Menaxhmenti bankar -hyrje

Click here to load reader

 • date post

  24-May-2015
 • Category

  Documents

 • view

  4.031
 • download

  17

Embed Size (px)

Transcript of Menaxhmenti bankar -hyrje

 • 1. MSc. Bashkim Nurboja

2. Objektivat e lnds: Njoftimi me funksionet bankare T pajis studentt me njohurit themelore mbiMenaxhimin e bankave; T aftsoj studentt pr identifikimin e problemeve tbankave n kushtet bashkkohore t afarizmit dhe tkonkurrencs gjithnj n rritje ne industrin bankare Kuptimi i produkteve bankare Roli i riskut n banka 3. Ligjrata Seminar Prezantime 4. Seminar 20% Testi I15% Testi II 15% Provimi prfundimtar 50% 5. Emaili: bakinurboja@gmail.com Orari i konsulltave T Martn nga ora 13:30 deri 14:30 6. Literatura baz: Literatura: Prof.Dr.Gazmend Luboteni, Menaxhmenti bankar, Prishtin,2008. Literatura shtes: Prof.Dr.Gazmend Luboteni, Bankat dhe afarizmi bankar, Prishtin, 2006 Prezantimi n sllajde Hennie van Greuning dhe Sonja Brajovic Bratanovic AnalyzingBanking Risk, Washington, 2009/ Artikuj shkencor: Valentin Toi (2009) EFFICIENCY OF BANKS IN SOUTH-EASTEUROPE: WITH SPECIAL REFERENCE TO KOSOVO Banka qendroree Kosoves 7. ka sht Banka? A sht si do firm apo dallon? Termi Bank prdoret n institucionet financiare qofrojn: kursime dhe kredidhnie Bankat ofrojn edhe shum produkte tjera Paradigma qendrore e Bankave Asimetria informatave 8. Roli bankava sht: Intermediator- transferimi nga depositort tekkuredimarrsit Pagesat- kryen shrbimin e pagesave pr klientet Garantues- bn rolin a garantuesit pr klientet e vet. Kujdestar- kujdeset pr pasurin e klienteve Makroekonomik/politik- shrben si kanal prrritjen/zvoglimin e paras n treg. Likuiditet- ofron likuiditet n treg pr sektorit privat dheat publik 9. Risku n banka: Risku nga normat e interesit Risku nga ndryshimet n treg Risku nga valutat Risku likuditetit Risku operacional Risku sistematik