Neamul romanesc-omenia (1)

download Neamul romanesc-omenia (1)

of 26

 • date post

  12-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  61
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of Neamul romanesc-omenia (1)

 • GEORGERACOVEANU

  IFRUMUSEEACEADINTI

  OMENIA

 • Omenia, expresie verbal a unei noiuni colective, a dat ntotdeauna de lucru lexicografilor cnd au ncercat s traduc, convenabil, cuvntul. Fiindc a traduce cuvntul omenie prin ospitalitate, prin onestitate, prin onorabilitate, prin cuviin, prin buntate ori, pur i simplu, prin umanitate, nsemneaz al traduce numai n parte. Ca realitate, ca document de via, omenia este un tot unitar, constnd din numeroase componente eseniale. Omenia nu este o anumit virtute, ci o adevrat antologie, un buchet de flori ale sufletului. Iubire de strini, inerea cuvntului dat, sentimentul onoarei, dispoziie de jertf, spiritul dreptii, mrinimie, modestie, credin n Dumnezeu toate aces

  tea snt podoabele omeniei.

  OMENIAIFRUMUSEEACEADINTI

 • Strinul cltor, care vine la tine flmnd i ostenit, trebuie primit cu dragoste de printe: Cnd vine la tine strinul, ntmpinl ca un printe. Sau: Pe strin nul ndeprta de la casa ta nainte de al ndestula. Pentru Romn este strin nu numai omul de alt neam, c i i omu l necunoscut lu i .

 • OMENIA

  Dintre virtuile omeniei Romneti, cel mai des numit este IUBIREA DE OASPEI. Este adevrat c a omeni pe cineva nsemneaz al primi cu inim deschis, al ospta i ai da cinstea cuvenit omului. Cu aceasta ns nu sa spus prea mult despre omenie. Iubirea de

  oaspei nu este o virtute exclusiv Romneasc: toate popoarele pmntului se dovedesc, mai mult sau mai puin, ospitaliere. Ceea ce caracterizeaz ospitalitatea Romneasc este iubirea de strini. n casa Romnului, strinul, nu ai casei, primete ce e mai bun. Iubirea de strini spune poporul dar dumnezeiesc. Strinul cltor, care vine la tine flmnd i ostenit, trebuie primit cu dragoste de printe: Cnd vine la tine strinul, ntmpinl ca un printe. Sau: Pe strin nul ndeprta de la casa ta nainte de al ndestula. Pentru Romn este strin nu numai omul de alt neam, ci i omul necunoscut lui. Strin poate fi Italianul, Germanul, Bulgarul, ca i frtutele din Banat (pluralul: frtui) ori Ungureanul (Romn din Transilvania).Cineva sar putea ntreba dac nu cumva n aceast revrsare de dragoste a Romnului fa de omul necunoscut nu se pot identifica urmele unei explicabile vaniti omeneti. Cine a cunoscut ns bucuria care inunda sufletul gazdei cnd vedea pe strin mulumit, nu poate avea pentru fapt dect un rspuns: setea omului lui Dumnezeu de a se devota tocmai celui fr cunoscui, fr aezare, fr cmin, e pricina bucuriei, care nu e aici dect semnul nendoielnic al harului.

  IUBIREA DE OASPEI

  I

 • Un semn sigur al omeniei este INEREA CUVNTULUI DAT. Fii totdeauna om pe cuvntul cruia poi zidi spun legile omeniei. Din ele sa inspirat cntecul poporan: Furnica, de e furnic, lighioana micuic, la trup mare, la cap mic, se trte pe pmnt, i se ine de cuvnt. Dar noi, oameni botezai, de cuvnt cam fost lsai! La omul de omenie, inerea de cuvnt mbrac hain religioas: Pe unde iese vorba, i sufletul! De aceea pune el mare pre pe cumpnirea oricrui cuvnt, fiindc: Vorba cnd a ieit din gur, no mai poi ajunge nici cu armsarul, nici cu ogarul. n consecin, sfatul: inei limban gur can temni. Zbava la vorbire ar fi indicat omului de Dumnezeu chiar de la Creaie: Dumnezeu a dat omului dou urechi i numai o limb; ca mai mult s aud, dect s spun. Pentru vorbire exist, de altfel, numai o justificare: Ori taci, ori spune ceva mai bun dect tcerea.

