Moodboard’+’uiteenzetting’tunnelontwerp:’‘Digitalis ’’...

Click here to load reader

  • date post

    30-Jun-2020
  • Category

    Documents

  • view

    0
  • download

    0

Embed Size (px)

Transcript of Moodboard’+’uiteenzetting’tunnelontwerp:’‘Digitalis ’’...

  • Moodboard  +  uiteenzetting  tunnel  ontwerp:  ‘Digitalis’     door  Steven  van  Eck      Bij  het  bezoek  aan  de  tunnel  tussen  de  Zaanstraat  en  het  Westerpark  viel  mij  op  dat  de  tunnel  een  extreem  donker  hol  is.  Daarnaast  bestaat  het  plafond  uit  ouderwets  ogend  wit  geperst  vezelhout.  Ook  viel  op  dat  niet  alle  lampen  in  het  plafond  meer  werken.      Conclusie:  De  tunnel  is  inderdaad  nodig  toe  aan  een  update.      

         Feiten  over  de  tunnel:    Lengte:   43,00  meter  Hoogte:        2,78  meter  Tot.  Opp.:   120m2  per  wand      Beschikbaar  wordt  gesteld:    50m2  aan  bedrukbare  tegels.  Neutrale  kleur  tegels  voor  overige  betegeling.    De  tegels  zijn  20  x  20  cm    Nog  niet  rekening  houdend  met  de  voegen  worden  er  circa  14  tegels  hoog  en  215  tegels  breed  geplaatst.  In  totaal:  3010  tegels  per  wand.  

  • Om  de  huidige  donkere  situatie  in  de  tunnel  te  doen  laten  afnemen  wijs  ik  op  de  bolle  ‘Limbowand’  die  in  de  fotografie  wordt  gebruikt.    Door  middel  van  plaatsing  van  zo’n  bolling  in  de  tunnel  wordt  het  licht  naar  binnen  geschept  waardoor  er  meer  natuurlijk  licht  de  tunnel  in  wordt  geleidt.  Hierdoor  creëer  je  op  een  simpele  wijze  al  meer  licht  in  de  tunnel  waardoor  het  veiligheidsgevoel  in  de  tunnel  al  snel  wordt  vergroot.      Bijgevoegde  foto  van  de  nieuwe  fiets-‐  en  voetgangerstunnel  van  het  Centraal  Station  laten  slim  gebruik  zien  van  deze  bolling.  Doordat  de  materiaalkeuze  uit  gepolijst  metaal  bestaat  wordt  er  nog  meer  aan  lichtopbrengst  bijgedragen.    

         Een  bijkomend  voordeel  van  deze  metalen  constructie  is  dat  de  achterliggende  muur  niet  meer  direct  toegankelijk  is.  Hierdoor  vermindert  de  kans  dat  de  muur  beklad  wordt  met  graffiti.  Iets  waarvan  de  huidige  tunnel  op  dit  moment  ernstig  last  heeft.                      

  • In  mijn  tunnel  ontwerp  heb  ik  deze  metalen  bolle  wand  verwerkt.  Ik  denk  dat  hierdoor  het  graffiti  probleem  afneemt  en  het  lichtplan  verbeterd.      

         Wat  ook  zou  kunnen  is  dat  we  een  eigen  variant  hierop  maken,  bestaande  uit  tegels.  Deze  tegels  worden  dan  wel  geplaatst  met  de  bolling.    Als  we  specifiek  met  tegels  zouden  werken  dan  zorgen  we  er  wel  voor  dat  deze  tunnel  niet  één-‐op-‐één  lijkt  op  die  van  het  Centraal  Station.  Echter  weet  ik  niet  hoe  een  betegelde  uitvoering  de  graffiti  invloed  zal  verminderen.      Op  de  website  van  www.maatwerktegels.nl  stelt  het  bedrijf,  naast  vorm,  ook  in  reliëf  en  kleur  te  kunnen  voorzien.    Wanneer  de  fietszijde  betegeld-‐  en  voorzien  kan  worden  met  de  bolle  wand  dan  zou  ik  willen  voorstellen  om  deze  tegels  met  een  prisma  reliëf  te  voorzien.  Als  het  even  kan  in  een  aluminium  kleur  of  met  een  aluminium  coating.    De  prisma’s  werken  net  als  een  reflector  van  de  fiets,  door  licht  vanuit  alle  hoeken  te  kunnen  opnemen  en  weer  door  te  kunnen  spelen.  Door  deze  te  coaten  met  een  aluminium  kleur  wordt  er  nog  meer  lichtopbrengst  gegenereerd  en  doorgegeven  in  de  tunnel.          

