Modul Proiectare in Constructii

Click here to load reader

 • date post

  25-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  116
 • download

  24

Embed Size (px)

description

Proiectare

Transcript of Modul Proiectare in Constructii

These materials were developed as part of the project EuropeAid/Technical Assistance for Institution Building in the TVET Sect

MODUL: ELEMENTE DE PROIECTARE

These materials were developed as part of the project EuropeAid/Technical Assistance for Institution Building in the TVET Sector, Romania Europe Aid/122825/D/SER/RO

A project funded by the European UnionCNDIPT

AUXILIAR CURRICULARCICLUL SUPERIOR AL LICEULUI

Modul I: Elemente de proiectare

CLASA a XII-a

NIVEL 3

2008AUTOR: Iulia Rizescu, ing. prof. grad I, Colegiul TehnicTomis Constanta

Consultan CNDIPT:

PAULA POSEA expert curriculum CNDIPT - MEdC

Cuprins

IntroducERE

CompetenE

ObIective

InformaII PENTRU PROFESORI

FIE DE REZUMAT

CUVINTE CHEIE/Glosar

InformaII PENTRU ELEVI

ACTIVITI DE NVARE

SOLUII DE ACTIVITATE

BibliograFIE

Introducere

Modulul I ELEMENTE DE PROIECTARE se parcurge n ciclul superior al liceului, respectiv clasa a XII a, domeniul tehnic, specializarea "Tehnician desenator pentru construcii i instalaii", ca parte din Cultura de specialitate (aria curricular "Tehnologii") .

Prin planul de nvmnt, pentru acest modul n cadrul formri culturii tehnice de specialitate, se vor parcurge 62 ore, din care laborator tehnologic 31 ore.

Coninuturile se vor exemplifica n domeniul Construciilor i lucrrilor publice, respectiv produsele proiectate, cerinele i soluiile de proiectare, standardele i legislaia n vigoare, formele de prezentare ale produselor proiectate vor corespunde domeniului profesional, corespunztoare nivelului 3 de calificare.

Avnd alocate dou ore pe sptmn (o or de instruire teoretic i o or de

instruire practic prin laborator tehnologic), modulul ELEMENTE DE PROIECTARE va fi predat de un inginer de specialitate iar coninuturile se vor dezvolta prin alegerea i aplicarea unei game variate de activiti i metode de predare nvare care vor urmri dezvoltare i demonstrarea atingerii competenelor vizate de ctre elevi. Orele de instruire teoretic i de instruire practic prin laborator tehnologic se recomand a se desfura n cabinete i laboratoare de specialitate dotate cu material didactic prin care elevii s ating competenele vizate.

Programa modulului trebuie utilizat mpreun cu Standardul de Pregtire Profesional, pentru a corela, n permanen, criteriile de performan ale competenelor agregate n modul cu coninuturile incluse, rezultate din condiiile de aplicabilitate ale criteriilor de performan respective.

Metodele de predare nvare alese a fi aplicate se recomand a avea un caracter activ, centrat pe elev, n care acesta s participe efectiv la dezvoltarea competenelor. Dintre metodele ce se pot aplica amintim: joc de rol i studiu de caz , lucru n grup (grup cu sarcin precis, grup mic, brainstorming, grup creativ pentru realizarea unui proiect/produs), utilizarea fielor de documentare i a fielor de lucru, obinerea informaiilor din diferite surse (standarde, normative, cataloage, pliante de prezentare, surse on- line, etc), in cadrul acestei prezentri am exemplificat pe fiecare competenta, o metoda alternativa, astfel nct rezultatul final sa ating competentele din SPP.

Alegerea metodei adecvate rmne la decizia profesorului care va ine cont de cunotinele i abilitile dobndite anterior, de nivelul clasei i de stilurile de nvare ale elevilor (auditiv, vizual sau practic).

Implementarea metodelor de predare nvare cele mai potrivite, vor ine cont de specificul de nvare al fiecrui elev i se va adapta la cerinele educaionale speciale dovedite grupele de elevi caarora se adreseaza.

Pe parcursul prezentului modulveti gasio diverse metode i instrumente de nvare relevante pentru NIVELUL 3 , specializarea: TEHNICIAN DESENATOR PENTRU CONSTRUCTII SI INSTALATII:

- pentru elevi, se pot utiliza:

fie de descriere a activitilor

fie de documentare

fie de observai

fie de lucru

teste de autoevaluare

glosar de termeni specifici modului

cuvinte cheie

- pentru profesori

fie de descriere a activitatii

fie de evaluare

fie rezumat ( pentru nregistrarea progresului scolar al elevului)

soluii pentru activitile de nvare prezentate

n prezentarea activitilor de nvare, profesorii pot utiliza urmtoarele metode: metoda proiectului, metoda portofoliului metodologic, metoda cubului, problematizarea, studiul de caz, s.a.