  FACEREA DE BINE Binele fcut de ochii lumii binele cu zurgli nui merit numele. Facerea de bine numai atunci i merit numele cnd nu e cu socoteal ascuns; cnd nu e fcut cu scop de ctig. Poporul spune: F binele i dl pe ap. Nui poi face griji cu soarta lui: undeva va trage el la mal i va da roade. Omul de omenie face binele i uit c la fcut: Cnd druieti, uit; cnd i se druiete, nu uita, n veac. Mila nu cunoate deosebire ntre buni i ri: Milostiv cu cel ru de eti, omenia cinsteti.

  MRINIMIA Cel care nu e n stare s uite rul pe care i la fcut altul i abia ateapt si vad adversarul la greu, ca si rsplteasc rul cu ru, e un om mic, om pmntesc. Un astfel de om nu se poate socoti n rn

 • OMENIA

  dul oamenilor de omenie. Omul de omenie are inim mare: Cnd i caden mn potrivnicul tu spune el nu gndi la pedepsirea lui, ci la ndestularea lui i la ndreptarea lui. i iari: Braul ce nu d moarte cnd poate, multe poate. Inima omului de omenie e logodit cu iertarea: Iertarea poarton sn, ca so ai la ndemn, spune omenia. Capacitatea de a ierta l nnobileaz pe om: Cel puternic, cnd iart, atunci puternic sarat.

  SPIRTUL DREPTII Omul de omenie este ncredinat c: Slujitor al dreptii de vei rmnea, nici naintea lui Dumnezeu fric vei avea; c Dumnezeu dreptatea este. Om drept, cu adevrat, nu este ntotdeauna cel care nu lucreaz nedreptatea; c unii nau fost n situaia de a face nedreptate: Nu oricine, nelucrnd nedreptatea, e drept; ci acela care poate face nedreptatea, dar no face, acela drept se socotete. Omul de omenie nu se supune legii numai fiindc e lege (Pascal). Dreptatea legal poate, n anumite mprejurri, s devin fr noim i pgubitoare. Aadar: nu legalitate, ci dreptatea nedreapt. Criteriul? Iatl: inete de legea care te sftuiete spre calea omeniei.

  DISPOZIIA DE JERTF Nu e vorba numai de jertf de timp, de munc, de bani; ci chiar de gtirea de ai pune capul pentru altul: Binele pe care i la fcut chezaul tu spune omenia nul uita nicicnd; c el pentru tine capul ia pus.

  NFRNAREA Desfrnarea fiind dumanul de moarte al omeniei, nfrnarea nu poate lipsi din panoplia virtuilor acesteia. Experiena poporului tie c: Frul cnd slbete, n prpastie te trntete. Ca s poate fi

 • de folos, ns, nfrnarea trebuie practicat de timpuriu, fiindc: nfrnarea la btrnee, nici o laud; c nu omul se nfrneaz, ci neputina lui l arat a fi nfrnat. Despre pofta de mncare aat de butur: Omul de va bea, ca porcul va mnca. Despre nfrnarea pasiunilor: Acela e stpn mare, carei stpnete patimile sale rele.

  MODESTIA Orice fapt vrednic de laud vei svri spune nelepciunea poporului nu arta a o fi svrit tu: las s vorbeasc fapta pentru tine. Despre mbrcmintea menit s te arate om de seam: Nu haina s te cinsteasc, ci tu s cinsteti haina.

  ONOAREA Onoarea este temelia ncrederii ntre oameni. Omul de omenie nui pteaz onoarea, chiar dac n joc e viaa lui: Lupt i nu fi niciodat miel; e mai bine s cazi luptnd pe drumul onoarei, dect s nvingi printro mielie. Dumanul onoarei este ruinea: Omul de omenie nu se teme de alta, fr numai de ruine.

