Mitä teet viikonloppuna? · 2018-11-09 · Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista. Sano...

of 5 /5
232 Mitä teet viikonloppuna? On sunnuntai ja Saidin ja Leilan perhe menee uimahalliin. He harrastavat uimista ja saunomista usein viikonloppuisin. Tänään he pakkaavat uimapuvut, pyyhkeet, shampoot, saippuat, pefletit, hiustenkuivaajan ja muut tavarat reppuun ja lähtevät kävelemään uimahallille. On kaunis sää, aurinko paistaa ja on kiva kävellä ulkona. Matka on noin 1,5 km. Ulkoileminen on terveellistä. Kiva mennä uimaan! Joo! Minä osaan jo uida. Meillä oli koulussa uimakoulu. Minä opin uimaan viime kesänä, kun menimme usein uimarannalle uimaan. On kiva harrastaa uimista. Uimahallissa Leila, Said ja lapset tulevat uimahalliin ja ostavat perhelipun, koska se on halvempi.

Embed Size (px)

Transcript of Mitä teet viikonloppuna? · 2018-11-09 · Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista. Sano...

Page 1: Mitä teet viikonloppuna? · 2018-11-09 · Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista. Sano mallin mukaan: lukeminen - Harrastan lukemista. Kysy naapurilta: Harrastatko sinä

232

Mitä teet viikonloppuna?On sunnuntai ja Saidin ja Leilan perhe menee uimahalliin. He harrastavat uimista ja saunomista usein viikonloppuisin.

Tänään he pakkaavat uimapuvut, pyyhkeet, shampoot, saippuat, pefletit, hiustenkuivaajan ja muut tavarat reppuun ja lähtevät kävelemään uimahallille. On kaunis sää, aurinko paistaa ja on kiva kävellä ulkona. Matka on noin 1,5 km. Ulkoileminen on terveellistä.

−Kiva mennä uimaan!

−Joo! Minä osaan jo uida.

−Meillä oli koulussa uimakoulu.

−Minä opin uimaan viime kesänä, kun menimme usein uimarannalle uimaan.

−On kiva harrastaa uimista.

Uimahallissa

Leila, Said ja lapset tulevat uimahalliin ja ostavat perhelipun, koska se on halvempi.

Page 2: Mitä teet viikonloppuna? · 2018-11-09 · Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista. Sano mallin mukaan: lukeminen - Harrastan lukemista. Kysy naapurilta: Harrastatko sinä

233

- Hei, perhelippu kiitos!

- 12 €

- Tässä ole hyvä, maksan pankkikortilla.

- Tässä on jokaiselle kortti, jolla pääsette sisään ja jonka laitatte pukukaapin oveen.

Pukuhuoneessa

Said ja hänen poikansa Khalid menevät miesten puolelle pukuhuoneeseen. Leila menee tyttöjen kanssa naisten pukuhuoneeseen. Ensin he riisuvat vaatteet pois ja menevät suihkuun pesulle. Leila auttaa pientä tyttöä.

- Ota pusero ja housut pois. Meidän täytyy riisua ensin ja sitten suihkuun!

- Onko sinulla pissahätä?

- On. Minulla on myös kakkahätä.

- Sitten sinun täytyy ensin käydä vessassa.

Sitten he laittavat uimapuvun päälle ja menevät uimahalliin altaaseen uimaan. Pieni tyttö ei osaa vielä uida. Äiti Leila menee hänen kanssaan lastenaltaaseen. Isommat lapset menevät isän kanssa isoon altaaseen uimaan. Vesi on vähän viileää, mutta ei kylmää. He uivat noin puoli tuntia ja menevät terapia-altaaseen. Terapia-altaassa vesi on lämmintä.

Sitten he haluavat kokeilla vesijuoksua. He menevät takaisin isolle altaalle ja ottavat vesijuoksuvyöt. He kiinnittävät vesijuoksuvyön vatsan ympärille ja menevät juoksemaan veteen. On kiva yrittää juosta oikein nopeasti vedessä! Vesijuoksun jälkeen he menevät vielä uudestaan terapia-altaaseen vesisuihkuihin ja sen jälkeen saunaan.

Saunassa

Uimisen jälkeen he menevät saunomaan. Ennen saunaa he riisuvat uimapuvun pois ja ottavat pefletin pepun alle. On parempi istua pefletin päällä lauteilla. Se on hygieenisempää. Äiti menee pikkutytön kanssa höyrysaunaan, koska se ei ole niin kuuma.

Page 3: Mitä teet viikonloppuna? · 2018-11-09 · Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista. Sano mallin mukaan: lukeminen - Harrastan lukemista. Kysy naapurilta: Harrastatko sinä

234

Miesten puolella isä menee poikansa kanssa kipakampien löylyjen saunaan. Siellä on kuuma!

Said haluaa heittää vettä kiukaalle. Hän kysyy muilta:

- Saako lyödä lisää löylyä?

- Joo!

- Huh, huh, täällä on kuuma!

- Nyt riittää, menen suihkuun pesemään.

- Pese tukka myös!

Suihkussa

He menevät suihkuun ja pesevät hyvin itsensä. Sitten he kuivaavat itsensä pyyhkeeseen ja menevät pukuhuoneeseen. Hiukset voi kuivata hiustenkuivaajalle, jos haluaa.

Page 4: Mitä teet viikonloppuna? · 2018-11-09 · Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista. Sano mallin mukaan: lukeminen - Harrastan lukemista. Kysy naapurilta: Harrastatko sinä

235

Viikolla

Seuraavana päivänä maanantaina Said menee työn jälkeen kuntosalille. Hän käy kuntoilemassa pari kertaa viikossa.

Leila menee tiistaina jumppaan. Hän käy tiistaisin jumppaamassa.

Khalid pelaa jalkapalloa ja Maryam harrastaa karatea. Khalid haluaa mennä pelaamaan jalkapalloa joka päivä. Hän tykkää jalkapallon pelaamisesta. Maryam käy karatessa keskiviikkoisin. Hän tykkää paljon karatesta. Lisäksi hän harrastaa juoksemista ja joskus sulkapallon pelaamista ystävän kanssa. He urheilevat paljon. Valmentajat kieltävät heitä syömästä roskaruokaa. Heidän täytyy syödä terveellisesti joka päivä ja nukkua tarpeeksi.

Kielioppia: minen

1. luke/a – luke/minen

2. ui/da – ui/minen

3. luistel/la – luistele/minen

4. siivo/t/a – siivoa/minen

5. valita – valitse/minen

Page 5: Mitä teet viikonloppuna? · 2018-11-09 · Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista. Sano mallin mukaan: lukeminen - Harrastan lukemista. Kysy naapurilta: Harrastatko sinä

236

Tehtävä 1

Harrastaa + partitiivi: Minä harrastan uimista.

Sano mallin mukaan: lukeminen - Harrastan lukemista.

Kysy naapurilta: Harrastatko sinä lukemista?

- luisteleminen, luistelu

- uiminen, uinti

- juokseminen, juoksu

- television katseleminen, katselu

- teatterissa käyminen, käynti

- elokuvissa käyminen

- pyöräileminen, pyöräily

- sienien kerääminen

- marjojen poimiminen

- voimisteleminen, voimistelu

- ratsastaminen, ratsastus

- sauvakäveleminen, sauvakävely

- leipominen

- ruoan laittaminen

- laulaminen, laulu

- soittaminen, soitto