen! Even later was ze vertrokken.
 • 13. 14 Terwijl hij zijn zelfgebakken, knalroze meidentaart uit de koelkast pakt, wijs ik mijn zussen op de versierde stoelen, de ballonnen en de slingers. Pap en ik hebben er alles aan gedaan om er een feest van te maken.
 • 14. 15 Lang zullen ze leven, lang zullen ze leven We zingen uit volle borst (jammer dat Liv en Liz niet meedoen, juist zij kunnen dit van nature). Even later blazen de meiden hun kaarsjes uit en snijdt pap de taart aan. Liv en Liz staan op het punt in tranen uit te barsten. Ik kan het niet langer aanzien. Krijgen ze geen cadeau? sis ik als ik samen met pap het drinken uit de keuken haal.