  • De  te  gebruiken  kleurstalen  voor  de  tunnel:      

         Voor  de  linkerwand;     aluminium  reliëf  voor  doorvoering  licht.  Voor  het  plafond;   tintje  gebroken  wit  Voor  de  Art-‐wand;   aardetint      De  aardetint  is  een  niet-‐dominant  ogende  pastel  tint.  De  verbeelding  van  de  digitalis  oogde  natuurlijker  op  deze  achtergrondkleur  dan  wit.  (zie  voorbeeld)      

                   

  • Het  ontwerp  ontleed:    Het  ontwerp  heeft  de  volgende  aanknopingspunten:  De  Amsterdamse  School  (bouwstijl)  en  het  Westerpark  waartussen  de  tunnel  ligt.    De  bouwstijl  van  de  Spaarndammerbuurt  behoort  tot  de  Amsterdamse  School.  Deze  stijl  typeert  zich  in  expressieve  en  fantastische  vormen,  verwant  aan  het  expressionisme.  Bron:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_School_(bouwstijl)      In  mijn  optiek  van  het  expressionisme  hebben  kleur  en  dus  de  natuur  de  vrijheid  om  speels  verbeeld  te  worden.  Door  hier  een  extra  dimensie  aan  toe  te  voegen,  door  de  verbeelding  van  de  blokken,  creëer  je  een  eigen  beeld  boven  die  van  de  werkelijkheid.  Zo  ontstond  ‘Digitalis’.    Een  ‘Digit’,  een  ‘getal’,  wordt  op  de  vingers  van  je  hand  geteld.  Vingerhoedskruid  heeft  daar  zijn  naam  aan  ontleend.    Pixels  (ook  vierkante  blokken)  bestaan  uit  de  getallen  0  en  1.  ‘Ja’  of  ‘nee’.  Digitaal  vs  Analoog.  Door  de  natuur  te  verbeelden  en  deze  d.m.v.  de  vierkante  20  x  20  wandtegels  op  te  bouwen  wil  ik  een  brug  maken  tussen  deze  twee  werelden.  Hierbij  fungeert  de  tunnel  ook  tussen  deze  twee  werelden,  namelijk  de  scheiding  tussen  het  natuurlijke  van  het  park  -‐  en  al  wat  daar  te  vinden  is,  en  de  andere  kant;  de  wijk  waar  mensen  wonen.    Deze  gedachte  vormt  de  achtergrond  voor  het  idee  om  tezamen  een  vrolijk,  modern,  kleurrijk,  en  dynamische  beeltenis  te  zijn  van  de  wijk  en  het  park.        Dit  tunnel  ontwerp  kan  nog  lichtelijk  aangepast  worden  m.b.t.  berichtgeving  over  de  voegen  en  de  uiteindelijk  te  gebruiken  hoeveelheid  tegels.  Hierdoor  kunnen  afbeeldingen  wijzigen  of  opnieuw  gerangschikt  worden.    Echter  staan  de  volgende  concept-‐criteria  vast:    -‐Digitaal  vs  Analoog  -‐Tegel  vs  Pixel  -‐Afbeeldingen  van  Vingerhoedskruid  /  Digitalis  -‐Afbeeldingen  van  dynamische  verspringende-‐  en  kleuroplopende  blokken.      Ik  hoop  dat  dit  kleurrijk  expressionistische  idee  de  wijk  en  de  gebruiker  opvrolijkt  en  gerealiseerd  mag  worden.      Hartelijk  bedankt  voor  uw  interesse  in  dit  idee,    Steven  van  Eck  Kunstenaar  en  fotograaf