Facei apel la interdisciplinaritate pentru a v folosi de noiunile acumulate de elevi n anii anteriori pentru a fi siguri de succes in dobndirea competenele i obiectivelor ce trebuie atinse la finalul parcurgerii modulului ;

Abordarea modular va oferi urmtoarele avantaje:

- modulul este orientat asupra celui care nva, respectiv asupra disponibilitilor sale, urmnd s i le pun mai bine n valoare;

- fiind o structur elastic, modulul poate ncorpora, n orice moment al procesului educativ, noi mijloace sau resurse didactice;

- modulul permite individualizarea nvrii i articularea educaiei formale i informale;

- modulul ofer maximul de deschidere, pe de o parte n plan orizontal, iar pe alt parte, n plan vertical, peste / lng alte module parcurse, n prelungirea acestora pot fi adugate mereu noi module ceea ce se nscrie perfect n linia imperativului educaiei permanente.

n elaborarea strategiei didactice, profesorul va trebui s in seama de urmtoarele principii ale educaiei:

Elevii nva cel mai bine atunci cnd consider c nvarea rspunde nevoilor lor.

Elevii nva cnd fac ceva i cnd sunt implicai activ n procesul de nvare.

Elevii au stiluri proprii de nvare. Ei nva n moduri diferite, cu viteze diferite i din experiene diferite.

Participanii contribuie cu cunotine semnificative i importante la procesul de nvare.

Elevii nva mai bine atunci cnd li se acord timp pentru a ordona informaiile noi i a le asocia cu cunotinele vechi.

Procesul de predare - nvare trebuie s aib un caracter activ i centrat pe elev. Pentru dobndirea de ctre elevi a competenelor prevzute n SPP-uri, activitile de nvare - predare utilizate de cadrele didactice vor avea un caracter activ, interactiv i centrat pe elev, cu pondere sporit pe activitile de nvare i nu pe cele de predare, pe activitile practice i mai puin pe cele teoretice.Diferenierea sarcinilor i timpului alocat, prin:

- gradarea sarcinilor de la uor la dificil, utiliznd n acest sens fie de lucru;

- fixarea unor sarcini deschise, pe care elevii s le abordeze n ritmuri i la niveluri diferite;

- fixarea de sarcini diferite pentru grupuri sau indivizi diferii, n funcie de abiliti;

- prezentarea temelor n mai multe moduri (raport sau discuie sau grafic).

Diferenierea cunotinelor elevilor, prin:

- abordarea tuturor tipurilor de nvare (auditiv, vizual, practic sau prin contact direct);

- formarea de perechi de elevi cu aptitudini diferite care se pot ajuta reciproc;

- utilizarea verificrii de ctre un coleg, verificrii prin ndrumtor, grupurilor de studiu.

Diferenierea rspunsului, prin: utilizarea autoevalurii i solicitarea elevilor de a-i impune obiective.

Plecnd de la principiul integrrii, care asigur accesul n coal a tuturor elevilor, acceptnd faptul c fiecare elev este diferit, se va avea n vedere utilizarea de metode specifice pentru dezvoltarea competenelor pentru acei elevi care prezint deficiene integrabile, adaptndu-le la specificul condiiilor de nvare i comportament (utilizarea de programe individualizate, pregtirea de fie individuale pentru elevii care au ritm lent de nvare, utilizarea instrumentelor ajuttoare de nvare, aducerea de laude chiar i pentru cele mai mici progrese i stabilirea mpreun a pailor urmtori).

Evaluarea continu a elevilor va fi realizat de ctre cadrele didactice pe baza unor probe care se refer explicit la criteriile de performan i la condiiile de aplicabilitate din SPP - uri, iar ca metode de evaluare recomandm:

Observarea sistematic a comportamentului elevilor, activitate care permite evaluarea conceptelor, capacitilor, atitudinilor lor fa de o sarcin dat.

Investigaia.

Autoevaluarea, prin care elevul compar nivelul la care a ajuns cu obiectivele i standardele educaionale i i poate impune / modifica programul propriu de nvare.

Metoda exerciiilor practice

Lucrul cu modele

Ca instrumente de evaluare se pot folosi:

Fie de observaie i fie de lucru

Chestionarul

Fie de autoevaluare

Miniproiectul - prin care se evalueaz metodele de lucru, utilizarea corespunztoare a

bibliografiei, a materialelor i a instrumentelor, acurateea reprezentrilor tehnice, modul de organizare a ideilor i a materialelor ntr-un proiect.

Portofoliul, ca instrument de evaluare flexibil, complex, integrator, ca o modalitate de

nregistrare a performanelor colare ale elevilor.

I. ELEMENTE DE PROIECTARE

Competena 1: Realizeaz specificaii pentru proiectarea produselor pe baza cerinelor clienilor

O1. Sa identifice factorii care influenteaza alegerea tipului de structura

O2. Sa stabileasca alcatuirea constructiva a unei constructii

O3. Sa coreleze solutia constructiva aleasa cu tipul de structuraCompetena 2: Propune soluii de proiectare iniiale pentru un produs

datO4. Sa identifice diferite variante de solutii posibile pentru un caz dat

O5. Sa stabileasca succesiunea executarii unor parti de obiect in vederea realizarii lor

O6. Sa elaboreze diferite parti scrise care intra in alcatuirea documentatiei tehniceCompetena 3: Investigheaz posibilitile reale de proi