  UMILINA Umilina nfrneaz, ns nu stn calea iubirii de onoare. Din respect fa de chipul lui Dumnezeu n el, omul vrea s evite exagerate exigene de onoare. Umilina cu orgoliul nu pot locui mpreun: Cel umil cu cel mndru nu se pot vedea unul pe altul; c unul se uit la pmnt, altul la cer spune poporul.Despre orgoliul de a fi de neam mare: Nu cel de neam mare e de cinstire vrednic, ci cel ce se dovedete a fi vrednic de neam mare, acela e de cinstire vrednic.

  CREDINA N DUMNEZEU Cununa tuturor virtuilor omeniei este credina n Dumnezeu. Om de ome

 • 11OMENIA

  nie fr credinn Dumnezeu nu sa dovedit nicicnd. Omul de omenie tie c: Unde voiete Dumnezeu se biruiete rnduiala firii. Dar aceasta nu dup socoteala noastr, ci dup purtarea de grij a lui Dumnezeu: Pronia dumnezeiasc ntrece socoteala muritoreasc. Omul de omenie e ncredinat c: Spre pedepsirea noastr, Dumnezeu ne d uneori stpni cumplii. Pentru aceea se cuvine s: Mulumim lui Dumnezeu i de bine i de ru. Ce ne druiete Dumnezeu, nu ne poate lua omul. Dar n ateptarea darurilor de sus, omul trebuie s activeze, spre a fi vrednic de dar: Dumnezeu i d, dar n traist nui bag.i, ca s ncheiem cu cteva zicale chiar despre omenie: Omul lipsit de omenie, pe oricine ntlnete, prihnete. Locul omeniei n domeniul harurilor: mbriarea, semn al dragostei; dragostea, semn al milei; mila, semn al omeniei; iar omenia, dovedirea credinei.

 • Omul de omenie nu sa eliberat de subt legile onoarei omeneti. Cnd el spune c nu se teme de altceva, fr numai de ruine, este aci vorba nu numai de fapta de ruine pe care ar svrio el nsui; ci i de ruinarea lui venit prin altul. Cci omul de omenie nu se las plmuit.

 • 13OMENIA

  Omenia i are rdcinile n nvtura Evangheliei; de aici i trage seva. n iubirea de strini a omului de omenie se oglindete ndemnul Apostolului: Frailor, iubirea de streini s nu uitai: c prin aceasta unii, netiind, slluitau ngeri. /Evrei XIII, 2/ mpotriva clc

  rii cuvntului dat: i rog pre voi, frailor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toi aceeai s grii. /I Corintheni I, 10/ Sau: Drept aceea, lepdnd minciuna, grii adevrul fietecarele cu aproapele lui. /Efeseni IV, 25/ Despre celelalte virtui: ncolo, frailor, cte snt adevrate, cte snt de cinste, cte snt drepte, cte snt curate, cte snt iubite, cte snt cu bun faim, orice bunsvrire i orice laud, acestea s gndii. /Filippiseni IV, 8/ n sfrit, ndemnul: Cele de sus cugetai, nu cele de pre pmnt. /Colasseni III, 2//Colasseni III, 2/

  IUBIREA DE STRINI

  II

 • Omul care a izbutit s se supun poruncii de a nu sta mpotriv celui ru (non resistere malo) plutete pe alte nlimi. mpotriva violenei el nui mai ngduie alt ripost fr numai cea dat de Hristos: Dac am grit ru, mrturisete pentru ru; iar dac bine, pentru ce m bai?

 • 15OMENIA

  Omenia ns nu se acoper, fr rest, cu viaa lui Hristos. Omul de omenie nu se identific cu omul nou al Evangheliei. Omul care poate spune despre sine: C mie a vieui este Hristos, i a muri dobnd. /Filippiseni I, 21/ Omul care ntradevr n Hristos sa mbrcat se

  mic pe alt plan spiritual dect omul de omenie. Pe omul nou al Evangheliei nul mai abate din drum nici nedreptatea, nici ofensa, nici ameninarea, nici lovirea. Omul care la toate ameninrile poate rspunde tiranului: M amenini cu exilul dar care e patria mea? Eu m simt tot aa de bine oriunde pe acest pmnt, care nu e al meu, dup cum nici al tu; de confiscat, numi poi confisca altceva afar de cele cteva cri pe care le